X

שומע רדיו, דבר אלי

לרגל יום הרדיו הבינלאומי נפגשנו לשיחה קצרה עם האיש הכי מזוהה בחיפה ובצפון עם רדיו, אייל ליאון שחושף את הטעות שעשה בשידור הראשון שלו

13 בפברואר, דהיינו היום, מוגדר באופן רשמי כיום הרדיו הבינלאומי. על פי ויקיפדיה, יום הרדיו עוסק באהבת הרדיו, ובשאלה מדוע בני האדם זקוקים לרדיו. ואם אמרנו רדיו, אין איש המתאים יותר לייצג את היום הזה מאשר אייל ליאון, האיש והקול. אם נעשה סקר קצר, אני מניחה שלא יהיה איש או אישה מאזור הצפון שלא שמעו את קולו הענוג לפחות פעם אחת בחייהם.

ליאון, תושב חיפה, הוא איש שמח, איש שאוהב את החיים, איש שאוהב לחיות את החיים, אוהב להתלוצץ, ובעיקר ועל זה יעידו סובביו צנוע, עוטף ועוזר תמיד. את דרכו החל בגיל שמונה עשרה וחצי, בגלי צה"ל ומאז הוא עבר דרך ארוכה עם תחנות שייסד, חותמות שהשאיר ותפקידי מפתח עם עבודה נהדרת. בין התחנות, ניתן למצוא מלבד גל"צ כמובן, גם את קול ישראל, הגל הבטוח, רדיו צפון אותו ניהל במשך עשור וחצי, רדיוס נאס בערבית בו הוא מכהן כמנכ"ל משותף ובשנים האחרונות אף החל לנהל את רדיו אורנים: 103.6 fm. להנאתו, הוא אף מקים תחנות רדיו דיגיטליות וחינוכיות לבתי ספר ומוסדות שונים, וכשמבקשים ממנו להגדיר מיהו אייל ליאון, תשובתו כמעט צפויה "איש שזורם בדם שלו רדיו, רדיו, רדיו".


אייל ליאון עם עוד אהבה. צילום עצמי

אייל ליאון עם עוד אהבה. צילום עצמי

את הפעם הראשונה בה עלה לאוויר, כנראה שלא ישכח לעולם: "זה היה בגלי צה"ל, שש בבוקר. לא ישנתי כל הלילה לפני מהתרגשות , אמא שלי ישבה צמודה למקלט הרדיו וכל מה שהייתי צריך להגיד זה 'אתם מאזינים לגלי צה"ל, לשידורי צבא ההגנה לישראל והשעה כעת היא 06:00' ואז הייתה תרועת חצוצרה" מתחיל ליאון לזמזם את ההמנון הידוע שפתח בעבר כל מהדורת חדשות רדיופונית "ואז התחלתי להקריא תדרים, גלי צהל בתדר fm, גלי צהל בתדר am, מיד לאחר מכן התחלתי להגיד את המשפט המיוחל עליו התאמנתי לילה שלם ובסוף, טעיתי בשעה ורציתי להרוג את עצמי. במקום להגיד שהשעה שש בוקר אמרתי שהשעה שבע בבוקר. קיבלתי מבול של תגובות על הטעות הזו, כי אז לגלי צה"ל היה כמעט 100 אחוז רייטינג והמפח נפש הנוסף הגיע כשאימי אמרה לי שהייתי נהדר, רק חבל שטעיתי בשעה" משתף ליאון וכהרגלו, חוזר להתלוצץ "אבל מאז השתפרתי תודה לאל".

כל אחד יכול לשדר מכל מקום ובכל זמן. רדיו. צילום: פיקסאביי

אם תשאלו את ליאון על הקריירה שלו, רוב הסיכויים שהוא יגיד לכם שמבחינתו, זה הרבה יותר מלזכות בלוטו "תראי, בלוטו באיזה שלב נגמר הכסף אבל ברדיו אני כבר 40 שנה, באמת שזה הרבה יותר מלזכות בלוטו. זה לקום כל בוקר, עם חיוך, ולעשות משהו שמרגש אותך, מחייה אותך. מבחינתי להסתובב במסדרונות של גלי צה"ל ולפגו שם אלילים שלי כמו ייואב קוטנר למשל, הייתה יותר מהגשמת חלום.  התמזל מזלי ועברתי את כל הבחינות והצלחתי להגיע לגלי צהל ולשדר שם. הצלחתי לגעת בקסם, בנס – ותחשבי, זה הרבה הרבה מעבר לזכות בלוטו" מחייך.

היום, מבחינתו, הרדיו כבר ירד מגדולתו. "היום כבר הכל הפך לדיגיטלי, הכל זמין וקיים. אין צורך באנטנות משדרים, רישיונות או רגולציה. היום כל אחד יכול לשדר מכל מקום ובכל זמן וזה נהדר" מברך ליאון "הרדיו השתכלל. הוא פתוח לכולם, ניתן לצרוך כל תוכן בו מעוניינים, בחינם. יש הרבה יותר אנשים שמייצרים תוכן, וגם לא מעט שצורכים את אותו התוכן" ממשיך ליאון. "ההסכתים, פודקאסטים הם הרדיו של המאה ה – 21" אומר ליאון בהתרגשות "וזה מפעים. היום הכל יותר קצר, מהיר וזה מעניין, זה אתגר שמדהים אותי כל פעם מחדש. הסקרנות הזו מפרה אותי: כל הטוב, השפע , המבחר, הערוצים זה מהמם ואני חוקר את זה כי זה באמת מרתק" ממשיך ליאון ביתרונות הגלובליזצייה "זה נחמד שהכל פתוח ויש בזה המון יצירתיות שכל דיכפין יכול לדבר על כל נושא שבעולם ואם הוא יהיה מספיק מעניין יקשיבו לו. אני חושב שזה גם כיף שזה חוצה מדינות. למשל ברדיו אורנים יש לנו מאזינים מניו זילנד, משוודיה – כל מי שמחובר לדיגיטל יכול להקשיב לזה מכל מקום בעולם בשונה כשיש תחנה עם משדר שלה טווח האזנה גאוגרפי מאוד ספציפי. השמיים היום הם הגבול, זה כיבוש עולמי כל הדבר הזה" מסכם ליאון את המעבר מהרדיו המסורתי לזה של היום, של העידן הטכנולוגי החדש.

רדיו אורנים – שומעים אותו גם בניו זילנד ושבדיה. צילום: דוברות מכללת אורנים

וליאון מאמין במהפך הזה במלוא עוצמתו, הוא דאג אף שבמכללת אורנים בה הוא מלמד, שיהיו בין הראשונים שילמדו סטודנטים פודקאסט, אקטיביזם תקשורתי, סויאל מדיה, פרסום וקופירייטינג מוכוון לתקשורת המהירה והמדפדפת "אני מלמד אותם ששם העתיד, ואני נותן להם כנפיים לייתר תוכן מעניין וליצור מעגל מאזינים".

"אז אייל" אני מבקשת ממנו, "בוא נחזור לויקיפדיה. מה זה רדיו?" הוא מגחך קלות "רדיו, רדיו זה מפלצת רב ראשית שהפכה ממפלצת עם ראש אחד למפלצת עם מלא ראשים והיא מפלצת מבורכת. רדיו זה מצרך שהפך להיות להמונים, חשמלי, נגיש וזול. רדיו זה כיף לא נורמלי" ואני ממשיכה בחפירות הויקיפדיה, "אז למה אנשים זקוקים לרדיו?" אני שואלת והוא מתוך נימי נשמתו עונה ברצינות "כי רדיו זה החיים. זה קסם. משהו מרתק שאין לו תחליף', בדיוק כמו לליאון, האיש שיודע לכבוש בקלות כל מאזין, מאזינה או בכלל את מי שלידו. "אז איך נסכם אותך, אייל, כאיש רדיו?" אני שואלת והא מתבדח "זה נשמע כמו פרידה ממני, כאילו זה הסוף. את יודעת מה, אין לי בעיה שיכתבו על המצבה שלי 'היה, נהנה, הלאה'".

 




אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בגוד ניוז








<

<