שעת האפס של ישראל
ישראל דוהרת אל הלא נודע, אולי חורבן, אולי התחלה חדשה. צעדי החקיקה הכוחניים והמחאה הגוברת נגדם מוליכים אותנו אל נקודת אפס בזהות הישראלית. מכאן נפתחות כמה דרכים, אולי אלי ריסוק ואולי לבנייה חדשה של זהות ישראלית
בסיפור התלמודי על ארבעה שנכנסו לפרדס, אחד יצא בשלום, אחד התפקר, אחד השתגע ואחד מת (מסכת חגיגה בתוספתא ובתלמודים, בתרגום פשוט). הפרדס איננו מה שמאוחר הרבה יותר פורש כראשי תיבות של תחומי המיסטיקה, פשט-רמז-דרש-סוד, אלא הוא המקום שלפני לפנים חקיקת חוקי יסוד או אמונות יסוד, כאשר הכל תלוי עדיין על בלימה (כבשירו של ביאליק "הציץ ונפגע") ואין יודעים מה למעלה ומה למטה, מה נכון ומה לא נכון. כך המקום אליו מוליכים נתניהו וקהלו את מדינת ישראל, אל "גראונד זירו" היסטורי.
- מנהל מכללת אורט ביאליק לבוגרים: "אתם צפויים להשתלב ולהוביל את ההתמודדות עם אתגרי המחר" (וידאו)
- יו"ר ות"ת ביקר 'באקדמית גורדון' והתרשם משיטות ההוראה החדשניות
- פרופ' אהרון קלרמן: ""אנו צפויים השנה לגדול באופן משמעותי"
- לראשונה בישראל: הושק בכרמיאל מרכז ידע וחדשנות לתעשייה הישראלית
- לראשונה במכללה האקדמית צפת: פרופסור מן המניין
- אוניברסיטת חיפה עומדת לצד העם האיראני במאבקו במשטר
- טיפול רגשי בנוכחות בעלי-חיים
- "אנחנו לא מסתכלים על העבר כעל טעות"
תהיה מה שתהיה אחרית המעשה, ישראל לא תשוב לאחור. היא תהיה אחרת. מעבר למאבק על עצמאותה של מערכת המשפט ושומרי הסף עליהם מסתערים בבוטות חסרת אחריות נתניהו ועושי דברו (או להיפך, נתניהו עושה את דברם כי הוא תלוי בהם במפלט מקלון פלילי ושערי בית הסוהר, ועל כך נכתב ונאמר הרבה) מצויים שסעי יסוד של החברה הישראלית.
בפועלו פתח נתניהו את שערי הגהינום הישראלי של שנאה ושיסוי, עלבון קמאי ורגשי נחיתות, תאוות נקמה ריקנית וקנאות דתית והם לא יסגרו במהרה – גם כשיסיים נתניהו את כהונתו כראש ממשלה, השסעים הללו יהיו עמנו והאוויר הרעיל לא יחדל.
עם הקמת מדינת ישראל, דחתה כנסת ישראל, בהנהגתו הפרגמטית של בן גוריון, את הטיפול באותם שסעים, לא התקבלה חוקה לישראל וענייני הדת קובעו ב"סטטוס קוו" ההיסטורי. התקווה שהניגודים היסודיים הללו יטושטשו עם הזמן לא התממשה – מתחי היסוד, השסעים הטקטוניים, העמיקו. ההדחקה הבן-גוריונית זמנה היה קצוב. כעת קואליציית נתניהו הקימה מרבצם את כל השדים.
נציין שלושה קווי שסע טקטוניים שיחד יוצרים את רעידת האדמה הישראלית. הראשון הוא המתח בין הדת, כמסגרת זהותית של העם היהודי במשך מאות רבות בשנים ובין יסודותיה החילוניים של הלאומיות. מדינת ישראל היא תוצר של פרויקט לאומי, חילוני, ליברלי, חלק מתחיית הלאומיות באירופה. הרצל שרטט בחזונו מדינת רווחה, דמוקרטית וליברלית כבית יפה ליהודים חסרי בית. באמרנו פרויקט חילוני אין זה אומר שאין בחזונו מקום לדת. הדת היא ביטוי אותנטי של רוח האדם והיא חלק מתמונת העתיד שהוא מצייר, אולם בחזונו היא עניין פרטי, מקסימום קהילתי. כהני הדת מנועים מעיסוק פוליטי.
ממשלת הדת
האם נתן את כהני דתנו למשול בנו? לא! האמונה היא אמנם הקשר המאחד אותנו; אולם חפשים אנחנו בכוח החכמות והמדעים. ועל כן נפר כל תחבולות כהנינו אשר יאמרו למשול עלינו, כי נדע לכלא אותם בבתי מקדשי אל, כאשר נדע לאצור גם חיל צבאנו בבתי החילות. חיל הצבא וכהני הדת שניהם כאחד נכבדים יהיו בעינינו, ככל הכבוד הגדול אשר ירחש לבנו אל משרות כהונתם, אשר עלינו לכבדן. אך בהנהגת עניני המדינה, אשר בכבודה יתיימרו, אין להם כל עסק, לבל יביאו בה מבוכה מבית ומחוץ.
הרשות ביד כל איש להחזיק בדעותיו ובאמונת לבו, כשם שהלאומיות לא תחשב לאיש לחטאה. ואם יבואו בני דתות אחרות, או בני לאומים אחרים, לשבת בתוכנו, נכבדם כבוד גדול ומשפט אחד יהיה להם ולאזרחי הארץ. (מועתק מתוך הנוסח באתר פרויקט "בן יהודה")
מעת ייסודה, עמדה התנועה הציונית בעימות חזיתי קשה עם שומרי אמוני ישראל שראו במפעל הציוני מרד כנגד השמים. המתח הזה כרוך היה בלהט רגשות והתקיים כזרם מעמקים בכל שנות קיומה של מדינת ישראל, עד שעלה לפני השטח עם ההתחזקות הדמוגרפית של הקהילה החרדית בישראל.
הציבור החרדי נהנה ממנעמיה של הממלכתיות הישראלית, אולם, בהכללה, בשיחו הפנימי הוא עקרונית לא מקבל את הלגיטימיות של מדינת העם היהודי שאינה הלכתית ולא פועל ידו של משיח. בט' האב הם יאבלו על מה שהיה, לפי הסיפור היהודי, וייחלו למה שיהיה במקום מדינת ישראל הנוכחית, הליברלית, הדמוקרטית והחילונית במהותה.
קו עימות שני, דתי אבל לא חרדי, עולה מהמשיחיות היהודית, מהתקווה בת אלפיים לשיבת ישראל לגדולת ימי קדם. מה שהיה גחלת לוחשת עד למלחמת ששת הימים נהיה לאחריה לתבערה גדולה. הרי יהודה ובנימין, חברון, בית לחם, שילה ובית אל כבר לא היו מקומות בסיפור בלבד – הם היו קרקע ממשית להלך בה. ציבור יהודי גדול שמע את פעמי המשיח. המיתוס היהודי חבר לנוף הקדומים והעלה אש גדולה. כבר בשנת 1926 במכתב מפורסם של גרשום שלום, גדול חוקרי המיסטיקה והמשיחיות היהודית, לפרנץ רוזנצוייג הוא מזהיר מפני הר הגעש המשיחי שעוד יתפרץ ויבלע אותנו ("הצהרת אמונים לשפה שלנו", עוד דבר, 1989. עמ' 59-60). כעת הוא מתפרץ.
דמוקרטיה ותפיסה משיחית של המציאות סותרות זו את זו. בעוד שמדינה דמוקרטית, בכל מקום בעולם, חיה סיפור היסטורי בן עשרות או מאות שנים הרי המשיחיות ניזונה מסיפור בן אלפי שנים שמספרים לעצמם מאמיניה. סיסמת "השב ימינו כקדם" מבטאת את החלום המשיחי לשוב אל גדולת עבר מיתולוגית, אל ירושלים של פעם ואל בניין המקדש. פרלמנט, בכל מקום, יודע לדון בענייני היום. הוא יכול להחליט על תקציב שנתי, מקסימום יעלה בידו לשרטט תכנית חומש. ההיסטוריה המשיחית גדולה עליו. שום פרלמנט לא יכול להחליט בעניינם של הרי קודש.
ההיסטוריה מלמדת שכל אומה שניסתה להחזיר ימי עבר מפוארים על חשבון התנהלות מציאותית – יוון לאחר מלחמת העולם הראשונה כשניסתה לשוב אל מחוזות יון הקדומים בתורכיה של היום, סרביה שניסתה לשוב על "ארץ האבות" בקוסובו, גרמניה של הרייך השלישי שביקשה לשוב אל גדולת הטבטונים האלימה ואל הרייך הראשון של הקיסרות הרומית הקדושה, עיראק של סדאם שחלמה על האימפריה של נבוכדנצר – הובילה לנהרות של דם. כעת משלמים האוקראינים בדם את חלום האימפריה הצארית של פוטין, שמטפחת הכנסייה הרוסית. "השב ימינו כקדם" רוסי.
חלום העבר מסחרר את הדעת. ירושלים, חברון, בית לחם, שילה ובית-אל ומעל הכול הר הבית – מעלים מתת המודע היהודי חלום הרסני לישראל. גם אנו משלמים על פנטזיית השיבה אל גדולת עבר (שבאה לידי ביטוי גם בהתרפקות הנמשכת על אבל ט' באב) בדם יהודים ובדם פלשתינאים. צדקה עשתה עמנו המציאות ההיסטורית שעד 1967 היו כל אלו מעבר לקו הגבול ואפשרו לנו להתרכז בהקמת מדינת ישראל ומוסדותיה. עם השיבה למחוזות קדם נפרעה השפיות הדמוקרטית הישראלית.
גם העימות בין עולי אירופה, המכונים "אשכנזים" ועולי ארצות ערב המכונים "ספרדים" אינו חדש. הרחבתי עליו בעבר הרבה. בכל מקום שישנם גלי הגירה נרחבים לארצות המערב מתרחש העימות בין "הצפון" ל"דרום". הפערים התרבותיים עצומים. הניגודים בלתי נמנעים. אין הגירה קלה, גם לא זו המכונה אצלנו "עליה". הקליטה קשה. קבלת הפנים לעולם אינה במאור פנים. הזרות פועלת את פעולתה. היו שעבדו קשה והשתלבו היטב, דרכם צלחה, וישנם אלו שהשתלבותם הייתה קשה, דרכם לא צלחה והם נושאים בליבם. גם בדור שני ושלישי, את עלבון הכישלון והחולשה.
מדיניות "כור ההיתוך" שהנהיג בן גוריון הייתה כואבת, בוטה, אולם היא חתרה לשילוב כל הבאים לישראל, קיבוץ גלויות חסר תקדים היסטורי, במכלול חברתי אחד, עם שפה אחת – עברית (בהגיית עדות ספרד) ולא יידיש, ערבית או לדינו – וקוד תרבותי "ישראלי" משותף. החל מ-1977, כור ההיתוך נהיה למושג גנאי, הוגדר כמדיניות מעוולת. האירופאיות, ההשכלה, המודרניות, הליברליות, הדמוקרטיה נהיו ל"מזימה אשכנזית". מדיניות הרב-תרבותיות, שנהייתה לדת חברתית חלופית, לא סייעה להשתלבות ועודדה את הסגירות והנבדלות של כל קבוצה. היא הכשירה עוינות הדדית. לא התגבש סיפור ישראלי מאחד, חזק דיו לעמוד בפני קשיי המציאות.
מבחינה זו, המאבק כעת הוא מאבק מעמדי, בין אלו שדרכם צלחה בישראל ובין אלו שחשים שרכבת הישראליות דוהרת קדימה בלעדיהם. רבים בהם אנשי המסורת והדת. המאבק המעמדי נצבע בצבעי המאבק הדתי. מנחם בגין ידע לחבק את עלבונם של יוצאי ארצות ערב וגם עשה בו שימוש פוליטי פופוליסטי; מחנה הימין טרח לשמר את תחושות העלבון ורגשי הנחיתות של תומכיו, גם כאשר רבים מהם עשו חיל, כי התסכול והעלבון הם הון פוליטי משובח. הליכוד שם עצמו כדובר "המוחלשים", אבל לא פעל לחלוץ אותם מחולשתם. האבסורד הוא שבין מובילי הליכוד רבים בעלי ההון – נתניהו הוא מיליונר – ומדיניות הליכוד ושותפיו החרדים דווקא מחלישה את ציבור תומכיהם ומרחיקה אותם מהשכלה, שהיא הכלי החשוב ביותר למוביליות חברתית.
כל אלו, הפער בין חילוניות לחרדיות, הפער בין ארציות למשיחיות, והפער בין הצפון לדרום, בצירופם יחד הם האנרגיה שמניעה את קואליציית נתניהו. מניעיו קטנים, אישיים, נכלוליים, אולם הוא יושב על גבי הר געש שהיה כבוי כמה עשרות שנים וכעת מתפרץ להחריבנו. הוא ואנשיו רוקדים סביב הלהבות ושופכים עליהם עוד ועוד חומרי תבערה. פורום קוהלת מוסיף למהומה את משנתו, צידוקים למהפכה החוקתית, שאף אם תתמהמה בוא תבוא.
לתבשיל היהודי המשולש מתווסף העימות ההיסטורי בין יהודי ארץ ישראל לערביי ארץ ישראל, אלו שהנם אזרחי ישראל ואלו שהם תושבי השטחים הכובשים, נתיני ישראל. הכיבוש הוא רעל לישראל. דברי הנבואה הנוקבים של ישעיה לייבוביץ' מתאמתים בעת הזו. אולם גם בלא הסוגייה המרה הזו, שאין לה פתרון קל, שלושת השסעים הנ"ל קיימים ועומדים ודורשים מענה. אנו מקווים שערביי ישראל יצטרפו למאבק על דמותה של המדינה, אולם הם חשים בצדק שהעימות הוא קודם כל בין יהודים לבין עצמם.
איני יודע מה ילד יום והאם נוכל לשוב ולאחות את קווי השבר. אולם שלושה תהליכים חשובים כבר מתרחשים, ואולי יש בהם יסוד לאופטימיות וליציאה בחיים מ"הפרדס", מהכאוס אליו נקלעה ישראל.
הראשון הוא התעוררותן חסרת התקדים של האליטות הישראליות. ציבור ישראלי גדול מאד, שנושא על כתפיו את מדינת ישראל בתחומי הכלכלה, ההיי-טק, הביטחון, הרפואה, שירותי הרווחה, האקדמיה והתרבות, התעורר (לצערי, רוב המורים עדיין לא תופסים עצמם כאליטה בתחומם וכמי שגם להם יש אחריות למתרחש ולעתידה של ישראל). אנו עדים כעת להרמת ראש של האליטות בכל תחומי חיינו, שמסרבות להיות משרתי ציבור בחברה שאינה דמוקרטית. השד הציוני-ממלכתי, חילוני ברובו, יצא מהבקבוק.
מירי רגב, ורבים אחרים ממנהיגי הקואליציה, יצאו כנגד האליטות. לשיטתם צריך להרוס את האליטות "המתנשאות". המילה "אליטה" נהייתה לכינוי גנאי, אולם אוי לחברה שאין בה אליטות, שאין לה מנהיגות של איכות וקבוצות של מצוינות מקצועית ותרבותית. רבים הפנימו את מסרי השנאה והתביישו במוצאם ובזהותם, בהשכלתם, במצוינותם המקצועית, בעמדתם הליברלית. לראשונה בהיסטוריה של העם היהודי, השכלה נתפסה כפגם וכמום מוסרי לאדם. לא עוד. האליטות הכירו בערכן ויחד עם זאת באחריותן לישראל. הן הרימו ראש ויוצאות למאבק. נולד מחנה דמוקרטי חדש, שחוצה את כל קווי המתאר הזהותיים והפוליטיים שהיו מוכרים לנו עד כה.
התהליך השני הוא אולי "שירת הברבור" של המשיחיות היהודית, של "משיח עכשיו". הסכמי הקואליציה הבטיחו גן עדן לציבור החרד"לי ולמתיישבי יהודה ושומרון. מהר הסתבר לממשלת ישראל שב 2023 כבר אי אפשר לממש את החלום המשיחי הבוטה. העולם הנאור, בעיקר ארה"ב, נעמד על הרגליים האחוריות ואמר לא! עד כאן! סמוטריץ' נהיה לפרסונה נון גראטה במדינות המערב. אלימות שתפרוץ ברחבי הגדה, אינתיפאדה שלישית, תעצים עוד יותר את שברם של "ימות משיח". הציבור הדתי לאומי יעמוד שוב בפני תסכול עצום, כשימות משיח יחמקו שוב מתחת לידיו.
בין שני התהליכים הללו יש קשר. התחזקות התהליך הראשון תעצים גם את ההתנגדות למשיחיות היהודית שפירותיה הם אלימות בלתי פוסקת ושפיכות דמים.
משני אלו עולה תהליך שלישי, שייתכן ויבשיל – המאבק על כך יהיה מר – לשינוי עומק של מדי
משאל גולשים ניוז חיפה והקריות

עוד בחינוך
-
לראשונה במכללה האקדמית צפת: פרופסור מן המניין
פרופ' רביע חלאילה הוא הראשון שמקבל את הדרגה האקדמית הגבוהה מטעם המכללה האקדמית צפת, והוא חבר הסגל האקדמי הראשון, שהחל את הקריירה האקדמית שלו כמרצה במכללה האקדמית צפת בשנת 2009 וצעד את הדרך כולה במכללה האקדמית צפת -
מנהל מכללת אורט ביאליק לבוגרים: "אתם צפויים להשתלב ולהוביל את ההתמודדות עם אתגרי המחר" (וידאו)
130 בוגרים במסלולים השונים של מכללת אורט קריית ביאליק קיבלו את הדיפלומות שלהם ויוצאים אל שוק העבודה עם מקצוע. ראש עיריית קריית ביאליק, אלי דוקורסקי, אמר בטקס כי העירייה ורשת אורט בוחנים את האפשרויות להרחבת פעילות המכללה -
יו"ר ות"ת ביקר 'באקדמית גורדון' והתרשם משיטות ההוראה החדשניות
הנהלת האקדמית גורדון אירחה ביום חמישי את פרופ׳ יוסי מקורי, יו״ר ות״ת (הועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה) ואת אנשי המל״ג והות״ת. -
אוניברסיטת חיפה עומדת לצד העם האיראני במאבקו במשטר
תמונת ענק לזכרה של מהסה אמיני, האזרחית האיראנית שנהרגה על ידי השלטונות האיראנים מכיוון שלא לבשה חיג'אב, והייתה הסמל של מה שהפכו ל"מהומות החיג'אב" באיראן, נתלתה באוניברסיטת חיפה, כסמל למאבק של העם האיראני כולו, והנשים האיראניות בפרט, נגד המשטר באיראן -
פרופ' אהרון קלרמן: ""אנו צפויים השנה לגדול באופן משמעותי"
"הפכנו לאימפריה בתחום מקצועות הבריאות" אומר נשיא המכללה האקדמית צפת "ריפוי בעיסוק הוא החוג השישי שנפתח בין מקצועות הבריאות ואנו רוצים לפתוח גם תואר שני בפיזיותרפיה, בשני מסלולים שכבר אושרו" -
התנהגות פרו חברתית בדגים
*מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה מצא שגם דגי הצלף, החסרים את אזורי הקורטקס המוחיים "הגבוהים", הנתפסים כאחראים על התנהגות חברתית, פועלים בצורה פרו-חברתית כלפי חבריהם, עד שהם חשים "מרומים" -
העתיד של חקר העבר
בינה מלאכותית יצרה סרטון וידאו של ראש הממשלה לשעבר, גולדה מאיר, במהלך אחד מנאומיה שמעולם לא צולם בזמן אמת -
לראשונה בישראל: הושק בכרמיאל מרכז ידע וחדשנות לתעשייה הישראלית
המרכז הינו מבית המכון לייצור מתקדם מיסודו של מינהל תעשיות במשרד הכלכלה והתעשייה. החברה הזכיינית המפעילה את המכון מורכבת מקבוצת הייעוץ Tefen יחד עם חברת ESI והמכללה האקדמית להנדסה בראודה בכרמיאל -
שת"פ בינלאומי - המכללה האקדמית תל-חי חתמה על שיתוף פעולה עם אוניברסיטת ספריק בקושיצה סלובקיה
המכללה האקדמית תל-חי חתמה על שיתוף פעולה עם אוניברסיטת ספריק קושיצה Pavol Jozef Šafárik הסלובקית. שיתוף הפעולה יתמקד, בתחילה בתחומי מדעי החברה והרוח ובשלב הבא יורחב לתחומים נוספים -
מרגש - המיזם שפיתחה הסטודנטית שנפטרה מבראודה הוטמע במרכז הרפואי זיו
במסגרת שיתוף פעולה מתמשך בין מכללת בראודה שבכרמיאל לבין המרכז הרפואי זיו, פגשו סטודנטים את צוות הטראומה ותכננו פתרונות לאתגרים שהועלו. הסטודנטים הציגו את הפרוייקטים לצוות הרפואי ובניהם מיזם למכשיר א.ק.ג שפיתחה הסטודנטית אור יקיר ז"ל, ונפטרה לפני סיומו -
חשים שילדיכם מופלים? הקליניקה למשפט באוניברסיטת חיפה מפעילה מוקד לפגיעה בזכויות במערכת החינוך
הקליניקה למשפט ומדיניות חינוך של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה החלה להפעיל מוקד לפניות ותלונות הנוגעות לפגיעה בזכויות במערכת החינוך, ללא תשלום. במקרים רבים, ההורים לא מכירים לעומק את כל הזכויות המגיעות להם ולכן הם נכנעים לתכתיבים או אפילו איומים של בתי הספר, רשתות החינוך או העיריות -
במגרש שלו
עם יותר מ-30 שנות ניסיון בתחום, מתן נחמיאס משתף את סיפורו בתחום הספורט והחינוך לקראת שנת הלימודים הקרובה, וקורא לדור העתיד במחוז חיפה להצטרף למועדונים הבית ספריים, לצאת מהמסכים, להתחבר לקהילה וללמוד על כח רצון והתמדה -
טיפול רגשי בנוכחות בעלי-חיים
טיפול רגשי בנוכחות בעלי-חיים בגישה הדדית לילדים הסובלים מחרדות וקשיים חברתיים -
"אנחנו לא מסתכלים על העבר כעל טעות"
מאמר חדש של ד"ר זנט כהן מהמכללה האקדמית צפת וד"ר יצחק דהן מאוניברסיטת חיפה, המבוסס על מחקר שביצעו, שם במרכז את החוזרים בתשובה ובוחן את הגורמים המעצבים את זהותם הדתית. המאמר פורסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Nova Religio -
"לשונא שלי אני לא מאחלת שיגיע לבית אבות"
מאמר של ד"ר פליקס קפלן מבית הספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית צפת, המבוסס על מחקר המתאר את שגרת הטיפול של מטפלות סיעודיות במחלקות לתשושי נפש, חושף את קשיי התמודדותן ומאיר את האתגרים הכרוכים במלאכת הטיפול הסיעודי. המאמר התפרסם בהבלטה בכתב העת של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה -
"בוער בי השינוי בשבילי זה כמו תרופה"
לפני קצת יותר משנה התחלתי למלא את מה שבוער בי או ליותר דיוק מלאתי את הבערה שבי בשינוי אמיתי כל זה קרה כאשר נפתחה תוכנית לש"ם (לאנשים שמגיעים מהשטח) . טור דעה -
תוצאות מחקר: כמחצית מהמשתמשים בגינות הכושר הציבוריות עושים זאת למשחק או מנוחה
גינות כושר ציבוריות, האם ההשקעה כדאית? רק כמחצית מהמשתמשים בגינות הכושר הציבוריות עושים זאת למטרות אימון. כך עולה ממחקר חדש שנערך בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה ופורסם בכתב העת Cities & Health. "המתאמנים מהווים רק כמחצית מהמשתמשים והשאר משתמשים במתקנים למטרות משחק או מנוחה", אמרה תלמידת המחקר איריס רן, מעורכות המחקר -
עולים לירושלים
ראשי החוגים ובעלי תפקידים אקדמיים נוספים במכללה האקדמית צפת, נסעו לביקור באקדמיה הלאומית למדעים ובמרכז הבין תרבותי בירושלים וספגו את האווירה הייחודית של העיר -
בואי כלה - שמלת כלה ומוסכמות חברתיות
עונת החתונות בשיאה ולכל כלה יש שמלה לבנה אחת לפחות, הסטודנטים במרכז האקדמי ויצ"ו חיפה בחנו את מקומה של הכלה ושל טקס החתונה בתרבות ובחברה -
הישג מרשים למחלקה לתקשורת חזותית במרכז האקדמי ויצו חיפה
גליה ביסטריצקיה וקטרינה אלי, בוגרות המחלקה לתקשורת חזותית ועיצוב גרפי במרכז האקדמי ויצו חיפה, יצרו במסגרת פרויקט הגמר שלהן סרט אנימציה בשם Freedom St. 24/2. הסרט, מציג את סיפורו של בניין אוקראיני, מהמאה התשע עשרה ועד היום -
כבוד: חוקרות מאוניברסיטת חיפה בקבוצה שזכתה במענק של 20 מיליון יורו
חוקרות של אוניברסיטת חיפה הן חלק מקבוצה שזכתה במענק של 20 מיליון יורו בתוכנית הורייזן היוקרתית של האיחוד האירופי -
האלימות במעונות היום, שינוי מערכתי וכוחו של חינוך
שימת הלב השלילית שקבלו אירועים אלו העלתה אל סדר היום עובדה בעייתית: דווקא בשנות החיים הראשונות – תקופה מעצבת קריטית בהתפתחות כל אדם – ההבניה המקצועית, הנורמות הפרופסיונליות, הכללים ואכיפתם לוקים בחסר -
כיצד האופנה רואה את היחסים שבין האדם למכונה, הטבע והתרבות
תערוכת הבוגרים 2023 של המרכז האקדמי ויצ"ו חיפה, מראה איך קשר בין דורי, הקשר בין האדם לטבע, פמיניזם דתי, אספקטים חברתיים ועוד – באים לידי ביטוי באמצעות אופנה -
מהמעגל הפנימי, דרך מערכות יחסים ועד לנושאים חברתיים
תערוכת הגמר של בוגרות ובוגרי המרכז האקדמי ויצו חיפה. מציגה את השפעת הרשתות החברתיות על עולמנו, אספקטים חברתיים שונים ועוד. התערוכה תינעל השבוע, כדאי למהר ולראות -
אספקטים של חוויות אישיות לצד מגמות טכנולוגיות, חברתיות ואקולוגיות
השפעת האינטליגנציה המלאכותית על עולם היצירה, קיימות ושמירה על הטבע, אספקטים חברתיים שונים ועוד יבואו לידי ביטוי בפרויקטים שונים ויצירתיים שיוצגו במסגרת תערוכת הגמר של בוגרות ובוגרי המרכז האקדמי ויצו חיפה -
רגע השיא - תערוכת בוגרים 2023
השפעת האינטליגנציה המלאכותית על עולם היצירה, קיימות ושמירה על הטבע, אספקטים חברתיים שונים ועוד יבואו לידי ביטוי בפרויקטים שונים ויצירתיים שיוצגו במסגרת תערוכת הגמר של בוגרות ובוגרי המרכז האקדמי ויצו חיפה -
להיות איתם בשנים המעצבות ביותר. בין ארגז החול לבינה המלאכותית
השנים הראשונות בחינוך ילדים הן המשמעותיות ביותר, ואחראיות על פיתוח כלל יכולות הילד, בתחום החברתי, הרגשי, המוטורי והשכלי. התקופה הנוכחית מוסיפה אתגרים חדשים ומורכבים שמחייבים הסתגלות וכלים חדשים -
חבר חדש בוועד המנהל של המכללה האקדמית גליל מערבי-דוד אבן צור
המכללה האקדמית גליל מערבי בחרה בראש עיריית קריית ים, דוד אבן צור, לחבר הוועד המנהל של המכללה. אבן צור: "המכללה האקדמית גליל מערבי היא מרכז אקדמי מצוין שמספק לתושבי הצפון והסביבה בית מצוין להתפתחות" -
ספר הילדים כ"שער לשינוי חברתי וחינוכי"
"ילד אחד, מורה אחד, ספר אחד, עט אחד יכולים לשנות את העולם" לימדה אותנו פעילת זכויות האדם מלאלה יוספזאי, ואנחנו חושבות שזה נכון (צפו בווידאו) -
מהאקדמיה לשוק העבודה. סטודנטים במחלקה לתקשורת האקדמית כנרת בסיור מקצועי
ימים אחדים לפני תום שנת הלימודים, יצאו תלמידי שנה ב' במחלקה לתקשורת באקדמית כנרת, לסיור מקצועי בלווית המרצה שלהם בדוברות ויח"צ יובל פלג -
מחקר ראשון מסוגו בים העמוק
תרומה משמעותית להעמקת המחקר והפעילות האקדמית של אוניברסיטת חיפה: חברת אנרג'יאן תשקיע, כחלק מפעילות האחריות התאגידית והסביבתית שלה, במחקר חדשני בים העמוק שיבחן הימצאותם של הידראטים בקרקעית הים התיכון ואת השפעותיהם על הסביבה הימית כתוצאה משינויי האקלים -
מהפכת ה-AI מהווה שינוי מאוד מרכזי בכללי המשחק. ככל שנשתמש בה יותר, כך לומדים עלינו יותר
עו"ד הדס תמם בן אברהם, ראש המכון לניהול סיכוני סייבר "בקריה האקדמית אונו", עומדת בראש הגוף היחיד בארץ החוקר ומלמד כיצד להתמודד עם משברי סייבר. מה שמכריע את הישרדות העסק, הוא לא רק החזית הטכנולוגית, אלא כמו במשברים אחרים, הניצחון מושג בזכות החזית המשפטית, הרגולטורית, המוניטין ועוד -
הטרנד החדש: מעגלי גברים
עוגן חדש הוקם לגברים אשר חשים בדידות ועוני רגשי, גם נוכח הצלחה עיסקית – משפחתית – זוגית בחייהם. מה קורה שם באמת? כל הפרטים בכתבה -
מה עשו בכירים מאוניברסיאות מובילות בארה"ב במכללה האקדמית צפת?
בשבועיים האחרונים ביקרו במכללה האקדמית צפת שתי משלחות שכללו אנשי אקדמיה בכירים מאוניברסיטאות מובילות בארה"ב, שהתרשמו מהקמפוס החדש ומכון הסימולציות הרפואיות המתקדם בו. נשיא המכללה: "חשוב לנו מאד לקדם את פעילותה הבינ"ל של המכללה שתפסה תאוצה רבה בשנים האחרונות" -
פרופסור שמעון עמר התמנה לתפקיד נשיא מכללת אורנים
לפני הצטרפותו למכללת אורנים, שימש פרופ' עמר כנשיא המרכז האקדמי ויצ"ו חיפה, כנשיא מכללת אוהלו, כראש המחלקה לביוטכנולוגיה, אותה ייסד, במכללה האקדמית בראודה בכרמיאל וכמנהל בכיר באינטל ישראל -
לראות את העולם אחר"ת
מכללת אורנים מציגה תערוכה חדשה הכוללת מופע מרהיב של עולם יצירה – אישי, נוגע ומחבק המשלב תרבות, ספרות, אמנות ושילוב אמנויות שונות בתחומי החינוך (כתבת וידאו) -
מכללת אורנים תעניק אות כבוד לנשיאת בימ"ש העליון בדימוס, השופטת דורית בייניש ולמשנה לנשיאה בדימוס, השופט סלים ג'ובראן
אות כבוד לנשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת דורית בייניש ולמשנה לנשיאה בדימוס, השופט סלים ג'ובראן על תרומתם יוצאת הדופן לחברה הישראלית. בין נימוקי וועדת הפרס: בפסיקתם עיצבו באופן משמעותי את הנוף המשפטי של המדינה ובראשוניותם הציבו סטנדרטים חדשים של מחויבות מערכת המשפט למגוון האנושי -
הכרה בין-לאומית לתוכנית החדשה ל"ניתוח התנהגות יישומי פרימיום" באקדמית גורדון
האקדמית גורדון משיקה תוכנית חדשה לניתוח התנהגות יישומי, בעלת הכרה בין-לאומית וקורסים משלימים ללא עלות נוספת. המטרה: להכשיר נשות ואנשי מקצוע מקצועיים לאחד המקצועות המבוקשים והמרתקים – מנתחי התנהגות. מפגש פתוח יערך ביום ראשון הקרוב בזום (וידאו) -
"המדינה חייבת לבצע אפליה מתקנת להעצמת המוסדות האקדמיים בגליל"
שלומי בן נון שסיים השבוע את תפקידו כמנכ"ל מכללת צפת, מספר בראיון פרידה על האתגרים בניהול מוסד אקדמי בגליל, על הפרויקטים הרבים שהוציא לפועל במהלך כהונתו, ועל עובדי המכללה אליהם יתגעגע -
עשרות תלמידים מחיפה סיימו פרויקט למצוינות טכנולוגית בהובלת מהנדסים מחברת רפאל
במסגרת תכנית הקיץ, התלמידים הגיעו למתקן החברה ולסדנאות במרכז הטכנולוגי ושם השתתפו, למדו ונחשפו לפעילויות במגוון רחב של תחומי דעת מדעיים. בתום שלבי הלמידה המעשית בקורס, התלמידים הציגו פרויקט גמר המבוסס על תהליך הלמידה -
כוחה המרפא של האמנות
בוגרי התואר הראשון במכון לאמנות במכללת אורנים החליטו השנה להשתמש בכוחה של היצירה בכדי לדבר על דברים לא פשוטים – וכך נוצרה תערוכה מעוררת השראה, מרגשת ועוצמתית -
אוניברסיטת חיפה תקים מרכז לחקר הים
מרכז לחקר הים "שביל הים" יתקיים באוניברסיטת חיפה בשיתוף פעולה עם שברון מדיטרניאן לימיטד ורציו אנרגיות -
מועצת חוף הכרמל משיקה שיתוף פעולה עם מכללת אורנים לחינוך לגיל הרך
בישיבת המליאה האחרונה אושר שיתוף הפעולה, וכבר בשנת הלימודים הקרובה יושק פיילוט ראשוני, במסגרתו ייהנו צוותי החינוך במעונות היום של המועצה ממערך הדרכות והכשרות מקצועיות מהשורה הראשונה בשיתוף מכללת אורנים לחינוך -
מעצבים את המחר
האם מכונות אכן עומדות להשתלט על החיים האנושיים? כיצד משפיעים מאבקים חברתיים על האופנה? וכיצד פיתוחי טקסטיל יכולים להשפיע על המסר שעובר דרך הבגד? -
תוכנת בינה מלאכותית הכינה את ברכת הסיום ל-748 סטודנטים שסיימו את התואר במכללה האקדמית צפת
במכללה האקדמית צפת התקיים טקס הענקת תארים לסטודנטים, ביניהם בפעם הראשונה גם בוגרי התואר השני. בשלב הברכות הקריא מנכ"ל המכללה נאום לבוגרים שכתבה עבורו תוכנת הבינה המלאכותית -
בשורות טובות להורים: אוניברסיטת חיפה תכשיר סייעות לילדים בחינוך המיוחד
במסגרת תכנית ייחודית שתוביל המחלקה לחינוך מיוחד במינהל החינוך, יוכשרו לראשונה הסייעות באוניברסיטת חיפה בהתמודדות עם אספקטים רגשיים והתנהגותיים בעבודה עם ילדי החינוך המיוחד וסביבתם -
פסטיבל 'בום בפריים' – עוצמה של מכאובים אנושיים
הקרנות הבוגרים של החוג לתקשורת במכללת אורנים לוקחת למסע אל נבכי הנפש ועומקי החברה הישראלית. הכינו ממחטות, אף עין לא תישאר יבשה – בהתחייבות -
התמודדות עם תהום הנפש כמנוע ליצירה
תערוכת הבוגרים של התואר השני באורנים מעניקה מראה המשקפת לצופיה את המציאות המורכבת בישראל על גווניה השונים. חשיפה אישית ואנושית של המציגים בה, שאסתטיקת היצירות בהם מדגישה את הפער בין התהום לבין העדינות בה היא מוצגת -
שרים כל הדרך אל התואר
מול קהל של מאות סטודנטים ואורחים, קיימה המכללה האקדמית גליל מערבי את אירוע הגמר של 'הכוכב שלנו', תחרות השירה שכבר מזמן הפכה למסורת, והייתה נוצצת במיוחד עם מיטב הכישרונות שהרימו את הקמפוס באוויר -
מסין באהבה
דוקטור רתם לוז מהחוג לספרות אמנות ומוסיקה מהמכללה האקדמית צפת הוזמנה לעיר טאישינג, להשתתף כאורחת הכבוד בטקס הפתיחה של יום המוסיקה הבינלאומי. בטקס הפתיחה ניגנה על פסנתר את הסונטה לפסנתר שכתב אביה, המלחין יחזקאל בראון -
לאחר ארבע שנים, חילופים בראשות אגודת הסטודנטים במכללת אורנים (וידאו)
אחרי ארבע שנות כהונה, אלון באום, 27 , מנשר, מסיים את לימודיו במכללת אורנים ונפרד מהתפקיד שלו כיו"ר אגודת הסטודנטים של הקמפוס. לירן בסון, 26, אף הוא מנשר, סטודנט לחינוך חברתי קהילתי ותקשורת, הוא היו"ר הנכנס לתפקיד. אז מה התפקיד של אגודת הסטודנטים? איזה משמעויות יש לה? ואיך היא תורמת לסטודנטים שלה? -
ברבי, ניתוח קיסרי וכלבים, בתערוכת הסיום של בוגרי החוג לספרות אמנות ומוזיקה במכללת צפת
התערוכה כוללת עבודות אמנות יצירתיות במיוחד, בהן מיצג ניתוח קיסרי, סדרת ציורי אקריל עצומים של ברבי יוצאת מהקופסה, מיצג כלבים נטושים מקרטון, וכן פסלים ומובייל פחם -
פרס כנרת בתקשורת 2023 לעיתונאי בן דרור ימיני
הפרס הוענק בוועידת הסטודנטים באקדמית כנרת שדנה בסוגיה "תוכנית לוין-רוטמן – רפורמה או הפיכה משטרית" -
הוצאת ילדים ממשמורת הורים-מוצא אחרון
אירוע סוף השנה בבית הספר לעבודה סוציאלית סיפק דיון מעניין במיוחד של השופטת אילנית אמבר בנושא תפקיד העובדים הסוציאליים בהגנה על ילדים. הסטודנטים הציגו את עבודות הסיום ואף נפגשו עם נציגת איגוד העובדים הסוציאליים -
קייטנה רב תחומית- מכללת אורנים
פעילות איכותית ותכנים מרתקים, תוך מתן יחס אישי לכל ילד וילדה אשר מפעילה היחידה לנוער שוחר מדע -
שיתוף פעולה מיוחד בין החוג לסוציולוגיה והחוג לאזרחות במכללת אורנים לבין האוניברסיטאות במרוקו
למידה אקדמית תוך כדי מפגש בין-תרבותי בין חברי הסגל והסטודנטים של החוג לסוציולוגיה והחוג לאזרחות באורנים לבין הסטודנטים בחוגים המגוונים בשתי האוניברסיטאות במרוקו -
האקדמית צפת: שת"פ עם 18 אוניברסיטאות ב-16 מדינות
הנהלת המכללה אירחה את ראש עיריית כרמיאל משה קונינסקי. בשיחת עבודה לאחר הסיור, דנו במגוון שיתופי פעולה בין המכללה לעיר כרמיאל ותושביה. נשיא המכללה את הסכמי שיתופי הפעולה הבינלאומיים של המכללה -
מורן זיסרסון מונתה למנהלת השיווק והדיגיטל של המכללה האקדמית להנדסה בראודה כרמיאל
זיסרסון, שעובדת במכללה בתפקידים שונים כבר למעלה מעשור, תחליף בתפקידה את שני אילני שפורשת לגמלאות, לאחר כ-15 שנים בתפקיד -
איך נדע לבחור ספר ילדים טוב?
"כי ספרים נמסים לאט" (מאיר שלו) כתבה: רויטל יהלום חכמוב, מנהלת המרכז ע"ש מרים רות לתרבות וספרות ילדים, מכללת אורנים -
"בגלל שצמחתי מבפנים כולם התרגשו בשבילי"
בתחילת יולי יתקיימו טקסי הענקת תארים לבוגרי המכללה האקדמית צפת. ד"ר אילנית ברנזון שלמדה לתואר ראשון במכללה ובהמשך עבדה בה שני עשורים כיועצת אקדמית, המשיכה לתואר שני ודוקטורט והפכה למרצה בסגל האקדמי -
השראה במכללת אורנים
בנוף החינוכי השוקק של היום שבו התלמידים מופגזים כל הזמן במידע, מציאת מרצה מעורר השראה ושובה לב יכול להיות דבר רב־ערך עבור הסטודנטים והסטודנטיות. מתוך הבנה זו קם הפרויקט "מרצה מעורר השראה" במכללת אורנים -
חדש באקדמית גורדון: תואר שני מחקרי עם תזה
תוכנית חדשה זו היא הצעד הבא בהתפתחות האקדמית גורדון ואושרה על ידי המועצה להשכלה גבוהה. פרופ' יחזקאל טלר, נשיא האקדמית גורדון: "תוכנית במסלול מחקרי מחזקת את הפרופסיה של החינוך. מעתה מורים טובים יוכלו להיות גם חוקרים מקצועיים" -
מה חושבים הסטודנטים על תוכנית החקיקה המשפטית של תוכנית לוין - רוטמן?
במשאל קצר שנעשה בקרב סטודנטים,התברר שרוב הנשאלים אינם מכירים היטב את תוכנית החקיקה המשפטית של לוין -רוטמן ואת המחלוקת על הרפורמה/הפיכה משטרית. ועידת סטודנטים במכללת כנרת עונה על השאלה -
כבוד: שני סטודנטים מהאקדמית כנרת קבלו מלגה של רשת מלונות הילטון
מלגה יוקרתית מטעם רשת מלונות הילטון העולמית הוענקה לאיה זיידאן ואלכסנדר קודינוב, סטודנטיים מהמחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת -
ד"ר ענבל ריבלין התמנתה למנהלת מוזיאון הכט באוניברסיטת חיפה
מוזיאון הכט של אוניברסיטת חיפה הוא מוזיאון לאמנות וארכיאולוגיה. בתחום האמנות הוא מציג את אוסף האמנות של משפחת הכט, הכולל פריטי אמנים מזרמים שונים -
לראשונה בישראל: הסמכה בניתוח התנהגות
במכללה האקדמית כנרת נערך טקס להסמכת בוגרי תואר שני בניתוח התנהגות שמשמש גם ככלי טיפולי למגוון רחב אתגרים התנהגותיים ורגשיים בקרב ילדים ובוגרים -
פסטיבל שובר מסך יוצא לדרך
אירוע תקשורת ייחודי מסוגו, פסטיבל "שובר מסך", יתקיים ביום שלישי (13 ביוני) באקדמית עמק יזרעאל ויארח אנשי תקשורת מהמובילים בישראל -
תערוכת הצילומים "בין אדם לים" באקדמית גורדון מעלה את סוגיית חשיבות הים לאדם (וידאו)
החוג לתקשורת ולחדשנות באקדמית גורדון, הפיקוח על הקולנוע והמדיה במשרד החינוך, ומערכת "ניוז חיפה קריות", מזמינים את הקהל הרחב לתערוכת הצילומים "בין אדם לים" -
תיעוד היסטורי משפת הכנרת
פטרוס, אנדריאס ופיליפוס – חפירות ארכיאולוגיות באתר בית הבֶּק חשפו כתובת פסיפס במקום הולדתם של שלושה מתוך 12 השליחים, ביניהם שמעון פטרוס ראש השליחים. צוות "Expedition Unknown" של ערוץ Discovery הגיע לתעד את החפירות שנערכות בראשות פרופ' מרדכי אביעם ממכללת כנרת ופרופ' סטיבן נוטלי מ-NYACK קולג'. כעת התיעוד ההיסטורי עושה את דרכו אל מסכי הטלוויזיה ברחבי העולם -
ללא מחיצות: סטודנטים חילוניים ודתיים שמרו שבת יחד
הסטודנטים שהגיעו לשבת משותפת בקצרין השתייכו לזרמים שונים בדת, שחלקם הגיעו עם בני משפחותיהם ולצדם השתתפו סטודנטים חילוניים. -
שגריר סין ביקר במכללה האקדמית צפת. על הפרק: קידום קשרים עם מוסדות אקדמיים בסין
על רקע התחממות היחסים בין ישראל לסין, הגיע שגריר סין בישראל מר צאי רון לביקור במכללה האקדמית צפת. במהלך פגישת עבודה הציע השגריר רון ששגרירות סין תסייע ותפעל לקידום הקשרים בין המכללה למוסדות אקדמיים בסין -
חינוך במאה ה-21: חיבור בין טכנולוגיה חדשנית לדרכי למידה חדשניות
ההתפחויות הטכנולוגיות שהביאה המאה ה-21 מחייבות את מערכת החינוך להתפתח ולהתאים את עצמה לסביבה לימודית חדשה וחווייתית שמשלבת עולם שלם של יישומים דיגיטליים. בקריה האקדמית אונו לוקחים את העולם המשולב של החינוך והטכנולגייה עוד צעד קדימה ומטמיעים בחינוך גם את הבינה המלאכותית שהולכת ותופסת נפח גדול יותר בחיים המודרניים -
אוניברסיטת חיפה דורגה במקומות 101-200 בעולם והראשונה בין אוניברסיטאות המחקר בישראל במדד הקיימות היוקרתי של Times Higher Education
המדד בוחן את ההשפעה של מוסדות אקדמיים במדדי הקיימות החברתית והסביבתית שנקבעו על ידי האו"ם. זהו זינוק של למעלה מ-100 מקומות לאוניברסיטת חיפה לעומת השנה שעברה, והיא מדורגת במדד לצד כמה מהמוסדות האקדמיים המובילים בעולם, כגון המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) ואוניברסיטת ניו-יורק -
כיצד יכולה מערכת החינוך להנגיש עצמה למען ילדים שסובלים ממוגבלויות
ד"ר נועה טל-אלון מהקריה האקדמית אונו, מכירה היטב את נושא התלמידים שסובלים ממוגבלות כלשהי והיא מציעה שורה של פתרונות קלים לביצוע שיעזרו לילדים להשתלב לא רק בלימודים אלא גם בחברה שסובבת אותם -
עמק של אפשרויות (וידאו)
באקדמית עמק יזרעאל מציעים מגוון רחב של תוכניות לימוד לתואר ראשון ותואר שני וייעוץ אישי לכל סטודנט