X

"נער צריך שתהיה לקיום שלו משמעות"

מנהל תחום קהילה בעלם, עמית פרלסון, מאמין שאף אחד לא מתאבד כי הוא ראה כתבה בעיתון. "צריך לדבר כדי לזהות מצוקה", הוא אומר, "טבעי שילד ישאל את עצמו, אם יש תשעה מיליארד אנשים בעולם, מה המשמעות של הקיום שלי?"

"הבעייה היא לא ההתאבדות, אלא הגורם להתאבדות. אנחנו קוראים לזה אסטרטגיית הישרדות, למרות שזה לא תמיד מסתיים בהישרדות. אני יכול לבחור כל מיני דרכים להתמודדות עם כאב או תסכול או חוסר אונים", אומר עמית פרלסון, מנהל מטה תחום קהילה בעמותת עלם, המלווה נוער במצבי סיכון ואחראי על הכשרת וליווי מתנדבים, בעקבות המקרה שבו תלמידת כיתה ז' בחיפה נפטרה בנסיבות טרגיות.

"בשביל להתאבד צריך שתהיה בך המון אלימות". עמית פרלסון
צילום: אלבום פרטי


"אף אחד לא מתאבד כי הוא קרא מודעה בעיתון", אומר פרלסון, "בשביל להתאבד אתה צריך שיהיה בך המון אלימות. ואתה צריך להיות במצב תקוע, בלי פתרון ובלי תקווה. זה לא משהו טרנדי. ככל שאנו כחברה, לא מדברים על משהו ומסתירים, הוא הולך וגדל. והסיסמאות האלה, "מתה בנסיבות טראגיות"- מובנות לכולם. אנשים לא יודעים מה הכוונה? אנחנו כאילו מרמים את עצמנו. אני בעד לשים את הדברים על השולחן ולדבר. זה גורם מאוד משמעותי בחברה שלנו. יכול להיות שיש ירידה בגלאים, אבל לא מפרסמים את הנתונים". "אין קשר בין פרסום על התאבדויות להתאבדויות. צריך לדבר. איך מזהים סימנים. איך חברים מסייעים אחד לשני. אני רוצה שתהיה הצפה. שנערים בבית ספר יוכלו לגשת ולהגיש, אנחנו דואגים לחבר שלנו".




יש שינוי בתחום?

"כן, יותר ויותר. משרד החינוך מפעיל סדנאות בבתי ספר בכדי שילדים ישימו לב אחד לשני ויבואו ויתריעו. לשם הולכים. מדברים על זה יותר".

והסיבות להתאבדויות?

"שאין לי כתובת. שאין עם מי לדבר. שאני בתחושה שלא רואים אותי.גם אם עושים עלי חרם, אני צריך שעולם המבוגרים יראה אותי. שיהיה לי עם מי לדבר כדי לחשוב איזה דלתות פתוחות בפני. ברגע שאני מרגיש לבד בעולם ויש כאב בלתי נסבל, צריך שיהיה מימד של אלימות, כי בסוף אתה הורג בן אדם. מעט אנשים יכולם להרוג את עצמם. צריך שיהיה שם סבל מאוד גבוה שגורם לאלימות מאוד גדולה. הבוקר דיברתי עם פסיכיאטרית על כך שנער מסויים הוא לא אובדני. שאם הוא יהיה מתוסכל, עצוב ולא יהיה מי שיחבק אותו, הוא עלול לפגוע בעצמו. הוא צריך שתהיה לו המעטפת של עולם המבוגרים".

"בדרך כלל יש סימנים". צילום: פיקסאביי

יש איפיונים מקדימים?

"זה פגיעה עצמית, זה נמצא על הרצף הזה. כמו אנורקסיה שבה אדם מרעיב את עצמו. זה יכול להיות חתכים. לא במטרה להרוג את עצמי, אלא להחליף כאב בכאב אחר, שלכאורה אני שולט בו יותר. לפעמים קשה לשים לב שילד לא אוכל שבועיים, אבל יש אחוז מסויים שהפגיעה העצמית קיימת. יש מצבים שבהם התגובה היא מעכשיו לעכשיו. למרות שבדרך כלל יש סימנים. הם יהיה מי שיקשיב, הם ידברו על זה".

הורים ישאלו את עצמם, אם יש סימנים שניתן לשים לב אליהם.

"אנחנו בעמותת עלם, רואים לא מעט סימנים בדיגיטל. באינסטגרם או בטיק טוק. משפטים כמו 'בא לי למות'. או כאלה שמשוטטים באתרים שנותנים עצות, איך לעשות זאת בצורה יעילה. טיפים. עוברים מהשלב של דיבורים לשלב שבו מתכננים. כל ילד יכול להגיד, בא לי לשרוף את בית הספר, זה לא אומר שמחר הוא יעשה זאת.הרבה ילדים אומרים בא לי למות או אני רוצה למות. אבל יש כאלה שמתחילים לתכנן. לקפוץ, או לתלות את עצמם, או לקחת הרבה כדורים. זה כבר שלב אחר שאפשר לזהות אותו בשיחה. בספרות המקצועית זה נקרא 'לקנות את החבל'. לבדוק גובה של בניינים. לגנוב מההורים מספיק כדורים שיהיה לי לבלוע. קשה לראות זאת. אבל אנשים קרובים יכולים להרגיש".

יש מקרים שילד כזה חומק מתחת לרדאר? שאנו לא רואים את הסימנים?

"זה שילד נמצא במצוקה, תמיד יש סימנים. ובדרך כלל גם בולטים. זה עדיין לא אומר על אובדנות. יש הרבה אמצעים להתמודד עם מצוקה. זה יכול להיות עם אלימות כלפי חוץ או להפגין אלימות כלפי פנים. במידה מסויימת, שימוש בסמים הוא פגיעה עצמית. אני עושה משהו שפוגע בי. אין נער שלא יודע שסמים פוגעים בך. אבל הוא עושה זאת כי כרגע זה עוזר לו להקהות איזה שהוא כאב. או בעיה שהוא מתמודד אתה. או ללכת לזנות. יש הרבה אסטרטגיות בכדי להתמודד. אחת מהן היא פגיעה עצמית. אבדנות היא משהו שמישהו ויתר על כל האופציות. אדם שמרגיש חוסר אונים וייאוש יחד".

הפתרון הוא לדבר?

"אף בעיה לא נפתרת בקלות מדיבורים. צריך שנער כזה ירגיש שיש מישהו שמבין אותו. שיודע מה אני עובר. שאני לא סוחב לבד את הבעייה. את הקושי, את הכאב שלי. והדבר השני, הוא שיש לי משמעות. אם עמית אוהב אותי, אז אולי שווה שאני אשאר פה בעולם הזה".

"כמו השיר של אריאל זילבר ששואל עצמו, 'מי אני'? יש תשעה מיליארד אנשים בעולם. אבל אם יש מורה שאוהבת אותי. אם מאמן הג'ודו שלי מעריך אותי, זה נותן לי משמעות. אם אני עובד בגלידריה ואוהבים אותי בעבודה, אז יש לי משמעות. זה בריא לחשוב בגיל ההתבגרות מי אני ומה אני".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות








<

<












<