X

"לא יכול להיות שיש רק דרך אחת להיות יהודי"

לשמוע דברי תורה מפיו של גבר ולמחרת להנות מדברי תורה מפיה של אישה: אווירת תקופת הסליחות שאך הסתיימה, היא זמן לחשבון נפש ואת חשבון הנפש הזה אפשר לעשות גם באופן שוויוני, בין נשים וגברים, בקהילה הקונסרבטיבית בקריית ביאליק

 

רובינו רגילים עוד מילדות שבעיקר בחגים היהודיים, מגיעים גם חילונים רבים לבית הכנסת, כדי להשתתף בתפילות ולשמוע את הקוראים בתורה. בקריית ביאליק ניתן יהיה לשמוע גם את קולן של הנשים שניצבות כתף אל כתף, עוטות טליתות, עם הגברים ומוכיחות ששיווין בין המינים ניתן לבצע הלכה למעשה גם בין כותלי בית כנסת.


45 משפחות רשומות כחברות בעמותת "חמדת ימים" בקריית ביאליק, קהילה שדוגלת ביהדות קונסרבטיבית. אחת מעמודי התווך של הקהילה היא אריאנה לויצקי (53) מקריית ביאליק.




את הקהילה הקונסרבטיבית גילתה לויצקי לפני כ-14 שנים, כשביקשה לערוך אירוע בר מצווה לבנה. "הסיפור שלי משותף לחלק גדול מאוד מהאנשים שבאים לקהילה השוויונית. בעלי ואני רצינו לחגוג בר מצווה לבן שלנו וידענו שאנחנו רוצים לעשות את זה בבית כנסת שוויוני, שאין בו הפרדה בין גברים ונשים. למזלי, כשהילד היה בן 10, הוא הוזמן עם בעלי לקבלת שבת בבית הכנסת הקונסרבטיבי וכשהגיע הזמן לבר מצווה בעלי הציע שנעשה את זה באותו בית כנסת".

 

אריאנה לויצקי. צילום: דורון גולן

אפשר גם אחרת. אריאנה לויצקי. צילום: דורון גולן

 

כמי שעלתה מברית המועצות לשעבר, לויצקי התחברה יותר לחיים החילוניים מאשר לחיים הדתיים, אבל היא בוודאי לא תיארה לעצמה לאן יוביל אותה אירוע בר המצווה של בנה.

"ברגע שהתחלתי לבקר בקהילה מאוד התחברתי לרעיון ולשוויון. זה היה הדבר הראשון שהרגשתי. ברגע שאני חלק מהקהל ולא מופרדת ממנו, מאוד קל להתחבר לזרם הזה של היהדות ולקהילה שנוצרה".

בישראל כידוע, בעידוד ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון וכל ממשלות ישראל עד היום הזה, הזרם השולט ביהדות הוא הזרם האורתודוקסי שקובע את אורח החיים בישראל ומסרב לכל ניסיון של הפרדת הדת מהמדינה. הזרם האורתודוקסי קובע עבור כל היהודים כיצד ייראו חייהם מגיל לידה ועד מוות ויש לו השפעה מכרעת גם עבור אלו אשר אינם רואים כל קשר ליהדות.

הזרמים המרכזיים אשר מוכרים בכל העולם ותופסים לאט לאט את מקומם גם בישראל, הם הרפורמים והקונסרבטיביים.

הקהילה הקונסרבטיבית בקריית ביאליק מבוססת על מתנדבים שפועלים על פי לוח תורניות. אין רב או רבה מרכזיים שמנהלים את הקהילה.

ההתנהלות בקהילה נעשית על פי תורנות ולפחות מחצית מחברי הקהילה הם גם בעלי תפקידים בה. כך ניתן למעשה לשמוע דברי תורה מפיו של גבר ביום אחד ולמחרת להנות מדברי תורה מפיה של אישה. ביום חול ישנם שלושה בעלי תפקידים וביום שבת ישנם שבעה בעלי תפקידים.

מלבד היותה יו"ר שותפה של הקהילה הקונסרבטיבית, לויצקי מכהנת גם כחברת הוועד הפועל של התנועה הקונסרבטיבית בארץ, בתפקיד נציגת יושבי הראש של הקהילות.

"מעולם לא חשבתי שאהיה מעורבת בקהילה דתית", מספרת לויצקי, "להיות חלק מקהילה זה מאוד חשוב בעיני בעיקר בתקופה של הקורונה. הקהילה שלנו המשיכה לעשות קבלת שבת באמצעות זום, אך עשינו זאת כמובן לפני כניסת השבת".

 

אריאנה לויצקי. צילום: דורון גולן

ניתן לשמוע דברי תורה מפיו של גבר ביום אחד ולמחרת להנות מדברי תורה מפיה של אישה. אריאנה לויצקי. צילום: דורון גולן

 

לויצקי מספרת כי בימי שבת חברי הקהילה אינם משתמשים באמצעים אלקטרוניים בתוך הקהילה, כמו למשל בבית הכנסת וגם לא מדליקים אש, אך בביתו הפרטי יכול כל חבר קהילה לעשות כרצונו.

"בתקופת הקורונה והסגרים העירייה התקינה לנו צלונים בפתח בית הכנסת, כדי שנוכל להתפלל ובמשך שנה התפללנו בחוץ. אנשים שעברו הסתכלו עלינו לפעמים ולא הבינו מה קורה".

"חשוב לנו שאנשים יידעו שיש דבר כזה, קהילה שוויונית", אומרת לויצקי: "אנחנו הקהילה השוויונית היחידה בקריות וחשוב לנו שתהיה לנו לגיטימציה כי אנחנו חלק מהיהדות, על הרצף שבין יהדות אורתודוכסית לחילונים. לפחות מחצית מהיהודים אינם אורתודוקסים והם צריכים לדעת שיש עוד זרמים של יהדות על מנת שיוכלו לראות, לבחון בעצמם למה הם מתחברים. יש לפחות שלושה זרמים ביהדות ולא יכול להיות מצב שיש רק דרך אחת להיות יהודי".

גם בתה הקטנה של לויצקי עלתה לתורה בבת המצווה, בפרשת בראשית, קראה את ההפטרה, שרה זמירות והחזיקה את ספר התורה, עם אחיה, ועברה איתו בין המתפללים.

"זו הייתה הדרך שלנו ללמד אותה שיעור בשיוויון", מספרת לויצקי, "אחרי שממלאים את החובות יש זכויות וזה שווה לכולם".

כמי שתומכת בשוויון מלא בין המינים, אומרת לויצקי כי הזרם הקונסרבטיבי הוא כלי מחנך, מבוגרים וילדים, לשוויון מלא בחובות ובזכויות והחינוך הזה מקרין גם לחיי היום-יום.

לויצקי מספרת על החלום שמלווה אותה: "אני חולמת שבכל בית ספר יהיה תרשים שמראה את שלושת הזרמים המרכזיים ביהדות, שמראה שלא מדובר רק בדיכוטומיה של או חילוני או דתי. שכל אחד ידע שהוא יכול למצוא את היהדות שמתאימה לו".

לויצקי מוסיפה "היהדות של היום זה לא היהדות של לפני חורבן בית שני. החיים משתנים וגם היהדות. צריך לתת לזה סוג של גמישות כדי לחיות כיהודים במדינת ישראל וזו תמצית הציונות".

"70 פנים לתורה" אמר רבי אברהם אבן עזרא לפירושו לתורה והזרם הקונסרבטיבי הוא אחד מהפנים האלה מה שמלמד שלאף זרם ביהדות אין מונופול על התורה מלבד זרם אחד שהתחבר לפוליטיקה ולא מוכן לשחרר את עטיני הפרה החולבת.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין





<



<
<