X

"הבעיה היא לא רק מהירות, כפי שאוהבים להגיד"

התשתיות הרעועות, אוזלת היד של הממשלות, וגם הולכי הרגל בעצמם – כולם תורמים את חלקם לעלייה במניין ההרוגים בכבישים. ראיון מיוחד עם המומחה מספר 1 בנושא תחבורה ובטיחות בדרכים, ד"ר משה בקר, מנהל אקדמי לתחבורה במכללת הגליל. ממשרד התחבורה נמסר: "נושא הבטיחות בדרכים נמצא בראש סדר העדיפויות של המשרד"

 

מאז קום המדינה נפלו במלחמות ישראל כ-24 אלף בני אדם. מאז הקמת המדינה מתחוללת מלחמה בלתי פוסקת בכבישים, שהביאה עד לאמצע החודש הנוכחי למותם של 34,663 בני אדם. השנה הנוכחית טרם הסתיימה וכבר נרשמה עלייה במספר ההרוגים בתאונות הדרכים, לעומת 2020.

נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (רלב"ד) מראים כי עד אמצע החודש הנוכחי נהרגו בכבישי ישראל 325 בני אדם, עלייה של 23 אחוזים לעומת השנה שעברה שבה נהרגו "רק" 270 בני אדם, שנה שבה הקורונה הביאה להפחתת הנסיעה בכבישים. עד סוף השנה הנוכחית, ישנה הערכה שלרשימת ההרוגים יתווספו עוד כ-20 שמות.

עוד בחדשות


 

תאונה קטלנית בצומת צבר. צילום: תיעוד מבצעי מד"א

מלחמה בלתי פוסקת שכבר גבתה את חייהם של 34,663 בני אדם. בתמונה, תאונה קטלנית בקריות. ארכיון: תיעוד מבצעי מד"א

 

מי שמכיר היטב את המתרחש בכבישי ישראל מזה עשרות שנים, הוא מומחה התחבורה ד"ר משה בקר, שבין יתר כישוריו, הוא גם מנהל אקדמי לתחבורה במכללת הגליל ויועץ תחבורה למדינות רבות בחו"ל.

"העלייה במספר ההרוגים היא חלק ממגמה שקיימת כבר שנים", אומר ד"ר בקר: "זה נובע מאוזלת היד של הממשלות. כל השינויים שעושים בכבישים כמו בניית מחלפים והרחבת נתיבים, לא עומדים בקצב ההתפתחות של רמת המינוע. כל שנה יש תוספת של חמישה אחוזים ברמת המינוע, בכמות כלי הרכב שעולים על הכבישים – אבל התשתית מתקדמת רק בקצב של אחוז עד אחוז וחצי".

לדבריו, הגידול ברמת המינוע בולט במיוחד במגזר הערבי, "שבו יש בעיות ייחודיות משלו, שגורמות למעורבות בתאונות דרכים חמורות פי שניים מאשר חלקו באוכלוסייה".

ד"ר בקר מביא כדוגמא את התאונות שבהן מעורבות משאיות ואומר: "המרכיב של נהגי משאיות שנהוגות על ידי נהגים מהמגזר הערבי הוא גדול ויש גם את הנושא שביישובים הערבים אין תשתיות אורבניות מפותחות, כמו תאורה בכבישים ובכבישי הגישה, חינוך והכשרה לנהיגה וגם תחזוקת הרכב היא 'חפיף'".

הבעיה לדבריו, נעוצה גם העובדה שבפריפריה, בגליל ובנגב, סובלים מפיתוח תשתיות הנמצא בפיגור: "כל סטייה מנתיב מהווה פוטנציאל לתאונה קטלנית".

 

ד"ר משה בקר. צילום: יח"צ

ד"ר משה בקר, מומחה בינלאומי לתחבורה ומנהל האקדמיה לתחבורה במכללת הגליל המערבי. צילום: יח"צ

 

עוד מציין ד"ר בקר כי הנהג הישראלי נמצא במצב של מחלוקת תמידית עם כלי רכב אחרים שממלאים את הכבישים והוא מצביע על נושא שמעטים, אם בכלל מתייחסים אליו.

לדבריו, הבנייה הנרחבת מביאה עמה תנועה ערה של משאיות גדולות וכבדות יותר לאתרי בנייה וכתוצאה מכך גם לתאונות רבות יותר בין משאיות לכלי רכב פרטיים.

גם הולכי הרגל תורמים את חלקם לעלייה במספר ההרוגים, מסביר ד"ר בקר, מאז נכנסה התקנה שהתנועה צריכה להיעצר בעת שהולך רגל מגיע למעבר חצייה – תקנה אותה הוא מכנה "טעות גדולה" – הולכי רגל פשוט מתפרצים למעבר חצייה, לעיתים כשאוזניהם מכוסות באוזניות ועיניהם נעוצות במסך הטלפון וזאת מתוך נקודת הנחה שנהג תמיד יצליח לעצור בזמן.

"הבעיה היא לא רק מהירות, כפי שאוהבים להגיד", טוען ד"ר בקר, "היצור האנושי עבר משלב של עגלה עם סוס, לרכב מנועי חזק ומהיר ובנסיעה נוצרים קונפליקטים רבים עם כל מיני גורמים בכביש. אם רוצים לקיים חברה מודרנית צריכים להתאים את התשתית ולהכשיר את הנהגים ושום דבר לא נעשה בתחום החינוך וההסברה ואין שום אכיפה בתחומים שצריך".

 

 זירת התאונה הקטלנית בצפון בה מצאו את מותם נהג אוטובוס מהקריות ועוד ארבעה בני משפחה אחת ממעלות תרשיחא. 29.09.2021  צילום: דוברות איחוד הצלה

 

על פי הנתונים של ד"ר בקר, ישנם בישראל 3.7 מיליון כלי רכב ובעוד עשור ינועו על הכביש כ-5.2 מיליון כלי רכב, זאת בעת שהתשתית תתפתח ב-15 אחוז בלבד, מה שאומר שהתשתית תישאר הרבה מאחורי רמת המינוע.

לדבריו, ציבור הנהגים הכניס השנה לקופת המדינה כ-48 מיליארד שקלים בצורה של אגרות ומיסים ועוד כ-13 מיליארד שקלים לכיס של חברות הביטוח, שנשארות עם רווחים שנתיים של כארבעה-חמישה מיליארד שקלים.

 

תאונת דרכים בכביש 79. צילום: דוברות כיבוי והצלה

"הבעיה היא לא רק מהירות, כפי שאוהבים להגיד". תאונת דרכים בכביש 79. צילום: דוברות כיבוי והצלה

 

לגבי השנה החדשה מביע ד"ר בקר פסימיות ואומר: "זה תהליך של אינרציה, כמו טיל שיוט שלא ניתן לעצור אותו באמצע המעוף, כך יימשך הגידול ברמת המינוע", הוא אומר ומוסיף כי אינו רואה מצב של ירידה משמעותית במספר ההרוגים בתאונות דרכים.

לדבריו, מה שמנע ממספר ההרוגים בשנים האחרונות, להיות גדול בהרבה, הוא מערך ההצלה בישראל:

"בעשור האחרון התפתחה פה מערכת של הצלה ופינוי שמגיעה בזמן קצר אל הפצועים ומביאה אותם לבתי חולים. מערכת כזאת היא ההבדל בין חיים ומוות. כשמצליחים להגיע מהר לפצוע שמאבד דם, לטפל בו בשטח ולפנות אותו לבית חולים, מצילים חיים ומונעים מוות".

ד"ר בקר מוסיף כי גם מערכות הבטיחות שקיימות היום במכוניות החדשות, תורמות את חלקן במניעת פציעות מסכנות חיים כמו שהיה בעבר.

ממשרד התחבורה נמסר:

"נושא הבטיחות בדרכים נמצא בראש סדר העדיפות של המשרד ובמסגרת התקציב השנתי של המשרד, גדל התקציב לטיפול במוקדי סיכון גדל ל-130 מיליון שקלים, לאחר שנים של קיצוצים נרחבים בתחום. התקציב השנתי המושקע על ידי המשרד במאבק בתאונות הדרכים מסתכם כיום ב- 2.3 מיליארד שקלים. התקציב המיועד בין השאר לפיתוח תשתיות בטיחותיות, גשרים להולכי רגל, טיפול בהפרדות מפלסיות, הטמעת טכוגרף דיגיטלי בכלי רכב כבדים, בהם גם אוטובוסים, וכן פרויקטים מצילי חיים נוספים.

כמו כן, המשרד מקדם שורה של צעדים להגברת הבטיחות של משתמשות ומשתמשי הדרך, בהם: קידום רגולציה להחמרת הענישה על נהגים המועדים לפורענות, תעדוף כבישים המהווים סיכון בטיחותי, הקמת מפרצי חירום ומנוחה בכבישים בינעירוניים בכל רחבי הארץ והוספת פסי הגנה פלסטיים לחלק התחתון של מעקות הבטיחות בכבישים בינעירוניים במטרה להגן על רוכבי האופנועים.

 

תאונת דרכים שאירעה לפני כשבועיים בגליל המערבי. בני הזוג נפצעו קל ובינוני. צילום דוברות כב"ה צפון

 

 

עוד נמסר כי "שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, ח"כ מרב מיכאלי פועלת בימים אלה לקידום מינויו של יו"ר אור ירוק לשעבר, אבי נאור, לחבר דירקטוריון של הרלב"ד ומועמד לתפקיד יו"ר הרלב"ד. עם מינויו של יו"ר דירקטוריון הרלב"ד, השרה תפעל מולו לחיזוק מעמדה של הרשות כגוף מתכלל של מדיניות הבטיחות בדרכים, ותיבחן את כל התכניות הקיימות לצמצום תאונות הדרכים, תוך תעדוף הצעדים הנדרשים לכך. המשרד ימשיך לטפל ללא לאות בכל האמצעים העומדים לרשותו, לצמצום מספר הנפגעים והנפגעות בתאונות הדרכים".




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

איפה תבלו את חג הפסח?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...

אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות