X

"אדריכל הוא כמו שף שמוצא את התמהיל הנכון"

למה עיר ללא התחדשות עירונית היא עיר כושלת ועד כמה התושבים חשובים בתכנון? ואיך הבינה המלאכותית עוזרת לתכנן מבנים חדשים? שיחה עם האדריכל עבד בדראן, מבעלי חברת 'סמארט סיטי'

רשימת התארים בהם מחזיק עבד בדראן היא מרשימה, נולדה מתוך אהבה והיום מחברת את כל התחומים שבהם הוא עוסק על מנת לתכנן מבני מגורים ומסחר בראייה הוליסטית ששמה את רווחת הדיירים במרכז התכנון.

"אדריכלות היא חיבור של מדע ותרבות" מסביר בדראן. עבד בדראן. צילום עצמי

בדראן שמחזיק בתארים: ד"ר, אדר', אינג', החל את דרכו בלימודי פיזיקה ומתמטיקה, עבר לטכניון ללמוד הנדסת בניין "וכהתחלתי לעבוד הבנתי שאני מאוהב גם בתחום האדריכלות אז למדתי גם אדריכלות" הוא מספר. כשהוא מדבר על העבודה, מילותיו נשמעות פיוטיות: "זו פשוט אהבה, היופי של הבניין, המדע מאחורי היופי והתפקוד של הבניין במובן של איך הוא משפיע על מי שגר בו. ההשפעה של הבניין נוגעת בנושאים שהרבה לא חושבים עליהם אבל הם נוגעים בכל הנושאים היום-יומיים כמו המרקם התרבותי-חברתי, חיי המשפחה, הפסיכולוגיה של ההשפעה של המגורים, כמות האור שנכנסת לבית ועוד נושאים שמשפיעים בלי שאנחנו שמים לב אליהם".

עוד בחדשות


אדריכל הוא כמו שף. עבד בדראן. צילום: יח"צ

"אדריכלות היא חיבור של מדע ותרבות" מסביר בדראן. "כשאני מתכנן לדוגמא מבנה מגורים, אני עושה מחקר על האזור כמו מספר דירות מתוכנן לעומת הקיים, כמה תושבים יגורו במקום בתוך כמה שנים, כמות המכוניות הצפויה ואפילו רמת שירותי הרווחה".

נושא ההתחדשות העירונית שהיום צובר תאוצה גדולה מקבל אף הוא התייחסות מיוחדת כפי שמסביר בדראן. "התחדשות עירונית זה התחום הכי מורכב בתחום הבנייה העירונית. יש צורך שערים יתחדשו, זה חובה. עיר שלא חושבת להתחדש, היא עיר כושלת. מתי יודעים שעיר צריכה התחדשות עירונית? אם לדוגמא שי התדרדרות בשכונה מסויימת מבחינה חברתית או הנדסית של הבניינים. לאחרונה היו כמה רעידות אדמה שהעלו שוב את הנושא של בניה חדשה של בניינים שמוכנים לרעידת אדמה לעומת בניינים ישנים שיתמוטטו בקלות".

שילוב של אלמנטים לטובת הדיירים. הדמיה באדיבות עבד בדראן

"כשניגשים לתכנון של התחדשות עירונית החשיבה היא הוליסטית ולא רק התחדשות בערך נדל"ני. בתכנון התחדשות עירונית יש המון גורמים ובעלי עניין כמו התושבים בשכונה, ועדות בנייה, ועדות תכנון, איכות הסביבה ועוד הרבה מכשולים שצריך לדעת איך לעבור אותם. עם זאת, בסופו של דבר יהיו דיירים בדירות והתכנון שלי שם אותם במרכז החישובים שאני עושה כמו למשל תאורת שמש שחוסכת אנרגיה ומוסיפה בריאות ועד לרמת של חישוב זרימת האוויר לתוך הדירות, שיהיו מאווררות וזה עד משהו שמוסיף לבריאות של הדיירים. אלו דברים שאולי נראים לא רלוונטיים מבחינת נדל"נית אבל ההשפעה שלהם עצומה על הדיירים והם אלו שבסופו של דבר יגורו במקום ואני רוצה שהם ייהנו מהדירה".

שימוש בבינה מלאכותית לפתרון קונפליקטים. הדמיה באדיבות עבד בדראן

 

בדראן הוא מבעליה של חברת 'סמארט סיטי' שהכניסה את הבינה המלאכותית לתחום האדריכלות. מכיוון שזה נחשב כסוד מסחרי, לא ניתן להרחיב יותר מדי. "מה שאפשר לומר על הבינה המלאכותית שאנחנו משתמשים בה, זה שהיא משמשת גם לקיצור תהליכים שבעבר היו מבזבזים המון זמן. אנחנו פועלים על פי רעיון של שמונה לולאות שצריכות להשתלב אחת בשנייה כשכל המידע מוזן למערכת והמערכת יודעת לתת את הפתרון הטוב ביותר. כשעושים תוכנית כמו התחדשות עירונית ויש התנגשויות בין כל מיני תוכניות, אנחנו יודעים איך לפתור את ההתנגשויות תוך חשיבה על ערכים של השכונה והדיירים ולא רק רווח לפי מטר מרובע".

כיום יכולה 'סמארט סיטי להוציא היתר מגורים לבניין שלעד שתי קומות וחמש יחדות מגורים ללא הועדה המקומית לתכנון ובנייה וללא מכון בקרה. מעבר לזה, עם אישור מכון בקרה מרחבי, החברה יכולה להוציא היתר מגורים לבניין של תשע קומות, ללא ועדה מקומית לתכנון ובנייה.

"אדריכל זה כמו שף" אומר בדראן בחיוך "צריך למצוא את התמהיל הנכון בין כל המרכיבים, שזה יהיה טעים לכולם, לדיירים, לעיר וליזם".




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

מה עוזר לך להרגיש טוב עם עצמך?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...

אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות








<













<






<