X

הורים בליאו בק: "אסור להכניס למבנה הזה ילדים"

מסמך שהופץ בקרב הורים לתלמידי תיכון ליאו בק, מעלה את החשש לתחלואה במחלת הסרטן בקרב הילדים. בשלב זה ועד ההורים אינו מוכן לפתוח את שנת הלימודים עד שתוצאות הניקיון של סיבי האסבסט ירגיעו את החששות. המנכ"ל לשעבר, דני פסלר, שמכיר היטב את הבעיה, מביע אופטימיות באשר לפתרון

בעוד פחות מחודש יחזרו תלמידי ישראל אל ספסל הלימודים, אולם נכון להיום, כ-1,300 תלמידי תיכון ליאו בק בחיפה אינם יודעים אם והיכן יפתחו את שנת הלימודים, מאחר והטיפול בבעיית האסבסט בבית הספר טרם הגיעה לסיומו.

לא יודעים האם והיכן ילמדו השנה. בית הספר ליאו בק. צילום ויקיפדיה rav

השבוע הופץ בקרב הורי התלמידים מסמך של ד"ר רות פרץ, רופאה מומחית אונקולוגיה רפואית, המסכם את המידע הקיים בספרות הרפואית בנוגע לחשיפה לאסבסט.

עוד בחדשות


במסמך נכתב: "אסבסט, על כל סוגיו, ידוע כאחד החומרים המסרטנים ביותר המוכרים כיום. כדי להבין את הקושי בזיהוי הסיכון בחשיפה לאסבסט יש להבין שהזמן העובר בין חשיפה לאסבסט לבין אבחון של מזותליומה (סרטן ממאיר כשמעל 90 אחוז מהמקרים הידועים של מזותליומה קשורים לחשיפה לאזבסט) הוא בממוצע 40 שנה".

התקן האירופאי שמקובל בישראל, קובע שנוכחות אסבסט ברמה שמתחת ל 1,000-600 סיבי אסבסט למ"ק, היא בטוחה ומאפשרת איכלוס", מציינת ד"ר פרץ ומוסיפה "בהקשר הסיכון בחשיפת תלמידי בית הספר לאסבסט, יש להביא בחשבון שככל שגיל החשיפה הראשונה לאסבסט צעיר יותר, הסיכון לחלות במזותליומה עולה. זאת ככל הנראה משום שלילדים יש תוחלת חיים ארוכה לפניהם ולכן יכולים לחלות עשרות שנים אחרי החשיפה. לסיכום, יש הסכמה גורפת בספרות המדעית שאסבסט הוא חומר מסרטן ולא ניתן לקבוע בוודאות שקיימת רמה של חשיפה לאסבסט, שהיא חשיפה בטוחה".

מעטים מכירים את ליאו בק כמו מי שנחשב למנכ"ל המיתולוגי, דני פסלר שכיהן בתפקיד כ-18 שנה. פסלר היה גם תלמיד, מורה, מחנך, מרכז שכבה, ורכז מערכת בליאו בק, עוד לפני שמונה למנכ"ל. פסלר מספר ל"ניוז חיפה קריות" כי כבר לפני 23 שנים הייתה פנייה ראשונה של המשרד להגנת הסביבה, שהתריע על נוכחות אסבסט במסדרונות של המבנה, אך על פי ההנחיות שהיו נהוגות אז, נעשתה "כליאה" של האסבסט וניטור של האוויר.

 

המנכ"ל המיתולוגי, דני פסלר. צילום: דורון גולן

כמה שנים לאחר מכן, עם השינוי הנוגע לטיפול באסבסט, נקבע כי במקומות בהם יש "אסבסט "כלוא", יש להסירו, מחשש שבשעת חירום כמו רעידת אדמה, שריפה או פגיעה ממלחמה, ישתחרר האסבסט הכלוא בלבנים.

"חוות הדעת שקיבלנו אז, אמרה שזה בלתי אפשרי להיפטר מהאסבסט הכלוא", אומר פסלר: "בזמנו לא הייתה טכנולוגיה מתאימה להסרת האסבסט לצמיתות. לאחר מכן נכנסה טכנולוגיה חדשה ואיתו עשינו 'פיילוט'. בקיץ 2018 נעשה ניסוי על מקטע קטן והניסוי הצליח, הטכנולוגיה הוכיחה את עצמה ובאותו מקטע כל הסיבים הוסרו. בדיקות האוויר שנעשו הוכיחו שאין סיבים באוויר".

פסלר מסר כי הוא אופטימי שהעבודות שנעשות כעת בבית הספר, יצליחו "לסלק" את האסבסט, אם כי יש לעקוב אחר התוצאות בכדי להיות בטוחים.

עבודות להסרת אסבסט. עינת קליש רותם מסיירת בליאו בק. צילום: דוברות העירייה

"ההורים חסרי אונים ולא יודעים מה לעשות עם הילדים", אומרת היום אחת האימהות, "למבנה הזה אסור להכניס את הילדים ובטח שלא בשנה הקרובה, עד שהבדיקות יהיו נקיות לחלוטין ויראו שאין סיבי אסבסט באוויר. החשש שלנו כהורים, זה שסיבים של אסבסט יגיעו למקומות שבהם שוהים התלמידים, כמו לכיתות הלימוד שלהם. גם אם הסיכוי נמוך, הרי ידוע לכל, שתמיד אחרי שיפוץ יש שאריות ליכלוך ואבק שקשה לנקות לחלוטין. מי רוצה לקחת סיכון שמאחורי אחד הלוחות בכיתות יש סיבי אסבסט שעלולים להגיע לריאות של התלמידים?

לצערי יש הרבה הורים שלא מבינים את חומרת הבעיה. בבדיקות שקיבלנו רואים שעדיין יש רמות גבוהות של יותר מ-99 סיבים למ"ק במקומות שבהם לא היו אמורים להיות כמו בתוך הכיתות לימוד".

בית הספר ליאו בק. צילום: ניוז חיפה קריות

יצויין כי לאבק האסבסט מיוחסת רשימה ארוכה של מחלות ריאה, הכוללות את סרטן הריאה עקב שאיפה של חלקיקי האבק הקטנים אל תוך הריאות. זה מכבר נאסר השימוש באסבסט בתעשייה ובבנייה בשל סכנות אלו, במדינות רבות בעולם ובהן ישראל. עם זאת, רק שבירה של פיסות אסבסט הגורמת להיווצרות אבק, מהווה את הסכנה האמיתית.

נכון להיום, יש כמה אפשרויות לפתוח את שנת הלימודים, שטרם הוחלט בהן סופית. אחת ההצעות מדברת על העברת כל שכבה לבית ספר אחר (בתיכון ליאו בק יש שלוש שכבות), העברת כל בית הספר למבנה אחר, כמו המכללה האקדמית גורדון, או לפתוח שוב את ליאו בק לאחר שתוצאות בדיקת האוויר ישביעו את רצונם של הורים. בועד ההורים טוענים כי מנתונים שבידיהם, במצב הנוכחי, מכל שכבה יהיו שישה-שבעה תלמידים שחייהם ייפגעו כתוצאה משאיפת סיבי אסבסט.

"אנחנו מבקשים מבנה חלופי לשנה והתייחסות יותר רצינית", אומרת יו"ר ועד ההורים, עינב פרלה, "המדדים הם ערך מנחה בלבד למבוגרים ופה אנחנו מדברים על בני נוער. כל אחד זורק אותנו לגורם אחר ובסוף אנחנו מדברים פה על ילדים. ומי יקח עליהם אחריות בעוד 20 שנה? את מי הם יתבעו כשיחלו? נכון שאטמו את הכיתות במהלך העבודות, אבל זה לא אומר שאין בהם סיבי אסבסט, כי בכיתות עדיין נשאר כל הציוד שהיה בהן וכבר נמצאו סיבי אסבסט במקומות שבהם הם לא היו אמורים להימצא. אנחנו מבקשים שינקו שוב ושוב את בית הספר, כדי למנוע סיכון ואני לא מאמינה שאפשר לנקות את כל המקום עד תחילת שנת הלימודים".

ביום ראשון בערב צפוי להתקיים מפגש שיתוף ציבור מקוון בנושא הסרת האסבסט בתקרת מסדרונות בית הספר, בהשתתפות משרד החינוך, עיריית חיפה, מרכז חינוך ליאו בק, גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה וכן מפקח הפרויקט שפיקח על ההסרה. אולם היום (חמישי) נמסר להורים כי מפקח הפרויקט אובחן כחולה קורונה ובספק אם מפגש השיתוף יצא לפועל.

בינתיים הודיע ועד ההורים כי ביום שני הקרוב, בשעות הערב, יתקיים מפגש שבו יוחלט על המשך הפעילות הנוגעת לבית הספר ופעילותם של ההורים. ההחלטות שתתקבלנה במפגש תחייבנה את כל ההורים.




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

איפה תבלו את חג הפסח?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...

אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות