ChatGPT ואתגר הבינה המלאכותית (AI)
ChatGPT הוא צ'טבוט, מחולל טקסטים המבוסס על בינה מלאכותית (AI). לא ניכנס להסבר מסובך מהו מחולל טקסטים ומהי בינה מלאכותית. די אם נאמר כי מדובר בתוכנת מחשב בעלת אינטליגנציה דמוי-אנושית, המסוגלת לסרוק וללמוד את המשאבים הטקסטואליים האדירים המצויים ברחבי האינטרנט וליצור מהם כל סוג של טקסט, על כל נושא, בחינם (כרגע) ובמהירות מטורפת. לא מדובר ב"העתק-הדבק". ממש לא. אתם כותבים לצ'טבוט הנחייה בכתב (שאלה, משימה) והוא מעבד בצורה אינטליגנטית את החומרים שאותם למד כדי ליצור מהם משהו חדש, לפי בקשתך. עד היום למד הצ'טבוט בעיקר את החומרים שהיו קיימים ברשת עד שנת 2021, אבל בקרוב הוא יסגור את הפער ויכיר כל מה שמתפרסם ברשת, כמעט בזמן אמת.
תיכף נגיע לדוגמאות, אבל לפני כן המלצה חמה, ובמיוחד לאלה שחושבים שהם כבר ראו דברים כאלה בעבר ומדובר בעוד אופנה טכנולוגית שהולכת לחלוף מן העולם אם רק יתעלמו ממנה: היכנסו לאתר ChatGPT ונסו לעבוד איתו קצת. מדובר בתהליך הרשמה קצר וזהו – אתם בפנים. טיפ בחינם: אם לא הצלחתם להיכנס (בגלל העומס על האתר), חכו עד שארצות-הברית תלך לישון ואז תנסו שוב. הצ'טבוט מדבר בעיקר אנגלית. העברית שלו עדיין די איטית ומשובשת. תתחילו להתכתב איתו (באנגלית), לשאול אותו שאלות ולתת לו משימות כתיבה, חיפוש, תרגום וכדומה. ככל שתעלו את רמת השאלות שלכם ואת מורכבות המשימות שתתנו לו – כך יגדל ההלם שלכם. זה מה שקרה לי ולעוד מיליוני אנשים ברחבי העולם במפגש עם היצור הדיגיטלי הסופר-אינטליגנטי הזה. לא לחינם זוהי האפליקציה שזכתה להכי הרבה חיפושים בגוגל בחודשים האחרונים (כאן).
- שיתוף פעולה חוצה גבולות: חיפה ודיסלדורף
- הזמנה לפתיחת תערוכה באקדמית גורדון
- התוכנית להשגת שוויון מגדרי בחיפה
- תוכנית חינוכית חדשה לפיתוח מיומנויות חברתיות ורגשיות הושקה בנהריה
- אוניברסיטת חיפה קיימה טקס לזכרה של דריה לייטל ז"ל
- "אנחנו כאן עבור הסטודנטים"
- קורסים במקצועות טיפוליים שכדאי להכיר
- נמצאים לקראת לימודים – הכירו את מסלולי הלימוד הבולטים
הנה כמה דוגמאות לדברים שעשיתי איתו בימים האחרונים:
כדי להתיידד איתו, ביקשתי שיתן לי דוגמאות לשימוש בבינה מלאכותית (AI) בעולם האמיתי. תוך שניה קיבלתי ממנו רשימה מפורטת. מסתבר ש-AI מסייעת כיום למכוניות אוטונומיות, לזיהוי תמונות וקול (למשל: לצרכי בטחון), לקבלת המלצות מותאמות-אישית ללקוח (סרטים בנטפליקס, קניות באמזון וכדומה), לזיהוי רמאויות במערכת הבנקאית ובשוק המניות, לסיוע בתחום הרפואה (למשל: זיהוי גידולים סרטניים בהדמיות MRI\CT), לרובוטים בעלי יכולת החלטה עצמאית במגוון תחומים, לצ'טבוטים בשירות לקוחות שיודעים לענות על שאלות או דרישות של לקוחות, ל"חקלאות חכמה", לתכנון וניהול מערכות אספקה מורכבות ועוד ועוד. אגב, גם הסלולרי שלכם מכיל בינה מלאכותית, למשל באפליקציית התמונות שצילמתם.
לאחר מכן ביקשתי ממנו מאמר קצר של 1000 מילים על "איסטרטגיות הוראה שמתאימות במיוחד למתבגרים". היות שזהו תחום שאני מתמצא בו, רציתי לתפוס את הצ'טבוט בפינה עם שגיאות או לפחות אי דיוקים. לאכזבתי המרה קיבלתי מאמר כתוב היטב, ובו מגוון אסטרטגיות הוראה מובחרות המותאמות בצורה טובה למתבגרים. אבל כאן התחילה לנקר במוחי מחשבה מטרידה: ואם סטודנט היה נותן ל- ChatGPT לכתוב לו עבודה כזאת והוא היה מגיש לי לבדיקה – האם הייתי מזהה שכתב אותה מחשב? ואיזה ציון הייתי נותן לו? והתשובה: אי אפשר להבחין שאת התשובה כתב מחשב ולא בן אדם. המאמר כתוב רהוט, מסודר היטב ומנומק כהלכה. וציון? הלוואי שהייתי מקבל עבודות כאלה מהסטודנטים שלי… בקיצור: משהו באזור ה-90-100. רוצים לראות בעצמכם את המאמר? לחצו כאן. אגב: אפשר לבקש מהצ'טבוט לשלב בטקסט 10 ציטוטים ממאמרים עם מראי מקום תקניים – והוא יעשה זאת בקלות. רוצים מובאות ממאמרים שנכתבו רק בחמש השנים האחרונות? אין בעיה. רוצים הסתמכות על חוקר מסוים בלבד – הנה קיבלתם. רוצים השוואה בין שתי גישות מחקריות מנוגדות? ממש אין בעיה.
אתם מתחילים לקלוט מה הולך פה??
כעת סיפרתי לצ'טבוט שבשבוע הבא יש לי בחינה על "זרמים מרכזיים בפילוסופיה של החינוך" ושאלתי אותו באיזה פילוסופים כדאי לי להתמקד כשאני מתכונן לבחינה? הצ'טבוט נאנח קצת, כי המשימה הזו כנראה היתה פשוטה מדי עבורו, ונתן לי רשימה מסודרת של הוגים כמו דיואי, רוסו, ניטשה, פריירה, ברונר ועוד, כשהוא מצרף לכל אחד את הנקודות העיקריות שכדאי לדעת על הגותו. ראו כאן. הפעם לא צילצלו אצלי פעמוני אזהרה וסתם קינאתי בסטודנטים של 2023 שיכולים להתכונן לבחינה בצורה פשוטה ונוחה כל כך. ממש חמוד הצ'טבוט הזה, ידידו הטוב של הסטודנט!
לאחר מכן רציתי לתת לצ'טבוט משימה המשלבת קצת היסטוריה אבל בעיקר שיקול-דעת דידקטי (איך ללמד בצורה יעילה). שאלתי אותו כך: "אני מורה בכיתה י"ב. אני רוצה לשאול את התלמידים שלי את השאלה הבאה: "ציינו שלוש מלחמות חשובות ששינו את מהלך ההיסטוריה של המאה ה-20". איך אני יכול לשפר את השאלה הזו כך שהיא תגרום למעורבות של רוב התלמידים בכיתה?". למצוא את המידע על שלוש מלחמות גדולות ששינו את מהלך המאה ה-20 זה סיפור פשוט, אבל לתכנן אחרת את השאלה בהתאם למטרה חינוכית מסוימת ובהתאם לגיל התלמידים זה כבר סיפור המצריך שיקול דעת אחר לחלוטין, הרבה יותר מורכב.
ההצעות שקיבלתי ממנו היו פשוט מעולות! לדוגמה: "כדאי לך לעודד חשיבה ביקורתית: בקש מהם לנתח את הסיבות והתוצאות של מלחמות שונות וכיצד אלה השפיעו על מהלך המאה ה-20. כך התלמידים גם יבינו את החומר בצורה עמוקה יותר". אגב: אחד החלקים בתשובה שלו לא התאים לי. כתבתי לו את הביקורת וביקשתי ממנו לשפר את התשובה. הוא התנצל בשפה מנומסת (באמת!) וכתב את התשובה מחדש בהתאם למה שביקשתי. אגב, הצ'טבוט לומד מכל שאלה ומכל הערה שהוא מקבל, והלמידה הזו הופכת להיות חלק מחומרי-הגלם ומשיקולי הדעת שבהם הוא יעשה שימוש בעתיד.
ניתן לטעון כי הצ'טבוט משתמש במאגר הטקסטים הקיים באינטרנט ולכן איננו יכול להיות מקורי. טעות גדולה! תוכלו לבקש ממנו למשל "כתוב לי מודעת פרסומת לטיול באיי יוון בסגנונו של שייקספיר" והוא יכתוב זאת בקלות, בסגנונו של המחזאי הידוע. באותה קלות הוא יכול לכתוב שירים מקוריים בסגנון האיקו, מחזות בסגנון טנסי ויליאמס ובלדות בסגנון ימי הביניים. לא פחות מדהימה היא יכולתו להציע לכם כותרת מתאימה למאמר מדעי, שם מסחרי למוצר חדש או תסריט לסרטון שיווקי. רוצים שיחבר לכם מבחן במבוא לסוציולוגיה? אין בעיה. רוצים נאום פתיחה לילדי כיתה א' ביום הראשון ללימודים? קלי קלות. אחת התכונות המדהימות של הבינה המלאכותית היא שהיא איננה כבולה למוסכמות של המציאות האנושית ולכן היא מאפשרת לבני אדם לחקור ולבחון רעיונות הנמצאים הרחק מעבר לאופני החשיבה המקובלים שלנו. ראו כאן.
ועכשיו לבעיה שלנו ולכותרת של ניר עברון: האם העולם האקדמי המוכר לנו עומד להיעלם?
התשובה הבלתי נמנעת היא – אכן כן. נתחיל בכתיבת עבודות או מבחני בית: הצ'טבוט יודע לנסח שאלת מחקר, לכתוב ראשי פרקים לעבודה ולכתוב את העבודה המלאה תוך הסתמכות על מקורות אקדמיים תקניים. הוא יערוך את העבודה בצורה שיטתית ויכתוב אותה בשפה רהוטה, ללא שגיאות כתיב וניסוח. סטודנט שימצא שגיאה בעבודה שכתב עבורו הצ'טבוט, יוכל לבקש ממנו לתקן אותה באופן ספציפי ("נסח מחדש את הפיסקה המתחילה במילים…"). הוא יוכל גם לבקש ממנו לשנות את כל העבודה בהתאם להעדפה כללית מסוימת (למשל: "במהלך העבודה עליך להדגיש את גישתו של החוקר XYZ"). אין ספק כי לא נקבל מהצ'טבוט מידע שעדיין לא נאסף ונותח או נקודות-מבט פורצות-דרך. אבל בואו נודה על האמת: בתואר ראשון וגם בחלק גדול מן המטלות של התואר השני איננו מצפים מהסטודנטים שלנו למקוריות. ה-ChatGPT עם יכולתו המדהימה לאתר דפוסים בקורפוסים אדירים של ידע ויכולתו לתמצת ולנסח את הידע הזה במסגרת של עבודה אקדמית כתובה היטב, עונה על רוב הדרישות האקדמיות המקובלות כיום והופך את דרכי העבודה וההערכה המקובלות באקדמיה ללא רלבנטיות. כתוצאה מכך, מחלקת החינוך של ניו יורק, שנחשבת למחוז בתי הספר הגדול ביותר בארצות הברית, כבר הודיעה כי תחסום את הגישה ל־ChatGPT בבתי הספר וברשתות הפתוחות לשימוש התלמידים והצוותים החינוכיים, מחשש להשפעות שליליות שלו על אופן הלמידה של התלמידים. גם בסין ובהודו החלו לאסור לאחרונה על השימוש באפליקציה למטרות לימודיות (כאן).
יכולותיו של ChatGPT מעמידה את המושגים שלנו על "מהי עבודה מקורית/מהי העתקה (פלגיאט)" בסימן שאלה גדול. עבודה שהופקה באמצעות הצ'טבוט היא עבודה מקורית שהסטודנט יצר בעצמו בסיוע טכנולוגיה. כל עוד ינסח את הבקשה שלו מהצ'טבוט בצורה קצת שונה מחבריו, יקבל עבודה ייחודית שאינה זהה לאחרת. שימו לב: הוא לא העתיק אותה מעבודה אחרת. מה שדורש מאיתנו לשאול את עצמנו שאלות יסוד כמו "מהי מקוריות?", "מתי סיוע טכנולוגיה הוא בגדר סיוע טכני ומתי הוא הופך לסיוע מהותי?" והכי בעייתי: "כיצד נוכל לבחון בצורה אמיתית את הידע, הכישורים והיכולות של הסטודנטים שלנו?" ועוד שלל שאלות פילוסופיות, אתיות חינוכיות ופרקטיות שהולכות להקשות עלינו את החיים.
"לשמחתנו" הטקסט העברי המתקבל כיום מ-ChatGPT מסורבל ומשובש לעיתים בגלל שהוא עובר תרגום מאנגלית ומשום ש"חומרי הלימוד" של הצ'טבוט בעברית עדיין דלים יחסית, ולכן קל להבחין שמדובר בתוצר של מחשב. סטודנט שינסה לעקוף את המכשול הזה ולהפיק מהצ'טבוט עבודה באנגלית שתימסר לתרגום יצטרך לשלם לא מעט כסף. אבל כל אלה מכשולים טכניים ולכן זמניים. זהו רק ענין של זמן עד שגם איכות התוצרים בעברית תהיה כזו שלא נוכל להבחין שמדובר בטקסט שחיבר צ'טבוט. למעשה, בעודי כותב את השורות האלה, סטודנטים בישראל הפכו כבר מזמן ל"משתמשים כבדים" באפליקציה. רוצים הוכחה? קיראו את דברי הסטודנטים כאן. מה שאומר שכל מרצה בר דעת, גם במכללה הקצת-מנומנמת שלנו, צריך להניח שהעבודה המונחת לפניו לבדיקה ברגע זה עברה את "טיפולו" של ChatGPT…
אמנם, קיימות כבר אפליקציות המסוגלות, לדברי מפתחיהן, לזהות טקסטים שנכתבו בידי בינה מלאכותית, אך ספק אם יש בהן תשובה מספקת לקושי להבחין בין טקסט כתוב בידי אדם לטקסט שנכתב בידי מכונה או טקסט מעורב שחלקו נכתב בידי מכונה וחלקו בידי אדם.
גם עולם המחקר והפרסום האקדמי הולך להשתנות לחלוטין עקב כניסתה של הבינה המלאכותית לתמונה. משימות כמו איסוף חומרים למחקר, הכנת סקירת מחקר, כתיבת שלד למאמר וכתיבת המאמר עצמו הן משימות שהתוכנה בהחלט מסוגלת להתמודד עימן. "חרדת הדף הריק" שחוקרים נתקלים בה כאשר הם מבקשים להתחיל לכתוב מאמר היא חלק מן העבר. פשוט מבקשים מהצ'טבוט להתחיל לכתוב על שאלת המחקר שלנו והוא כותב. והרבה יותר קל לפתח או לשפר טקסט קיים מאשר לשבת מול דף ריק. ניר עברון מעריך כי בעודו כותב את הדברים כבר נכתבים מאמרים בעזרת הבינה המלאכותית ונשלחים לכתבי עת אקדמיים בתקווה שאחד מהם יתקבל לפירסום. ניתן להעריך כי השערורייה שתפרוץ תהיה גדולה, אבל היא תאלץ את כולנו לחשב מסלול מחדש.
נכון שהבינה המלאכותית מאיימת על שגרת החיים האקדמית, אבל יש בה גם הבטחה עצומה לעתיד הקרוב – ודוקא בתחום החינוך וההוראה. נביא רק כמה רעיונות:
הוראה מותאמת לכל לומד: הבינה מלאכותית תהיה מסוגלת לזהות את דרכי הלמידה המיוחדות של כל לומד ולהנגיש לו את חומרי הלימוד ואת דברי המורה בהתאם ליכולתו ולצרכיו. כך נוכל להיפרד מן ההוראה המסורתית המציעה שיטת לימוד אחת וקצב לימוד אחד לכל התלמידים. לא מדובר כאן על החלפת המורה אלא על סיוע למורה להפוך את ההוראה למותאמת באופן אישי (personalized) ולכן ליותר נעימה ויותר קלה.
כתיבת חומרי לימוד: חיבור תכניות שיעור, מבחנים, דפי עבודה ופעילויות כיתתיות, המבוססים על ההנחיות שנתן המורה לבינה המלאכותית. וזה קיים כבר כיום ב- ChatGPT.
בדיקת עבודות והערכה: הבינה המלאכותית יכולה לבדוק עבודות, לתקן שגיאות ולהעריך את תוצרי הלימוד ביעילות רבה. אם נחבר זאת אל הסעיף הראשון (הוראה מותאמת אישית) נבין כי בדיקת העבודות עשויה לשמש את הבינה המלאכותית כ"חומר גלם" לאיבחון התקדמותו של כל תלמיד והתאמת דרך ההוראה לצרכיו האישיים. איבחון מצבה הלימודי של הכיתה כולה באמצעות מעקב אחרי תוצאות מבחנים, שיעורי בית והאינטראקציה בשיעורים, יכול לאפשר למורה להתאים את תוכן ורמת ההוראה שלו למצב הכיתה בצורה אופטימלית.
בשורה ללקויי למידה: חישבו על בינה מלאכותית המסייעת לתלמידים בעלי לקויות למידה לכתוב טקסטים בעלי ערך על ידי מתן הוראות קוליות פשוטות במקום שיצטרכו להתייגע בקריאה מרובה, בכתיבה טכנית ובפעולות הדורשות התארגנות מסובכת.
הערת סיום: לא התייחסתי בפוסט הזה לאפליקציות רבות אחרות המבוססות על בינה מלאכותית הקיימות היום במגוון תחומים, כגון מחוללי-תמונות (אתה כותב הנחיה טקסטואלית והאפליקציה יוצרת עבורך תמונה בהתאם), לכלים ייעודיים מבוססי-ChatGPT כגון SuperReply שמנסח עבורך מיילים באנגלית, או הכלי המדהים ChatBA שבונה עבורך מצגת על פי הסבר קצר שכתבת לו. אגב: גם התמונה שבראש הפוסט הזה עברה את "טיפולה" של אפליקציה מבוססת בינה מלאכותית. לחיצת כפתור וזהו…
אם תרצו לדעת עוד על בינה מלאכותית ועל הסיכויים והסיכונים שבה, תוכלו לקרוא כאן כאן כאן וכאן. וזה רק מעט מתוך ים המידע (גם בעברית) שניתן למצוא באינטרנט על הנושא "החם" הזה שכבר משנה את חיינו ועוד ישנה אותם מאד בעתיד.
משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

עוד בחינוך
-
אוניברסיטת חיפה קיימה טקס לזכרה של דריה לייטל ז"ל
טקס מרגש לזיכרה של דריה (דאשה) לייטל ז"ל שנרצחה בידי בעלה -
הזמנה לפתיחת תערוכה באקדמית גורדון
המדור לתרבות ולאומנות באקדמית גורדון מתכבד להזמין את הקהל הרחב לפתיחת התערוכה: מורָה דרך – אנה לוקשבסקי ותלמידותיה: קטיה אנסקי, טלי וסרמן, אנה ורקין, תרצה כדן, תמר כהן ומיכל פקטור. אוצרת: רינה גנוסוב -
נמצאים לקראת לימודים – הכירו את מסלולי הלימוד הבולטים
קיימת חשיבות גבוהה שתכירו תחילה את כל תחומי הלימוד הבולטים -
קורסים במקצועות טיפוליים שכדאי להכיר
יש לא מעט אנשים אשר מעוניינים לעסוק במקצועות טיפוליים, אך הבחירה במסגרת של לימודי פסיכולוגיה לתואר לא בהכרח תתאים עבורם, ההמלצה היא להכיר את כל האפשרויות המוצעות לכם בטרם קבלת ההחלטה -
"אנחנו כאן עבור הסטודנטים"
בקריה האקדמית אונו, קמפוס חיפה נערך טקס חלוקת תעודות לסטודנטים מצטיינים. דיקנית הסטודנטים: אנחנו כאן כדי שהסטודנטים יוכלו להביא עצמם הכי טוב שאפשר (וידאו) -
רו"ח חוסאם בשארה התמנה ליו"ר החברה הכלכלית של אוניברסיטת חיפה "כרמל"
"לאוניברסיטת חיפה בכלל ול'כרמל' בפרט יש תפקיד חשוב בקידום חזון הקיימות של האוניברסיטה" אמר בשארה -
סבים, סבתות ונכדיהם מוזמנים לחוויה טכנולוגית משותפת!
הפנינג יום מעשים טובים באקדמית גורדון 19.3 -
"אני הילד שהמורים לא ויתרו עליו"
אביחי בר שלום רצה להגשים חלום וללמוד משפטים. בקריה האקדמית אונו קמפוס חיפה, הוא מצא את הצוות שידע לכוון אותו להשיג את המטרה -
נבחרו מקבלי אות שר החינוך לנוער מתנדב מצטיין ע"ש אלעד ריבן ז"ל
המצטיינים נבחרו מתוך 100 פעילים מצטיינים בתכנית "התפתחות אישית ומעורבות חברתית" -
אחרי אנשי ההייטק והטייסים, מחאת המחנכים
יותר מ-600 אנשי חינוך חתמו על עצומה שהופצה על ידי מנכ"ל ליאו בק, הרב אופק מאיר, לצליחת המשבר בחברה הישראלית -
תוכנית חינוכית חדשה לפיתוח מיומנויות חברתיות ורגשיות הושקה בנהריה
תוכנית נהריה SEL מאפשרת פיתוח מיומנויות חברתיות רגשיות לצוותי ההוראה והתלמידים בעיר, תוך דגש על למידה חוץ כיתתית הושקה באופן רשמי -
חולמי הגליל
משלחת תלמידים יהודים וערבים התארחו השבוע בדרום אפריקה -
התוכנית להשגת שוויון מגדרי בחיפה
השגת שוויון בין המינים היא זכות בסיסית של אדם וחיוני ליצירת חברה הוגנת וצודקת שבה כל אחד יכול למצות את הפוטנציאל שלו, ללא קשר למין – בחיפה קיבלו החלטה להתחיל להשיג את השוויון המיוחל כבר מגני הילדים -
בהצבעה בלבד: תלמידה ותלמיד השתתפו בכיתה - איזו דעה הושמעה קודם?
איך משפיעים מגדר, לאום ומעמד כלכלי על השתתפות התלמידות והתלמידים בדיונים בכיתה? איך למורות יש השפעה על כך? ומה אפשר לעשות כדי לקדם השתתפות הוגנת? אביב אורנר, בוגרת מכללת אורנים, משתפת בתובנות מרתקות ממחקרה -
מסין באהבה
"לא תדע כמה סין יפה עד שתבקר אותה", הצהיר הקונסול הסיני יאן קיאנדונג בפתח תערוכת 'סין היפה' שנחנכה בבניין ספריית מכללת סין. פרופ' קלרמן: "לתערוכה יש משמעות מיוחדת עבורנו" -
המכללה האקדמית צפת: תואר שני בפיזיותרפיה
בשבוע שעבר הגיע האישור לתוכנית התואר השני בחוג לפיזיותרפיה במכללה הגלילית. נשיא המכללה פרופ' אהרן קלרמן: "לראשונה בישראל, לימודים מתקדמים בממשק בין פיזיותרפיה לטכנולוגיה" -
"ההורים חייבים להיות דמויות משמעותיות עבור המתבגרים"
בקריה האקדמית אונו משנים את הגישה המסורתית לטיפול בנוער בסיכון והכלים שניתנים לסביבתו של הנוער גורמים לו לשנות את התנהגותו ולמצוא את נקודות החוזקה שלו -
מחויבות לשיווין וחירות
הסטודנטים של מכללת אורנים יקיימו ימי עיון ומעגלי שיח על המתרחש בחברה הישראלית -
שינויים במחלקה לתקשורת חזותית במרכז האקדמי ויצו חיפה
אונה שגב מונתה לממלאת מקום ראש המחלקה לתקשורת חזותית במרכז האקדמי ויצו חיפה -
'המקפצה' הגיעה למערכת החינוך
על פי התוכנית, אקדמאים והייטקיסטים יוכלו לעסוק בהוראה כבר בספטמבר הקרוב כחלק מתוכנית מקצועית -
לחופש נולדה
לקראת יום האישה, סטודנטים לעיצוב אופנה מהמרכז האקדמי ויצו חיפה בפרויקט מחוכים ייחודי -
פרופ' קלרמן: "ההעדפה של המכללות בפריפריה, במתן פטורים משכ"ל לבוגרי שירות צבאי, חיונית לקיומן"
אמר היום נשיא המכללה האקדמית צפת פרופ' אהרן קלרמן, בהתייחסו למכתב שנשלח אמש לשר החינוך, עליו חתומים 15 נשיאי מכללות המוחים על ביטול המלגה ניתנת לחיילים משוחררים בשנת הלימודים הראשונה באקדמיה -
בלעדי באקדמית גורדון לתלמידי י"ב: תואר, השכלה ומקצוע
מסלול ללימודי הנדסאים (י"ג-י"ד) בשילוב תואר ראשון ותעודת הוראה בשלוש שנים בלבד -
מכתב הנשיאים: לא לפגיעה בפריפריה
נשיאי המכללות האקדמיות מתריעים כי הצעה בחוק ההסדרים תוביל לפגיעה בסטודנטים שלומדים בפריפריה -
בשורה בחוק ההסדרים: חיזוק ההשכלה הטכנולוגית בישראל
פורסמה טיוטת חלקו הראשון של חוק ההסדרים שפורשת על פני 226 עמודים לא פחות מ-57 תוכניות שונות בהן גם רפורמות של משרד האוצר. אייל קרמר: "מדובר בצעד מבורך וחשוב מאוד" -
האמנית מריה סאלח מחאמיד, בוגרת מכללת אורנים היא זוכת פרס רפפורט לאמנות לשנת 2023
מריה סלאח מחאמיד היא זוכת פרס רפפורט לאמנית מבטיחה לשנת 2023. הפרס לאמנית מבטיחה כולל 15,000 דולר שיוענקו לאמנית עצמה ומימון תערוכת יחיד במוזיאון תל אביב לאמנות, מלווה בקטלוג -
כפר יהושע, המועצה האזורית עמק יזרעאל ומכללת אורנים מזמינים
כנס מקום 18 "מידת האדם – על הומניזם בחברה בישראל" ביום שישי 17.3.23 כד באדר תשפ"ג משעה 9:30 ועד 13:00 -
העברית שפה חיה
הכינוס האחד עשר במכללת אורנים -
מסלול לימודים ראשון מסוגו בחוג לחינוך במכללה האקדמית תל-חי
מסלול לימודים ייחודי ראשון מסוגו "חינוך למיניות במעגל החיים" יפתח בשנת הלימודים הבאה בחוג לחינוך במכללה האקדמית תל-חי בשיתוף עם האגודה לחינוך מיני בישראל -
אלפים ביום הפתוח של אוניברסיטת חיפה
אנשי הסגל של יותר מ-100 חוגים ותכניות לימוד קיבלו את הבאים ליום הפתוח שעמד בסימן "האנשים שמשנים" (וידאו) -
אוניברסיטת חיפה: מועד נוסף לסטודנטים שיחרימו את הבחינות ביום שני
סנאט אוניברסיטת חיפה פרסם הודעה לעצירת הרפורמה במערכת המשפט. הסנאט החליט לאפשר לסטודנטים לממש את זכותם הדמוקרטית -
הצפון מתגייס לעזרת טורקיה
המחלקה לחינוך וקהילה במכללה האקדמית כנרת יוצאת במהלך הירתמות לאיסוף ציוד חירום לניצולי רעידת האדמה -
איך לצאת מאזור הנוחות?
המכללה האקדמית תל-חי מזמינה ליום פתוח בו תציג את מגוון תכניות הלימודים ואת הכלים שהיא מעניקה לסטודנטים המכינים אותם לעולם החדש -
לשנות את המציאות
יום פתוח באוניברסיטת חיפה לאנשים שרוצים לשנות את המציאות בה אנו חיים -
מכללת אורנים: המהלכים המתחוללים בשדה החינוך מדאיגים אותנו
נשיא המכללה: המהלכים המתחוללים בשדה החינוך מאיימים על קיומו השברירי של חינוך ממלכתי, ציבורי ושוויוני במדינת ישראל -
ChatGPT ואתגר הבינה המלאכותית (AI)
לפני כארבעה חודשים חברת OpenAI פתחה את האתר של ChatGPT לשימוש חופשי. והעולם נתקף בתדהמה, פשוטו כמשמעו -
המכללה האקדמית תל-חי הובילה כנס בינלאומי בהודו
בנושא פסיכולוגיה חיובית, רווחה ויזמות -
"מבוא לשלאף-שטונדה למתחילים"
" שלאף שטונדה" בשפתם של הייקים שהגיעו מגרמניה בעליה החמישית, היא "שעת שינה", נמנום הצהריים המפורסם המקובל גם בכל ארצות הים התיכון והמזרח. חוקרי שינה ומוח בדקו את השפעתם של ארבעה סוגי נמנום-צהריים על התפקוד הקוגניטיבי והרי הם לפניכם. כתבה מתוך ניוזלטר לקידום הוראה שיוצא במכללת אורנים -
טועמים את התואר
מה הייתם אומרים אם היינו אומרים לכם שטעימת יין וגבינות יכולה להיות חלק מתואר אקדמי? אם תשאלו את הסטודנטים במחלקה לניהול תיירות ומלונאות, יגידו לכם שזה מובן מאליו -
לא יאומן כי יסופר: ממבחנים אפשר גם... ללמוד!
מאחורי הכותרת הצינית-מעט, מסתתרת ביקורת על אחת מהנחות-היסוד של ההוראה המסורתית: מבחנים באים לסכם למידה ולא לחולל למידה. אם לא למדתם כראוי לקראת המבחן – אין סיכוי שתוכלו ללמוד את החומר החסר באמצעות המבחן עצמו. כתבה מתוך ניוזלטר לקידום הוראה שיוצא במכללת אורנים -
פרופ' טלי קריסטל וד"ר עמונאל ננטה מאוניברסיטת חיפה זכו בפרס ERC היוקרתי של האיחוד האירופי
לראשונה, שני חוקרים מאוניברסיטת חיפה זכו במענק המחקר היוקרתי של האיחוד האירופי, ה – ERC Consolidator -
גם להעיר לתלמיד צריך לדעת
נזיפות חוזרות של המורה בתלמידים מפריעים משיגות לעיתים תוצאה לא רצויה. התלמיד המפריע זוכה לתשומת לב מצד המורה ולצחוקים מצד התלמידים – שהם תגמול חיובי וחזק, מה גם שלעיתים ילדים שמפריעים בכיתה רגילים שמעירים להם ונוזפים בהם". רותי גליק, מסבירה בנושא מתוך ניוזלטר לקידום הוראה שיוצא במכללת אורנים -
ילדי החינוך המיוחד בקריית מוצקין עולים לגובה
השנה הרחיבה עיריית קריית מוצקין את פעילויות ההעשרה לילדי החינוך המיוחד בעיר, במסגרתם כלל ילדי החינוך המיוחד בכיתות א' עד ט' ישתתפו בסדנה בת עשרה מפגשים הכוללת פעילויות ספורט אתגרי בטבע שתופעל על ידי עמותת 'אתגרים' -
יותר מ-50 סטודנטים לומדים בתוכנית המצטיינים של האקדמית גורדון
בימים אלו מכשירה האקדמית גורדון קבוצה גדולה של סטודנטים בתוכנית המצטיינים רג"ב. בכך, מהווה המכללה בית לסטודנטים מובילים -
חידוש: לימוד ספרות באמצעות סדנאות בתיאטרון
מדי שבוע מגיעים שחקני התיאטרון העירוני לסדנאות בהן מתרגלים עם התלמידים סםרות ושירה של דליה רביקוביץ ונתן זך -
מעבדה רב תחומית נחנכה במכללה האקדמית צפת
במעבדה מכשירים רפואיים הקיימים במעבדות קליניות בבתי החולים ובקהילה, בהם מכשירים לספירת דם, מכשירים לבדיקות כימיות בדם ובשתן -
"חינוך מיוחד זה לא מקום, אלא שירות"
ד"ר כרמלה איגל, ראש ההתמחות ללימודי תואר שני בקריה הקדמית אונו, מסבירה מדוע לימודי חינוך מיוחד חשובים היום יותר מתמיד -
מקומו של החינוך בחיי
טור דעה של לירן מזרחי, סטודנטית במכללת אורנים -
חינוך מאהבה
טור דעה של איתן כץ, סטודנט במכללת אורנים -
מדוע בחרתי בתחום החינוך
טור דעה של קארינה דודונוב, סטודנטית במכללת אורנים -
כל ילד צריך גיבור
טור דעה של קורל גץ זוארץ, סטודנטית במכללת אורנים -
יום פתוח במכללה האקדמית להנדסה בראודה
בעוד ההרשמה לסמסטר אביב נמשכת, נפתחה ההרשמה לשנת הלימודים הבאה תשפ"ד 2023-2024, ביום חמישי, ה-9.2.2023 -
מגדל העמק: אושרת מלכה ראש מינהל החינוך
חליפה את מלי אליגוב ז"ל כלת פרס החינוך הישובי-ארצי. אושרת מלכה: "הייתה לי הזכות לעבוד לצידה של מלי ז"ל שהייתה לי כמנטורית. השאיפה למצוינות פדגוגית, חברתית וערכית לצד מתן שיוויון הזדמנויות ואמונה בכלי תלמיד/ה יהיו נר לרגליי". אלי ברדה: "אשרת הגשימה את החזון החינוכי העירוני של הרשות. הצלחה שלה ושל מערכת החינוך היא הצלחה של הילדים, היהלומים שלנו" -
המכללה האקדמית להנדסה בראודה מזמינה אתכם ליום הפתוח
ההרשמה לסמסטר אביב נמשכת, נפתחה ההרשמה לשנת הלימודים הבאה תשפ"ד 2023-2024 בראודה עונה על הצורך של המתעניינים בפגישות פנים אל פנים ובשיחות אישיות ולכן גם הפעם יתקיים היום הפתוח באופן פרונטלי בקמפוס המכללה. -
פערים בין מערכות החינוך היהודית והערבית מבחינת היקף ואיכות משאבי החינוך
טור דעה של פאטמה דיאב, סטודנטית במכללת אורנים -
לא רק מדעי הרוח עפים ברוח - על טרגדיית הבנאליות של הניכור בעידן המהפכה הדיגיטלית
טור דעה של ליאת כהן, סטודנטית במכללת אורנים -
כל מה שילד צריך זה מבוגר אחד שיאמין בו
טור אישי של אריאנה חייט, סטודנטית במכללת אורנים -
שונות היא עניין של השקפה
טור אישי של ד"ר משה שנר, מרצה ליהדות במכללת אורנים -
זכויות הלהט"בים , היחס השלילי כלפיהם בממסדים הדתיים ובדיני אישות
טור דעה אישי של איימן פרו, סטודנט בחוג לדמוקרטיה ואזרחות במכללת אורנים -
אי אפשר לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה
טור דעה אישי של זוהר ברונשטט, סטודנטית בחוג לדמוקרטיה ואזרחות במכללת אורנים -
מחקר חדשני להגברת המודעות לחשיבות הים לאנושות
המחקר שישפיע על האנושות כולה, נועד למדוד סדרת שינויים במליחות, עומק, גובה הגלים ומדדים נוספים על פני כל הגלובוס -
המכללה האקדמית צפת הוציאה את הצעירים לבלות בעיר
המכללה האקדמית צפת, מרכז הצעירים ותוכנית הוריזן של הסוכנות היהודית החלו לארגן פעילות בילוי לסטודנטים -
שת"פ בין בי"ס למשפטים במכללה האקדמית צפת לביה"ד למשמעת בלשכת עורכי הדין במחוז צפון
יו"ר בית הדין למשמעת בלשכת עורכי הדין במחוז צפון התארח במכללה האקדמית צפת -
שיתוף פעולה מפתיע בין מכללת אורנים לאוניברסיטת ברידג'ווטר
יוזמה של בית הספר הבינלאומי במכללת אורנים הניב שיתוף פעולה יוצא דופן ומוצלח בין ישראל לארה"ב -
לחינוך מתמטי יש משמעות רבה
מכללת אורנים תציג מושב שלם בכנס השנתי הבינלאומי למחקר וחינוך מתמטי בירושלים -
איך מודדים עפיצות ביין אדום?
פתרונות מפתיעים הוצגו באקתון מיוחד שהתקיים במכללה האקדמית תל-חי בשיתוף יקבי הגולן והרי גליל -
חוגגים את שבוע המדע באורנים
אל האינסוף ומעבר לו – יריד החלל במכללת אורנים | 31.1.23 | 20:00-16:00 -
לפעמים מילה אחת שווה אלף חיבוקים
טור אישי של אם שיודעת מהו ערכו של חינוך איכותי ורק רוצה להגיד תודה לרגל יום הגננת הבינלאומית -
הקֶשר ההדדי בין ויסות עצמי למוטיבציה: מסוגלות עצמית ומטרות הישג
מאמר מאת עינת ליכטינגר, מרצה במכללת אורנים, מתוך ספרה 'קומץ שמים ביד' -
ארץ הפלאות של אליסה בחיפה
שבוע מיוחד צויין בבית הספר "רעות לאמנויות", סביב אחד מספרי הילדים הפופולריים בכל הזמנים, בשיתוף עם היחידה לנוער של אוניברסיטת חיפה -
כולנו זקוקים לחסד
כנס מיוחד התקיים במכללת אורנים בו הועלו נושאים חשובים על בדידות חברתית, מיומנויות חברתיות ומה שביניהן -
גמלאים ממשיכים את הלימודים
מכללת 'אשמורת' של הסתדרות המורים מקיימת הרצאות לאוכלוסייה הוותיקה במגוון תחומים -
חנן רוט בוגר מכללת "עתיד" חיפה כבר עובד בבז"ן
דוגמה של השתלבות מהירה בתעשייה הישראלית -
מסלול יחודי למכללת ״עתיד חיפה״ – טכנאי רכב פלוס בשיתוף מומנטום
שיתוף פעולה יוצא דופן של מכללת ״עתיד״ עם ארגון ״ מומנטום ״ יצר מסלול יחודי לקהל חסר השכלה והעשרה עד גיל 30 -
אוניברסיטת חיפה והטכניון: חיבור העבר עם המדע
בית הספר לארכאולוגיה ותרבויות ימיות באוניברסיטת חיפה ובין מדעני הטכניון יזניק את חקר העבר לעידן הטכנולוגי של ימינו