X

מיסים, אגרות וחלקי חילוף לרכב במחירי שיא. איך זה שלציבור לא נמאס שחולבים אותו?

מיליארדי שקלים זורמים מדי שנה מכיסם של הנהגים, הרוכשים חלקים וחלפים לרכב, אל כיס משרד האוצר. בדרך מספר קטן מידי של יבואנים, נוגס נתח גדול והצרכן משלם בעבור כולם. הציבור מתעצבן, מתקומם (על הכורסה בסלון) וממשיך לשלם. למה? ניוז בעיניים שלנו

 

בואו נתחיל ממספר מפלצתי של למעלה מ-42 מיליארד שקלים. זהו הסכום שמשלשל ציבור הנהגים בישראל לכיס של משרד האוצר מידי שנה. ידוע לכולם שיוקר המחייה בישראל מרקיע שחקים וכי אחד התחומים היקרים בארץ בהשוואה לעולם, הוא תחום הרכב, שמיליארדים ממנו מגיעים לא רק ממכוניות, אלא גם מדלק, מחלקי חילוף, מאביזרים לרכב ומאגרות.


 




אביזרים למכוניות. צילום אילוסטרציה: פיקסאביי

כל מי שמחזיק ברכב יודע שכל טיפול במוסך, החלפת צמיגים ודקורציה, יכאיב לכיס בצורה קשה. בתמונה, אביזרים למכוניות. אילוסטרציה: פיקסאביי

 

שוק החלפים בישראל תורם לקופת המדינה מדי שנה למעלה מארבעה מיליארד שקלים והוא נשוא שמות כמו מס ייבוא, מכס, מע"מ, מס קנייה ועוד.

בימים אלה, גם ציבור הנהגים בישראל, כמו בכל העולם, חווה גל של עליות מחירים שמשפיעים על מחירי חלקי החילוף ומזניקים אותם לגבהים שלא נראו בעבר.

המחירים הגבוהים של חלקי חילוף ואביזרי הרכב, נעוצים אומנם היום בגלל המחסור העולמי שהחל בסין, אך כל מי שמחזיק ברכב, יודע שכל טיפול במוסך, התקנת אביזרים, החלפת צמיגים ודקורציה, יכאיב לכיס בצורה קשה.

 

למעלה מארבעה מיליארד שקלים תורם שוק החלפים בישראל לקופת המדינה, מדי שנה. צילום אילוסטרציה: pexles

 

כל מוצר שמגיע לישראל עובר שרשרת של גורמים, החל מהמדינה, דרך היבואנים, הספקים הראשיים, הספקים המשניים ובעלי העסקים וכל אחד לוקח את הנתח שלו. וככל שהנתח גדול יותר, הצרכן מרגיש את זה בכיס שלו.

יו"ר איגוד המוסכים בצפון, מאיר חלוצי, אומר: "ברגע שהמחירים עולים לרמות כאלה, כל בעל עסק מתחיל להקטין את המלאים שהוא מחזיק. יש באמת בעיה של אספקת חלקים ושל ייצור חלקים ויש חוסר בחלקים.

ברגע שיש חוסר, מי שיש לו מלאי יוצר ביקוש, או שמייצרים מלאי קטן ויש ביקוש גדול, אז השוק עושה את שלו והמחירים מטפסים למעלה.  בסופו של דבר זה מגיע לצרכן. אף אחד מ'גוזרי הקופונים' בדרך לא מפסיד מזה. כשזה מגיע לצרכן, הצרכן משלם מחיר גבוה יותר".

"כשהצרכן מגיע לקנות ולא משנה מה אפילו, למשל דבר הכי בסיסי כמו צמיגים, אז יש לו שבעה-שמונה מותגים של צמיגים עם טווח מחירים ביניהם", אומר חלוצי, "אותו הדבר גם עם חלפים למכוניות. יש מוצרים יקרים יותר במחירים שונים, תלוי באיכות, אז יש מבחר גדול יותר לצרכן. היום מאחר וההיצע הוא קטן יותר, אז המבחר שיש לצרכן הוא הרבה יותר קטן".

 

מאיר חלוצי, יו"ר איגוד המוסכים בצפון. צילום: יח"צ

"ברגע שיש ביקוש גדול אז השוק עושה את שלו והמחירים מטפסים למעלה". בתמונה, מאיר חלוצי, יו"ר איגוד המוסכים בצפון. צילום: יח"צ

 

"הכל זה עניין של תחרות. ברגע שתהיה תחרות גדולה יותר, ברגע שתהיה אפשרות ליותר חברות להביא חלקים ממקומות אחרים ותהיה תחרות, בכדי שאותו יבואן ימכור הוא יהיה חייב להוריד את המחיר שלו, הוא יהיה חייב למכור במחיר ריאלי כדי שיקנו אצלו. היום יש מספר מאוד קטן ומוגבל של יבואנים וברגע שהמספר הוא כזה  קטן אז המחירים יותר גבוהים".

בעל עסק לצמיגים ולאביזרי רכב במפרץ חיפה, שמעדיף להישאר בעילום שם על מנת שלא להסתכסך עם הספקים שלו, מספר:

"כולנו רואים את המחירים בחו"ל ואת ההפרש בין מה שקונים בארץ. אישית אני לא יכול להתחרות במחירים האלה ולא יכול להיכנס לתחרות מול היבואנים הגדולים, שמביאים בכמויות גדולות, אז אני למעשה "שבוי" של היבואנים בארץ ובשולי הרווח שנשארים לי אחרי המכירה.

יש דברים שלצרכן אין ברירה והוא חייב לקנות, כמו פה, כמו צמיגים ויש כאלו שמעדיפים להמתין קצת ולהזמין מוצרים במחיר זול מחו"ל, כמו לדוגמה מערכות מולטימדיה".

 

"יש דברים שלצרכן אין ברירה והוא חייב לקנות". צילום אילוסטרציה

 

אותו בעל עסק מספר, כי חלק ניכר מהצרכנים שלו הם חבר'ה צעירים, שאין להם סבלנות או ידע להזמין מוצרים מחו"ל.

"הם רוצים למשל לעשות חלונות שחורים, או להחליף ג'אנטים בצמיגים והם רוצים את זה עכשיו, כי בסוף השבוע הם כבר רוצים להשוויץ עם המכונית שלהם. צריך לזכור גם שיש מוצרים שזה בעיה להזמין, כמו למשל ג'אנטים לצמיגים. אלה מוצרים גדולים וכבדים שלא כדאי לבן אדם פרטי לייבא אותם. אם מישהו רוצה מערכת מולטימדיה משוכללת כדי להראות אותה לחבר'ה שלו, הוא מגיע אליי ותוך כמה שעות הוא יוצא עם המערכת".

שוק המכוניות בישראל נחשב לשוק גדול יחסית, לעומת שוק האופנועים הקטנטן שבו מגיעים הפרשי המחירים בארץ לעומת חו"ל גם למאות אחוזים.

כך לדוגמא, עלותם של זוג צמיגים לאופנוע, מגיעה בקלות ל-3,000 שקלים והסיבה פשוטה. מספר היבואנים של ציוד לאופנועים הוא קטן בהרבה מיבואני הציוד למכוניות ולפיכך התחרות כמעט ואינה קיימת.

"משנה לשנה אנשים מזמינים מחו"ל יותר ויותר ושנת הקורונה גרמה לאנשים להזמין כמויות ולהשתכלל וגם העולם השתכלל בשיטות האספקה והמישלוח והיום כמעט כל אחד מזמין מחו"ל", אומר רביב גורן, הבעלים של סוכנות האופנועים הוותיקה "התותח" שמלבד אופנועים מוכר גם אביזרים ומפעיל מוסך:

"אם ניקח דוגמא מפנסי ערפל מחברה טובה, זה מגיע בארץ ל-2,500-3,000 שקלים לפני התקנה. הבנתי שלא כדאי למכור פה, אז מי שמבקש ממני פנסי ערפל אני מציע לו להזמין מחו"ל ורק עושה לו את ההתקנה".

 

רביב גורן. צילום: דורון גולן

"היום כמעט כל אחד מזמין מחו"ל". רביב גורן. צילום: דורון גולן

 

"צריך גם לדעת מה להזמין", אומר גורן, "נכון שיש מחירים מאוד מפתים באתרי מכירות בחו"ל אבל צריך לדעת שמה שמזמינים הוא באמת מתאים לאופנוע מבחינה בטיחותית.

אני מוכר הרבה מאוד אופנועים חדשים והלקוחות מזמינים הרבה מאוד דברים מחו"ל כשהם רואים את המחירים בארץ. מישהו צריך לממן את ההוצאות הגדולות של המדינה הקטנה שלנו".

אם לא בתחום המכונית בינתיים, אז לפחות בתחום הדו-גלגלי, יש מי שפער המחירים המטורף בין הארץ לחו"ל הביא אותו לעשות מעשה לטובת הצרכנים.

גלעד קוריאט, מנהל מערכות מידע, הקים ומפעיל את עמוד הפייסבוק "מוטוזון" שבו חברים כבר למעלה מ-10-אלפים חברים.

"פתחנו קבוצה בפייסבוק, עם כל מיני המלצות על ציוד מחו"ל ופתאום זה קפץ מקבוצה של 30 חבר'ה ונהיה משהו מטורף של 10 אלפים", מספר קוריאט.

קוריאט מציג בעמוד שלו כשירות לציבור, את המחיר בחו"ל לעומת ישראל, כאשר מדובר באותם מוצרים בדיוק. לדבריו, במשך שנים רבות ליווה אותו הידע על הבדלי המחירים המטורפים וככל שנסע יותר לחו"ל, כך גילה שהפערים הם בלתי הגיוניים בעליל.

"התחום הזה משנות ה-80 נשלט בידי משפחות וכל משפחה שולטת על ייבוא מסוים. יש משפחה שקשרה קשרי מסחר עם חברת אופנועים מסויימת והיא היחידה שמייבאת את אותם אופנועים לארץ וככה זה גם בשוק האביזרים של האופנועים. זה קשר בלתי ניתן לפירוק".

 

למען רוכבי האופנועים, גלעד קוריאט. צילום: טל גלר

דף בפייסבוק המציע השוואת מחירים למען ציבור הרוכבים בישראל, עם למעלה מ-10,000 חברים. בתמונה, גלעד קוריאט. צילום: טל גלר

 

קוריאט נוגע באחת הבעיות הגדולות של רוכבי האופנועים, העלות הגבוהה של זוג מציגים שתפקידם לחבר את האופנוע לכביש בצורה בטיחותית. רוכבים רבים ממשיכים לרכוב על צמיגים יבשים ובלויים, כי העלות שלהם גבוהה ללא כל סיבה ונעוצה בבצע כסף של היבואנים בלבד. "את אותם צמיגים אפשר למצוא בגרמניה ב-800 שקלים אבל אחרי שהם מגיעים לארץ הם כבר עולים 3000 שקלים".

"את הפרש המחירים בענף הצמיגים, מכנה קוריאט במילים נוקבות: "זה לסחור במוות, זה הרבה יותר חמור מבצע כסף". הוא מוסיף כי בימים אלו מתחילה המדינה לעודד ייבוא אישי של צמיגים וזה יוכל לאפשר לרוכבים להוזיל את העלויות הגבוהות כל כך.

ציבור הנהגים מודע למחירים הגבוהים שגובים ממנו בארץ, בעבור אותם מוצרים שנמכרים בחו"ל, אך כפי שהיה מאז הקמת המדינה, הציבור יקטר במפגשי חברים ביום שישי, אך לא יקום חלילה מהכורסא הנוחה, כדי לומר לנבחרי הציבור את דעתו על ההוצאה הגדולה ביותר בכל משק בית.

לסיום כתבה זו לא תהיינה מילים מתאימות יותר ממילותיו המוכרות של שלום חנוך: "הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם".

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין


<