X

ChatGPT  ואתגר הבינה המלאכותית (AI)

לפני כארבעה חודשים חברת OpenAI פתחה את האתר של ChatGPT לשימוש חופשי. והעולם נתקף בתדהמה, פשוטו כמשמעו




ChatGPT הוא צ'טבוט, מחולל טקסטים המבוסס על בינה מלאכותית (AI). לא ניכנס להסבר מסובך מהו מחולל טקסטים ומהי בינה מלאכותית. די אם נאמר כי מדובר בתוכנת מחשב בעלת אינטליגנציה דמוי-אנושית, המסוגלת לסרוק וללמוד את המשאבים הטקסטואליים האדירים המצויים ברחבי האינטרנט וליצור מהם כל סוג של טקסט, על כל נושא, בחינם (כרגע) ובמהירות מטורפת. לא מדובר ב"העתק-הדבק". ממש לא. אתם כותבים לצ'טבוט הנחייה בכתב (שאלה, משימה) והוא מעבד בצורה אינטליגנטית את החומרים שאותם למד כדי ליצור מהם משהו חדש, לפי בקשתך. עד היום למד הצ'טבוט בעיקר את החומרים שהיו קיימים ברשת עד שנת 2021, אבל בקרוב הוא יסגור את הפער ויכיר כל מה שמתפרסם ברשת, כמעט בזמן אמת.

פיקסביי.קום

תיכף נגיע לדוגמאות, אבל לפני כן המלצה חמה, ובמיוחד לאלה שחושבים שהם כבר ראו דברים כאלה בעבר ומדובר בעוד אופנה טכנולוגית שהולכת לחלוף מן העולם אם רק יתעלמו ממנה: היכנסו לאתר ChatGPT ונסו לעבוד איתו קצת. מדובר בתהליך הרשמה קצר וזהו – אתם בפנים. טיפ בחינם: אם לא הצלחתם להיכנס (בגלל העומס על האתר), חכו עד שארצות-הברית תלך לישון ואז תנסו שוב. הצ'טבוט מדבר בעיקר אנגלית. העברית שלו עדיין די איטית ומשובשת. תתחילו להתכתב איתו (באנגלית), לשאול אותו שאלות ולתת לו משימות כתיבה, חיפוש, תרגום וכדומה. ככל שתעלו את רמת השאלות שלכם ואת מורכבות המשימות שתתנו לו – כך יגדל ההלם שלכם. זה מה שקרה לי ולעוד מיליוני אנשים ברחבי העולם במפגש עם היצור הדיגיטלי הסופר-אינטליגנטי הזה. לא לחינם זוהי האפליקציה שזכתה להכי הרבה חיפושים בגוגל בחודשים האחרונים (כאן).



הנה כמה דוגמאות לדברים שעשיתי איתו בימים האחרונים:

כדי להתיידד איתו, ביקשתי שיתן לי דוגמאות לשימוש בבינה מלאכותית (AI) בעולם האמיתי. תוך שניה קיבלתי ממנו רשימה מפורטת. מסתבר ש-AI מסייעת כיום למכוניות אוטונומיות, לזיהוי תמונות וקול (למשל: לצרכי בטחון), לקבלת המלצות מותאמות-אישית ללקוח (סרטים בנטפליקס, קניות באמזון וכדומה), לזיהוי רמאויות במערכת הבנקאית ובשוק המניות, לסיוע בתחום הרפואה (למשל: זיהוי גידולים סרטניים בהדמיות MRI\CT), לרובוטים בעלי יכולת החלטה עצמאית במגוון תחומים, לצ'טבוטים בשירות לקוחות שיודעים לענות על שאלות או דרישות של לקוחות, ל"חקלאות חכמה", לתכנון וניהול מערכות אספקה מורכבות ועוד ועוד. אגב, גם הסלולרי שלכם מכיל בינה מלאכותית, למשל באפליקציית התמונות שצילמתם.

לאחר מכן ביקשתי ממנו מאמר קצר של 1000 מילים על "איסטרטגיות הוראה שמתאימות במיוחד למתבגרים". היות שזהו תחום שאני מתמצא בו, רציתי לתפוס את הצ'טבוט בפינה עם שגיאות או לפחות אי דיוקים. לאכזבתי המרה קיבלתי מאמר כתוב היטב, ובו מגוון אסטרטגיות הוראה מובחרות המותאמות בצורה טובה למתבגרים. אבל כאן התחילה לנקר במוחי מחשבה מטרידה: ואם סטודנט היה נותן ל- ChatGPT לכתוב לו עבודה כזאת והוא היה מגיש לי לבדיקה – האם הייתי מזהה שכתב אותה מחשב? ואיזה ציון הייתי נותן לו? והתשובה: אי אפשר להבחין שאת התשובה כתב מחשב ולא בן אדם. המאמר כתוב רהוט, מסודר היטב ומנומק כהלכה. וציון? הלוואי שהייתי מקבל עבודות כאלה מהסטודנטים שלי… בקיצור: משהו באזור ה-90-100. רוצים לראות בעצמכם את המאמר? לחצו כאן. אגב: אפשר לבקש מהצ'טבוט לשלב בטקסט 10 ציטוטים ממאמרים עם מראי מקום תקניים – והוא יעשה זאת בקלות. רוצים מובאות ממאמרים שנכתבו רק בחמש השנים האחרונות? אין בעיה. רוצים הסתמכות על חוקר מסוים בלבד – הנה קיבלתם. רוצים השוואה בין שתי גישות מחקריות מנוגדות? ממש אין בעיה.

אתם מתחילים לקלוט מה הולך פה??

כעת סיפרתי לצ'טבוט שבשבוע הבא יש לי בחינה על "זרמים מרכזיים בפילוסופיה של החינוך" ושאלתי אותו באיזה פילוסופים כדאי לי להתמקד כשאני מתכונן לבחינה? הצ'טבוט נאנח קצת, כי המשימה הזו כנראה היתה פשוטה מדי עבורו, ונתן לי רשימה מסודרת של הוגים כמו דיואי, רוסו, ניטשה, פריירה, ברונר ועוד, כשהוא מצרף לכל אחד את הנקודות העיקריות שכדאי לדעת על הגותו. ראו כאן. הפעם לא צילצלו אצלי פעמוני אזהרה וסתם קינאתי בסטודנטים של 2023 שיכולים להתכונן לבחינה בצורה פשוטה ונוחה כל כך. ממש חמוד הצ'טבוט הזה, ידידו הטוב של הסטודנט!

לאחר מכן רציתי לתת לצ'טבוט משימה המשלבת קצת היסטוריה אבל בעיקר שיקול-דעת דידקטי (איך ללמד בצורה יעילה). שאלתי אותו כך: "אני מורה בכיתה י"ב. אני רוצה לשאול את התלמידים שלי את השאלה הבאה: "ציינו שלוש מלחמות חשובות ששינו את מהלך ההיסטוריה של המאה ה-20". איך אני יכול לשפר את השאלה הזו כך שהיא תגרום למעורבות של רוב התלמידים בכיתה?". למצוא את המידע על שלוש מלחמות גדולות ששינו את מהלך המאה ה-20 זה סיפור פשוט, אבל לתכנן אחרת את השאלה בהתאם למטרה חינוכית מסוימת ובהתאם לגיל התלמידים זה כבר סיפור המצריך שיקול דעת אחר לחלוטין, הרבה יותר מורכב.

ההצעות שקיבלתי ממנו היו פשוט מעולות! לדוגמה: "כדאי לך לעודד חשיבה ביקורתית: בקש מהם לנתח את הסיבות והתוצאות של מלחמות שונות וכיצד אלה השפיעו על מהלך המאה ה-20. כך התלמידים גם יבינו את החומר בצורה עמוקה יותר". אגב: אחד החלקים בתשובה שלו לא התאים לי. כתבתי לו את הביקורת וביקשתי ממנו לשפר את התשובה. הוא התנצל בשפה מנומסת (באמת!) וכתב את התשובה מחדש בהתאם למה שביקשתי. אגב, הצ'טבוט לומד מכל שאלה ומכל הערה שהוא מקבל, והלמידה הזו הופכת להיות חלק מחומרי-הגלם ומשיקולי הדעת שבהם הוא יעשה שימוש בעתיד.

ניתן לטעון כי הצ'טבוט משתמש במאגר הטקסטים הקיים באינטרנט ולכן איננו יכול להיות מקורי. טעות גדולה! תוכלו לבקש ממנו למשל "כתוב לי מודעת פרסומת לטיול באיי יוון בסגנונו של שייקספיר" והוא יכתוב זאת בקלות, בסגנונו של המחזאי הידוע. באותה קלות הוא יכול לכתוב שירים מקוריים בסגנון האיקו, מחזות בסגנון טנסי ויליאמס ובלדות בסגנון ימי הביניים. לא פחות מדהימה היא יכולתו להציע לכם כותרת מתאימה למאמר מדעי, שם מסחרי למוצר חדש או תסריט לסרטון שיווקי. רוצים שיחבר לכם מבחן במבוא לסוציולוגיה? אין בעיה. רוצים נאום פתיחה לילדי כיתה א' ביום הראשון ללימודים? קלי קלות. אחת התכונות המדהימות של הבינה המלאכותית היא שהיא איננה כבולה למוסכמות של המציאות האנושית ולכן היא מאפשרת לבני אדם לחקור ולבחון רעיונות הנמצאים הרחק מעבר לאופני החשיבה המקובלים שלנו. ראו כאן.

ועכשיו לבעיה שלנו ולכותרת של ניר עברון: האם העולם האקדמי המוכר לנו עומד להיעלם?

התשובה הבלתי נמנעת היא – אכן כן. נתחיל בכתיבת עבודות או מבחני בית: הצ'טבוט יודע לנסח שאלת מחקר, לכתוב ראשי פרקים לעבודה ולכתוב את העבודה המלאה תוך הסתמכות על מקורות אקדמיים תקניים. הוא יערוך את העבודה בצורה שיטתית ויכתוב אותה בשפה רהוטה, ללא שגיאות כתיב וניסוח. סטודנט שימצא שגיאה בעבודה שכתב עבורו הצ'טבוט, יוכל לבקש ממנו לתקן אותה באופן ספציפי ("נסח מחדש את הפיסקה המתחילה במילים…"). הוא יוכל גם לבקש ממנו לשנות את כל העבודה בהתאם להעדפה כללית מסוימת (למשל: "במהלך העבודה עליך להדגיש את גישתו של החוקר XYZ"). אין ספק כי לא נקבל מהצ'טבוט מידע שעדיין לא נאסף ונותח או נקודות-מבט פורצות-דרך. אבל בואו נודה על האמת: בתואר ראשון וגם בחלק גדול מן המטלות של התואר השני איננו מצפים מהסטודנטים שלנו למקוריות. ה-ChatGPT עם יכולתו המדהימה לאתר דפוסים בקורפוסים אדירים של ידע ויכולתו לתמצת ולנסח את הידע הזה במסגרת של עבודה אקדמית כתובה היטב, עונה על רוב הדרישות האקדמיות המקובלות כיום והופך את דרכי העבודה וההערכה המקובלות באקדמיה ללא רלבנטיות. כתוצאה מכך, מחלקת החינוך של ניו יורק, שנחשבת למחוז בתי הספר הגדול ביותר בארצות הברית, כבר הודיעה כי תחסום את הגישה ל־ChatGPT  בבתי הספר וברשתות הפתוחות לשימוש התלמידים והצוותים החינוכיים, מחשש להשפעות שליליות שלו על אופן הלמידה של התלמידים. גם בסין ובהודו החלו לאסור לאחרונה על השימוש באפליקציה למטרות לימודיות (כאן).

יכולותיו של ChatGPT מעמידה את המושגים שלנו על "מהי עבודה מקורית/מהי העתקה (פלגיאט)" בסימן שאלה גדול. עבודה שהופקה באמצעות הצ'טבוט היא עבודה מקורית שהסטודנט יצר בעצמו בסיוע טכנולוגיה. כל עוד ינסח את הבקשה שלו מהצ'טבוט בצורה קצת שונה מחבריו, יקבל עבודה ייחודית שאינה זהה לאחרת. שימו לב: הוא לא העתיק אותה מעבודה אחרת. מה שדורש מאיתנו לשאול את עצמנו שאלות יסוד כמו "מהי מקוריות?", "מתי סיוע טכנולוגיה הוא בגדר סיוע טכני ומתי הוא הופך לסיוע מהותי?" והכי בעייתי: "כיצד נוכל לבחון בצורה אמיתית את הידע, הכישורים והיכולות של הסטודנטים שלנו?" ועוד שלל שאלות פילוסופיות, אתיות חינוכיות ופרקטיות שהולכות להקשות עלינו את החיים.

"לשמחתנו" הטקסט העברי המתקבל כיום מ-ChatGPT מסורבל ומשובש לעיתים בגלל שהוא עובר תרגום מאנגלית ומשום ש"חומרי הלימוד" של הצ'טבוט בעברית עדיין דלים יחסית, ולכן קל להבחין שמדובר בתוצר של מחשב. סטודנט שינסה לעקוף את המכשול הזה ולהפיק מהצ'טבוט עבודה באנגלית שתימסר לתרגום יצטרך לשלם לא מעט כסף. אבל כל אלה מכשולים טכניים ולכן זמניים. זהו רק ענין של זמן עד שגם איכות התוצרים בעברית תהיה כזו שלא נוכל להבחין שמדובר בטקסט שחיבר צ'טבוט. למעשה, בעודי כותב את השורות האלה, סטודנטים בישראל הפכו כבר מזמן ל"משתמשים כבדים" באפליקציה. רוצים הוכחה? קיראו את דברי הסטודנטים כאן. מה שאומר שכל מרצה בר דעת, גם במכללה הקצת-מנומנמת שלנו, צריך להניח שהעבודה המונחת לפניו לבדיקה ברגע זה עברה את "טיפולו" של ChatGPT…

אמנם, קיימות כבר אפליקציות המסוגלות, לדברי מפתחיהן, לזהות טקסטים שנכתבו בידי בינה מלאכותית, אך ספק אם יש בהן תשובה מספקת לקושי להבחין בין טקסט כתוב בידי אדם לטקסט שנכתב בידי מכונה או טקסט מעורב שחלקו נכתב בידי מכונה וחלקו בידי אדם.

גם עולם המחקר והפרסום האקדמי הולך להשתנות לחלוטין עקב כניסתה של הבינה המלאכותית לתמונה. משימות כמו איסוף חומרים למחקר, הכנת סקירת מחקר, כתיבת שלד למאמר וכתיבת המאמר עצמו הן משימות שהתוכנה בהחלט מסוגלת להתמודד עימן. "חרדת הדף הריק" שחוקרים נתקלים בה כאשר הם מבקשים להתחיל לכתוב מאמר היא חלק מן העבר. פשוט מבקשים מהצ'טבוט להתחיל לכתוב על שאלת המחקר שלנו והוא כותב. והרבה יותר קל לפתח או לשפר טקסט קיים מאשר לשבת מול דף ריק. ניר עברון מעריך כי בעודו כותב את הדברים כבר נכתבים מאמרים בעזרת הבינה המלאכותית ונשלחים לכתבי עת אקדמיים בתקווה שאחד מהם יתקבל לפירסום. ניתן להעריך כי השערורייה שתפרוץ תהיה גדולה, אבל היא תאלץ את כולנו לחשב מסלול מחדש.

נכון שהבינה המלאכותית מאיימת על שגרת החיים האקדמית, אבל יש בה גם הבטחה עצומה לעתיד הקרוב – ודוקא בתחום החינוך וההוראה. נביא רק כמה רעיונות:

הוראה מותאמת לכל לומד: הבינה מלאכותית תהיה מסוגלת לזהות את דרכי הלמידה המיוחדות של כל לומד ולהנגיש לו את חומרי הלימוד ואת דברי המורה בהתאם ליכולתו ולצרכיו. כך נוכל להיפרד מן ההוראה המסורתית המציעה שיטת לימוד אחת וקצב לימוד אחד לכל התלמידים. לא מדובר כאן על החלפת המורה אלא על סיוע למורה להפוך את ההוראה למותאמת באופן אישי (personalized) ולכן ליותר נעימה ויותר קלה.

כתיבת חומרי לימוד: חיבור תכניות שיעור, מבחנים, דפי עבודה ופעילויות כיתתיות, המבוססים על ההנחיות שנתן המורה לבינה המלאכותית. וזה קיים כבר כיום ב- ChatGPT.

פיקסביי.קום

בדיקת עבודות והערכה: הבינה המלאכותית יכולה לבדוק עבודות, לתקן שגיאות ולהעריך את תוצרי הלימוד ביעילות רבה. אם נחבר זאת אל הסעיף הראשון (הוראה מותאמת אישית) נבין כי בדיקת העבודות עשויה לשמש את הבינה המלאכותית כ"חומר גלם" לאיבחון התקדמותו של כל תלמיד והתאמת דרך ההוראה לצרכיו האישיים. איבחון מצבה הלימודי של הכיתה כולה באמצעות מעקב אחרי תוצאות מבחנים, שיעורי בית והאינטראקציה בשיעורים, יכול לאפשר למורה להתאים את תוכן ורמת ההוראה שלו למצב הכיתה בצורה אופטימלית.

בשורה ללקויי למידה: חישבו על בינה מלאכותית המסייעת לתלמידים בעלי לקויות למידה לכתוב טקסטים בעלי ערך על ידי מתן הוראות קוליות פשוטות במקום שיצטרכו להתייגע בקריאה מרובה, בכתיבה טכנית ובפעולות הדורשות התארגנות מסובכת.

הערת סיום: לא התייחסתי בפוסט הזה לאפליקציות רבות אחרות המבוססות על בינה מלאכותית הקיימות היום במגוון תחומים, כגון מחוללי-תמונות (אתה כותב הנחיה טקסטואלית והאפליקציה יוצרת עבורך תמונה בהתאם), לכלים ייעודיים מבוססי-ChatGPT כגון SuperReply שמנסח עבורך מיילים באנגלית, או הכלי המדהים ChatBA שבונה עבורך מצגת על פי הסבר קצר שכתבת לו. אגב: גם התמונה שבראש הפוסט הזה עברה את "טיפולה" של אפליקציה מבוססת בינה מלאכותית. לחיצת כפתור וזהו…

אם תרצו לדעת עוד על בינה מלאכותית ועל הסיכויים והסיכונים שבה, תוכלו לקרוא כאן כאן כאן וכאן. וזה רק מעט מתוך ים המידע (גם בעברית) שניתן למצוא באינטרנט על הנושא "החם" הזה שכבר משנה את חיינו ועוד ישנה אותם מאד בעתיד.

 

 

 




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

איפה תבלו את חג הפסח?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...

אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך