X

יונה יהב קורא לתושבי הצפון לא להצביע בבחירות הקרובות לכנסת

ראש עיריית חיפה לשעבר קורא לתושבים שלא להגיע לקלפיות בחודש אוקטובר הקרוב. על חיפה הוא אומר: "אף אחד לא מתייחס אליה". ומה בנוגע לבחירות לראשות העירייה? ראיון מיוחד ל"ניוז חיפה קריות"






כמי שנולד וגדל בחיפה ועמד בראשה במשך שלוש קדנציות, יכול יונה יהב (78) להסתכל על העיר ולחוות דעה על התהליכים שהיא עוברת.

יהב אומנם נמצא באופן רשמי מחוץ לביצה הפוליטית המקומית של מועצת העיר, אך הוא מעודכן ומעורה בכל מהלך שנעשה בה.

כבר מילדותו ידע יהב לאן יובילו אותו השאיפות הפוליטיות שלו והוא אכן מימש אותן, אך לתחושתו, טרם סיים את כל מה שתכנן לעשות בחיפה.



לאחר שלוש קדנציות רצופות על כסא ראש העיר, איבד יהב בבחירות המקומיות האחרונות את הראשות לטובתה של עינת קליש רותם.

מחוץ למועצת העיריה אבל מעורה בכל מהלך. יונה יהב. צילום: דורון גולן

כשהוא מביט היום על העיר חיפה הוא אומר: "מעולם, בכל עשרות שנותיי בציבוריות החיפאית והישראלית, לא הייתי חסר מנוחה כמו שאני היום. ישבתי לפני כמה לבד במסעדה על חוף הים בדרך חזרה מתל אביב ולא נתנו לי לנשום. ניגשו אלי דיברו איתי, שאלו שאלות. מעולם לא עברתי חווייה כזו קודם. הם כולם מתלוננים ומבכים את מצבה של העיר, איך שהיא נראית ואני מבכה איתם כי אני מאוד אוהב את העיר".

"החלטתי בגיל מאוד צעיר להיות ראש העיר, עוד בגיל 12, בבית ספר ליאו בק. מימשתי את כל מה שרציתי לאורך שנים ולא לקחתי בחשבון שאפסיד את הבחירות. היו הרבה מאוד תוכניות. גם אספתי הרבה מאוד כסף שמעולם לא היה קודם בקופה העירונית.

השארתי למחליפתי 11 מיליארד שקלים בפרויקטים שיכלו לשנות לא רק את העיר, אלא גם את מעמדה כלפי הצפון. כי מעמדה כלפי הצפון, והצפון כולו הוא חלק מההוויה הציונית של הקמת המדינה. ההוויה הזו נזנחה לאורך שנים ואנחנו נמצאים בבעיה קשה מאוד. מהקריות ואילך, עד אצבע הגליל והכנרת, אחוז היהודים עומד על מספר מזעזע של 21 אחוז בלבד".

"חיפה לא על המפה", אומר יהב, "היא לא נמצאת בשום נושא על המפה, אף אחד לא מתייחס אליה ובמיוחד לא הממשלה וזו מכה קשה מאוד מבחינת היכולת שלה להתרומם. גם הצעירים שאני פוגש בהמוניהם מביעים אכזבה מהעיר וזה בא לידי ביטוי בכך שכל צעיר שיש לו את ההזדמנות, עוזב אותנו. זה קשה מאוד כל הסיפור הזה. הוא מקשה על התפתחות העיר".

"כל צעיר שיש לו את הזדמנות עוזב אותנו". יונה יהב. צילום: דורון גולן

יהב כיהן גם כחבר כנסת מטעם מפלגת העבודה בכנסת ה-14, אך לא נכנס כפי שנכנסים אחרים היום בזכות החוק הנורבגי.

"אין ספק בכלל שלהיות ראש עירייה זה הרבה יותר מאתגר מחבר כנסת. לחבר כנסת הגעתי למורת רוחי ונגד רצוני. אחרי רצח רבין כשהייתי סגן ראש העיר של עמרם מצנע, הגיעו למשרדי שניים מחבריי הטובים במפלגת העבודה, יוסי ביילין ושמעון פרס ולא יצאו מהמשרד שלי עד שהצליחו לשכנע אותי להעמיד את מועמדותי לכנסת ה-14 ואי אפשר להגיד "לא" לשמעון פרס וליוסי ביילין. אכן נבחרתי והייתי קדנציה אחת והבנתי שאם רוצים עשייה של ממש, אז הכנסת זה לא המקום".

יהב כבר אינו חבר מפלגת העבודה והיום הוא מתבונן עליה מבחוץ.  "מפלגת העבודה זרקה אותי בזמנו כשהסקרים הראו שאני צפוי להיבחר לראשות עיריית חיפה ומינו את עליזה שנהר במקומי", הוא אומר, "אני דווקא רוצה שהיושבת ראש (מרב מיכאלי-ד"ג) תצליח. אני חושב שמפלגת העבודה היא גוף חשוב, גוף חשוב בהוויה הציונית של המדינה, היא גוף חשוב בהוויה של הסובלנות במדינה. אני חושב שהיא התנהגה יוצא מן הכלל בהרכבה של הממשלה הנוכחית, שסגרה את שעריה ואני חושב שמפלגת העבודה חייבת לשרוד ולא רק לשרוד.

הייתי חבר כנסת כשזה היה אחרי הפסד של בחירות והיינו 34 מנדטים. מישהו מדמיין לעצמו היום 34 מנדטים למפלגת העבודה? הייתי רוצה שיהיו לה יותר משישה מנדטים שיש לה היום".

"הבנתי שאם רוצים עשייה של ממש, אז הכנסת היא לא המקום". יהב. צילום: דורון גולן

מכיוון שהבחירות לכנסת ישראליתקיימו כבר בחודש אוקטובר הקרוב, נותן יהב את נקודת מבטו גם לכך וקורא לשינוי שיטת הבחירות על מנת ליצור יציבות שלטונית.

"אני מעריך שהתיקו בין הגושים הוא נצחי ולכן מדינת ישראל מטולטלת בתוך מערכות בחירות. מערכת הבחירות הנוכחית צפויה לעלות 2.4 מיליארד שקלים. אני יודע מה אפשר לעשות עם הכסף הזה. זה פשוט לא יאומן. אני ממש מתפלא שאף אחד מהכוחות הפוליטיים שמשחק בזירה לא מדבר על שינוי שיטת הבחירה.

כשהייתי עוזר שר התחבורה בממשלת רבין הראשונה, הוא הטיל על השר שלי להציע שיטת בחירות חדשה ואם זה היה מתקבל אז, היינו היום ביציבות. פעם גם לא הייתה יציבות בשלטון המקומי אז החליטו לשנות את שיטת המשטר והיום ראשי הערים הם הכי חזקים בפוליטיקה הישראלית".

מעריך שהתיקו בין הגושים הוא נצחי. יונה יהב. צילום: דורון גולן

בהשוואה שבין חברי הכנסת לראשי רשויות בישראל, אומר יהב: "התהליכים שחברי הכנסת מתעסקים בהם הם תהליכים יותר קצרים. התהליכים שראשי ערים מתעסקים בהם הם מאוד ארוכים. אתן דוגמא. לקח לי 14 שנה לסלק את מיכל האמוניה מהאזור. זאת אומרת שלוש קדנציות. אם הייתי מתחלף באמצע, מיכל האמוניה היה עדיין נשאר.

תהליכי החקיקה, תהליכי התכנון, כל התהליכים הם ארוכים מאוד מאוד ואם אתה רוצה שהם יתממשו, אותו בן אדם צריך לעסוק בהם לכל אורך הדרך. לכן קורה שראש עיר נשאר בתפקיד למשך שלוש-ארבע קדנציות".

יהב מקבל את תוצאות המדגם בבחירות המקומיות 2018. צילום מסך ערוץ 12

נושא ההתחדשות העירונית במתכונתו הנוכחית, שמתפשט בחיפה כמו גם בכל הארץ, אינו מטופל לדבריו בדרך הנכונה ומהווה מתכון לצרות.

"אני רואה הרבה מאוד סכנות בהתחדשות הזו, מכיוון שמי שמטפל בהן במישור הארצי לא מסתכל על התמונה הכוללנית. מה זו התמונה זו? אם אנחנו למשל לוקחים בניין של עשר דירות ואנחנו מפצים את הקבלן המבצע ביחס של 1:4 כלומר על כל דירה הוא מקבל ארבע דירות, אנחנו מרבעים את כמות התושבים אבל אנחנו עושים זאת על אותה פיסת שטח. זאת אומרת אנחנו יוצרים צפיפות בלתי נורמלית, אנחנו לא יוצרים מספיק מקומות חנייה כמו שצריך, אנחנו לא מספיק מייעדים מספיק שטחים למוסדות ציבור.

ברגע שיש פי ארבעה אוכלוסייה ופחות מוסדות ציבור, המפה כולה לא מטופלת אלא אותו בניין מטופל נקודתית. זעקתי לשמיים לא לעשות את זה. אם רוצים לעשות התחדשות עירונית למשל בקריית אליעזר, אז לקחת את כל קריית אליעזר, לצרף אותה לבת גלים ולתכנן את הכל ביחד כדי שנראה את כמות התושבים, איפה אנחנו שמים אותם ואיזה שירותים אנחנו נותנים להם. את זה לא עושים ולכן ההתחדשות העירונית תעוף לנו לפנים".

יהב מציע שמומחים ואנשי שטח ינהלו את נשוא ההתחדשות העירונית. "אם היו מקימים ועדה ארצית ומכניסים אליה מומחים כולל אנשי השטח. אני כנראה ראש העיר היחיד שניהל עיר גדולה בשלוש קטסטרופות, שתי שריפות ענק ומלחמת לבנון השנייה. אתה חושב שקיבלתי טלפון ממישהו ששאלה מה למדתי, בוא תסביר לנו, אולי יש לך תובנות לחדש?".

יהב בבוקר הבחירות המקומיות אוקטובר 2018. צילום: יח"צ

גם היום, כמעט ארבע שנים לאחר שהפסיד את ראשות העירייה, יהב עדיין לא מבין מדוע זה קרה. ההנחה הרווחת היא שהציבור החיפאי יצא ל"הצבעת מחאה" נגדו לאחר שלוש קדנציות רצופות ורצה משהו חדש.

"אין לי מושג. לא מבין מה לא היה טוב", הוא אומר בגלוי, "אני חושב שהעיר התפתחה יוצא מן הכלל. היה בה הרבה מאוד אירועי תרבות ואירועי ספורט. הקמנו את האצטדיון שזכה במקום השני ביופיו בעולם והקמנו שכונות חדשות וכל הדברים האלה זה המון הצלחות.

בניתי שבע שכונות. ואם היינו ממשיכים את כל זה עם הכספים שהבאתי, היינו משקעים את הרכבת ופותחים את המעבר לים, היינו משדרגים את החופים, היה לנו כסף לעשות את זה והיינו הופכים את כל אזור הנמל לאזור של בילוי ותעסוקה ואזור מגורים יוקרתי. זה היה משנה את כל פניה של העיר. התחלנו לבנות את מת"מ ב' בצ'ק פוסט ויש שם כבר את שלושת הבניינים הראשונים. אבל הציבור רצה אחרת".

בכל מקום עבודה מכובד נהוג שישנה איזוהי העברת תפקיד, אם באופן רשמי או לא, בעיקר לצורך חפיפה ועדכונים, אולם מתברר שבחיפה דברים מתנהלים אחרת. "לא הייתה העברת שלטון" אומר יהב "מעולם לא דיברתי איתה (עינת קליש רותם-ד"ג), היא מעולם לא שאלה אותי שאלה, היא הכל יודעת וככה זה נראה. לא דיברתי איתה ולו מילה אחת, לא החלפתי איתה דעות, לא העברתי לה נושאים, לא אני ולא המנכ"ל".

ראש עיריית חיפה, עינת קליש רותם. צילום: ראובן כהן דוברות העירייה

"האנשים שעלו לשלטון בחיפה הם אנשים שיודעים הכל ואם הם יודעים הכל, מי אני שאבוא ואערער על זה", אומר יהב, "ביום הראשון שהיא נכנסה היא גירשה את המנכ"ל. מה היה קורה אם הוא היה נשאר חודש? היה מעביר את כל מה שהוא יודע. אתה לא מחוייב לעשות מה שהמנכ"ל אומר או מה שאני אומר, אבל יש לי ידע של 15 שנה, לא חשוב שאעביר אותו באיזושהי צורה?".

גם יהב מודע לבעיית ההגירה השלילית של תושבים מחיפה והוא אומר: "אנשים הולכים למקום בשביל עבודה. אני בזמנו פגשתי את ג'וני סרוג'י, הישראלי הכי בכיר באפל, וביקשתי שאת מרכז המחקר ופיתוח שלה שתקים בחיפה. החליטו לבנות 28 אלף מ"ר ולמה? כי ג'וני סרוג'י הוא מחיפה והוא אמר לי שכל מה שיש לו זה מחיפה והטכניון והוא בא להחזיר. אנחנו צריכים את זה כל הזמן, לשווק את העיר, להביא עבודה, להביא פרנסה, להביא תרבות, להביא שיהיה כייף".

"הצפון מתדרדר, כמות היהודים שגרים פה הגיעה כבר ל-21 אחוזים". יונה יהב. צילום: דורון גולן

אולם לא רק חיפה מטרידה אך מנוחתו של יהב. מהכרמל הוא משקיף על כל הצפון והוא מודאג ממה שהוא רואה ואינו מהסס לומר שהוא חושש לעתיד המדינה.

"אנחנו ויתרנו לאורך השנים על הצפון והדרום. אנחנו בונים רק את מדינת תל אביב וזה מה שיביא לסופה של מדינת ישראל. אם לא נדע לפזר את היכולות שלנו צפונה ודרומה, אנחנו נמצאים בבעיה קשה מאוד לעתיד. אי אפשר לבנות מדינה שמתבססת על מרכז כלכלי אחד. כשאני רואה מודעות ענק שבונים מיליון מ"ר בראשון לציון, אני לא ישן בלילות".

יהב אומר: "חייבת להיות חקיקה שמבזרת את היכלות של המדינה לצפון ולדרום, מביאה מפעלים, עבודה, השכלה גבוהה, השכלה של בתי ספר איכותיים. מעבה את היישובים בצורה רצינית ואם זה יקרה יש לנו מדינה מסוג אחר".

הוא מציע לכל ראשי הערים להתארגן יחדיו: "אם כל ראש הערים בצפון יתארגנו לאגרוף אחד שעובד ביחד ולא מפחדים אחד מהשני, אם זה יקרה אז הממשלה תקשיב לנו. אמרתי לראשי הערים לקרוא לתושבים שלהם לא להשתתף בבחירות לכנסת. אם הציבור לא ישתתף בבחרות, המפלגות תיקחנה את זה לתשומת ליבן ותצטרכנה לחשוב. היום יש חברי כנסת לחיפה והצפון רק כתוצאה מהחוק הנורבגי. בכנסת ה-14 היו 10 חברי כנסת מחיפה בכנסת". י

יהב גם קורא לתושבי הצפון לא להשתתף בבחירות הקרובות לכנסת, כמנוף לחץ על מקבלי ההחלטות ומודה שמדובר בצעד קיצוני: "הוא קיצוני, אבל לצורך הצלת הצפון זה מחוייב המציאות".

שנה לאחר הבחירות לכנסת, ילכו האזרחים להצביע בבחירות לרשויות המקומיות. אומנם המפה הפוליטית בחיפה עדיין מנומנמת קלות מבחינת המועמדים לראשות העירייה, אך יש לפחות כבר דיבורים על הבאת מועמדים חיצוניים, כאלה שיש להם סיכוי טוב לנצח בבחירות המקומיות.

את יהב זה מרתיח. "להביא אנשים מבחוץ כדי שיתמודדו בחיפה, זה מעולם לא היה וזה מראה על תעודת עניות הכי גדולה אם זה יקרה", הוא אומר. "המנהיגות המקומית צריכה להיווצר מקרבנו ואם היום רבים כל כך אומרים שהייתי ראש עיר טוב, זה היה ראש עיר שגדל פה, שנשם את האוויר פה, פגש את האנשים וידע מה הוא רוצה לעשות עבור העיר שלו, שבה הוא גדל וגידל בה את ילדיו".

על תוכניותיו הפוליטיות לגבי חיפה, מעדיף כעת יהב שלא לדבר ורק להתבונן מבחוץ עד שיקבל החלטה. "אני יוצא עכשיו, במהלך הקיץ הזה, לחודשיים שבתון של אשתי, ומיד כשאחזור אנחנו נשקול את השטח, נשקול מה השטח אומר ואז אחליט את ההחלטות שלי וכמובן שאפרסם אותן".




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

האם קיימת בך היכולת לקבל את הקהילה הלהט"בית?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...
אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בלוקאל פוליטי