X

"מעורבות הממשלה בשוק הנדל"ן העמיקה את הפערים בין עשירים לעניים"

המכון לחקר הכלכלה והמדיניות הכלכלית בישראל במכללה האקדמית גליל מערבי מפרסם הבוקר נתונים עגומים המתייחסים לשוק הנדל"ן בישראל





"מדיניות הממשלה היא מגורמי ההשפעה המכריעים על התייקרות מחירי הנדל"ן, הממשלה גורמת במו ידיה לעלייה גדולה באי-השוויון בחלוקת העושר ומהווה גורם מרכזי להטלת נטל כבד על צעירים שאינם נתמכים על ידי הוריהם"

דו"ח המכון "לחקר הכלכלה והמדיניות הכלכלית בישראל" של המכללה האקדמית גליל מערבי, מציג את המציאות העגומה בתחום הנדל"ן בישראל. במחקר נאמד שעלות הקרקע מהווה כ 38%  מעלות דירה ממוצעת, זאת בהסתמך על נתוני השינוי במחירי הדיור ובמחירי התשומות לבניה המפורסמים על ידי הלמ"ס .


על פי ממצאי הדו"ח, במהלך 13 השנים האחרונות עלו מחירי הדיור ב- 124% – התייקרות שהובילה לעול כבד ביותר על ציבור מחפשי הדיור המבקשים לרכוש דירה. מממצאי הדו"ח עולה כי מחיריה הדירות הגבוהים מושפעים בראש ובראשונה מפעולותיה האקטיביות של הממשלה, המחזיקה בבעלותה באמצעות רשות מקרקעי ישראל בכ-93% מקרקעות המדינה ומוכרת את הקרקעות כמונופול הממקסם את הכנסותיו.




נשיא  המכללה האקדמית גליל מערבי נסים בן דוד      קרדיט: יח"צ

"לפי נתוני הצעת התקציב לשנת 2019 של מנהל מקרקעי ישראל, רשות מקרקעי ישראל הנשלטת על ידי הממשלה מוכרת ומחכירה קרקעות וגובה דמי חכירה והכנסות אחרות מן הקרקע בסכום שנתי כולל של כ-10 מיליארד שקלים מהם מועבר רק חלק זעום לממשלה, ומאידך מחיר הקרקע הגבוה מזין את העלייה במחירי הדיור ובהמשך מוזן מהם, כותבים החוקרים ומוסיפים כי "מדיניות הממשלה היא מגורמי ההשפעה המכריעים על התייקרות מחירי הנדל"ן והיא גורמת במו ידיה לעלייה גדולה באי-השוויון בחלוקת העושר ומהווה גורם מרכזי להטלת נטל כבד על צעירים שאינם נתמכים על ידי הוריהם ושאינם זוכים לירושה משמעותית. עליית מחירי הדיור מובילה להעברת משאבים ניכרת ממשפחות גדולות ועניות ומצעירים הרוכשים דירות, לידי משפחות קטנות ומבוססות המוכרות דירות שאינן מתגוררות בהן. העושר של מוכרי דירות ונדל"ן שהתקבלו בהורשה, אינו נובע בהכרח מהשכלתם או מכישוריהם, אלא מכך שזכו לירושות נכבדות ששווין גדל עקב עליית מחירי הנדל"ן וקשור באופן ישיר למעורבותה של הממשלה בשוק".

עוד מדגישים החוקרים כי שיטת השיווק המונופוליסטית של הקרקעות משבשת את יתרונותיה של כלכלת השוק התחרותי הקיימת בישראל וגורמת, כאמור, לנטל עצום על רוכשי הדירות, וזאת מבלי ליצור לממשלה הכנסות תקציביות משמעותיות ממכירת קרקעות המדינה.

במכון המחקר חברים תשעה אנשי אקדמיה, כלכלנים בכירים, שקוראים לממשלה לפעול לשינוי מדיניות משמעותי שיכלול מכירה של הקרקע באזור הפריפריה במחיר אפסי והטלת פיתוח הקרקע והבניה על הרוכשים. "הממשלה חייבת למצוא מודל הפעלה שונה שיוביל לירידת מחירי הדיור ולעודד הקמת מנגנוני סיוע להכוונת מחוסרי דיור לשם הקמת קבוצות רכישה וכך ייחסכו לרוכשים עשרות אחוזים ממחיר הדירה".

נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי וראש המכון פרופ' נסים בן דוד מדגיש כי "מחירי הנדל"ן הגבוהים בישראל הם בעיה בוערת ומהמוקדים המרכזיים לאי-השוויון בעושר ובחלוקת ההכנסות בין המגזרים השונים בחברה. בעשורים האחרונים נעשו על ידי הממשלה ניסיונות לשנות את מגמת העלייה הנמשכת של המחירים, אולם אלה הסתיימו בכישלון צורם ולא בכדי".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך











<












<