X

עלייה תלולה בקרב בני נוער המעורבים בפלילים

דו"ח חוק הנוער שהותר לפרסום מעלה נתונים קשים על מעורבות בני נוער בפלילים ועל עלייה בפגיעה בקטינים בתוך המשפחה

משרד הרווחה והביטחון החברתי מפרסם את דו"ח העו"סית הראשית לחוק הנוער לשנת 2021. דו"ח שמתפרסם מדי שנה, מאז שנת 2015, כולל את כלל הדיווחים על פגיעות בילדים ובבני נוער שהתקבלו אצל עובדים סוציאליים לחוק הנוער, מרוב רובן של הרשויות המקומיות בישראל. בין הנתונים מתפרסם כי נרשמה עלייה תלולה מאוד של 91 אחוז משנת 2020 של מעורבות בני נוער בעבירות פליליות.

עלייה תלולה מאוד במעורבות בפלילים בקרב בני נוער. צילום אילוסטרציה: פיקסאביי


הדו"ח מהווה כלי בעל חשיבות בתכנון מדיניות של משרד הרווחה והביטחון החברתי, בנוגע לטיפול והגנה בילדים ובבני נוער ומסייע גם בהליכי חקיקה בכנסת. מהדוח עולה כי בשנת 2021 התקבלו 59,533 פניות ודיווחים בחשד להתעללות, פגיעה או הזנחה שמעלות ראיות לכאורה, שמדובר בילדים ובבני נוער שזקוקים להתערבות שירותי הרווחה – מדובר בעלייה של שמונה אחוז ביחס למספר הדיווחים בשנת 2020, שמספרם היה 55,321. מתוך כלל הפניות 52 אחוז מהנפגעים הם בנים (30,900) לעומת 48 אחוז בנות (28,495).




עוד עולה מהנתונים כי בשנת 2021 עיקר הדיווחים שהתקבלו נגעו לאלימות פיזית (21.9 אחוז) והזנחה (18 אחוז) כאשר מספר הדיווחים הגבוה ביותר היה בגין התעללות פיזית ועמד על 13,117 דיווחים – מדובר על עליה של שבעה אחוז משנת 2020, אז דווחו 12,227 מקרים של חשד להתעללות פיזית. כ-11,771 דיווחים עסקו בפגיעה בילדים עם מוגבלויות, ירידה של כשישה אחוז משנת 2020 שאז עמד מספר הדיווחים על 12,528. יתר על כן, בשנת 2021 דווחו 2,641 דיווחים שעסקו בהתעללות רגשית – זוהי ירידה של 14 אחוז משנת 2020, אז עמד מספר הדיווחים על 3,075.

אלימות פיזית. צילום אילוסטרציה: פיקסאביי

מהדוח ניתן לראות כי חלה עלייה של שישה אחוז במספר הדיווחים שהתקבלו על חשד שנעברה עבירה על קטינים בהם הפוגע הוא בתוך המשפחה: מ-28,439 מקרים בשנת 2020 ל-30,348 מקרים בשנת 2021.

כמו כן, חלה עלייה של 2.5 אחוז במספר הדיווחים על חשד לפגיעה בין אחים – מ-1,889 מקרים בשנת 2020 ל-1,938 מקרים בשנת 2021. גם תלונות על התעללות מינית בקטינים נמצאות בעלייה: 5,866 דיווחים בשנת 2021 היו על התעללות מינית בקטינים, עלייה 6.5 אחוז לעומת שנת 2020 שאז התקבלו 5,491 דיווחים.

חלק מהדיווחים המופנים לעו"סים לחוק הנוער ברחבי הארץ אינם עוסקים בפגיעה על ידי אדם אחר אלא בפגיעה עצמית, בהתמכרות ובמעורבות בפלילים – אירועים אשר מעמידים ילדים ובני נוער במצבי סיכון קיצוניים. 1,515 דיווחים על אמירות אובדניות וניסיונות אובדניים דווחו לעו"סים לחוק הנוער בשנת 2021 – ירידה של ארבעה אחוז משנת 2020. 777 דיווחים עסקו בהתמכרות של קטינים – עלייה מזערית משנת 2020 שאז היה מספר הדיווחים בנושא זה 757. כ-1,012 דיווחים היו אודות נוער שמעורב בפלילים – מדובר בעלייה חדה של 91 אחוז אחוז משנת 2020 שאז דווחו 530 מקרים כאלו בלבד. על פי הערכות גורמי המקצוע מקור העלייה החדה היא במספר הדיווחים הנמוך בשנת 2020 שנבע מהסגרים והשהייה הממושכת בתוך הבתים.

אלימות נגד קטינים. צילום אילוסטרציה: פיקסאבי

נתונים אלו מלמדים גם על הטמעת שירותים ומענים מקצועיים משלימים וחלופיים למסלול הפלילי כגון מרכזי הגנה ומרכזי טיפול בנפגעי תקיפה מינית שניתנים על ידי משרד הרווחה, מה שמאפשר לגורמי הטיפול  והאכיפה לבחון כל מקרה לעומק ולקבוע האם נכון לפעול במסלול הפלילי, במסלול טיפולי או בשניהם.

לאור העלייה בביקוש לטיפול בנפגעים הרחיב משרד הרווחה והביטחון החברתי בשנת 2022 את המענים שהוא מספק לאוכלוסייה. ילדים ובני נוער שנפגעו זכאים לקבל טיפולים רגשיים ללא עלות והדרכה להורים ולבני המשפחה עד לסיום הליך השיקום. במהלך 2022 הרחיב המשרד את היקף השירות לזכאים, כדי לוודא שכל בני הנוער והילדים יזכו לטיפול שלו הם זקוקים.

משרד הרווחה והביטחון החברתי מפעיל 21 מרכזים אזוריים בפרישה ארצית לטיפול בילדים ובני נוער נפגעי תקיפה מינית. יתר על כן, מפעיל המשרד שמונה מרכזי הגנה ('בתי לין') המספקים סיוע ראשוני לקטינים, נפגעי עבירות מין או אלימות, ולהוריהם. במרכז ישנם אנשי מקצוע מומחים בתחומים שונים העוסקים בתהליכי הערכה, חקירה ואבחון של ילדים ובני נוער נפגעי עבירות והתעללות.

שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי: "הדו"ח הזה יחד עם דו"חות העוני ואי הביטחון התזונתי שהונחו בפניי מהווים בסיס לעבודתי בשנה הקרובה. פגיעה בילדים ובבני נוער היא פגיעה בעתיד של המדינה ובחוסנה. התופעה הזו מחייבת התייחסות מעמיקה ורצף של מענים סוציאליים, טיפוליים וחינוכיים. הדו"ח הזה מהווה מפת דרכים עבורי לפיתוח שירותים לילדים ולבני נוער אשר מתמודדים עם מצבי סיכון. בחודשים הקרובים צפויים גורמי המקצוע להניח על שולחני תכנית כוללת לטיפול בילדים ובבני נוער בסיכון שאותה אביא לממשלה".

מ"מ מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, ינון אהרוני: "אנו נמצאים בתקופה של פיתוח של שירותים מתקדמים לטיפול בילדים ובבני נוער בסיכון, הן בפנימיות ילד ונוער הן בחסות הנוער והן בקהילה. גורמי המקצוע במשרד עושים לילות כימים בפיתוח מענים חדשים להתמודדות עם התופעה אך דרך ההתמודדות הטובה ביותר היא פשוט למנוע אותה. המשרד הציב את תחום המניעה כיעד אסטרטגי ואני מאמין שבשנים הקרובות אנחנו נראה את הביטוי לכך בשטח".

מ"מ סמנכ"לית שירותים חברתיים, אתי קיסוס: "ממצאי הדוח הם פועל יוצא של השלכות משבר הקורונה עמו התמודדנו וממשיכים להתמודד גם כיום. ילדים ובני נוער הם חלק ממערכת ממשפחתית וקהילתית ואנו שמים דגש על תכניות לחיזוק החוסן הקהילתי והמשפחתי על מנת לסייע לילדים ולבני הנוער ולבני משפחותיהם להתמודד בהצלחה עם אתגרי התקופה".

מחברת הדו"ח, חוה לוי, העו"סית הראשית לחוק הנוער במשרד הרווחה והביטחון החברתי: "הדו"ח משקף את מה שאנחנו העו"סים לחוק הנוער הרגשנו במהלך השנה החולפת. לצד ירידה במספר מקרי ניסיונות האובדנות, אנו רואים עלייה מדאיגה בשורה של פרמטרים אחרים ובנתון הכללי של מספר הילדים ובני הנוער שנפגעו. הסגרים ושיתוק מערכת החינוך הם אמנם נחלת העבר אך אנחנו עדיין מתמודדים עם ההשלכות של המגפה וזה עוד ייקח זמן עד שנראה התייצבות בנתונים".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות