בהצבעה בלבד: תלמידה ותלמיד השתתפו בכיתה – איזו דעה הושמעה קודם?
״הם כל הזמן מצביעים ראשונים״ שיתפה אותי עדן, תלמידת כיתה ה׳. ״ועד שאנחנו מבינות את הדבר הזה…״ היא הוסיפה, ״תמיד נותנים *להם*, אז מה הטעם להצביע?״. עברו הרבה שנים מאז שהייתי בכיתה ה׳, וכבר הספקתי לשכוח איך ההרגשה להיות תלמידה בשיעור עברית, מה מותר ומה אסור, מה כדאי ומה פחות, מתי להצביע ולומר את דעתי ואיך זה לדבר מול כולם. סיקרן אותי מאוד לחקור את מה שמתרחש מאחורי דלת הכיתה, לבדוק האם יש הבדלים בין בנות לבנים בהשתתפות בדיונים, איך הם באים לידי ביטוי ומה המשמעות שלהם. לפני שאספר מה מצאתי, חלקכם/ן בוודאי תוהים/ות – למה זה בכלל מעניין? האם הבדלים בהשתתפות באמת משנים? ובכן, מחקרים רבים שבחנו שיח כיתתי מראים שמעורבות של תלמידות ותלמידים בדיונים משפיעה על איכות הלמידה, ההתפתחות הקוגניטיבית וגם על ההישגים שלהם/ן. כך שאם קיימים הבדלים בהשתתפות בכיתה בין תלמידות ותלמידים, עלולים להיווצר גם פערים בהזדמנויות ללמידה.
אז מה קורה בדיונים בכיתה?
- שבוע פתוח באקדמית גורדון 11-18.6
- המקצוע שמבטיח עשרות שנים של תעסוקה
- ערב לזכרו של קובי ארני גשהון במכללת אורנים
- הסטרטאפ הישראלי Kiinns זכה ב-15 אלף דולר
- שיתוף פעולה אקדמי רפואי בעמק
- כבוד: שלושה תלמידים ממחוז חיפה זכו באות רמון
- למידה אחרת בחוג ללשון העברית
- "למכללה האקדמית גליל מערבי חשיבות מכרעת ביצירת שגשוג וצמיחה במרחב"
בדומה למחקרים קודמים שנעשו בעולם ובישראל, בכיתה שחקרתי במסגרת התוכנית לקידום דיאלוג לימודי פורה, מצאתי שבנים השתתפו בשיעור בממוצע פי 3 מבנות. במרבית המקרים הם קיבלו את רשות הדיבור בהתפרצות, קטעו תלמידים/ות אחרים/ות ולעיתים אף את המורה. הבנות לעומתם אומנם קיבלו את רשות הדיבור גם כן בהתפרצות לרוב, אך הן התמידו בהצבעה או בהמתנה לפנייה אישית מהמורה יותר מהבנים. אופני קבלת רשות הדיבור השונים השפיעו מאוד על מי מעורב/ת בדיון ומכאן גם על ההזדמנויות שלהם/ן ללמידה. בניסיון להסביר את ההבדלים הללו, חשבתי על הציפיות מבנים ובנות, מהגיל הרך ועד אינסוף בעצם – על קופסת הגבריות אליה מוכנסים הבנים, איך יוכלו שלא לחוש בכיתה כמו בשדה קרב וישתמשו באסרטיביות כדי לקבל את רשות הדיבור? ומנגד הציפייה לעדינות ואיפוק מבנות שעשויה להסביר את ההססנות שהפגינו בבואן להשתתף בדיון.
תהיתי מה המקום שלנו המורות/ים בשרשרת הזו, הרי ניהול כיתה הוא אתגר לא קטן גם מבלי לנסות להפוך את הסדר החברתי הממוגדר – איך אנחנו מגיבים/ות לאלו שמתפרצים בלי הפסקה? והאם לתלמידים ותלמידות בכיתה שלנו יש הזדמנות שווה להרחיב את תשובותיהם/ן?
מלבד מגדר, אחד הגורמים שנמצאו קשורים להחלטה של המורה האם לפתח תשובה של תלמידים/ות הוא כיצד המורה תופס/ת את היכולת הלימודית שלהם/ן. כלומר, המורה עשוי/ה להפנות יותר שאלות המשך המעודדות תלמידים/ות להרחיב את התשובה, לאלו שנתפסים/ות על ידו/ה כבעלי יכולת לימודית גבוהה, וכך להעניק להם/ן הזדמנויות רבות יותר ללמידה בהשוואה לאחרים/ות. גם בכיתה שחקרתי, הסיכוי שהמורה תבקש מתלמידים/ות להרחיב את תשובותיהם/ן אכן גדל ככל שהיכולת הלימודית הנתפסת הייתה גבוהה יותר, אבל למרות זאת, הסיכוי שהמורה תפתח את תשובות הבנים גדול מהסיכוי שהיא תבקש מתלמידות לפתח את תשובותיהן, בכל רמות היכולת.
כך, לא משנה אם תלמידה נתפסת על ידי המורה כבעלת יכולת לימודית גבוהה, עדיין הסיכוי שהמורה תבקש ממנה להרחיב את התשובה שלה כמעט זהה לסיכוי שהיא תבקש הרחבה מתלמיד עם יכולת לימודית נתפסת נמוכה מאוד. כשבחנתי האם יכול להיות שהמורה מפתחת יותר תשובות של בנים עם יכולת לימודית נתפסת גבוהה משום שהם עונים תשובות רלוונטיות יותר, מצאתי שגם כשלוקחים בחשבון את רלוונטיות התשובה ואופן קבלת רשות הדיבור (באישור המורה או ללא אישורה), ההבדלים נותרים בעינם.
זהויות מצטלבות
מגדר ותפיסת היכולת הם רק חלק מהסיפור. הכיתה שחקרתי הייתה מגוונת מאוד, היו בה תלמידות ותלמידים ממעמד חברתי-כלכלי מגוון, ממוצא עדתי מגוון ואפילו באופן די ייחודי היה בה עירוב של תלמידים/ות יהודים/ות ותלמידים ערבים (רק בנים). המרקם הייחודי הזה גרם לי לתהות על הקשר בין הרקעים השונים של התלמידים/ות להשתתפות שלהם/ן בכיתה, ובייחוד לאופן שבו הם/ן מקבלים/ות את רשות הדיבור. מצאתי שתלמידים/ות יהודים/ות השתתפו פי 4.5 מתלמידים ערבים. ובדומה לתלמידות היהודיות, גם תלמידים ערבים (בנים) הצביעו וקיבלו פנייה אישית מהמורה יותר מאשר תלמידים יהודים שהתפרצו לדיון. בכל הנוגע למעמד, תלמידים/ות ממעמד חברתי-כלכלי גבוה נטו להתחנן יותר בפני המורה כדי לקבל את רשות הדיבור, לעומת תלמידים/ות ממעמד נמוך. עם זאת, דווקא תלמידים ערבים, על אף שהיו ממעמד גבוה, לא התחננו כלל. אופני ההשתתפות השונים בהחלט התגלו מורכבים יותר ממה ששיערתי בהתחלה, אך אט אט הבחנתי שהם אינם שרירותיים, אלא מובנים ומתעצבים על ידי קטגוריות חברתיות ותרבותיות שונות. תהיתי למה זה קורה, מה בהצטלבות הזהויות יכול להסביר את אופני ההשתתפות השונים, ואת התשובה לכך בחרתי לחפש אצל התלמידים/ות עצמם/ן.
תלמידים
הדרך לשינוי עוברת בראש ובראשונה במודעות להבדלים
מגיע לי יותר!
כדי לבדוק זאת לעומק, בהמשך לתצפיות בכיתה ראיינתי את התלמידים/ות וביקשתי שישתפו אותי בתחושותיהם/ן לגבי ההשתתפות בדיונים. הדבר המרכזי שהבחנתי בו נקרא בספרות המחקרית ״תחושת זכאות״ (Sense of Entitlement), מונח שנטבע על ידי סוציולוגית אמריקאית בשם אנט לארו. תחושת זכאות יכולה לבוא לידי ביטוי בין היתר כשתלמידים/ות, בד״כ ממעמד חברתי-כלכלי גבוה, חשים/ות בנוח בשיח מול דמויות סמכותיות, מודעים לזכויותיהם/ן ומאמינים/ות שהאחר/ת ״חייב/ת להם/ן״. ובשפת היומיום – תחושת ״מגיע לי״. כאשר הציפיות הגבוהות שלהם/ן אינן מתגשמות, הם/ן נוטים/ות לפרש את המצב כחוסר הוגנות ולהגיב בכעס.
מצאתי שהתחושה הזו גבוהה במיוחד בקרב תלמידים/ות המשתייכים לקבוצות דומיננטיות (בנים, יהודים), אלו שהשתתפו בתדירות גבוהה והתפרצו כדי לקבל את רשות הדיבור. כך למשל, הבחנתי בתחושת זכאות גבוהה בדבריו של שחר, תלמיד יהודי ממעמד חברתי-כלכלי גבוה, שהרבה להתפרץ ולהתחנן כדי לזכות ברשות הדיבור: "אני תמיד מצביע, אבל היא לא בוחרת אותי. חשוב לשמוע את הדעה שלי, אבל אפילו על הטור שלי היא לא מסתכלת". שחר, אולי מבלי ששם לב לכך, השתתף בתדירות גבוהה מאוד ביחס לכלל הכיתה, אבל למרות זאת, הוא הרגיש שמגיע לו יותר.
בשונה משחר, שהאשים את המורה בכך שזכויותיו ביחס לרשות הדיבור אינן תואמות את ציפיותיו, תלמידות יהודיות, ללא קשר למעמדן החברתי-כלכלי, האשימו את האקלים בכיתה והדגישו את הקושי להשתתף בגלל התנהגות הבנים: ״הם כל הזמן מצביעים ראשונים, ועד שאנחנו מבינות את הדבר הזה… תמיד נותנים להם אז מה הטעם להצביע?״, ״כשיש יותר ילדים את יותר מתביישת. בגלל שיש בנים שאם את אומרת תשובה לא נכונה הם ישר 'לא, זה לא נכון. תסתמי את הפה זה לא נכון'״, ״עכשיו אנחנו רוצים לדבר". התלמידות מפחדות להשתתף שמא יטעו ויצחקו עליהן, ומסבירות שבזמן שלוקח להן להבין ממילא הבנים כבר יקבלו את רשות הדיבור.
אך לא כל הבנים הביעו תחושת זכאות גבוהה – רביע, תלמיד ערבי ממעמד חברתי-כלכלי גבוה, שהשתתף בתדירות נמוכה לרוב בהצבעה, שיתף: "לפעמים המורה לא מבקשת שאני אבקש תשובות, כשיש הרבה ילדים לא רק אני צריך לפתור. אני מעדיף גם אותי וגם את הילדים האחרים כי אי אפשר רק אני. גם ילדים אחרים צריכים לשמוע את התשובות של האחרים. לפעמים כשאני מבקש, שרית נותנת למישהו אחר אבל זה בסדר".
תחושות הזכאות השונות שהשתקפו בדברי התלמידים/ות בהתאם למאפייני הרקע שלהם/ן אכן הסבירו חלק מאופני ההשתתפות השונים שמצאתי. הממצאים האלו ורבים אחרים, הדהדו במוחי זמן רב אחרי שסיימתי את המחקר. הרגשתי שגם אם מדובר בכיתה אחת, המצב במקומות אחרים עלול להיות דומה. ולנו, המורים/ות יש הרבה מה לעשות כדי לשנות את המצב עבור התלמידות והתלמידים שלנו.
כיצד נקדם השתתפות הוגנת?
הוגנות בהשתתפות לא מתייחסת לשוויון בתדירות ובאיכות ההשתתפות, אלא לכך שהשונות בהשתתפות לא תהיה קשורה למאפייני הרקע החברתיים או הכלכליים, שעליהם לתלמידים/ות אין שליטה.
הדרך לשינוי עוברת בראש ובראשונה במודעות להבדלים בהשתתפות בין תלמידים/ות בעלי/ות מאפייני רקע מגוונים ולחשיבותה של השתתפות הוגנת; בהתבוננות ביקורתית של כל אחד ואחת מאיתנו על המתרחש בכיתה ושאילת שאלות דרך הפרספקטיבה של הזהויות המצטלבות – מה המצב בכיתה שלי? מי משתתפ/ת יותר בכיתה שלי ולמה? כיצד אני יכול/ה להתאים את ההוראה בכיתה שלי כך שתקדם השתתפות הוגנת, כזו המעניקה הזדמנות שווה להפוך את החשיבה והקול שלהם/ן לפומביים ללא קשר לנסיבותיהם/ן האישיות או החברתיות?
עלינו להיות מודעים/ות להבדלים בהשתתפות של תלמידים/ות מקבוצות חברתיות שונות, להכיר בקשיים של תלמידים/ות מקבוצות מוחלשות מבחינה חברתית, לגלות רגישות כלפיהם/ן, להתאים את דפוסי ההוראה אליהם/ן וליצור תנאים בכיתה שיקדמו את השתתפותם/ן, גם כאשר התלמידים/ות בכיתה לא עושים/ות זאת בעצמם/ן.
עלינו לזהות ניואנסים בקרב תלמידים/ות המעידים על הרצון והקשיים שלהם להשתתף, גם אם לא הביעו אותם בקול.
להשתמש בידע הלשוני והתרבותי של התלמידים/ות ובמגוון אופנויות שפה – האזנה, דיבור, קריאה וכתיבה – כדי לגשר על פערים בשפה, וכך להימנע מהנצחה של זכויות יתר באופן לא מודע.
למזער את העמימות בנוגע לציפיות כללי ההשתתפות בכיתה. ציפיות מפורשות הנאכפות בעקביות עשויות להקל על כל התלמידים/ות לעמוד בהן.
להיות מסוגלים/ות לומר 'לא' להתנהגויות המעכבות הזדמנויות למידה הוגנות (התפרצויות ותחנונים).
להציע יותר תמיכה, כמו פנייה אישית במצבים שבהם היא עשויה לקדם השתתפות וזהות חיובית, מבלי לפגוע בדימוי העצמי של התלמיד/ה. למשל, לזהות את הרגע בו לתלמיד/ה יש דחף ספונטני להשתתף וליצור מקום לתרומתו/ה בכיתה.
לפתח מגוון סוגי תשובות של תלמידים/ות, ללא קשר למאפייני הרקע או היכולת הלימודית שלהם/ן.
הוגנות מגדרית בשיח מתבטאת לא רק בחלוקת רשות הדיבור וביחס המורה לתשובות התלמידים/ות, אלא גם בניסוח שאלות ומטלות כך שיפנו לכולם/ן (בשפה הדבורה והכתובה); בתיאור תכונות ושימוש בשמות חיבה באופן שאינו מסליל בנות ובנים לתכונות אופי, יכולות ותפקידי מגדר מסורתיים; ביצירת אקלים כיתתי מוגן, המתאים לתחושות המסוגלות של תלמידות ותלמידים שונים על ידי מתן זמן המתנה לפני מענה לשאלה, התמודדות עם אופני התנהגות שונים כגון הססנות מצד בנות או תחרותיות מצד בנים ועוד. לצד שינוי ההבניות המגדריות בספרי הלימוד, חומרי ההוראה, והנוף הלשוני עליהם דובר ונכתב כאן בעבר בהקשרים שונים, שינוי השפה בשיח הכיתתי, אמנם לא יבטל לחלוטין את פערי המגדר, אך הוא זירה מרכזית בהתמודדות עם אי-השוויון המגדרי.
משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

עוד בחינוך
-
למידה אחרת בחוג ללשון העברית
שיעור מיוחד בקורס "תורת הצורות" בחדר האוספים בבית מרגולין המכיל 250 מיני ציפורים!! -
שבוע פתוח באקדמית גורדון 11-18.6
מועמדים מוזמנים לפגוש את ה'עידן החדש בחינוך' כחלק משבוע שלם הכולל סיורים בקמפוס, התנסות אישית, ייעוץ, הפנינג והטבות -
המקצוע שמבטיח עשרות שנים של תעסוקה
בקריה האקדמית אונו הבינו שעתיד המשק הישראלי טמון בנדל"ן ובמסגרת התואר הראשון מציעים מסלול של התמחות בניהול הבנייה והבטיחות. "הנדל"ן יהיה הקטר המניע של המשק הישראלי" -
הוכרזו הזוכים בפרס הצילום ע"ש מיכה קירשנר
המחלקה לצילום ואמנויות המסך במרכז האקדמי לעיצוב ולחינוך ויצו חיפה, בשיתוף משפחת קירשנר ומשפחת בן-ימי, מכריזים על הזוכים בפרס לצילום ע"ש הצלם מיכה קירשנר -
שיתוף פעולה אקדמי רפואי בעמק
שיתוף פעולה חדש בין בית חולים העמק, מרכז רפואי מאיר ומרכז הסימולציה באקדמית עמק יזרעאל, מסייע לקידום רפואה איכותית בישראל -
הסטרטאפ הישראלי Kiinns זכה ב-15 אלף דולר
המכללה האקדמית כנרת ארחה את כנס החדשנות הגדול של הצפון, בשיתוף קרן קימת לישראל, קרן ביחד והמרכז לחדשנות כנרת ובו נבחר סטארטאפ ישראלי לקבלת פרס -
לראשונה בתולדותיה, נוף הגליל זוכה בפרס החינוך הארצי
חודשים ספורים לאחר הזכייה של נוף הגליל בפרס החינוך המחוזי, הודיע שר החינוך יואב קיש על זכייתה של העיר גם בפרס הארצי לשנת תשפ"ג. שותפה מרכזית היא מכללת אורנים שמפעילה את תוכנית "עיר דוברת שפות" -
תוכנית ייחודית למנהיגות בחברה הערבית
מרכז ק.מ.ה שבמכללת אורנים השיקה השבוע תוכנית חדשה – תכנית תק'דום העוסקת בפיתוח מנהיגות בחברה הערבית בכנס ענק -
הכנס ה-4 ליזמות במערכת החינוך באקדמית גורדון
האקדמית גורדון לחינוך מקיימת כנס מכללתי בתחום היזמות בחינוך ובחברה, זו השנה הרביעית. הכנס יתקיים במכללה ב 30/5/23 בין השעות 11.30-16.00 -
כבוד: שלושה תלמידים ממחוז חיפה זכו באות רמון
שלושה תלמידים מצטיינים ממחוז חיפה זכו באות על שם אילן, רונה ואסף רמון, בעבור פעילותם החברתית וההתנדבותית ואישיותם האיכותית. הפרס ניתן במיזם משותף של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, משרד החינוך וקרן רמון. -
החוג לסיעוד ציין את יום האח/ות
הסטודנטים נהנו מסדנא מעשירה בנושא תקשורת טיפולית ועמידה מול קהל ונהנו מהפסקה פעילה בהוקרה לחוג ולמקצוי הסיעוד עם די ג'יי, שייקים והפתעות -
זווית חדשה שמסבירה את אחת המערכות האקולוגיות החשובות ביותר לקיום חיים על כדור הארץ
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה – קמפוס מכללת אורנים ופורסם בכתב העת היוקרתי NATURE מצא כי בתנאי לחות גבוהים בקרקע סיכויי ההישרדות של מיני צמחים הנמצאים בצפיפות גבוהה יורדים וכתוצאה מכך בשנה העוקבת ימצאו באותו האזור מגוון גבוה יותר של מינים -
מה עשה ח"כ מנסור עבאס במכללת אורנים?
עבאס נפגש עם נשיא המכללה וראשיה ושוחח על שילוב סטודנטיות, סטודנטים וחברי סגל מהחברה הערבית במכללה -
"למכללה האקדמית גליל מערבי חשיבות מכרעת ביצירת שגשוג וצמיחה במרחב"
חברי המועצה להשכלה גבוהה ויו"ר הועדה לתכנון ותקצוב, התארחו במכללה האקדמית גליל מערבי, קיבלו סקירה על העשייה האקדמית הייחודית במכללה והתרשמו מהפעילות בקמפוס -
רשת מכללות עתיד ונמל המפרץ סיכמו על שיתוף פעולה
במהלך הביקור סוכם על שיתוף פעולה בין רשת מכללות עתיד לבין הנמל החדש במגוון רחב של הכשרות טכנולוגיות -
גילינו מה הדבר הכי חשוב להורים בבחירת גן לילדיהם
משאל ניוז חיפה והקריות ביקש לדעת אחת ולתמיד מהם הפרמטרים המרכזיים שחשובים להורים בעת בחירת גן ילדים. התוצאה? כנסו פנימה -
הדרך למלטה
בעשור האחרון התוכנית לתואר שני בגיל הרך במכללת אורנים מקיימת קשר מתמשך עם המחלקה לגיל הרך בחוג לחינוך שבאוניברסיטת מלטה -
מיום ראשון הקרוב - שביתה מהוראה באוניברסיטאות
אוניברסיטת חיפה והטכניון יפסיקו את ההוראה בעקבות הקשיים במו"מ על תיקון שכר הסגל האקדמי -
עובדי רשת החינוך "עתיד" חתמו על הסכם קיבוצי ראשון
עם חתימת ההסכם הקיבוצי כעת עובדי קבוצת עתיד, הן ברשת החינוך והן במכללות, מאוגדים כולם בהסתדרות הלאומית. רשת החינוך עתיד מתמחה בניהול והפעלת מוסדות חינוך ותוכניות ארציות -
אחרי 3200 שנה נחשף הליך הפענוח לכתובת העברית
הכתובת נכתבה על לוח עופרת קטן ומקופל, והיא נמצאה בשנה שעברה בהר עיבל בעבודות סינון עפר לחפירה של פרופ' אדם זרטל ז"ל מאוניברסיטת חיפה -
טקס סיום לבוגרי תואר שני בבראודה
66 בוגרי תואר שני קיבלו השבוע תעודות בטקס מרגש במכללה האקדמית להנדסה בראודה בכרמיאל -
"מטפל טוב צריך רגישות וצניעות"
המועצה להשכלה גבוהה אישרה את פתיחת החוג לריפוי בעיסוק במכללה האקדמית צפת. ראש החוג ד"ר שרון זלוטניק, מדברת על המקצוע הכה חשוב, מסבירה מה ההבדל בין ריפוי בעיסוק לפיזיותרפיה ולמה כדאי ללמוד את המקצוע במכללה האקדמית צפת -
IMPACT -האקדמית גורדון תשתתף בפרויקט בין-לאומי לפיתוח תכני לימוד משותפים לדיאלוג בין תרבותי
הפרויקט, בהובלת האוניברסיטה ההלינסיטית הים תיכונית ביוון מחבר בין אוניברסיטאות וארגונים בישראל, האיחוד האירופי ומרוקו -
כנס ארצי לגננות, סגלי הוראה והדרכה העוסקים בחינוך בגיל הרך
ב16/5/23 יתקיים באקדמית גורדון הכנס "גן ועכשיו 2023" -
הריאלי עושה שרירים
בית הספר הריאלי הקים תוכנית להסמכת מדריכי ספורט וכושר ומצילי בריכות ומצילי ים. התוכנית תימשך חמישה חודשים. -
הממונה על התחרות הכלכלית: "המצב שנוצר פה הוא ספגטי רגולטורי"
עו"ד מיכל כהן הממונה על התחרות הכלכלית, בכנס של המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה: "הפיקוח על הבנקים בישראל מהווה חסם בפני התחרות". היא ציינה פעולות הממשלה בתחום אינן מאפשרות תחרות אמיתית -
חבר של קבע
מנכ"ל חדש בחברה להגנת הטבע:דן אלון שמחליף את איריס האן. בתפקידו האחרון היה אלון מנהל מרכז הצפרות. "אנחנו צריכים כולנו להתגייס בכדי לקיים כאן איכות חיים טובה ולשמור על טבע מתפקד" -
יש כרישים בצפון
המכללה האקדמית כנרת תארח את כנס החדשנות הגדול של הצפון, בשיתוף קרן קימת לישראל, קרן ביחד והמרכז לחדשנות כנרת. במסגרת האירוע יוענקו 15 אלף דולר לזוכה בתחרות סטראטאפ -
עד קצה העולם
תוכניות ייחודיות, מעוררות השראה ופורצות דרך של מכללת אורנים עם אוניברסיטאות ומכללות ברחבי הגלובוס מזניקות את החינוך בישראל צעד נוסף קדימה -
ל"ג בעומר: איך מתחדשים שטחים טבעיים אחרי שריפות?
ל"ג בעומר ידוע בתור חג בעל השלכות כבדות על הסביבה עקב המנהג להדליק בו מדורות. מה גם שיש לשקם את השטחים הטבעיים לאחר מכן. מבט קטן לתובנה גדולה -
"עוד ארוכה הדרך לייצוג נשי הולם במרחבי התרבות השונים"
כנס נשים שהתקיים במכללה האקדמית צפת עסק בנשים בתחום היצירה והתרבות. "לא תמיד היה לנשים את החופש ליצור. דברים החלו להשתנות עם פריצת הפמניזם", אומרות מארגנות הכנס -
מקדמים קריירה ואופק תעסוקתי ביחידה ללימודי חוץ באקדמית עמק יזרעאל
שוק העבודה בישראל מציב אתגרים בפיתוח המענים לצרכים המשתנים של הציבור. באקדמית עמק יזרעאל כבר עובדים על פתרונות -
מלגות בסך כולל של 105,000 ₪, הוענקו באמצעות הקרן לחיפה לסטודנטים וסטודנטיות באוניברסיטת חיפה לזכרו של נתן בר-ידין ז"ל
הקרן לזכרו של נתן בר-ידין ז"ל, החליטה להגדיל השנה את סך כל התרומות למלגות לכ- 615,000 ₪ באמצעות הקרן לחיפה לכלל המוסדות ומקבלי המלגות -
מנסור עבאס: בהרבה סוגיות אני יותר קרוב לימין הפוליטי מאשר לשמאל
כנס "בניית הגשר לשלום במזרח התיכון – היתרונות של תהליך שלום" הבין-לאומי של המכללה האקדמית גליל מערבי הגיע היום לסיומו. ו"ר מפלגת רע"ם, מנסור עבאס "בחרנו בשותפות אזרחית-ערכית, גם אם זה כרוך בלשלם מחיר פוליטי" -
אחד הקולות החשובים בספרות הישראלית
עוד מספר ימים ימלאו 30 למותו של מאיר שלו, האיש שמעניק לנו גאווה גם היום. ד"ר נעמי דה־מלאך מהחוג לספרות במכללת אורנים נפרדת מיקיר אורנים -
הגוף כשיקוף של הנפש להובלת שינויים
תנועת הגוף היא רבת משמעות ויכולה לספר גם ללא מילים על מצבו של האדם שנמצא מולנו ולאפשר עבודה נפשית נרחבת ומעמיקה. היום, תנועת הגוף היא חלק בלתי נפרד מעולם הטיפול ומאפשרת לחולל שינויים בקרב מטופלים מגיל ינקות ועד הגיל השלישי -
לעוף בסטייל
קיץ, חופש, אנשים רבים מתכננים את טיסתם לחופשה בחו"ל. האם עולם התעופה משפיע גם על מערכת הלבוש? איך חרדה מטיסות יכולה לבוא לידי ביטוי במערכת לבוש? האם אביזרי בטיחות יכולים להיות אופנתיים? ואיך הזיהום הנגרם מטיסות משפיע גם על מערכות הלבוש שלנו? סטודנטים לעיצוב אופנה מהמרכז האקדמי ויצו חיפה מציגים דרך מערכות לבוש מחויטות וייחודיות זוויות שונות ומעניינות של עולם התעופה -
האקדמית עמק יזרעאל פותחת דלתות לסטודנטים
הסטודנטים באקדמית עמק יזרעאל נהנו מהפנינג של הצעות ללימודים לתואר שני ובמקביל לקחו חלק ביריד קריירה (וידאו) -
גאווה: סטודנט מבראודה זכה במקום הראשון מבין מוסדות הלימוד בארץ
טל סברדלוב, סטודנט לתואר שני במכללה האקדמית להנדסה בראודה בכרמיאל, השתתף בתחרות ארצית לצד עשרות פרויקטים לתואר ראשון ושני מכל מוסדות הלימוד בארץ וזכה במקום הראשון עם הפרויקט "תכנון משולב של תפעול וסיכונים תרבותיים במחלקת המשלוחים". -
מכללת צפת פועלת להקמת מרכז ללימודים אקדמיים לחרדים
המכללה האקדמית צפת פועלת לענות לקול קורא של המועצה להשכלה גבוהה, המציע להקים מרכז לימודים אקדמאים לחרדים שיפעל בין צפת לטבריה. מנכ"ל המכללה: "מהלך חשוב לחיזוק הצפון והקשר עם החוגים החרדים בצפת" -
יואל פלדשו מונה לנשיא אגודת הידידים של אוניברסיטת חיפה
תת אלוף (במיל.) יואל פלדשו התמנה לנשיאה החדש של אגודת הידידים של אוניברסיטת חיפה בישראל -
מכללת "עתיד" חיפה עומדת בראש אחוזי הדיפלום בישראל
ההנדסאים הם הקטר שמניע את המשק ולימודי ההנדסאות הפכו לחשובים מתמיד. מה"ט פרסמו את אחוזי הדיפלום שמזניקים לראש טבלת המכללות שברפורמה את מכללת "עתיד" חיפה עם נתון שיא של 72 אחוז מהסטודנטים שסיימו בהצלחה את הלימודים בשנה החולפת. אייל קרמר, מנכ"ל קבוצת עתיד: "בזמן שבתעשיות שנחשבו למתקדמות ויציבות מפטרים – דווקא תחום ההנדסאים סובל ממחסור וצמא לכוח אדם מקצועי ואיכותי. הבוגרים החדשים עם זריקת מרץ חשובה מאוד לתעשייה" -
המועצה להשכלה גבוהה התארחה באקדמית עמק יזרעאל
פרופסור מקורי יו"ר ות"ת אמר במהלך הביקור כי ״המוניטין והשם של האקדמית עמק יזרעאל הולך לפניה. מדובר במוסד המעניק השכלה איכותית ורלוונטית לחברה ולשוק התעסוקה המשתנה" -
אורנים וזבולון השיקו מיזמים טכנולוגיים שהוטמעו בבתי הספר של המועצה
המיזמים נבחרו על ידי פאנל שופטים בראשות ד"ר ארנה ברי, המדענית הראשית לשעבר וכיום דיירקטורית ב CTO -של גוגל, ובהשתתפות סגן יו"ר רשות החדשנות, ד"ר עינת מגל, דניאל בן ישי מ Exit Valley והיזם הוותיק גל ענבר -
אגודת סטודנטים יום העצמאות
אגודת הסטודנטים והסטודנטיות במכללת אורנים בשיתוף עם חב"ד בקמפוס חגגו את יום העצמאות ה- 75 של מדינת ישראל במכללה ! -
אנחנו מבינים שהמצב יכול להיות רע יותר
טור חשוב של ד"ר מנאל תותרי-ג'ובראן לקראת יום עיון שיתקיים יום א' (30.04.23) בעד ונגד הרפורמות המשפטיות במכללת אורנים -
תסמונת העשור השמיני למדינה - מדינת ישראל לאן?
טור דעה של ד"ר עינת שושן-רפאלי, מרצה במכללת אורנים -
שעת האפס של ישראל
טור דעה של משה שנר, מרצה במכללת אורנים -
מנכ"ל הריאלי: להתייצב מחדש מאחורי מגילת העצמאות
מנכ"ל ביה"ס הריאלי ד"ר יוסי בן-דב, קרא לנסח חוקה ברוח מגילת העצמאות וציטט משירו של המשורר חיים גורי "אני מלחמת אזרחים" (וידאו) -
"הלכתי ללמוד בשביל להיות אבא יותר טוב"
סאהר חמיד, בן 41, אב לשלושה מפקיעין, הוא בין הזוכים במלגה מטעם קרן סם רוטברג ועמותת גלילה. השבוע היה הין 18 הסטודנטים המסיימים תואר בעבודה סוציאלית -
גילוף פרחים בבטון
מדוע התחילו לשים פרחים על המצבות? למה במסורת היהודית נהוג לשים אבן על מצבת הקבר ולא פרחים? -
האקדמיה יוצאת לרחובות
שבת הקרובה, 29.04.23 ערב פתיחת מושב הקיץ, יתייצבו בכירי האקדמיה הישראלית בכל מוקדי ההפגנות המרכזיות, מקריית שמונה ועד אילת -
"אם ישראל לא תתעשת בקרוב, היא לא תהיה מדינה יהודית ולא מדינה דמוקרטית"
מ"מ וסגן הנשיא לעניינים אקדמיים ודיקן בית הספר למשפטים במכללת צפת, פרופ' מוחמד ותד תרם מאמר פרי עטו לכנס "75 פנים למדינה יהודית" שהתקיים במכון למדיניות העם היהודי בירושלים -
"אם רוצים אין זו אגדה"
בגיל 47 יושב ד"ר נואף עזאם בכיתה עם סטודנטים צעירים ממנו בהרבה ולומד לתואר שני בניהול עסקים. "אם רוצים להגיע למטרה מסוימת, צריך את הכלים הנכונים" -
מהי אופנה ישראלית?
לקראת יום העצמאות, סטודנטים לעיצוב אופנה מהמרכז האקדמי ויצו חיפה בפרויקט ייחודי המציג את הישראליות מזווית אחרת -
אמנות בשרות הזיכרון
מחלקת הדרכות חינוכיות בבית הספר הבין-לאומי להוראת השואה ביד ושם והמחלקה לתקשורת חזותית במרכז האקדמי ויצו חיפה חברו לפרויקט שייעודו שיח יוצרים בנושא ייצוג השואה ומשמעותה לדורות הבאים -
האקדמית גורדון אירחה כנס בין לאומי מקוון בנושא הוראת מחוננים ושיטות למידה חדשניות
70 מרצים מ-20 מדינות הציגו מעל 50 מושבים מקבילים בכנס בין לאומי בנושא הוראת מחוננים ומצטיינים ושיטות הוראה חדשניות -
מעבדות חלל וטכנולוגיה לתלמידי היסודי בקריית אתא
במסגרת התוכנית התלמידים ילמדו לאורך השנה את תחומי התכנות, המיחשוב, הדפסת מודלים במדפסת תלת מימד, תעופה, רחפנים, חלל ועוד -
לראשונה בצפון: כנס מבדקי איכות במערכות ניהול משולבות עם בכירי התעשיות
המכללה האקדמית כנרת והאיגוד הישראלי לאיכות משיקים כנס מבדקי איכות עם בכירי המשק אשר יעסוק בניהול מערכות משולבות -
מחפשים עבודה בתחום ההוראה? שריינו 16.4!
יריד תעסוקה יתקיים גם השנה באקדמית גורדון כיוזמה של המכללה ושל משרד החינוך מחוז חיפה -
פרופ' גיא בר עוז מאוניברסיטת חיפה זכה בפרס ERC היוקרתי של האיחוד האירופי
הפרס בסך 3.5 מיליון יורו הוא בעבור מחקר שינסה להשיב את עצי הפרי הקדומים של המדבר הארץ ישראלי -
נבחרת הרובוטיקה של הריאלי תייצג את ישראל באליפות העולם
קבוצת "הגלקסיה ע"ש דודי זהר" של תלמידי כיתות י'-י"ב בביה"ס הריאלי העברי בחיפה תשתתף עם הרובוט שבנתה באליפות העולם -
אז מהי גזענות?
טור דעה מיוחד לרגל היום הבינלאומי למאבק בגזענות שנחגג השבוע -
לראשונה בגליל: חוג לריפוי בעיסוק במכללה האקדמית צפת
המועצה להשכלה גבוהה אישרה צירוף החוג למקצועות הבריאות הנלמדים במכללה, החל משנת הלימודים הקרובה. נשיא המכללה אהרון קלרמן: "גאווה גדולה שהחוג יילמד לראשונה אצלנו בגליל" -
לעשות עסקים עם יזמים צעירים
מרכז היזמות של האקדמית גורדון אירח 200 בני נוער כחלק משיתוף פעולה עם "יזמים צעירים ישראל" -
סיור בגן הבוטני לכבוד יום הגנים הבוטניים
ביום רביעי הקרוב יערך ברחבי הארץ "יום הגנים הבוטניים" שיעמוד השנה בסימן גנים בוטניים בעולם משתנה -
"כשאת מורה ביסודי, יש לך הזדמנות נדירה לעצב אנשים בתחילת דרכם"
ודאי אתם זוכרים עד היום את מבטה של המורה שקידמה את פניכם כשהגעתם לראשונה לבית הספר. מאז חלפו כנראה כמה שנים טובות, ויחד עם העולם המשתנה, השתנה לו גם מקצוע ההוראה. אז מה התחדש בכיתה ואיך מרגיש להיות מורה בשנת 2023? קבלו את המודל החדש של מקצוע ההוראה בבית הספר היסודי -
מכללת צפת הצטרפה לקריאת הנשיא להפסקת החקיקה
"זה הזמן להעניק לעם ישראל ביטחון ואחדות, ללא דיחוי", הודיעה המכללה וקראה להכנס למשא ומתן בין הצדדים -
אדריכלות בראייה בינלאומית
המחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצו חיפה מזמינה את הציבור הרחב לסדרת הרצאות בין לאומית מרתקת על תהליך היצירה האדריכלי (The Architectural Design Process) -
"גברים לא אוהבים לשמוע שהם פוגעים בנשים ונערות"
מנכ"ל ארגון סרט לבן ארן רונדל, סיפר על גברים בתעשיית המין, במהלך הכנס הבינלאומי השלישי שהתקיים במכללה האקדמית צפת -
אוניברסיטת חיפה קיימה טקס לזכרה של דריה לייטל ז"ל
טקס מרגש לזיכרה של דריה (דאשה) לייטל ז"ל שנרצחה בידי בעלה -
הזמנה לפתיחת תערוכה באקדמית גורדון
המדור לתרבות ולאומנות באקדמית גורדון מתכבד להזמין את הקהל הרחב לפתיחת התערוכה: מורָה דרך – אנה לוקשבסקי ותלמידותיה: קטיה אנסקי, טלי וסרמן, אנה ורקין, תרצה כדן, תמר כהן ומיכל פקטור. אוצרת: רינה גנוסוב -
נמצאים לקראת לימודים – הכירו את מסלולי הלימוד הבולטים
קיימת חשיבות גבוהה שתכירו תחילה את כל תחומי הלימוד הבולטים -
קורסים במקצועות טיפוליים שכדאי להכיר
יש לא מעט אנשים אשר מעוניינים לעסוק במקצועות טיפוליים, אך הבחירה במסגרת של לימודי פסיכולוגיה לתואר לא בהכרח תתאים עבורם, ההמלצה היא להכיר את כל האפשרויות המוצעות לכם בטרם קבלת ההחלטה -
"אנחנו כאן עבור הסטודנטים"
בקריה האקדמית אונו, קמפוס חיפה נערך טקס חלוקת תעודות לסטודנטים מצטיינים. דיקנית הסטודנטים: אנחנו כאן כדי שהסטודנטים יוכלו להביא עצמם הכי טוב שאפשר (וידאו)