X

פה אחד: הממשלה אישרה את הפסקת פעילות המפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה

על פי ההחלטה תופסק פעילות המפעלים הפטרוכימיים ויוקמו תשתיות לדיור ותחבורה בהיקף של מיליארדי שקלים. מחברת בזן נמסר בתגובה: "בזן מתכוונת, כפי שהצהירה, לבוא אל המשא ומתן מול הממשלה בידיים נקיות ובנפש חפצה והיא מקווה שהשיח יתנהל על בסיס עובדות ולא כותרות"

 

הממשלה אישרה היום (ראשון) פה אחד את ההחלטה להפסקת הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה וקידום תכנית רחבת היקף לפיתוח תשתיות ומנועי צמיחה כלכליים במפרץ.

החלטת הממשלה ביוזמת שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד גובשה על ידי משרד ראש הממשלה החליפי והמועצה הלאומית לכלכלה. להחלטה שותפים גם שר האוצר, אביגדור ליברמן, ושרת האנרגיה, קארין אלהרר, שרת התחבורה, מרב מיכאלי, השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, שר הבריאות, ניצן הורוביץ ושרת הפנים, איילת שקד. עוד שותפים להחלטה מנהל התכנון, רשות מקרקעי ישראל, ומשרד הכלכלה.

עוד בחדשות


על פי ההחלטה, פעילות התעשייה הפטרוכימית תופסק במפרץ חיפה תוך עשור. במקביל, תקודם תוכנית לפיתוח האזור על ידי פרויקטי תשתית, מגורים ותחבורה בהיקף של מיליארדי שקלים.

לצורך מימוש ההחלטה, תוקם מנהלת ייעודית לנושא, שתעסוק בהסרת חסמים, תכלול שיתופי פעולה בינמשרדיים ושיתוף השלטון המקומי והחברה האזרחית בקידום מימוש הפרויקטים ותפקח ותדווח לממשלה על העמידה בלוחות הזמנים לביצוע ההחלטה.

עיקרי החלטת הממשלה. פעילות פטרוכימית: צמצום פעילות התעשייה הפטרוכימית והכימית במפרץ חיפה, עד לכדי סגירת המפעלים בתוך עשור, במסגרת מו"מ עם החברות. התוכנית כוללת גם פינוי חוות המיכלים הצמודה לקריית חיים מערבית והקמת מתחם חדש לאכסון דלקים ומסוף חדש לפריקת תזקיקים בתחום נמל חיפה.

 

מפרץ חיפה. ארכיון. צילום: דורון גולן

הממשלה אישרה היום פה אחד את ההחלטה להפסקת הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה. ארכיון. צילום: דורון גולן

 

מבחינת היצע הדיור: התכנית תאפשר בניה של 70,000-100,000 יחידות דיור חדשות בלב מטרופולין חיפה.

תחבורה: התכנית כוללת שדרוג אדיר של תשתיות התחבורה הציבורית, כולל הכפלת מסילות הרכבת בין תל אביב למפרץ חיפה ומנהור הרכבת בחיפה עד שנת 2035, כך שנסיעה ברכבת מתל אביב למפרץ, במקום 80 דקות תימשך 41 דקות בלבד בלבד.

איכות סביבה: צמצום או פינוי חוות המיכלים בקריית חיים ופינוי התעשייה הכימית במתחם הדשנים, שיקום קרקעות מזוהמות לצורך מגורים, השקעת משאבים אדירים בשטחים ירוקים, בחופים ובנחלים, ושיקום נחל סעדיה. התכנית כוללת גם פיתוח פארק מטרופוליני לאורך עשרת הקילומטרים של נחל הקישון ממעגנות שביט ועד האגמים של נשר, שיהיה גדול יותר מפארק הירקון

בריאות: הקמת בית חולים חדש בקריית אתא עד 2029. רציפות אנרגטית: התכנית מבטיחה את הרציפות התפקודית של משק האנרגיה לאורך תהליך הפינוי באמצעות קידום התשתיות הנדרשות בהתאם להמלצות ועדת המנכ"לים לקידום ופיתוח מפרץ חיפה.

התכנית כוללת תכנון פארק הייטק חדש בסמוך ללב המפרץ והרכבל מהטכניון ואוניברסיטת חיפה, ובתוכו יזרום נחל סעדיה.

 

נחל סעדיה. צילום: המשרד להגנת הסביבה

התכנית כוללת תכנון פארק הייטק בסמוך ללב המפרץ והרכבל, מהטכניון ואוניברסיטת חיפה, ובתוכו יזרום נחל סעדיה (בתמונה). צילום: המשרד להגנת הסביבה

 

 

ראש עיריית חיפה, עינת קליש-רותם: "אני מתנגדת להפיכת מפרץ חיפה ממרכז ייצור למרכז אחסון של פטרוכימיה וחומרים מסוכנים. ממשלת ישראל עומדת לקבע את גורל חיפה כעיר מזוהמת ומסוכנת לעוד עשורים רבים, תהליך שימשיך להרוס את העיר ואת כל המטרופולין עד למותם הסופי".

עו"ד שרית גולן שטיינברג, יו"ר איגוד ערים להגנת הסביבה אזור מפרץ חיפה: "החלטת ממשלת ישראל לקידום הבראת מפרץ חיפה ופינוי התעשייה הפטרוכימית מהווה יריית פתיחה להתנעת התהליך להבראת מפרץ בעבור תושבי המטרופולין שנלחמו במשך שנים בתוכניות להרחבת בז"ן. יחד עם זאת ההחלטה לא כוללת לוחות זמנים קשיחים להיערכות משק האנרגיה הישראלי עד לשנת 2027 מה שיבטיח את פירוק המונופול וסגירת בז"ן. במצב שכזה, החשש הוא שההחלטה מותירה הכח בידי משרד האוצר ובעלי ההון. אנחנו מצפים שהממשלה כבר בחודשים הקרובים תדון במסגרת דיוני התקציב לשנת 2023 גם בהערכות משק האנרגיה וגם תביא את כלל התוכניות הנדרשות למועצה הארצית לתכנון ובנייה מה שיבטיח שההחלטה שמתקבלת היא החלטה ממשית לטובת תושבי המטרופולין".

 

עו"ד שרית גולן שטיינברג. צילום: מיכה בריקמן

עו"ד שרית גולן שטיינברג. צילום: מיכה בריקמן

 

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "החלטת הממשלה היא נדבך חשוב בהליך שסופו סגירת התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, הבראת המפרץ וסביבתו, ושיפור איכות החיים והסביבה באזור כולו. חשיבותה של ההחלטה בכך שכלל הממשלה מחויבת אליה, ובכך שהיא מספקת אופק אמיתי לתושבי חיפה והמפרץ כולו, ומשרטטת היטב את הכיוון ואת דרכי הפעולה המרכזיות על מנת להגיע אליו.

העולם צועד בכיוון אחד בעידן של משבר אקלים דוחק, הפסקת השימוש בדלקים פוסיליים ומעבר לכלכלה מאופסת פחמן. אני מאמינה שההחלטות העתידיות שיתקבלו, ישקפו בדיוק את המציאות הזאת. יש עוד עבודה לפנינו, ונמשיך לפעול לקידום מהיר, יעיל, ולא פחות חשוב – צודק, של פינוי מפרץ חיפה מתעשיות מזהמות. אני מודה למאבק האזרחי, מבין המשמעותיים בתולדות התנועה הסביבתית, שהביא לכך שבמקום זלזול והתעלמות, ממשלת ישראל מאמצת ומקדמת היום את סגירת המפעלים ושינוי פני המפרץ".

תגובת חברת בזן על החלטת הממשלה: "קבוצת בזן לומדת את ההחלטה. דבר אחד ברור: גם בממשלה מבינים שפופוליזם וסיסמאות אינם תחליף למדיניות אחראית ומקצועית בניהול משק האנרגיה הלאומי. לא היינו זקוקים למשבר האנרגיה העולמי שמתחולל בשנתיים האחרונות והגיע לשיאו בימים אלה של מלחמה באוקראינה, כדי להבין את חשיבות היכולת לנהל משק אנרגיה עצמאי עבור חוסנה הלאומי של מדינת ישראל.

בזן מתכוונת, כפי שהצהירה, לבוא אל המשא ומתן מול הממשלה בידיים נקיות ובנפש חפצה והיא מקווה שהשיח יתנהל על בסיס עובדות ולא כותרות. בזן מתכוונת לעמוד על זכויותיה ועל זכויות כלל מחזיקי העניין – אלפי העובדים המתפרנסים מבזן, ציבור בעלי המניות, בעלי החוב, הספקים ומאות מפעלים שפעילות בזן קריטית לעתידם. בזן הציגה בתוכנית האסטרטגית שלה מודל היברידי למשק האנרגיה בישראל, תוכנית התואמת את החלטת הממשלה."

 




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

האם הייתם מעוניינים לתרום לקראת פסח למשפחה נזקקת?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...

אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות