X

מהשלכות משבר הקורונה: עלייה דרמטית בהיקף החינוך הביתי

למרות החזרה ללימודים אחרי החגים יותר ויותר הורים בארץ ובעולם בוחרים להשאיר את ילדיהם ללמוד בבית. ממצאים מפתיעים במחקרים: בני נוער בחינוך ביתי חווים פחות דיכאון ובעלי הישגים לימודיים גבוהים יותר




משבר הקורונה ממשיך ללוות את מערכת החינוך עם חזרתם של תלמידי ישראל לבתי הספר אחרי תקופת החגים. אחת ההשלכות המרכזיות שלו היא עלייה דרמטית של עשרות אחוזים בהיקף הלומדים מהבית.

החינוך הביתי מצליח לאתגר את התפיסות הקונבנציונליות לגבי חינוך – תפיסות שמלוות אותנו במשך עשרות ולפעמים מאות שנים. ילדים בחינוך ביתי אינם הולכים לבית הספר אלא לומדים מהבית לרוב עם הוריהם. למרות שמדובר בתופעה חדשה, החינוך הביתי עלה בהיקפיו במאות אחוזים בעשורים האחרונים גם בישראל וגם במדינות רבות אחרות בעולם המערבי, כאמור מגמה שהקורונה רק חיזקה.



פרופ׳ ארי נוימן. תמונה: דוברות האקדמית גליל מערבי


מחקרים שנעשו בישראל ובעולם בשני העשורים האחרונים מגלים נתונים מרתקים לסיבות לעליה המפתיעה במספר ואחוז הלומדים מהבית. הגורם המשמעותי ביותר לעלייה בהיקף הלומדים מהבית הוא ביקורת הולכת וגוברת על מערכת החינוך, ובעיקר על מידת התאמתה לכישורים הנדרשים במאה ה- 21 והשפעתה על רמת האושר של הילדים ועל המוטיבציה שלהם ללמוד.

החוויה של ילדים בחינוך ביתי היא שונה מאוד ולכן מחקרים אחרים בחנו לעומק את ההשפעות של החינוך הביתי על הילדים ועל תפקוד הבית בכללותו. לדוגמה, נמצא כי בני נוער בחינוך ביתי חווים פחות דיכאון וכן הם בעלי הישגים לימודיים גבוהים יותר. הממצאים האלו וההסבר להם מציירים תמונה שונה ומיוחדת על החינוך הביתי, אך גם על המערכת החינוכית בכללותה.

כדי להכיר את הנושא, המכללה האקדמית גליל מערבי בשיתוף עם קבוצת המורים חינוך 2020, מארגנים כנס זום ב-8 בנובמבר – "חינוך ביתי מיתוסים ומציאות", שמטרתו להפגיש את המשתתפים עם תחום מרתק זה. בכנס יוצגו הממצאים האחרונים לגבי החינוך הביתי על ידי חוקרים מובילים בתחום בארץ ובעולם ולאחר מכן יערכו מפגשים עם משפחות בחינוך ביתי ונוער בחינוך ביתי, כדי ליצור מפגש הן ברמה המחקרית והן ברמת האישית עם תופעה מיוחדת ומאתגרת זו.

לדברי פרופ' ארי נוימן, ראש התכנית לניהול מערכות חינוך באקדמית גליל מערבי וממארגני הכנס: "תקופת הקורונה מאלצת את ההורים למצוא פתרונות מחוץ למסגרת הרגילה לחינוך ילדיהם אך גם לאחר שהמגיפה תסתיים נראה שהחינוך הביתי ילך ויצבור תאוצה. היות ומדובר בסוג שונה כל כך של חינוך, חשוב שמחנכים והורים יכירו את המחקר הרב לגבי הילדים והמשפחות במסגרת זו".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך