X

הא.נשים השקופים במערכת החינוך

סייעים.ות, משלבים.ות הם שותפים בתהליך החינוכי של ילדי החינוך המיוחד ועובדים שכם אל שכם עם מחנכות וגננות – איך קרה שדווקא הם ללא הכשרה או ארגז כלים מותאם וללא תגמול ראוי? מישהו לא רואה אותם והגיע הזמן לתת להם תמיכה רגשית וכלים מקצועיים, זה הזמן לקחת אחריות בחינוך המיוחד!



  • <

בתוך מצוקת כוח האדם במערכת, בולט מחסור בסייעות וסייעים, מלווים ומלוות – בין אם כאלו העובדים שכם אל שכם עם מחנכות בכיתות, גנים ובתי ספר של החינוך המיוחד, ובין אם מדובר במשלבות ומשלבים אישיים של ילדים עם צרכים מיוחדים המשולבים בחינוך הרגיל. אנשי צוות אלו, המהווים חלק מהצוות החינוכי לכל דבר ועניין, אינם זוכים לרוב להכשרה ולתגמול ראויים. זאת חרף העובדה שהם שותפים לתהליך החינוכי, והם חלק מרכזי מהמפתח למענה המותאם לילדים אלו.

סייעות רבות מתארות את ההכרות העמוקה שלהם עם ילדי הכיתה או הילד המשולב, את הסיטואציות רבות בהן הן אלו שנדרשו לתת את הפתרון ולמצוא את הדרך לליבו של הילד, להרגיע, לעורר מוטיבציה ולתווך התנהגותית ולימודית. רובן עושות זאת על סמך נסיונן, הכוונת המורה בכיתה או הדרכות שקיבלו באופן פרטי על ידי הורי הילד – אך מגיע להן ולילדים יותר מזה. הן זכאיות להכשרה ואופק התפתחות, לשכר הוגן ולהכרה בעבודתן החשובה. הן מתמודדות עם מצבים לא פשוטים וזקוקות למקום וזמן לקבלת תמיכה רגשית וכמובן גם כלים מקצועיים – על מנת שיוכלו להמשיך ולעשות את עבודתן החשובה, להמשיך לתת מענה לילדים ולתמוך בעבודה החינוכית הנעשית עמם.


החוג לחינוך מיוחד במכללת אורנים הוביל לראשונה בישראל פיילוט שהוכר כהצלחה מרובה ועליו נמנו 30 סייעות.ים מהצפון אשר שולבו בתוכנית מיוחדת שנפתחה עבורם, תוכנית ל.ש.ם (למחנכים שמגיעים מהשטח, כי כל איש המשולב במערכת החינוך הוא מחנך בתפיסתנו) שאפשרה לאותן סייעות לקבל תעודת הוראה בחינוך מיוחד עם התמחות בשילוב אומנויות, תוך שילוב עבודתן במקביל להכשרתן.

יגאל פייגנבאום, מוביל תוכנית ל.ש.ם במכללת אורנים: "נושא שילובן המקצועי של הסייעות מהווה סוגיה מורכבת. כמנהל בתי ספר לחינוך מיוחד בשלושת העשורים האחרונים, נתקלתי לא מעט במצבים בהם נדרשתי לתת מענה מיידי לבעיות ולחוסרים בכוח אדם. מדובר בבעיה קשה שכן לעיתים אנו נאלצים להזעיק עובדים שנחשפים לראשונה לביה"ס ולתלמידים. במקרים אלו הנהלת ביה"ס דואגת לשיחה ולהסבר קצר על המקום אולם אין זה תחליף להדרכה מעמיקה. אני שמח להוביל מהפכה חינוכית שתשפיע על משפחות הילדים ומשפחות הסייעות שבהכשרה".

בנוסף, מכללת אורנים בהובלתה של הגב' יערה פיין, ראשת החוג לחינוך המיוחד החלה לגבש עם רשויות שונות בצפון הארץ השתלמות שתוכל לתמוך בהכשרתן של הסייעות. " לשם מציאת פתרון יש צורך להתגבר על מספר מכשולים, ובהם העדר התקצוב להשתלמויות וכן עידוד הסייעות לצאת אליהן, במטרה לגבש השתלמות שתוכל מבלי שיש הסדרה של מועד ההשתלמות (מעבר ליום העבודה) והתגמול עליהן". אומרת פיין ומוסיפה :" אנחנו עמלים על גיבוש פתרונות יצירתיים, אך מאמינים בצורך למציאת פתרון כולל, המגדיר הסדרה ותגמול של השתלמויות מסוג זה בדומה למהלכי משרד החינוך ביס למחנכות שנות הינקות".

שלומי לוי, מייסד ואחד ממנהלי 'מטה המאבק להצלת החינוך המיוחד': "המטה חרט על דגלו מס' שינויים לשיפור וייעול מערך החינוך המיוחד. אחת המטרות הינה לחייב את הרשויות המקומיות בהדרכות ושיפור תנאי העסקה לסייעות – גן, תומכות הוראה בשילוב ומלווים מאחר והמצב הנוכחי עלול לגרום לנזקים עבור הילדים בטווח הקצר והארוך ואף צמצום כוח אדם בשטח. לדעתנו, בעזרת תקצוב נכון ופיקוח ניתן יהיה להוציא מהלך זה לפועל, אנו מברכים על היוזמה".

 

 




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

האם אתם אוהדי כדורגל?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...

אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך

















<