X

הפרופסור החיפאי שמציל את העולם

יוזמה בינלאומית של צוות מדענים ומנהיגי סביבה מצליחה לשנות את המציאות בעולם.

פרופ' אורי שיינס החליט שהוא רוצה להאט את הכחדת בעלי חיים הייחודיים בעולם, להציל יערות טרופיים ולהילחם בהתחממות הגלובלית. ברעיון שרקם עור וגידים החליט לצאת בקמפיין גיוס המונים עולמי ובכסף לקנות שטחים ייחודיים, להופכם לשמורת טבע ולמסור אותו לאחר מכן לידי ארגון שימור סביבה מקומי בכדי להימנע מ'קולוניאליזם ירוק. Time, הארגון שהקים, (ראשי תיבות של This is my earth) כבר מונה אלפי מתנדבים מכל העולם כולל היועצים המשפטיים ורואי החשבון ובכך בעצם, מאה אחוז מהתרומות מגיעות ליעד של רכישת שטחים ושמירתם. "2.3 אחוז משטח כדור הארץ מוגדר כ'אזור חם' שבו מגוון ביולוגי עשיר של מיני בעלי חיים וצמחים שנמצאים בסכנת הכחדה" מסביר שיינס "ולכן כל שטח נרכש יכול לתרום תרומה משמעותית להגנה על מינים רבים ולמלחמה בהתחממות הגלובלית". חלק ניכר מהשטחים הללו, כך גילו שיינס וחבריו, הנמנים עם אותם 2.3 אחוז נמצאים בבעלות פרטית ולכן ניתן לרכוש אותן. כמנכ"ל ארגון מתנדבים ללא כוונת רווח, הוא מכנסם מדי שנה לועדה ויחדיו הם בוחרים שלושה שטחים אטרקטיביים לשימור. "לאחר מכן נערכת הצבעה והשטח שזוכה למספר ההצבעות הגבוה ביותר נרכש" מבהיר שיינס. בין סיפורי ההצלחה של הארגון ניתן למצוא 3934 דונמים של בית גידול קריטי שהפכו למוגנים לנצח, 82 מינים, כולל קוף האולר החום בסכנת הכחדה והוויבר של קלארק, המוגנים מעתה ומטופחים על ידי השומרים המקומיים ושמונה נקודות חמות של מגוון ביולוגי בחמש מדינות על פני שלוש יבשות אשר הפכו למוגנות אף הן.

בין רכישות הארגון ניתן למצוא את יער אל טורו בפרו. רכישת השטח הגנה על בית הגידול של הקוף הצמרירי צהוב הזנב שנמצא בסכנת הכחדה קריטית והיער שוכן בנקודה חמה של המגוון הביולוגי של האנדים הטרופיים, אחד האזורים המגוונים ביותר מבחינה ביולוגית על פני כדור הארץ. על פי האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע (IUCN), האזור הוא בעדיפות להגנה מכיוון שהוא מסדרון ביולוגי טבעי בין אזורים מוגנים, המאפשר לאורגניזמים לנוע בין אזורים ומפחית את קיטוע היער. את הגנים של סאן אנג'ל בפרו שהינם אזור לשימור באמזונס. צורת נעל הסוס של השמורה המקורית הקשתה על ההגנה מפני חוטבי עצים, ציידים ופולשים לא חוקיים. הארגון רכש קרקע בצורת U פנימית ובזכות זה כיום מוגנים מינים נדירים, אנדמיים ומאוימים רבים של ציפורים ויונקים, כולל יונק הדבש של מלאך השמש המלכותי (Heliangelus regalis) שהינו בסכנת הכחדה וקוף העכביש לבן החזית (Ateles belzebuth) הנמצא בסכנת הכחדה אף הוא. הגנים, הינם חלק משמורה ביוספרית גראן פג'אטן (Gran Pajatén) של אונסק"ו, המשתרעת על פני יותר מ-2.5 מיליון דונם של יערות ושטחי מרעה באנדים, ומגנה על המורשת הביולוגית והתרבותית הייחודית של האזור.


הקרנף הלבן האחרון שנותר בעולם. צילום: Barcroft Media

את אטול טורנף שבבליז, בית גידול המורכב מיותר מ-150 איים של סוואנה, יערות ליטורליים ויערות מנגרובים שלמים ונחשב למוקד אקולוגי עולמי למגוון ביולוגי ימי. את מגדלנה ואלי בקולומביה, אתר בגודל 269 דונם בנקודה החמה המאוימת של טומבס-צ'וקו-מגדלנה שבעצם הרחיבה את שמורת אל סילנסיו. התרחבות זו הפכה את השמורה למעניינת הרבה יותר כיעד אקולוגי ובעלת עניין רב יותר לחוקרים לאומיים ובינלאומיים, כגון פרימטולוגים או אורניתולוגים. הפיתוח של האזור אף ייצר הזדמנויות תעסוקה למקומיים. את סרה בוניטה בברזיל, אשר נחשבת לנקודה החמה השנייה המאוימת ביותר בעולם. בנוסף להגנה על מינים רבים בסכנת הכחדה, רכישה זו הבטיחה את הישרדותם של טורפים הזקוקים לשטחים גדולים ורצופים, כמו הפומה (פומה קונקולור) ועיט הארפי (Harpia harpyja). את רוזווד לנדינג בבליז, אתר מדהים וחשוב לשימור המגוון הביולוגי בבליז. זהו חלק מנוף הזהב של המאיה בדרום בליז, וחלק מהקישוריות האקולוגית ששומורת על איכות בית הגידול, במיוחד עבור מינים שזקוקים לטווחים נרחבים כדי לשרוד. הוא חלק מהמסדרון הביולוגי הדרומי, שחלקים אחרים ממנו נמצאים במערכת האזורים המוגנים הלאומית בבליז. שם נמצא ביתם של יונקים גדולים כמו יגואר (Panthera onca) ופומה (Puma concolor), ומינים בסכנת הכחדה כמו קוף המיילל השחור יוקטן (Alouatta pigra) והטפיר של ביירד (Tapirus bairdii). ואת מסאי מארה בקניה. המערכת האקולוגית של מסאי מארה היא בעלת הצפיפות הגבוהה ביותר של חיות בר בקניה, והיא מהווה כ-25 אחוז מחיות הבר במדינה. פיסת קרקע זו המצויה במצב בתולי משמשת בית למבחר של מיני חיות בר, ופילים משוטטים. רכישת הקרקע יצרה מסדרון נודד ובית גידול לחיות בר.

החרומף בסכנת הכחדה. צילום: distractify.com

שיינס, אף מנסה להעביר את לפיד התקווה לדור הבא של המחנכים הלומדים בחוג לביולוגיה המשותף למכללת אורנים ולאוניברסיטת חיפה. "אני מעביר הרצאות ייחודיות על איכות הסביבה, קיימות, טבע, בעלי חיים ושמירה על כדור הארץ" מספר שיינס. "אפשר להציל את העולם בכל מיני דרכים. גם בדרך של נעשה ונשמע" מסכם שיינס. "אני חושב ששילוב של מודעות, רצון אזרחי, רצון פוליטי וחינוך הם המפתח לשמירה על הכדור שלנו".

רוצים לתרום? כנסו ללינק הבא: Time – This Is My Earth (this-is-my-earth.org)




אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בגוד ניוז























<