X

פסיקה תקדימית של בית המשפט העליון

עיריית חיפה זכתה לגיבוי משפטי מלא מבית המשפט העליון ולאישור סופי למדיניותה העירונית בסוגיית חידוש חוזי החכירה במתחם קמפוס הנמל בעיר התחתית

בפסיקתו קובע בית המשפט העליון, כי: "אין לאזרח זכות קנויה להתערב בשינוי המדיניות / סדרי העדיפויות של ניהול נכסיה של העירייה ואין לאף גורם זכות מוקנית לזכות ברכוש הציבור ובוודאי שלא במחיר נמוך מערכו"

חוכרי נכסים בבעלות העירייה באיזור "קמפוס הנמל" שבעיר התחתית תבעו את עיריית חיפה על שינוי מדיניותה והפסקת האפשרות להאריך תקופת החכירה – והפסידו.



מדובר בהישג משמעותי ביותר לעירייה לאחר הליכים משפטיים ומנהליים ארוכים ומורכבים, שנוהלו על ידי עוה"ד אורלי מנדלסון-טולדנו מטעם עיריית חיפה, אשר הגיעו לדיון בבית המשפט העליון, לאחר שורה של עתירות מנהליות שנדונו ונדחו על ידי בתי המשפט המחוזיים בעיר.


ראש העיר, עינת קליש רותם. צילום: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה

מייד עם כניסתה לתפקיד, החליטה ראש עיריית חיפה, עינת קליש רותם, להחזיר את נכסי העירייה לבעלותה ולא לאפשר הארכת חכירה גורפת ל- 49 שנים בדמי חכירה נומינליים, כפי שהיה נהוג בעבר, אלא שבמועד סיום תקופת החכירה, כפי שקבוע בהסכם החכירה בין העירייה לחוכרים, הנכס העירוני ישוב לחזקת העירייה בעלת הנכס.

לאחר בחינה נמצא, כי במהלך השנים נוצר מצב אבסורדי, לפיו נכסי העירייה, במקום שישמשו את הציבור ואת צרכיו העירוניים, החלו משמשים כקופת חיסכון. נכסים אלו שימשו את החוכרים לצרכים עסקיים בלבד, כאשר לצד תשלום דמי החכירה האפסיים לעירייה, דמי חכירה שנקבעו בשנות ה- 50 בגין אחזקת נכסים במאות מטרים כל אחד ולא שוערכו מאז על ידי העירייה, גרפו החוכרים לכיסם מאות אלפי שקלים בשנה בגין השכרתם לצד ג'- שוכר משנה. יוצא אפוא, שאפילו החוכרים עצמם לא הם שהחזיקו בנכסי העירייה אלא העבירו אותם הלאה כ'נכס להשקעה'.

אזור קמפוס הנמל. צילום: זאב פרל

יתרה מכך, נוכח קידום פעילויות עירוניות במתחם העיר התחתית, לרבות תוכניות חברתיות, אקדמאיות וכן כלכליות בתחום הסייבר וההיי-טק, נזקקה העירייה למבנים על מנת לקיים פעילותה. כך, ומאחר ורוב נכסיה הוחזקו בחכירה, נאלצה העירייה, בעלת הנכס, לשכור מאת חוכריה את נכסיה שלה, וזאת בדמי שכירות מלאים בשווי שוק ורק בכפוף לקבלת הסכמתם.

לצד זאת, שינוי המדיניות בנוגע לשימוש בנכסי העירייה הגיע אף על רקע הליכים תכנוניים משמעותיים באזור העיר התחתית שהעירייה מקדמת כיום, בין היתר במסגרת קידום תכנית למתחם קמפוס הנמל (חפ/777 ג') להוספת שימושים ותגבור זכויות בניה, אשר חידדו את הצרכים העירוניים החיוניים באזור במבט צופה פני עתיד ויישום המדיניות התכנונית האורבנית אותה מבקשת העירייה לקדם, כחלק מהליך ההתחדשות העירונית הכוללת שלה.

תוכנית חפ/777ג, אשר נדונה ואושרה במליאת הועדה המקומית כבר בחודש ספטמבר 2019, הדגישה הן את הדרישה לבסס תשתיות נוספות של מגורים, מלונאות ועירוב שימושים עסקיים, כך שהמקום יהיה פעיל בכל שעות היממה ויכלול שימושים מעורבים נוספים ולא רק מבני אקדמיה ואזורי בילוי, והן את הדרישה כי יינתן מענה גם לצרכים עירוניים נוספים, לרבות אלו הציבוריים כפועל יוצא מהוראות התוכנית, כגון מרכזים קהילתיים, גני ילדים ומעונות יום.

החלטת העירייה ערכה איזון ראוי וקבעה כי הנכס יוותר בחזקת החוכרים עד למועד סיום תקופת החכירה הידוע להם כנקוב בהסכם, דהיינו עד שנת 2025, וכן קבעה כי היא תחול רק על עסקאות מקרקעין שלא הושלמו ונסתיימו בחוזה מחייב בהתאם לחוק. לפנים משורת הדין, החלטה זו הובאה לדיון ואישור במועצת העיר וזו אישרה אותה פה אחד בתאריך 02/04/2019.

עם שינוי המצב הפוליטי בעיר והתהוותה של מועצה לעומתית, ניסו חוכרים להיאבק ולשנות את ההחלטה באמצעות רצף של עתירות מנהליות שהוגשו לבית המשפט המחוזי בחיפה, בטענה כי חברי המועצה הוטעו ולא ידעו על מה הם מצביעים. כן טענו בשם חברי מועצת העיר, כי נוכח קיומו של דיון קצר יחסית לא התקיים דיון אמיתי בהחלטה ודינה להתבטל ולשוב לדיון חוזר.

ביום 27.1.21 ניתן פסק דינו של כב' השופט נאסר ג'האשן אשר לאחר מספר דיונים קיבל באופן מלא את הטענות והנתונים שהציגה בפניו ב"כ העירייה בהליך, עוה"ד אורלי מנדלסון. פסק דין עליו הגישו החוכרים ערעור לבית המשפט העליון.

בית המשפט העליון, באמירות חריגות ויוצאות דופן, דחה את הערעור, תוך שהוא מותח ביקורת קשה ונוקבת על טענות החוכרים בשם חברי המועצה ופסק, כי חמור מאוד הדבר שחברי המועצה, נבחרי הציבור, הצביעו ובדיעבד, שנתיים וחצי לאחר הדיון וההצבעה, טוענים לפתע שלא ידעו על מה מצביעים ומה מאשרים. חבר מועצה שרוצה לפעול כנגד החלטה יש לכך זמן ודרך חוקית.

עוד ציין בית המשפט העליון, כי לא נסתרת מעיניהם העובדה, כי כל זה קורה על רקע שינוי מצב פוליטי בחיפה ואין מנוס מההתרשמות שמדובר ב"אינטרסים חבויים" אשר הובילו לטענות הללו וביהמ"ש העליון לא ייתן להם יד.

עוד נקבע על ידי בית המשפט העליון, כי אין משמעות לאורך הדיון במועצה. גם אם ארך 3 דקות – אין זה מעיד על איכות הדיון ו/או דיונים שקדמו לו ואין חובה שכל חבר מועצה ידבר או ישמיע דברים על מנת לקבוע שהתקיים דיון כנדרש בדין. כמו כן, שופטי העליון דחו את טענת החוכרים, לפיה לעירייה הייתה חובה לערב אותם בהליך מראש, בטרם קבלת ההחלטה, וליתן להם זכות טיעון ושימוע מראש בפני חברי המועצה. בהתבטאויות משמעותיות פסקו השופטים, כי לפנים משורת הדין ומתוך רצון טוב הזמינה העירייה את החוכרים לישיבות שימוע בפני גורמיה המקצועיים, על אף המשאבים הרבים שהקצתה לכך.  מדובר במדיניות כלכלית קניינית כאשר העירייה פועלת במסגרתה כבעלת נכס ולאו דווקא כרשות שלטונית. אין לאזרח זכות קנויה להתערב בשינוי המדיניות / סדרי העדיפויות של ניהול נכסיה של העירייה ואין לאף גורם זכות מוקנית לזכות ברכוש הציבור ובוודאי שלא במחיר נמוך מערכו.

מדובר כאמור בפסיקה תקדימית, בעלת השלכות רוחב משמעותיות המעניקה גושפנקא חוקית, הן להליך המנהלי החוקי, לרבות תהליך שינוי המדיניות ודרך ואופן קבלת ההחלטה המנהלית בעירייה ובמועצה, והן מבחינה קניינית, שכן כעת, בסיום תקופת החכירה, נכסי העירייה ישובו לחזקתה ולהחלטת גורמי המקצוע כיצד להשתמש ולהקצות משאביה לטובת ציבור וכנאמן הציבור.




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

האם אתם אוהדי כדורגל?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...

אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות








<









<



<