X

שיתוף פעולה חוצה גבולות: חיפה ודיסלדורף

שיתוף פעולה ייחודי בין המחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצו חיפה לבין המחלקה לארכיטקטורה של בית הספר לאמנויות פיטר ברנס דיסלדורף גרמניה, מוזיאון העיר דיסלדורף גרמניה, עיריית דיסלדורף, עיריית חיפה מוזיאון חיפה, נמל חיפה ורשות הנמלים

האם העובדה כי חיפה היא עיר נמל משפיעה על החיים בה? האם אפשר לייצר מרחב המשלב את הנמל והים עם החיים העירוניים המאפיינים את ימינו אנו?

תפישת העולם הרווחת במרכז האקדמי ויצו חיפה משקפת פעילות של המוסד כחלק בלתי נפרד מחיי העיר בה הוא שוכן. במסגרת הלימודים, סטודנטים  לארכיטקטורה מקבלים השראה ממיקומו הפיזי של מוסד הלימודים ומציעים פרשנות משלהם לחיים בעיר נמל ולהשפעתו על המרחב העירוני.

במסגרת שיתוף הפעולה התארחו השבוע  כ-20 סטודנטים ו-3 פרופסורים מבית הספר פיטר ברנס במרכז האקדמי ויצו חיפה.  הביקור כלל הרצאות, סיורים סדנאות עבודה וחקר משותפים

עוד בחדשות


 

מימין לשמאל ראש המחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצו חיפה ד"ר אדר' דנה מרגלית, ענבל ריבלין, מהנדס העיר אדר' אריאל וטרמן (קרדיט: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה)

ערי נמל הן ערים מרכזיות בהתפתחותן של ארצות ואופיין הייחודי בהיבט החברתי, הכלכלי והפיסי. לאורך ההיסטוריה, חשיבותן של ערי נמל נבעה מהיותן מרכזי סחר וייצור ומקומות לבילוי ולתיירות, מרכזי התיישבות של אוכלוסיות מגוונות, מקומות עם קשר לסביבות מרוחקות. אלו הקנו לערי הנמל משמעות וייחוד מרחביים סביבתיים, כלכליים וחברתיים, והפכו אותן לבעלות חשיבות מיוחדת בשגשוג אזורי.  העידן הנוכחי מתאפיין בהתפתחות מואצת של תעשייה, טכנולוגיה וייצור, תיירות, תחבורה, ודרישה למגורים ולסביבות בני-קיימא, תוך הכרה בחשיבות של המורשת ההיסטורית והתרבותית של ערים בכלל, ובשיקום והשמשה מחדש של אזורי נמל מיושנים בערי נמל בפרט.

במסגרת שיתוף הפעולה הייחודי סטודנטים וסגל משתי המחלקות יעסקו בחקר ולימוד של ערי הנמל חיפה ודיסלדורף כמקומות של מפגש ושגשוג של תרבויות, כמקום מסחר, והבנה של חשיבותן לאורך ההיסטוריה, יתעדו וינתחו את מצבן ותפקודן של ערי הנמל ביחס לצרכים העכשוויים, יבחנו  את אופני התפתחות של ערים אלו לנוכח שינויים ואתגרים עתידיים, ויציעו  אפנים לפיתוח ערי הנמל ביחס לפוטנציאל עתידי ובמטרה לאפשר המשך שגשוגן של ערים רבודות אלה.

התוכנית האקדמית המשותפת כוללת קורסים משותפים, ביקורי סטודנטים וסגל במדינות השונות, ותערוכה נודדת על ערי נמל שבהן במוזיאון דיסלדורף ובחיפה.

בסמסטר הראשון  במסגרת סטודיו לתכנון אורבני סטודנטים לארכיטקטורה של המרכז האקדמי ויצו חיפה בשנתם הרביעית  בהנחיית ד"ר אדר' דנה מרגלית ד"ר אדר' גלי ליכטרוב, ואדר' מיכל ברעוז עסקו בלימוד העיר חיפה כעיר נמל ומכלול מאפייניה תוך לימוד ההיסטוריה, הקונטקסט והגיאו-פוליטיקה המשפיעים על המבנה העירוני. מתוך הבנת העיר כאורגניזם פעיל, הסטודנטים פתחו תפיסות תכנוניות והציעו הצעות שונות לפיתוח איזור הנמל בחיפה. בנספח המצורף מופיעות דוגמאות למספר פרויקטים מרתקים. בסמסטר השני, שיתוף הפעולה יימשך והסטודנטים יפתחו הצעות תכנוניות לשתי הערים בקנ"מ קונספטואלי מפורט – מבנים מורכבים.

ד"ר אדר' דנה מרגלית, ראש המחלקה לארכיטקטורה וחינוך במרכז האקדמי ויצו חיפה: "ערי נמל הן ערים מרכזיות בהתפתותן של ארצות ואופיין הייחודי. לערי הנמל משמעות וייחוד מרחביים סביבתיים, כלכליים וחברתיים, והפכו אותן לבעלות חשיבות מיוחדת בשגשוג אזורי. עיסוק בעתידן של ערי נמל הינו חשוב ומאתגר בעידן הנוכחי, המתאפיין בהתפתחות מואצת של תעשייה, טכנולוגיה וייצור, תיירות, תחבורה, ודרישה למגורים ולסביבות בני-קיימא, תוך הכרה בחשיבות של המורשת ההיסטורית והתרבותית של ערים בכלל, ובשיקום והשמשה מחדש של אזורי נמל מיושנים בערי נמל בפרט. אנו בטוחים כי שיתוף הפעולה בין המוסדות אקדמיים, עיריות, ונמלים יביא לחשיבה ביקורתית ואופטימית ולהצעות מרעננות וחשובות לעתיד ערים אלה.  שיתוף הפעולה בנושא ערי נמל הוא דוגמא לאופן בו האקדמיה ככלל והמרכז האקדמי ויצ"ו בפרט יכולים להתערב באופן פעיל ולעסוק בסוגיות אקטואליות חשובות בשיתוף פעולה בין לאומי ועם גופים ציבוריים ומן התעשיה. אני מודה לסטודנטים שלנו  על עשייתם היצירתית והאחראית, למנחים על ההנחיה המקצועית ולגופים השונים על האמון ושיתוף הפעולה הפורה".

מימין לשמאל: אדר' אנדראה זנדריגו, פרופ' אדר' רוברט ניס, ד"ר אדר' גלי ליכטרוב, פרופ' אדר' יורג לסר, ראש העיר חיפה ד"ר אדר' עינת קליש רותם, מהנדס העיר אדר' אריאל וטרמן, ענבל ריבלין, ראש המחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצו חיפה ד"ר אדר' דנה מרגלית.(קרדיט: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה)

 

נספח פרויקטים לדוגמה מתוך הצעותיהם העירוניות המרתקות של סטודנטים מהמחלקה לארכיטקטורה של המרכז האקדמי ויצו חיפה לטיפול בקו החוף ובנמל עליהן עבדו בסמסטר הראשון בהנחיית ד"ר אדר' גלי ליכטרוב, אדר' מיכל בר-עוז וראש המחלקה ד"ר אדר' דנה מרגלית :

נאדין זיאן מזהה ומבקרת את היותה של חיפה "עיר מפורקת" שבה כל אזור, כגון שכונות ההר, אזור המושבה הגרמנית,  "אלעתיקה", "אלגדידה", שכונות אחרות ואזור הנמל, מנותקים ונפרדים זה מזה וגם מתאפיינים בטיפולוגיות וחומרי בנייה שונים. (מודל 1). נדין מציעה לקשור את העיר לים ואת השכונות השונות זו לזו. היא ממשיכה את צירי התנועה, המבט והפעילות של העיר אל אזור הים והופכת אותם למזחים ראשיים המהווים מקום שהייה ובילוי ומחברת אותם זה לזה על ידי טיילת היקפית לאורך הים (מודל 2). את טיפולוגיות הבנייה החיפאיות היסטוריות הקיימות בעיר היא ממשיכה אל אזור הנמל ומוסיפה אליהם בינוי חדש בעל אופי תעשייתי. באמצעות כל אלה נאדין מייצרת סביבה חדשה, מגוונת ועשירה הקשורה לעיר וכוללת: שוק דייגים, מתחמי "מגורי שטיח", מגדלי מגורים  ואיזור בינוי בעל אופי תעשייתי. אלה תוחמים שטחים ירוקים וכיכרות בגדלים שונים המובילים אל הים ולצד הים ויחד מיצרים מתחם  של עירוב שימושים לשירות רווחת והנאת הציבור.

נאדין זיאן  מרכז האקדמי ויצו חיפה

אביגיל דרדיק מתמודדת בהצעתה עם הצורך בפיתוח וציפוך בעתיד לצד חשיבות שימור והצעת מרחבים פתוחים לרווחת העיר והציבור וקידום צורת חיים מקיימת. אביגיל עושה שימוש בקנה מידה שונים וטיפולוגיות בנייה עשירות, כמו גם עושה שימוש ב מבני תעשייה הקיימים באיזור הנמל ויחד מייצרת מרכז עיר חדש המתאפיין בבינוי מרקמי צפוף לאורך קו הים, בנייה גבוהה  בקצוות, שטחים ירוקים נרחבים לצד מבני תעשייה בעלי קנה מידה גדול, ובין כל אלה כיכרות המשמשים להתרחשות עירונית, להתכנסות ומרחב דמוקרטי גדול מחבר בין העיר לים.

אביגיל דרדיק קרדיט: מרכז האקדמי ויצו חיפה

נעה גרגיר נותנת מענה לגידול הדמוגרפי הצפוי הערים השונות ובצורך העתידי של חיפה להתרחב מעבר לגבולותיה תוך שימור אזורי טבע ונוף בעיר העליונה ובמפגש עם הים. אי לכך מציעה נועה להרחיב את הבינוי לתוך הים ומראה כיצד תפישה עירונית נועזת יכולה בו לאפשר מחד שימור של בינוי, טבע ונוף ייחודיים לחיפה ובו בזמן להציע חיים מסוג חדש על ידי שימוש בטיפולוגיות חדשות, קנה מידה גדול,  ומערכות תנועה דינמיות הקושרות את העיר לתוך הים ולכלי התחבורה שבו המשמשים לתעשייה, תיירות, צבא ועוד.   

נופר דויד מתמודדת עם ניתוק העיר העילית חיפה הפרוסה על ההר עם חלקי העיר התחתית והנמל ועם העדר טחים פתוחים בחיפה. היא מראה כיצד באמצעות טיפול בצירי אורך המובילים מההר לים והמשכם אל הנמל נתן ליצר המשכיות עירונית של בינוי, מרחבים פתוחים ופעילות. בהצעתה היא מפרטת את האופן שבו ציר תנועה ופעילות היורד מגן הזיכרון לכוון הים יכול לשלב בינוי הכולל מגורים ופונקציות ציבוריות, ציר ירוק עילי, מרחבי תנועה וככרות לפעילות, בקומת הקרקע ולהסתיים בכיכר תרבותית הנפתחת לים.

סתיו אספורטס מתמודדת עם המתח הנוצר בין פיתוח מהיר, הצורך בציפוף עירוני מואץ של תנועה. היא בוחרת לעבות בבינוי אינטנסיבי את האזור של  מתחם אגד הישן  והצמתים חשובות לידו ולחבר את המרקם הצפוף לאיזור הים והנמל תוך יצירת כיכרות ודרכים המובילות לנמל ומיצרות לצידו כיכר ים שוקקת וטיילת היקפית.

לארה שוח מציעה בינוי ומערכת עירונית חדשה המתלבשות על המערכות הקיימות היום. הגריד האלכסוני אשר היא מציעה מתחבר לגריד האורתוגונלי הקיים בעיר ובכך משנה את כוון המבט, התנועה ופעילות לכוון הים והנוף הרחוק. הבינוי החדש הדינאמי ועכשווי ממשיך אל תוך הים, מגיע עד לרציף שהיום משרת את הצבא ומיצר מרקם אינטנסיבי שמשלב בין רעיונות ים תיכוניים של בנייה סביב חצרות לרעיונות תעשייתיים המתבטאים בקנה מידה חדש, בדינאמיות וקלילות.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

האם קיימת בך היכולת לקבל את הקהילה הלהט"בית?

צפה בתוצאות

Loading ... Loading ...

אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות























<






<