X

כל אחד יכול להיות יצירתי

משה כץ, אדריכל, מתכנן בכל העולם פרוייקטים מרהיבים. בראיון מיוחד ל'ניוז חיפה קריות' הוא מסביר כיצד הוא מקבל השראה דווקא מעירו חיפה. כעת הוא מוציא ספר על יצירתיות

האדריכל החיפאי משה כץ, 44, הוציא כעת לאור ספר על יצירתיות. הוא תיכנן פרויקטים מרהיבים בכל העולם וכמה מיצירותיו הותירו חותם גם בארץ. אבל דווקא בחיפה בה הוא נולד וחי, הוא תכנן מעט עבודות.

"חיפה היא מקור להשראה", הוא מספר, "כמו אצל הזמרים שצמחו פה, כך גם אצלי, ככל שחקרתי בנושא, גיליתי שהעיר היא מקור להרבה עבודות בחיי. אני מקדיש פרק בספרי לילדות ולים. זהו הילד שחי בי, הוא החיבור לעיר. לתחושת בית ולבסיס לכל ההשראה. נהוג לומר על חיפה שיש לה פוטנציאל. כמו ילד שאומרים עליו שהוא מסוגל ליותר. במובן הזה, חיפה סוגרת מעגל. היא עיר בהתהוות. לא נמצאת במצב סופי. יש כאן שילוב נפלא של הר וים. רואים את זה במיוחד כשמשקיפים על העיר מכיוון המפרץ. יש כאן תחושת בית".


"קיבלתי מהעיר את ההשראה עבור עבודה שעשיתי, הנקראת – 'טיפות אור בהלסינקי'. אלה חללים עירוניים שכל אחד מהם נראה כמו טיפת מים ענקית ששטופה באור. יכולים לשבת בתוכה עשרים איש יחדיו ולקבל השראה. את היצירה יצרתי כשחשבתי על ההשתקפות של חיפה בים"


הבית של הסקרנות, בית ספר יסודי באימפרונטה, טוסקנה, איטליה. תכנון: משה כץ

"כל אחד יכול להיות יצירתי", מצהיר כץ ומסביר שכבר כילדים כולנו יצירתיים, אולם עם ההתבגרות רובנו מאבדים את היכולת הזו. כאחד שהפך את היצירתיות לצורך מרכזי בחייו, כץ החליט כאמור להוציא לאור את השיטה שלו בספרו. בין הפרויקטים הבולטים שתכנן, נמצא "מגדל בין ערים" – רב קומות על גבול תל אביב, עם רמת גן וגבעתיים. הבניין בן 100 קומות בגובה של 400 מטרים מעל הקרקע, מעל שש קומות תת קרקעיות. השטח הכולל של המבנה הוא 121 אלף  מ"ר. פרויקטים נוספים אותם תכנן, נמצאים בפירנצה, ברלין, הלסינקי טוקיו, מטולה, תל אביב, קריית אליעזר ומפרץ חיפה.

כץ הוא חוקר ומפתח של שיטות עבודה בנושא יצירתיות, הוא בעל גישה רב תחומית לעיצוב ואדריכלות. הוא הסתובב בעולם וחזר לעיר לפני כחמש שנים. כיום הוא אדריכל עצמאי, העובד עם יזמים ומשקיעים בארץ ובחו"ל. "מגיעים אלי בגלל הייחוד היצירתי", הוא מספר, "יזמים שרוצים משהו שייראה מיוחד",  הוא למד אדריכלות בפירנצה, וסיים לימודים בבצלאל. לימד אדריכלות  בטכניון, מכללת שנקר ובתל חי. בנוסף, הוא לימד שנה יצירתיות של אדריכלות ואוכל בבית הספר "בישולים" בתל אביב.

מגדל החופש. סינגפור
תכנון: משה כץ

כאשר אנו מחפשים את הקשר המקצועי שלו לעיר, הוא מספר שעשה פרויקט פינוי-בינוי של 500 יחידות דיור ברחוב רוטשילד בקריית אליעזר. הוא מרצה בנושאי יצירתיות ותהליכים יצירתיים, ופיתח שיטה שמעניקה כלים מעשיים למקצועות שונים כגון: אדריכלות פוגשת קונדיטוריה/קולינריה. כמחצית מחייו הוא נדד עם משפחתו ובאופן עצמאי ברחבי אירופה, וכיום מבלה את זמנו הפרטי והמקצועי בין חיפה  וחו”ל.

כץ שימש כמנחה בטכניון, במכללת שנקר ובמכללת תל חי. לפני כן שימש מרצה במכללות ואוניברסיטאות ברחבי אירופה בנושא יצירתיות ואדריכלות דינמית, עבודותיו הוצגו בביאנלה של ונציה ובמוזיאונים ברחבי העולם. סגנון עבודתו נחלק לשיטתו לשלוש קטגוריות: אדריכלות יצירתית: "זו אדריכלות המבוססת על תהליך של השראה וחשיבה יצירתית", הוא מסביר, "חלקיה נשמרים ומקבלים ביטוי לאורך כל שלבי הפרויקט וחלקיו. המטרה של אדריכלות יצירתית היא להעצים את איכות החלל לרמה פיוטית, רוחנית ולייצר מקומות ששואפים וגורמים לנפש להתעלות מאושר".

אדריכלות אמפטית:"היא מבוססת על תחושה מתמדת של אהבה כלפי המקום והאדם", מסביר כץ. "אדריכלים כאלה יחפשו להבין את המורכבות של החיים, לראות את הפוטנציאל בכל בעיה או חוסר, ולשאוף לפתרונות עבור אתגרים חברתיים וסביבתיים. כאדריכלים, זוהי מחויבותנו לחלום מתוך אהבה כלפי האחר".

אדריכלות דינמית: "כאן יש תוצאה של שאלות ומתחים פנימיים בתוך עולמו של האדריכל, מתחים פיזיים, רוחניים, נפשיים, רגשיים אינטלקטואלים ועוד. הם מחפשים את התרגום והביטוי שלהם במציאות. מדובר בגישה רב תחומית שחוקרת בכל העשיה האנושית והיצירתית ואף מחפשת ליצר תנועה פיזית של המבנה עצמו, ביחס לתנאים הסביבתיים. אדריכלות דינמית היא תוצאה של זמנה, שואפת לפתרונות דרך חשיבה חדשנית מחוץ לקופסה. חשיבת חזון שמעודדת מתח רגשי במשתמש ובצופה של החלל".

"טיפות אור":, הלסינקי, פינלנד
הדמיה: ארי ברוק. תכנון: משה כץ

מתוך הספר: "כבר כילד, בגיל צעיר מאוד, החלטתי להפוך את היצירתיות במודע לצורך מרכזי בחיי, הייתי הולך לים, נשכב על החול, מביט בעננים במשך שעות רבות ומנסה לפענח את הדמויות הנוצרות דרך העננים המשתנים בשמים. בגיל שתיים עשרה, כתבתי את הביוגרפיה הראשונה בחיי. היא נקראה, 'ברלין-ישראל, חיי כאדם'. שישים עמודים בהם פירטתי בפני הקורא את התחושה מה זה להיות אדם בעולם". דמיינתי שאינני אנושי, שאני עב"מ. הנותן דיווח על חייו בכדור הארץ. דרך תיאורים יומיומיים, מה יפה בחיים האלה, מה קשה ומה מוזר. היו לי לא מעט רגעי לבד שבהם אימצתי לעצמי עולמות דמיוניים. אהבתי להמציא סיפורים ולספרם. דרף חפצים שהייתי מוצא במגירות הבית. הייתי מרכיב מחדש את החפצים בצורה אחרת ומספר סיפור".

משה כץ. אדריכל. צילום: טל גבעוני

כץ: "אני אומר לסטודנטים בתחילת דרכם שהחלטתי ללמד אותם שפה משותפת. משום שלפעמים משעמם לי להיות לבד ואני רוצה עוד חברים למגרש המשחקים של היצירתיות. כמי שפועל ביצירתיות כדרך חיים, היצירתיות אינה מתבטאת רק במקצוע שבחרתי לעצמי, אלא כדרך חיים. היא חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום. אין הפרדה. אני יוצר, משמע אני קיים. היצירתיות היא ביטוי לנפש הילדית שבי. לאורך חיי נחשפתי להרבה אנשים שניסו לשכנע אותי אחרת. להגביל אותי או לשנות כיוון וגישה. בכל פעם שזה קרה, רק התחזקה בי האמת שהיצירתיות היא הדרך היחידה והנכונה. היא הקול הפנימי, האינטואיציה, שיודעת לכוון אותי למקור, לבאר. בכל שלב בחיים ישנם אתגרים שונים ומולם, אתה מנסה למצוא איזון או סנכרון מחדש, כדי לשמור על הבסיס שלך. ההתעקשות שבי, הנובעת מידיעת האמת הזאת, שהיא מהות חיי, ההתעקשות לשמור על יצירתיות חיה ופעילה, היא הדבר הקבוע והיציב".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחיפה