X

סופגניות מטוגנות: מה עושים כשיש כוויות?

טיגון הוא לא שיטת הבישול הכי בריאה שיש אך לרובנו קשה להימנע מסופגנייה פריכה בחג החנוכה. אך אם כבר בשמן עסקינן, מומלץ לעשות זאת בצורה בטוחה. לקראת חג האורים, יש לנקוט בזהירות ולהימנע מכוויות מיותרות ואם כבר קרה, כיצד יש להתנהל?




כוויות נחשבות לפגיעה קשה, גורמות לכאבים ולסבל, לעתים מצריכות אשפוז ממושך, ויכולות לגרום להתייבשות בגלל אבדן נוזלים ודם. כשהן מכסות חלקים נרחבים מהעור, כוויות עלולות להיות מסוכנות, ובמיוחד בפעוטות עד גיל 4, שעורם עדין ושטחי. אחד הגורמים הבולטים לכוויות הוא שמן רותח, וכוויות כתוצאה משמן רותח נפוצות כמעט בכל מטבח, לבטח בחג החנוכה בו שמן הוא מצרך עיקרי.

מנהל מוקד הרפואה הדחופה של מכבי שירותי בריאות בצפון. ד"ר אחמד קאסם. צילום: מכבי

סיבה עיקרית לכוויות כתוצאה משמן רותח מתרחשת משמן הקופץ ממחבת הטיגון. ברוב המקרים מדובר בכוויות קלות ביותר, היות ומדובר בכמויות קטנות של שמן ולכן הנזק נחשב לקל יחסית. יחד עם זאת, במקרים כאלו עלולות להיות כוויות באזור הפנים והעיניים, שבמקרים מסוימים עשויים לגרום לפגיעה קשה יותר. מנגד, בשפיכה של שמן רותח עלולות להיווצר כוויות חמורות יותר במידה ושמן רותח נשפך על הגוף. במקרים אלו, מדובר בכמות גדולה יותר של שמן  העלול לפגוע בגוף ולגרום לכוויות קשות יותר.



איך להימנע מכוויה משמן חם או רותח?

תאונות וטעויות אנוש הן הגורם העיקרי לכוויה משמן אם או רותח. ניתן להפחית את הסיכון ולהימנע מתאונות מיותרות במטבח:

-הרחקת ילדים קטנים מסירים עם שמן חם או רותח –זה קורה הרבה בשל סקרנותם ולכן תאונות בהן ילדים קטנים מעורבים בכוויה הינם יותר שכיחות. לפיכך,  ככל ראשון יש להרחיקם מסירים עם שמן רותח.

-יש לשמור מרחק מהשמן –שמן רותח עלול להשפריץ ממגוון סיבות ועלול לגרום לכוויות. חשוב לשמור על מרחק סביר מהשמן ככל הניתן, כך שלא יגרום לפגיעה בזמן הבישול.

-שימוש בשמן עמוק באופן אחראי– הכוויות הקשות ביותר נגרמות לאחר שימוש בשמן עמוק. ולכן חשוב מאוד להשתמש בטיגון עמוק רק במקרי הצורך. בזמן שימוש בשמן עמוק יש להישאר מרוכזים, לא לבצע פעולות במקביל ולשמור על גישה זהירה שתמנע תאונות מיותרות.

דרגות הכוויה והשלכותיה

דרגה 1: דומה לשיזוף עמוק, נובעת מפגיעה בשכבה העליונה של העור, מתבטאת באודם, כאב ונפיחות קלה.

דרגה 2: פגיעה עמוקה יותר בחלק משכבות העור, המתבטאת באודם, שלפוחיות וכאב עז.

דרגה 3: פגיעה בכל שכבות העור וברקמות מתחתיו. צבע הכוויה לבן דמוי שעווה. בדרך כלל כוויה זו לא כואבת מאחר ונהרסים עצבים תחושתיים ביחד עם העור הכווי.

בכוויות מדרגה שלישית מעורבות כל שלוש השכבות של העור. כוויות אלה הורסות בדרך כלל את בלוטות הזיעה, את זקיקי השיער וגם את קצות העצבים. הכוויות החמורות דורשות התייחסות רפואית מיידית ולא ניתן לטפל בהם במסגרת תכשירים ללא מרשם.

הטיפול בכוויות

הכוויה בניגוד לפציעות גופניות אחרות, היא פציעה דינמית, כלומר שגם לאחר הרחקת גורם הפציעה, מנגנון הפגיעה ברקמה ממשיכה והנזק ממשיך להתפתח. לכן יש צורך לפעול באופן מיידי כדי להפסיק את תהליך הכוויה, לקרר, לספק הקלה מכאב וכיסוי הכוויה. ישנם כמה שלבים מהותיים שכדאי להקפיד עליהם.

-להסיר את הביגוד מעל הכוויה-שכן הבגדים יכולים לאגור בתוכם חום.

-חבישת הכוויה- יש להניח את החבישה ולא לחבוש באמצעות ליפוף חזק, סביר שאזור הכוויה יתנפח וחבישה חזקה יכולה לגרום ליצירת לחץ על הכוויה יש לדאוג שהחבישה לא תידבק למקום הכוויה.

-להשאיר את מקום הפציעה סטרילי- כדי למנוע זיהומים וסיבוכים מיותרים.

תכשירים לטיפול

 

תכשירים המכילים חומרי חיטוי: כגון ויטה-מרפן, תכשירים המכילים את החומר הפעיל Trolamine – כגון ביאפין וטרולאמין: חומר פעיל זה מרגיע את הכוויה, מקל על התסמינים (ע"י מתן לחות וקירור העור) ועוזר לתהליך הריפוי.

תכשירים המכילים חומר אנטי-היסטמיני: כמו פניסטיל ג'ל וטיודנטול ג'ל. הם מרגיעים את המקום ויכולים לסייע מלגרד את הכוויה.

תכשירים המכילים אלוורה: ד"ר פישר, לייף פרופשיונל, לייף, ד"ר מלומד, סקין-גארד, זר הייטק, ד"ר סטורז.

 אל תעשו את זה

ישנם כמה דברים שאסור לעשותם, כשמטפלים בכוויות. הם יכולים להזיק לכוויה, לגרום זיהום למקום וכאבים מיותרים.

-לא ללחוץ עם קרח: הקרח עלול להכאיב ולגרום לכוויות קור ועלול לפגוע ברקמות.

-לא למרוח מכל הבא ליד- במידה ותזדקקו לטיפול רפואי, הצוות הרפואי יתקשה להסיר שמן, מרגרינה או כל חומר שחשבתם שיקל על הכוויה.

-לא להדביק פלסטר על הכוויה-כי אין שום סיבה או תועלת לכך.

-לא לנסות להסיר בגדים שנדבקו לכוויה-השאירו את הפעולות האלו לצוות רפואי מוסמך ואולי תמנעו מצלקות.

הכותב: ד"ר אחמד קאסם, מנהל מוקד הרפואה הדחופה של מכבי שירותי בריאות בצפון

 




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

איפה תבלו את חג הפסח?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...

אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות