X

"מבוא לשלאף-שטונדה למתחילים"

" שלאף שטונדה" בשפתם של הייקים שהגיעו מגרמניה בעליה החמישית, היא "שעת שינה", נמנום הצהריים המפורסם המקובל גם בכל ארצות הים התיכון והמזרח. חוקרי שינה ומוח בדקו את השפעתם של ארבעה סוגי נמנום-צהריים  על התפקוד הקוגניטיבי והרי הם לפניכם. כתבה מתוך ניוזלטר לקידום הוראה שיוצא במכללת אורנים





nap (נמנום-כוח): 10-20 דקות

זהו נמנום מצוין אם אנחנו מרגישים עייפים באמצע היום. סוג זה של נמנום יכול לתת לכם שעות של עירנות לאחר מכן. אפשר לראות אותו כסוג של "עזרה ראשונה" למוח כדי להיות בתפקוד מיטבי במשימות המחכות לכם בהמשך.


שנצ זו לא מילה גסה. צילום פריפיק.קום




הנמנום העייף: 30-40 דקות

הנמנום העייף של 30-40 דקות, הוא משהו שכדאי להימנע ממנו. אחרי 40 דקות המוח נכנס לשינה עמוקה יותר שממנה קשה להתעורר. התעוררות אחרי נמנום כזה מזכירה קצת תחושות של "הנג-אובר" ויתכן שתזדקקו לעוד חצי שעה רק כדי להתאושש מן הטישטוש המתלווה אל היקיצה.

מומלץ לא להגיע לנמנום כזה אם מצפה לכם מאמץ קוגניטיבי לאחר מכן. ואם בכל זאת החלטתם לעשות זאת – שתו כוס קפה לפני כן. לקפה ייקח בסביבות 30 דקות כדי להתחיל להשפיע עליכם וכך תקומו מהשינה הרבה יותר רעננים.

נמנום משפר ביצועים: 60 דקות

שעה של שינה באמצע היום יכולה לחולל פלאים במוח שלכם, במיוחד לפני פעילות שבה אתם נדרשים לזכור פרטים קטנים (כמו בזמן שיעור או בישיבה חשובה). השפעתו של נמנום קצר של 10 דקות מתפוגגת יחסית מהר ואילו השפעת נמנום של 60 דקות ממושכת יותר ועמוקה יותר.

הנמנום המלא: 90 דקות

90 דקות של נמנום מאפשרות "מחזור מלא" של שינה, מה שמשפר לא רק את הזיכרון של פרטים אלא גם הגברה של תחושות, רגשות ויצירתיות. בנוסף, מחזור שלם של שינה תורם לקונסולידציה של מידע שנלמד בזיכרון לטווח ארוך, דהיינו: תורם ללמידה. זהו הנמנום האידיאלי והמומלץ ביותר, ככל שרק מתאפשר לנו.

אגב:

מדענים בנאס"א ממליצים על נמנום של 26 דקות ומצאו שנמנום כזה מעלה ביצועים ב- 34%.

ועכשיו לשאלת מיליון הדולר: איפה לעזאזל ניתן לנמנם במהלך יום לימודים? עבור הסטודנטים זו אינה בעיה, והם עושים זאת בקלות גם בזמן שמתנהל שיעור מסביבם. כדאי לא להפריע להם (לפחות למשך 10 דקות) כי לאחר שיתעוררו הם יהיו כנראה עירניים הרבה יותר. ומרצים? חדרי המורים, המשרדים והמעבדות הם מקום נהדר לנמנום ולשתיית כוס קפה לאחר שמתעוררים. בהצלחה עם השלאף-שטונדה!






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך























<