X

"המשטרה הורידה את הכפפות והיא תוקפת בכל התחומים ולא מרפה"

במשרד קטן שקירותיו לבנים וחפויים מכל סממן או תמונה, יושב נצ"מ אלי מגן, קצין משטרה שבאמתחתו עבר מרשים בן 30 שנה ועוד כוחות רבים במותניו. כעת, הוא מספר, הוא ניצב בהתרגשות בפני האתגר הגדול הבא: הקמת מרחב חדש במשטרת ישראל שבתוכה גם סגירת מעגל מרגשת כבנו של איש משטרה. ראיון מיוחד

 

 


מפקדו של מרחב כרמל, נצ"מ אלי מגן, יושב בימים אלה בחדר זמני, באגף שהוקצה למרחב החדש, עד לחנוכת המבנה החדש של מרחב כרמל.




מדובר במרחב שהוקם רשמית רק בחודש אוגוסט האחרון, עם קבלת אישור השר לביטחון הפנים. הרעיון שמאחורי הקמתו הוא למקד ולהיטיב את השירות לאזרח ולטפל בפשיעה בצורה היעילה ביותר. המרחב החדש חולש על שטח גדול מאוד המשתרע מהיישוב עתלית, דרך טירת כרמל, העיר חיפה, נשר ויישובי רכס הכרמל, דלית אל כרמל ועוספיה.

ההחלטה להטיל את הקמת המרחב על הקצין הבכיר, התבססה על עברו העשיר במשטרה. את מרבית שירותו עשה נצ"מ מגן בתחום החקירות והמודיעין. עוד שימש כמפקד תחנת טירת הכרמל, כמפקד תחנת עכו, וכמפקד הימ"ר במשך שלוש וחצי שנים.

"זה מאוד מאוד מאוד מאתגר, גם כקצין בכיר בארגון, לקחת משימה מורכבת ולהקים מרחב חדש במשטרת ישראל", הוא משתף בראיון מיוחד לאתר "ניוז חיפה קריות":  "המרחב הזה קיבץ מבחינתי, את הקצינים שאני רואה בהם קצינים מובילים ברמת המרחב. הקצינים האלה נותנים מענה מבחינת יס"מ. מדובר בכ-30 שוטרים, עם מפקד, שיושבים בנמל חיפה", הוא מספר.

"אחת היחידות שאני נותן לה המון המון דגש זו יחידת היל"פ (יחידה ללוחמה בפשיעה) שיש לה את האוריינטציה של ימ"ר (יחידה מרכזית) והם מטפלים בפשיעה שלימ"ר אין את הזמן לטפל בה. כמפקד הימ"ר התמודדתי עם כמות גדולה של מקרי רצח ואז היכולת שלך לטפל בפשיעה המקומית, כמו בעיר חיפה, שהיא מבחינתי הלב של כל המרחב הזה, היא פחותה, כי מרבית הטיפול בפשיעה הולכת לכיוונים אחרים", משתף מגן: "ליל"פ יש יכולת לטפל בתיקים מורכבים, עם כל האמצעים שיש לימ"ר בפשיעה מורכבת ויש לנו כבר תוצאות".

 

נצ"מ אלי מגן. צילום: דורון גולן

"המרחב הזה קיבץ קצינים מובילים". מפקד מרחב כרמל, נצ"מ אלי מגן. צילום: דורון גולן

 

היחידה ללוחמה בפשיעה (יל"פ) אכן כבר פועלת, ובתחילת 2022 היא גם תקבל רשימה של יעדים, שבה מככבים הגורמים העברייניים שפועלים שתי וערב במרחב כרמל, על כל תחנותיו.

נצ"מ מגן: "כדי לפצח סוג של פשיעה, או להגיב לאירוע שהיה, או למשפחת פשע שפועלת באזור, אני צריך להפעיל את כל הכוחות והיכולות הטכניות שיש לימ"ר, גם ברמה של היחידה הזאת".

לדבריו, החל מתחילת ינואר הקרוב, יקבל היל"פ נושאים מיוחדים לטיפול בהם ואנשי הימ"ר יהיו פנויים יותר לטפל בפשיעה מורכבת, כמו פשיעה בינלאומית. למעשה הימ"ר יוכל ליזום יותר פעולות חקירה מורכבות, שחלקן קשורות גם לפשיעה בינלאומית, כמו הברחות סמים בהיקפים גדולים. היל"פ יקבל נושאי התעניינות מיוחדים שבהם יתמקדו ואז לא יצטרכו חוקרי התחנה עצמה, לעסוק בהם.

"לקחתי מפקדי תחנות שאני סומך עליהם, כל אחד באזור שלו עושה ויעשה הרבה. בתקופה הקצרה שאנחנו עומדים על הרגליים יש כבר תוצאות יפות", אומר מגן.

תחום הפשיעה במגזר הערבי במרחב, עולה לכותרות כמעט מדי יום בעיקר בנוגע למעשי רצח, חיסולי חשבונות וניסיונות לחיסולי חשבונות במרחב הציבורי.

מרבית מעשי הפשיעה הקשה במגזר הערבי, מיוחסים לשתי משפחות שמוכרות היטב למשטרה. אותן משפחות מקושרות לארגוני פשיעה נוספים, בהתאם לפעילות שלהן.

"אני מבין שכדי לטפל בבעיה במגזר הערבי, אנחנו צריכים לשלב כוחות, מלבד המשטרה, עם עוד גופים כמו הפרקליטות האזרחית, מס הכנסה, ביטוח לאומי, רשויות המס", אומר נצ"מ מגן.

 

נצ"מ אלי מגן. צילום: דורון גולן

"החל מחודש ינואר 2022, יקבל היל"פ נושאים מיוחדים לטיפול ואנשי הימ"ר יהיו פנויים יותר לטפל בפשיעה מורכבת". מפקד מרחב כרמל במשטרה, נצ"מ מגן. צילום: דורון גולן

.

נצ"מ מגן: "היום המשטרה מבינה והשקיעה בשתי יחידות בהנחיית המפכ"ל בתקיפת ההיבט הכלכלי. ברגעי שתוקפים בהיבט הכלכלי ונוגע בכיס של מחוללי הפשיעה, מחלישים אותם והם מבינים שהפסידו במערכה. המשטרה לבד תנסה לגבש כתבי אישום ואז היא תלויה בגופים אחרים כמו פרקליטות ובתי משפט, שגם כאן נקודת המבט צריכה להיות שונה לגמרי, צריכה להיות יותר לוחמנית וענישה צריכים לחשוב עליה בשנית בתחום החקיקה.

כמו שיש למשל עונש מינימום בהדחת קטין לעבירות בסמים, לא יכול להיות מצב שאתה משקיע כל כך הרבה, לילות כימים, על מחוללי פשיעה שמחזיקים אמל"ח וכאן אני חושב שאנחנו צריכים חד משמעית להיות יותר לוחמניים. צריכים להבין שכל אחד שיוצא ממעגל הפשיעה מבחינתו זה הישג.

כשאני פורס עכשיו את מפת הפשיעה של תחנת חיפה, טירת כרמל או נשר, אני מסמן מבחינתי את מחוללי הפשיעה שאני רוצה להוציא אותם מהמעגל בכל התחומים. למשל עבריין שמבצע עבירות תנועה, אני אגע בו בכל מקום, ואגיע לכל העבירות שהוא עושה, כדי להשפיע עליו. אגע בכל מה שאני יכול שקשור באותו מחולל פשיעה. זו עבודה קשה, שבה אנחנו צריכים לעקוב כל הזמן אחר המתרחש".

משפחות הפשע, החדשות הוותיקות, מוכרות לנצ"מ מגן היטב, לאחר שנים כה רבות של שירות במשטרה. "אני מכיר היטב את משפחות הפשע על זרועותיהן השונות, הן של המשפחות המקומיות והן של משפחות הפשע האחרות, מחוץ למרחב שלנו, ואנחנו עושים הכל כדי למנוע הגעה של המשפחות האלו למרחב. אני מדבר על בתי בושת, אני מדבר על תחנות סמים שאני עושה הכל כדי לייבש אותן.

תחנות סמים משמשות את ארגוני הפשיעה לשליטה באיזור", מסביר נצ"מ מגן: "גם בתי בושת ובתי הימורים. כל הנושאים האלה מטופלים על ידי היל"פ, בשיתוף פעולה שבועי עם הימ"ר. אנחנו מאחדים כוחות ומטפלים בכל הנושאים".

 

האקדח שנתפס על ידי משטרת חיפה. צילום: דוברות המשטרה

"אני מכיר היטב את משפחות הפשע על זרועותיהן השונות". בתמונה, אקדח שנתפס בחיפה, נובמבר 2021. צילום: דוברות המשטרה

 

המהומות ההתפרעויות ומעשי הלינץ' שבוצעו בערים חיפה ועכו, עוד לפני הקמתו של מרחב כרמל, במהלך מבצע "שומר החומות" של צה"ל בעזה, מהדהדים עדיין בקול רם במסדרונות המשטרה.

"חד משמעית הופקו הלקחים", אומר נצ"מ מגן: "עכשיו יש לי את היכולת להגיב בצורה יותר מהירה, גם על ידי אמצעים טכנולוגיים שפרשנו בשטח, גם על ידי מודיעין יותר ממוקד, אני אדע לפני וגם אם זה לא עלה באמצעים שלי, אוכל להגיב בצורה יותר מהירה, לא אצטרך להביא כוחות ממקומות אחרים, כמו עכו. אני בטוח שאם כל ה היה ב'שומר חומות' זה היה מקל עלינו להתמודד עם מספר החזיתות שהיו".

 

נצ"מ מגן: "עכשיו יש לי את היכולת להגיב בצורה יותר מהירה". הפגנות אלימות בחיפה. מאי 2021. צילום מסך

 

תופעה שמטרידה את מנוחתם של תושבי חיפה ויישובים במרחב כרמל, תופעת הרכבים המשופרים, נמצאת גם היא על שולחנו של מגן, שמספר: " זו בעיה גדולה מאוד בתחנת חיפה, וזה קורה גם בכל האזור".

על פי הנתונים של מרחב כרמל, בארבעת החודשים בהם פועל המרחב החדש, נתפסו 454 רכבים משופרים והוצא נגדם איסור שימוש מטעם המשטרה ומשרד הרישוי. בכל סוף שבוע ישנם באיזור מרחב כרמל, לפחות חמישים מקרים של תפיסת רכבים משופרים.

נצ"מ מגן מודה: "לצערי אנחנו לא יכולים להיות בכל מקום. בכל סוף שבוע אנחנו שמים דגש על מקומות בעייתיים בצורה גלויה וסמויה ויש שיתוף פעולה עם העירייה. אנחנו צריכים להגיב וגם למנוע. יחידת האופנועים של המרחב תוכשר להורדת רכבים משופרים מהכביש. אנחנו מקשים על הרכבים המשופרים להגיע לאזור כמו מחסומים ועושים להם את החיים יותר קשים. גם במקרה הזה יש ראייה כלכלית. לתפוס את הרכב הזה ולהוריד אותו מהכביש, כשבעלי הרכבים הללו יודעם שהם עלולים לאבד אותו ואז הם חוששים להגיע".

 

מבצע נגד רכבים משופרים באיזור.  צילום: דוברות המשטרה

 

תחום רגיש במיוחד, שקרוב אל ליבו של נצ"מ מגן ולא רק בהיבט המשטרתי, הוא תחום הנוער. כמי שהיה בעברו חוקר נוער וקצין נוער, הוא אומר:

"צריכים לשים את הדגש בשלושה תחומים. תחום המניעה שזה הקשר עם בתי הספר, תחום הפיקוח שבו בלשי נוער יסתובבו במרכזים שבהם נמצאים בני נוער ותחום החקירה של בני נוער, שבו צריכים להיות האנשים הכי מקצועיים, שיודעים לחקור בתחום הזה. זה יוביל אותנו לכך שנראה פחות עבריינים.

אם הצלחנו להוציא ילד אחד ממעגל הפשיעה זה עולם ומלואו. להוציא ילד או נער ממעגל הסמים ולהביא אותו ליחידת שדה כמו גולני וצנחנים וכולי, זה אושר גדול וזה מה שאנחנו צריכים לעשות.

לצערי פשיעת הנוער מגיעה לבתי הספר הכי נחשבים באזור חיפה ואין לאף אחד חסינות. הקלות שבה קטינים מגיעים לסמים והיכולת שלהם לשלוף מהר סכין או כלי תקיפה, מבחינתנו זה דגל אדום. כאן צריך שיתוף פעולה מעולה עם שירות המבחן לנוער", הוא מציין ומוסיף: "מחלק הנוער שלי יטפל בפרשיות הסמים והאלימות. אשים על זה דגש בתוכנית העבודה 2022 ואתן לזה חשיבות מאוד מאוד גבוהה".

 

נצ"מ מגן: "להוציא נער ממעגל הסמים ולהביא אותו ליחידת שדה, כמו גולני וצנחנים וכולי, זה אושר גדול וזה מה שאנחנו צריכים לעשות". צילום: אילוסטרציה

 

בחודש מאי 2019 התפוצץ מטען חבלה ברכב שבו נהג שי אוחנה, דמות מוכרת היטב למשטרה, כשלצידו חברתו. פיצוץ המטען אירע ביום שישי בבוקר, במרכז הכרמל, בשעה שבה האזור גדוש בעוברי אורח והומה אדם. אוחנה, שניצל מניסיון התנקשות קודם, נפצע בפיצוץ באורח קשה בגפיו התחתונות וכך גם חברתו,  שישבה לידו.

האירוע הזה נחרט היטב אצל נצ"מ מגן והוא אינו מרפה ממנו. "זו חקירה מאוד מורכבת", הוא אומר ומבקש להעביר מסר למי שעומדים מאחורי ניסיון החיסול.

"נמשיך לעבוד על זה. אנחנו יודעים מה היה שם", הוא אומר, "אני אעשה הכל כדי להביא את מי שידו היתה בדבר, במקרה הזה ובמקרים נוספים, לדין. גם שאר המפקדים במחוז מצטרפים לראייה הזו. פיצוץ במרכז הכרמל ביום שישי והסכנה לחפים מפשע, זה חמור מאוד, אסור שיעבור לסדר היום".

יכולות המודיעין שעומדות היום לרשות המשטרה מאפשרות לחוקרים לדעת כמעט כל דבר שהעבריינים עושים ומי עומד מאחורי מעשי הפשיעה.

מהצד השני, גם העבריינים מודעים ליכולות המשטרה ועושים שימוש בטכנולוגיה החדשנית ביותר, בכדי לנסות ו"להיעלם מהרדאר" המשטרתי.

"משפחות הפשע מבינות שהמשטרה היום עושה הכל", אומר נצ"מ מגן: "המשטרה הורידה את הכפפות והיא תוקפת בכל התחומים ולא מרפה. היחידות הכלכליות עושות את שלהן ובשיתוף פעולה עם היחידות האלו, משפחות הפשע יבינו שזה לא משתלם.

בכולם אפשר לגעת, אין אחד שאי אפשר לגעת בו, צריך זמן. המשטרה יכולה לטפל בכל תופעה פשיעה והיא צריכה את הזמן לטפל בזה. אין עבריין שאי אפשר להגיע אליו".

מגן, כמו רבים במשטרה, יודע שכשנוגעים לעבריין בכיסו ובכספו, זהו בדיוק הרגע שבו גם העבריין מבין שהוא נמצא בבעיה.

 

הפיצוץ במכוניתו של שי אוחנה במרכז הכרמל. צילום: דוברות מד"א

"אנחנו יודעים מה היה שם ונמשיך לעבוד על זה". זירת פיצוץ המטען במכוניתו של שי אוחנה במרכז הכרמל. צילום: דוברות מד"א

 

על תפקיד מפקד המרחב הוא אומר בעיניים נוצצות: "מבחינתי זה תפקיד מאתגר מאוד, הרבה סיפוק. לאט לאט רואה את המרחב עומד על הרגליים וזו זכות גדולה להיות הראשון שמקים מרחב עם כל היכולות שלו, מרחב שמול עיניו עומד שירות לאזרח".

ניכר על נצ"מ מגן ששנותיו הרבות בתחום החקירות והמודיעין, הרחק מזרקורי התקשורת, משפיעות עליו. לאורך הריאיון הוא מדבר בקול שקט ומדוד, בורר את מילותיו בקפידה. רק כשאנו מגיעים לשוחח על הפן האישי בחייו ועל סגירת המעגל האישית שלו, עולה ומתיישב חיוך גדול על שפתיו והוא גאה להציג תמונה ישנה וממוסגרת שניצבת על שולחנו, ממנה ניבט אביו, זקוף וגאה במדי שוטר.

היום ממוקם מרחב כרמל באגף זמני במבנה של המרחב בעיר התחתית בחיפה, בעת שהמבנה החדש אליו יעברו הכוחות, נמצא בשלבים סופיים של שיפוצים והכנות.

המרחב החדש יאוכלס במבנה שבו שכנה בעבר לשכת התנועה, מתחת לרחוב "אני מאמין" בשכונת חליסה, הרחוב בו נולד וגדל מגן. לכן, הוא אומר בעיניים בורקות, מדובר מבחינתו ללא ספק בסגירת מעגל אישית: אביו, פנחס מונסונגו, נשבע אמונים למשטרת ישראל עוד בשנת 1958. הוא ביקש מפקודיו לעבור ולהתגורר ב"דירת שוטרים" שהיתה בידי המשטרה, לאחר שלא היה בידו כסף למגורים. האב קיבל דירה בשכונת חליסה בחיפה ובה התגורר במהלך שנותיו הראשונות במשטרה. בדיוק שם מוקם כעת המרחב החדש ומשם יפקד נצ"מ מגן על המרחב כולו.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין