X

כנס בינלאומי לציון 80 שנה ל"מבצע ברברוסה" התקיים במכללה האקדמית גליל מערבי

המשתתפים נחשפו למגוון גדול של הרצאות מרתקות וזכו לקבל את המידע העדכני והחדשני ביותר בנושא. המארגנים: "הכנס הצליח לשים את המכללה על המפה הבינלאומית כמוסד מחקר והוראה המהווה אבן שואבת לחוקרים מכל העולם"




המכללה האקדמית גליל מערבי קיימה לאחרונה כנס בינלאומי לציון 80 שנה למבצע "ברברוסה" – פלישת הצבא הגרמני לברית המועצות ב-22 ביוני 1941.

במהלך שני ימי הכנס, שנפתח ביום הסמלי ה-22 ביוני, היה מגוון גדול של הרצאות בזום וייצוג כמעט לכל אספקט הקשור באירוע הקולוסלי הזה – החל מההיבטים המודיעיניים, האופרטיביים, הברבריזציה של המלחמה שהובילה לתחילתו של הרצח ההמוני של יהודי ברית המועצות (המהווה למעשה את אקורד הפתיחה של "הפתרון הסופי"), התנגדות והצלה וכלה בקואליציה הרחבה של מדינות הציר והגרורות שהיו גם הן שותפות פעילות בפלישה.


ד'ר דניאלה אוסצקי-שטרן (צילום מסך משיחת זום)




במהלך המושבים עלתה העובדה שבמהלך המלחמה ברוסיה הצבא הגרמני היה שותף פעיל במעשי האלימות כנגד האוכלוסייה ואף הוכשר לכך מלכתחילה, זאת בניגוד לטענה הרווחת כי היה זה רק תפקידן של האייזצגרופן מהאס.אס, יחידות החיסול שהתקדמו אחרי הצבא וביצעו מעשי רצח של יהודים, פולנים וקומוניסטים.

נקודה נוספת וחדשנית בהיבט המחקרי עלתה בהרצאות של שני היסטוריונים של הצבא האמריקאי ד"ר קרייג לותר (Luther Craig) וד"ר רוברט קירצ'ובל (Kirchubel Rober ). לפי החוקרים, המבצע הזה, בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא פעל "כסכין בחמאה" בשלביו הראשונים. קבוצת ארמיות מרכז של הוורמאכט, כך מתברר, ספגה אבדות של כ- 25,000 חיילים בתשעת הימים הראשונים של המבצע או במילים אחרות בכל יום הושמד רג'ימנט שלם (כוח של בין כמה פלוגות לגדוד). מתברר גם שהאבדות בקרב הפיקוד הזוטר היו משמעותיות להמשך הקרבות בחזית המזרחית.

דר' ירון פשר (צילום מסך משיחת זום)

הדובר המרכזי היה ההיסטוריון בעל השם העולמי פרופ' גרהרד ויינברג (Gerhard Weinberg). מדובר באחד מחלוצי התחום בעולם של חקר יחסי הגומלין בין מלחמת העולם השנייה והשואה והראשון להבין שלא ניתן לנתק את אירועי המלחמה מאירועי השואה. פרופ' ויינברג נתן סקירה של הגורמים שהביאו לדחיית המבצע המתוכנן, פרס את משנתו על ההיבט הגלובלי של הקונפליקט, וציין עד כמה כל דבר בצד אחד של החזית קשור בדברים שמתרחשים אלפי קילומטרים בצד השני של הגלובוס.

לדברי הוועדה המארגנת של הכנס בהובלת ד"ר ירון פשר מומחה להיסטוריה השוואתית של מלחמת העולם השנייה והשואה, ד"ר בעז כהן ראש התוכנית ללימודי השואה במכללה וד"ר דניאלה אוסצקי שטרן מומחית ללוחמה פרטיזנית, האירוע היה מוצלח מאוד והשיג את יעדיו, זאת על פי המשובים של המשתתפים והקהל הרחב.  המארגנים ציינו כי "החלוקה למושבים משולבים הוכיחה את עצמה לאורך כל הדרך כיעילה ביותר עם שילוב מרשים של חוקרים שבדרך כלל לא רואים ביחד. היסטוריונים צבאיים ישבו 'מתחת לאותה מטריה' ביחד עם חוקרי שואה והיסטוריה יהודית ובהיבט הזה בהחלט הצליחו לייצר כנס ייחודי ותקדימי בזירה המחקרית הזו ולייצר שיח אקדמי חדש שככל הנראה ימשיך גם בעתיד הקרוב. בהתחשב בעובדה שכמה מגדולי ההיסטוריונים בתחום השתתפו – הן כדוברים והן כצופים – הכנס הצליח לשים את המכללה האקדמית גליל מערבי על המפה הבינלאומית כמוסד מחקר והוראה המהווה אבן שואבת לחוקרים מכל העולם".

ד"ר כהן הוסיף: "נקודת המוצא שלנו היא שאת השואה צריך ללמוד על רקע האירועים  של מלחמת העולם השנייה. המלחמה הייתה האירוע שאפשר את השואה ותהפוכות המלחמה השפיעו באופן ישיר על התפתחות "הפתרון הסופי". בתוכנית ללימודי השואה של המכללה האקדמית גליל מערבי בחרנו להוביל מהלך ישראלי ובינלאומי להטמיע את התפיסה הזו. בשנתיים שלפני הקורונה קיימנו שני כנסים בעברית על הנושא וכעת כנס בינלאומי. טכנולוגית הזום אפשרה לנו להביא לכנס היסטוריונים צבאיים שמתמחים במלחמת העולם השנייה והיסטוריונים של השואה. ההיענות הרחבה והעניין הבינלאומי הביאו אותנו להכריז על קיומו של כנס דומה בחודש אוקטובר שיתמקד בנקודות המפגש בין הקרב על מוסקבה לבין טבח באבי יאר ורציחות בקנה המידה שלו מאותה תקופה לפני 80 שנה".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך









<
<