X

"כל אחד מגלגל את ההתייקרות על הבא בתור": איך חווה הרחוב את הצונאמי שחל במשק?

שורה של עליות מחירים גורמת לאזרחים להכניס את היד עמוק יותר אל הכיס רק כדי לנסות לשמור על רמת החיים הנוכחית. איך מתמודדים בעלי העסקים באיזור עם תחילתו של אפקט הפרפר? ניוז בעיניים שלנו

 

אפקט הפרפר הלקוח מתורת הכאוס, הוא ככל הנראה המונח הנכון ביותר לתאר את ההשפעה של שינויים קטנים שמובילים לשינויים גדולים לאורך זמן.


את החודש הנוכחי מלווה שורת של עליות מחירים שישפיעו ישירות על הכיסים של כולם בלי יוצא מן הכלל ובעיקר של הצרכן, זה שמשלם בעבור דלק, ביגוד, דיור ואוכל מכיסו האישי.




מחירי הדלק קפצו ב-23 אגורות לליטר דלק והגיעו ל- 6.62 שקלים לליטר דלק 95 אוקטן בשירות עצמי, עלייה של 3.6 אחוזים. המחיר לליטר דלק בשירות מלא, יזנק ל-6.83 שקלים.

יותר ממחצית ממחירו של ליטר דלק לצרכן מורכב ממיסים שמגיעים לכיס של הממשלה ועליית הדלק היא הפרפר שכבר החל לנפנף בכנפיו. ניוז בעיניים שלנו.

 

ההוצאה השנתית הממוצעת למשק בית תעלה בלמעלה מ-5,000 שקלים. צילום: אילוסטרציה

 

מיד עם עליית הדלק צפויים לזנק מוצרי צריכה רבים, בשל העלייה בתעריפי השינוע. מס על משקאות ממותקים, מס על כלים חד פעמיים, כל סחורה שמיובאת לארץ, תעריפי החשמל והעלייה הצפויה בארנונה בשנת הכספים הקרובה.

מניתוח הנתונים בידי מומחים במהלך הימים האחרונים, עולה כי ההוצאה השנתית הממוצעת למשק בית תעלה בלמעלה מ-5,000 שקלים.

את התוצאות של העלייה ביוקר המחייה מרגישים במיוחד אלו שמחזיקים את המשק הישראלי, בעלי העסקים הקטנים שנמצאים בתווך, בין הספקים לבין הצרכן הסופי.

לאורך שדרות גושן בקריית מוצקין, נמצאים עשרות בעלי עסקים קטנים ומשרדים בתחום עריכת דין, ביגוד, אלקטרוניקה מזון ומסעדות.

רמי לובטון, הבעלים של חנות האופנה "מותגים", הוא אחד מוותיקי הרחוב וחווה על בשרו את השינויים שחלים במשק.

"כל המוצרים התייקרו וזה אומר שכל אחד מגלגל את ההתייקרויות הלאה על הבא בתור", אומר לובטון: "כשהספקים מעלים לי את המחיר, אין לי ברירה אחרת אלא לגלגל לפחות חלק מהעלייה לצרכנים שמגיעים אלי, כי גם אני צריך להתפרנס ועסק קטן לא יכול לספוג על עצמו את כל התייקרויות. אני משלם עכשיו יותר לספקים ותיכף אשלם יותר על החשמל ועל הארנונה.

כבר היום מרגישים שיותר קשה ללקוחות לשלם וכל לקוחה שמגיעה לקופה מבקשת הנחה. להבדיל מקניונים, אצלנו בחנויות הרחוב זה מורגש היטב. אין לי ברירה אלא לתמחר את הסחורה בצורה כזאת שלקוחות יוכלו לקנות, אז אני מנסה לספוג כמה שיותר מעליות המחירים ועדיין להשאיר לי רווח מסויים כדי להמשיך להתפרנס".

 

רמי לובטון. צילום: דורון גולן

"מנסה לספוג כמה שיותר מעליות המחירים". בתמונה, רמי לובטון. צילום: דורון גולן

 

צחי אלפסי, מומחה לשיווק ובעלים בחברת אלפסי, מסביר את מה שמתרחש בשטח דרך עיניו: "אמנם ההתייקרויות נובעות מסיבות שונות, כמו ההמתנות של האוניות בפתח הנמלים ואנו מצויים ככל הנראה בתוך ניסיון להכשיר את הלבבות, לקראת עלית המחירים, אבל עליית המחירים בשטח היא אמיתית לגמרי".

לדברי אלפסי: "השאלה תמיד עד כמה יכולה האוכלוסייה בישראל לספוג את עליות המחירים? האם השוק יתקן את עצמו? נכון להיום, לעניות דעתי אנחנו תלויים הרבה בצמיחה של ישראל דרך קטר ההייטק הישראלי, שמהווה מרכיב משמעותי ביכולתם של משקי הבית לעמוד בגל ההתייקרויות. לשמחתנו ישראל עושה חיל בתחום זה עם אקזיטים מפוארים וביקוש אדיר לכוח עבודה שזוכה לשכר מכובד, המחלחל לשאר הענפים במשק".

 

צחי אלפסי. צילוםף תמר גבוניה

"תלויים הרבה בהיי- טק הישראלי". צחי אלפסי. צילום: תמר גבוניה

 

 

ערן טבק מקריית מוצקין, מוגדר כבעל עסק קטן תחום טכנאות המחשבים. הוא עצמאי שמפעיל לבדו את העסק וגם הוא מרגיש את גל עליות המחירים.

"היום למשל, אני מחשב את הנסיעות שלי", הוא משתף, "אני מתכנן לכמה לקוחות אני יכול להגיע בנסיעה אחת לאותו אזור. אני יכול לספוג חלק מעליות המחירים, אבל יש חלק שאני חייב לגלגל הלאה.

לא צפיתי שיהיו כאלה התייקרויות, אבל כנראה זה בא לפצות על נזקי הקורונה. זה מבאס אבל אנחנו פה בישראל כבר רגילים לעליות מחירים. אני בתווך בין הספק שממנו אני קונה לבין הלקוח שלי ואני מסביר ללקוחות שעליות המחירים זה משהו שמשפיע גם עלי".

 

ערן טבק. צילום: יפית בשבקין

"היום אני מתכנן לכמה לקוחות אני יכול להגיע בנסיעה אחת לאותו אזור". בתמונה, ערן טבק. צילום: יפית בשבקין

 

משרדו של עו"ד רו"ח משה פרץ ממוקם גם הוא בשדרות גושן בקריית מוצקין ותחומי ההתמחות שלו מביאים אותו להיכרות עמוקה עם המתרחש במשק.

"כבר היום יש האטה מאוד חזקה במשק", הוא אומר, "כוח הקנייה נשחק ואנשים מוציאים פחות כסף ומנסים לשמור על התקציב שהיה להם לפני הקורונה".

לדברי פרץ: "לפני הקורונה היו לאנשים רזרבות של כסף, מעט או הרבה, ותקופת הקורונה מאופיינת בעליות ומורדות. לדוגמא, אחרי הסגר הראשון אנשים התפרצו וקנו בלי חשבון, בלי לחשוב לרגע על מה יהיה בעתיד ומה יקרה למשק ולמקומות העבודה שלהם.

היום התחושה היא שהקורונה נרגעה, אבל אז נכנסים חזרה ומבינים שהרזרבות הכלכליות נגמרו והמשק עדיין תקוע.

הגלגל של הכלכלה לא זז ועכשיו אנשים מתחילים להיות יותר זהירים ושקולים ולא ממהרים להוציא כסף".

 

עו"ד רו"ח משה פרץ. צילום: דורון גולן

"אנשים מוציאים פחות כסף ומנסים לשמור על התקציב שהיה להם לפני הקורונה". עו"ד רו"ח משה פרץ. צילום: דורון גולן

 

"אנחנו עדיין נמצאים בתקופה של חוסר וודאות והמשק לא עובד בתפוקה המלאה שהוא יכול", ממשיך פרץ, "כדי להזיז את הגלגל צריך שכל אחד יתרום את חלקו וזאת לצד פעולות נכונה של הממשלה, להקל על האזרחים, וכרגע אני לא רואה את הפעולות האלו נעשות. צריך גם שהמצב הפוליטי יהיה יציב כדי שאנשים ירגישו בטחון".

גם פרץ אומר שענף ההיי-טק הוא זה שמושך כעת את המשק הישראלי קדימה ומוסיף: "בסופו של דבר, כל המצב לא משפיע לטובה על האזרח הקטן, שעבורו הכל עולה והוא חושש להוציא עוד כסף, במיוחד עכשיו".

האם ישנו מצב שבו יקום העם ויאמר את דברו לנבחרי הציבור? נכון להיום זה אפילו לא נראה באופק וגם דמויות ציבוריות שיכולות להוביל מהלך כזה, כמו בתקופת המחאה החברתית בשנת 2011, חסרות במפה החברתית. אז כזכור, הייתה התעוררות שהחלה במחירי הדיור והצליחה להוביל לשינוי. ועל כך, בפעם אחרת.

שבת שלום. 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות






















<