X

מנדי זלצמן מתכונן לבחירות המקומיות בחיפה: "אנשים יפשפשו בציציות של כל מועמד"

מנכ"ל נמל חיפה, מנדי זלצמן, יכול היום ליהנות ממנעמי החיים, לאחר עשרות שנים בעולם הנמלים. במקום זה, הוא מוצא את עצמו בליבה של דרמה חדשה סביב רכישת הנמל על ידי יזמים פרטיים, מוקף בעובדים שלא יודעים מה יקרה בהמשך הדרך ובתוך כל העומס ורעשי הרקע, חשוב לו גם להקשיב לליבו, שמושך אותו להתמודד על כיסא ראש העירייה בבחירות הקרובות. ראיון מיוחד ל"ניוז חיפה קריות"





בכניסה לבניין ההנהלה הראשית של נמל חיפה רואים כבר את הסימנים של בעל הבית החדש שרכש את הנמל בעיסקת ענק של 4.1 מיליארד שקלים. דגל הודו מתנופף ברוח לצידו של דגל ישראל והשינוי הסמלי הזה, מביא עימו שינוי עמוק ורחב יותר בנמל.

בשבוע שעבר הגיע לישורת האחרונה הליך ההפרטה של חברת נמל חיפה, עם ההודעה על החברה הזוכה שנבחרה במכרז ותרכוש מידי המדינה את נמל חיפה, בסכום של כ-4.1 מיליארד שקלים.


במכרז זכתה קבוצת "גדות", שמורכבת מגדות מסופים לכימיקלים ומחברת Adani ההודית שתפעיל את הנמל עד 2054.

היסטוריה. נמל חיפה עובר מהמדינה לידיים פרטיות. צילום: ורהפטיג ונציאן

במשרדו בקומה הרביעית של בניין ההנהלה, מול חלונות ענק שדרכם נשקפים נופי הנמל והים הכחול, יושב מנכ"ל נמל חיפה, מנדי זלצמן (70), שצבר באמתחתו שנים רבות של עשייה בניהול נמלים בישראל.

לחיפה הגיע זלצמן אחרי שניהל את נמל אילת בין השנים 1987-1992. בהמשך, בין השנים 1992-1998 שימש כמנכ"ל נמל חיפה, שב לנהל אותו בין השנים 2002-2005 ולאחר הפסקה של כשלוש שנים, חזר והתיישב על כסא המנכ"ל בשנת 2018 ועד היום.

צמד המילים "החזר-השקעה", שב וחוזר על עצמו במהלך השיחה וזלצמן מסביר: "התמורה שהם מקבלים, ברור שזה לא מה שרואים היום. כי הפרטה, חוץ מאשר מביאה כסף לקופת החברה, היא גם נמל מתפקד, זה עסק נוצץ. הם מבינים שניתן להיכנס לתחומי עיסוק נוספים, יהיה אפשר לעשות "טוויסט" בתרבות הארגונית כאן ובסך הכל, יניחו לפתחה של הנהלת הנמל המשובחת ביותר, את הנושא של החזר-השקעה".

יו"ר נמל חיפה, מנדי זלצמן. צילום: דורון גולן

 

זלצמן: "הפרטה היא עסק נוצץ". בתמונה, נמל חיפה על רקע העיר. צילום: ורהפטיג ונציאן

זלצמן: "לכניסת המשקיעים החדשים תהיה בהחלט השפעה על כח האדם, גם אם זה לא יקרה בטווח המיידי, לכולם ברור שזה יקרה. במיוחד בנמל חיפה, שעובדיו מככבים בדוחות הממונה על השכר כשיאני שכר. יש לזכור, כי השכר שמקבלים עובדי הנמל מעוגן בחוזי עבודה חוקיים, שנוצרו לאורך שנים. עם זאת, אומר זלצמן, "העובדים יצטרכו להבין שרווח זה הכנסה פחות הוצאה".

"כל אגורה שהם (העובדים) מקבלים היא בדין. דין הסכמים שאותו ממונה על השכר שהיה שותף להמון הסכמים שנמל חיפה עשה אותם, הממונה על השכר ניסה ליישר קו עם נמלים אחרים ומתוך יישור הקו יצא שהנמלים יצאו פחות צנועים. אבל הם בדין, ובאמת נמל חיפה מוביל בטבלת השכר. להגיד לך שזה אישיו? אני חושב שעובדים שמרווחים שכר גבוה זה חוגים לילדים, זה איכות חיים, זה דבר טוב", אומר זלצמן, "אבל השאלה שתישאל היא, מה התמורה? אני מאמין שכל עובד ועובד, אחרי שיעשה מול המראה את חשבונו הפנימי, "כמה אני לוקח", לגבי כל עובד ועובד ייעשה תחשיב של עלות תועלת. עובדים שהתועלת שלהם לא תואמת יותר את התמורה, יקבלו צלצול השכמה".

"עובדים שמרוויחים שכר גבוה זה חוגים לילדים, זה איכות חיים, זה דבר טוב". יו"ר הנמל, מנדי זלצמן. צילום: דורון גולן

כשזלצמן מדבר על נושא החזר ההשקעה, הוא רומז בדבריו לקבוצה מצומצמת של עובדים: "לדרבן קבוצת עובדים שקיימת, שהיא איננה מביאה את התמורה ההולמת, התואמת, לשנות את הליכותיהם, את תרבותם הארגונית באופן בולט. מרבית העובדים הם חרוצים מאוד, מסורים מאוד ומקצועיים מאוד", הוא אומר ומציין, "המרכיב החשוב שהוא שילם עליו, זו האמונה שלו שעם אותם עובדים, הוא יוכל להביא תמורה. אלא אם כן נגיע למצב שבו נצטרך לשקול עם הוועדים סגירה-פתיחה של המקום. משמע, וירטואלית שולחים את העובדים עם חבילת הפיצויים, מחזירים רק את אלה שחפצים ביקרם בשכר שוק". אולם, הוא אומר: "זה צעד שבו אם השלב הראשון של ההידברות לא יצלח, צד ההכנסות יפחת וצד ההוצאות יגדל משמעותי".

בעלי הבית החדשים ייכנסו לבניין ההנהלה בעוד כמה חודשים, אך כבר כעת נערכים בנמל חיפה לבואם. בנוגע אליו אישית ולתפקידו כמנכ"ל הנמל עם כניסת הבעלים החדשים, אומר זלצמן, כי לפי דעתו ישנן שתי אפשרויות: "האחת, שהם מספרים לי על מישהו אחר, שהוא בדי-אנ-איי שלהם ויעבירו לו את המקל. אני אעשה זאת בשמחה רבה,  מתוך זה שנטל כבד יירד מעל כתפי".

"אפשרות אחרת, באותו הסיכוי, זה שהם יבקשו ממני להמשיך תקופה מסוימת, כדי ללמוד האם אני האיש שמביא להם את מה שהם מצפים. כי בסקטור הפרטי ובמיוחד הבינלאומי, היחסים מאוד מדויקים. החזר-השקעה הוא דבר מאוד חשוב והסימפטיה מתמזערת".

במקרה שיוחלט שלזצמן לא ממשיך בתפקידו הנוכחי, אין לו שום תוכניות מיוחדות ועל כך הוא מסביר בחיוך: "מספיק לי שאני שרוע במרפסת, או בסלון עם ספר טוב, מוזיקה טובה, אני מאושר".

"בסקטור הפרטי היחסים מאוד מדוייקים. החזר-השקעה הוא דבר מאוד חשוב והסימפטיה מתמזערת". נמל חיפה. צילום: ורהפטיג ונציאן

לגבי תחרות עם הנמל הסיני, השוכן צפונית לנמל חיפה, זלצמן אינו חושש והוא אומר: "הגיע בעל בית פרטי, שיביא איתו רוח תחרות מאוד מאוד חזקה ונחושה והוא כבר הצהיר על זה שהוא יודע שהנמל הסיני מתחרה שלו וזו תחרות שהיא גם במזרח הרחוק, בין כלכלות הודו וסין. כך שאנחנו נצטרך להיות חלק מאותה מפרשית, עם רוח התחרות ההודית והישראלית וגם השותפים "גדות" הישראלית, מאוד תחרותיים".

מחלונות המשרד שלו נשקף מסוף הנוסעים של הנמל ועניין התיירות נוגע בזלצמן באופן אישי. כשהוא מדבר על אובדן תיירות ועל פספוס פוטנציאל כלכלי, כשהוא רואה כיצד אוטובוסים מלאים בתיירים יוצאים מנמל חיפה, למקומות כמו נצרת, מבלי לעצור כלל בעיר חיפה.

"מה הם רואים ריבונו של עולם, מה הם רואים כשהם יורדים פה בגשר, לכיוון רחוב העצמאות. ערימות של זבל, כבישים מקרטעים. אנחנו רוצים אותם כתיירים, אבל מה אנחנו עושים? אפשר לעשות הרבה דברים".

זלצמן מסתכל על הנוסעים שעוזבים את העיר וחלקם בכלל מעדיף להישאר על האונייה ולהשתזף. "במקום לשים אותם באוטובוסים של העמותה לתיירות, לקחת אותם למסעדות, לקניונים, לאתרי תיירות. כל אונייה צריכה לקבל בתא נוסע שלה חוברת יפה עם תמונות נהדרות של חיפה, שעושות חשק, כמו של המסעדות הנפלאות של חיפה. איך שהנוסע מגיע לאונייה כבר לעשות הזמנה במסעדה, הוא בא עם סמל של האונייה ומקבל 15-20 אחוז הנחה במסעדה.

יש הרבה דברים בממשק הזה של מאות אלפי תיירים שמגיעים לחיפה, שגם דורש חיזוק ואני לא רואה אותו לצערי הרב. ברגע שהעיר תהיה אטרקטיבית, אז גם משך העגינה של האונייה יתארך בעוד לילה, כי יש מה לעשות בעיר הזאת. אני רואה בעיניים כלות את האוטובוסים עפים מפה, אוטובוסים שלא עושים סיבוב בעיר".

על הפספוס בתחום התיירות: "מה שהתיירים רואים כשהם יורדים פה בגשר, לכיוון רחוב העצמאות זה ערימות של זבל וכבישים מקרטעים". צילום: דורון גולן

כמי שנולד וגדל בחיפה, לזלצמן יש ראייה מעניינת על מצבה ועל שוק הנדל"ן, שלדבריו מייצג הרבה יותר מאשר עניין של מכירה וקנייה. "כשאני נוסע ברחוב התשבי, או במרכז הכרמל ורואה שלטים של דירות למכירה מעל שנה וחצי, נצבט לי הלב. כי בעצם מה קורה? השלט נשאר מפני שבעל הבית לא מקבל מחיר שהוא חושב שמגיע לו, זאת אומרת שהוא חי במציאות שהיא לא אמיתית. הטפיחה הזו בפנים שבעל דירה רוצה למכור את דירתו והביקוש לדירה מביא מחיר שלא עומד בציפיות שלו, זה דרמה, זו טרגדיה. במחיר של הדיור שלא נותנים להם אותו, מקופל הכל. מקופלת הפרנסה שיש בעיר, התרבות שיש בעיר, חינוך, כבישים, איכות החיים, הסביבה וכולי. הכל ביחד".

עם זאת, זלצמן לא מקובע על מועמדותו האישית לראשות העירייה בבחירות המקומיות בשנה הבאה. "ברור שאם תהיה גלריה של מועמדים, שאוכל לראות מועמד שלדעתי יוכל אכן להעיף את העיר קדימה, אוותר. נכון לרגע זה יש לי דייט עם התושבים. אם אני מגיע לדייט והם לא מגיעים, אז אין דייט". ב"דייט" מתכוון זלצמן לסקרים המתוכננים בחגי תשרי הקרובים.

זלצמן: "ברגע שהעיר תהיה אטרקטיבית, אז גם משך העגינה של האונייה יתארך בעוד לילה". בתמונה, אוניות קרוז בנמל חיפה. מאי 2022. צילום: דוברות נמל חיפה

"אני מאמין שהעיר נמצאת ברגע של אמת", אומר זלצמן ומסתכל על הבחירות הקרובות. "הרבה חלומות של הרבה אנשים לא מתממשים היום. ברגע כזה, אנשים יהיו מאוד זהירים בבחירות הקרובות. אני צופה חוגי בית עם הרבה אנשים, מתוך רצון להכיר את המועמדים, להקשות עליהם בשאלות, יפשפשו בציציות של כל מועמד. הבחירות תהיינה שונות לחלוטין מהבחירות הקודמות, מבחינת 'התמקצעות של הבוחר'.

"אני לא מזלזל באמוציות, זה מאוד חשוב", אומר זלצמן בהתייחסו לתחושות הבוחרים, שמלווים את המועמדים שלהם. "ראש העירייה (עינת קליש רותם) מקבלת אחוזי תמיכה בסקרים, היא לא מתחילה מאפס. יש לה את האחוזים שלה. ככל שירבו המועמדים אז יש סיכוי לסיבוב שני וככל שיש סיכוי לסיבוב שני, יש לה סיכוי סביר לעלות". זלצמן מוסיף כי "לא יהיה נכון לזלזל בסיכויים של קליש – אלף, לעלות לסיבוב שני, ובית – להיבחר בסיבוב השני".

"העיר נמצאת ברגע של אמת". זלצמן. צילום: דורון גולן

כמו בכל מערכת בחירות מקומית, גם הפעם עולים קולות שמבקשים להביא מועמד חיצוני להתמודד על ראשות העירייה. עבור זלצמן מדובר בקריאת ייאוש. "דיבורים של 'להביא מישהו מבחוץ' זה כאילו אמור להעליב אותי. אני בוחר שלא להיעלב. אני טוען שכל אלה שמדברים על להביא מישהו מבחוץ, מיואשים כל כך, שהם לא מתבוננים במועמדים שיש. אני חושב שאחרי הבחירות הקרובות לכנסת, כשתיכון ממשלה, יהיו מועמדים נוספים על הקיימים היום ובכל מקרה אני חושב שמי שאומר דברים כאלה, הייאוש מקנן בליבו, במחשבתו".

בשלב זה, זלצמן טרם גיבש סופית את הרשימה של האנשים שירוצו איתו בבחירות. "אני מאמין", הוא אומר בחיוך, "שאם יהיה לי דייט טוב עם התושבים, אז הרכבת הרשימה תהיה בעיה משנית. יש המון אנשים שהכרתי לאחרונה, נוכח המשבר בעירייה, שהוכיחו יכולת עמידות, יכולת הבעת דעה, עקרונות, חזון. התרשמתי מאוד ממה שקורה מתוך הבלגן הזה שיש לנו בעירייה".

"אם יהיה לי דייט טוב עם התושבים, אז הרכבת הרשימה תהיה בעיה משנית". מנדי זלצמן. צילום: דורון גולן

זלצמן מעורה בנעשה בפוליטיקה המקומית, בחילופי המהלומות בין האופוזיציה למועצה הלעומתית ומציע לצדדים לחפש את המשותף ביניהם. "אני מאמין שהוויכוח הוא לא איך לחרב את העיר. הוויכוח הוא מה חשוב לעיר ותיעדוף של הדברים החשובים. לזה צריך הרבה זמן. אם ישבו אנשי ראש העיר וראש העירייה עם המועצה הלעומתית, תחת הכותרת 'עושים מה שטוב לעיר' מבחינת היכולת הכלכלית, על זה אין ויכוח. אני לא מאמין שהחברים במועצה הלעומתית באו לחרב את העיר הזאת, הם עוד מעט צריכים להתמודד ולספר מה עשו למען העיר".

"אני מכיר את חלקם באופן אישי", אומר זלצמן על החברים במועצה הלעומתית, "אנשים בעלי רמה אנושית מאוד גבוהה. הכרתי לאחרונה גם את סופי נקש ואור ברק ויש לי קשר של הערכה עמוקה לשרית גולן-שטיינברג ולחדווה אלמוג. במועצה הלעומתית מדובר באנשים מאוד מאוד מאוד אמביציוזיים. הם לא באו לכלות את העיר הזאת, הם באו לעשות טוב לעיר. יש ויכוח איך עושים את הטוב הזה ובאיזה תיעדוף. לכן מבוזבז זמן יקר, שהוא לא מוקדש להידברות, כי בסופו של דבר לא יקרה כלום אם לא תהיה הידברות. השאיפה לניצחונות אישיים צריכה להתגמד מול הצרכים של העיר הזאת".




אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בלוקאל פוליטי