X

חזרה לשגרה לאחר הלידה – טיפים לטיפול עצמי

מה כדאי לעשות כדי לאפשר לעצמך מנוחה, התאוששות, צבירת כוחות לטיפול בתינוק וחזרה הדרגתית לחיים שבחוץ?

תקופת ההיריון והלידה שבאה אחריה משנים את הגוף הן מבחינה חיצונית והן מבחינה פנימית. החודשים לאחר הלידה טומנים בחובם אתגרים משל עצמם כגון גידול התינוק והתמודדות עם אתגרים רבים, יחד עם זאת יש צורך להתנהל במרחב הזוגי, המשפחתי, התעסוקתי והאישי, דבר שעשוי לגרום לכך שהטיפול בעצמך ידחק לאחד המקומות האחרונים ברשימה. אז מה כדאי לעשות כדי לאפשר לעצמך מנוחה, התאוששות, צבירת כוחות לטיפול בתינוק וחזרה הדרגתית לחיים שבחוץ?

השינויים שאת חווה


כאמור, בעת ההיריון גופך חווה שינויים רבים המתבטאים בעלייה במשקל והתרחבות הגוף כולו, יש נשים שנוצר להן קו לאורכה של הבטן, סימני מתיחה, כתמי פיגמנטציה על הפנים ועוד מגוון שינויים חיצוניים נוספים. מבחינה פנימית הרחם גדל מאוד, נפח הדם עלה, האיברים הפנימיים זזים מעט כדי לפנות מקום לעובר הצומח ועוד.

הלידה כמובן מביאה איתה שינוי מבורך – תינוק חדש ומתוק שהצטרף למשפחה, אך בעיקר יוצרת שינוי מנטלי, נפשי ורגשי שההתמודדות איתו לא פחות חשובה ומשמעותית מאשר ההתמודדות עם שינויי הגוף. בפרט כאשר תקופה זו מאופיינת גם בחוסר שינה, התמודדות עם כובד האחריות המוטל פתאום הנוגע לאדם אחר, התמודדות עם כאבי הלידה, קשיי ההנקה ועוד. אם כך מה ניתן לעשות כדי להקל על העומס שחל עלייך כעת? לפנייך מספר עצות מועילות:

מזון בריא לגוף בריא

כל גוף זקוק למזון ולמים כדי להתקיים ולשרוד. לאחר הלידה, ובזמן הטיפול בתינוק פצפון, חשיבות התזונה האישית נדחקת הצידה ובמקומה מונחת חשיבות התזונה של התינוק.

אל תוותרי לעצמך, תזונה בריאה בשעות קבועות שתכיל את כל אבות המזון, תאפשר לגופך לקבל את כל המרכיבים הדרושים שלו. הקפידי לצרוך מזון שלא יגרום עצירות או גזים, ושתאפשר לך להתאושש ולהבריא.

שינה רציפה ומנוחה

צמד המילים "שינה רציפה" ותינוק שרק נולד, נשמע הזוי ובלתי הגיוני, אך שינה ומנוחה חשובות פי כמה בזמן זה. אפשר להיעזר מידי פעם באימא, אחות, קרוב משפחה אחר, שכנה טובה וכמובן שלהעביר מידי פעם את המושכות לבן הזוג, כדי לנוח ולהתאפס.

מומלץ לפנות לעזרה עוד לפני תחושת השבירה והתסכול, כך שהמנוחה תהיה אפילו טובה יותר.

אור השמש והאוויר הפתוח

הלידה, הטיפול בתינוק, הכאבים השונים בגוף וחוסר השינה, מביאים נשים רבות להסתגר בבית. הסתגרות זו גורמת לתסכול רב, עשויה לגרום לדיכאון וגורמת להתמקדות גדולה אפילו יותר בכל בכאבים והקשיים. יציאה החוצה, גם אם נעשית עם עגלת תינוק, סיבוב קצר בשכונה או רק ישיבה על ספסל בקצה הרחוב, מאפשר לגוף לספוג ויטמין D חיוני, אינטראקציה עם אנשים נוספים, התרעננות ובעיקר מחזיר חזרה את תחושת השמחה והחיוניות.

אינטראקציה עם אנשים ולא רק עם התינוק

אחד הקשיים הגדולים בתינוק תינוק שרק נולד, הוא הבדידות. האישה בבית עם התינוק, בן זוגה בעבודה, כמו גם חברותיה ושכנותיה והיא נותרת לבד בבית עם תינוק שאינו מתקשר. מצב זה עשוי לגרום לתחושות קשות של בדידות. כדאי לפנות זמן במהלך היום לשיחה אישית עם אחות או אימא, יציאה לבית הקפה השכונתי עם בן הזוג, טיול בשכונה עם חברה קרובה או כל פעילות אחרת שתשבור את השגרה ותחזיר מעט את השפיות ואת החיים שלפני התינוק.

לסיכום, הדרך הטובה ביותר לחזור לשגרה, לטפל בעצמנו, להבריא ולהתאושש מהתקופה המטלטלת היא להקשיב לגוף ולאיתותים שלו, לא להתעלם ולא לדחות ובעיקר לבקש עזרה כשצריך. לא רק שזהו הטיפ החשוב ביותר, זוהי גם דרך טובה לחנך את הדור הבא.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בעסקים