X

כל מה שרציתם לדעת על הקשר בין יום האהבה לשוקולד

הדרך אל הלב עוברת דרך הקיבה ויש מאכל אחד אותו ספציפית מקשרים עם ימי אהבה – הלא הוא השוקולד. לרגל ט"ו באב, הגר דקל, דיאטנית קלינית במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות, משתפת על יתרונות השוקולד והקשר לאהבה




ט"ו באב קרב לו ואיתו התרחיש הידוע – חנויות יפרסמו מבצעים לכבוד החג, חברות הפרחים יפחידו בעלים פן ישכחו ומותגי השוקולד יפזזו מאושר – כי הגיע הזמן שלהם בשנה (חוץ מפורים, ויום האהבה הנוצרי, וחנוכה, ועוד…)

בתרבות שלנו יש אמונה כי הדרך ללב עוברת דרך הקיבה והיא בהחלט נכונה, ויש מאכל אחד אותו ספציפית מקשרים עם ימי אהבה – הלא הוא השוקולד.


נהוג לחשוב כי גם שוקולד וגם אהבה גורמים להפרשת דופאמין ולכן יש ביניהם קשר.  אך מה שקורה בפועל מורכב יותר.




ראשית, נסביר קודם על איך מתקיימת תקשורת בין המוח למערכות הגוף השונות שלנו ומה התפקיד של דופאמין.

יש שתי מערכות עצבים בגופנו – מערכת העצבים המרכזית שהיא המוח וחוט השדרה ומערכת העצבים ההיקפית שמחברת את המוח ואת חוט השדרה לאברי הגוף שלנו. היא מתחילה בנקודת היציאה של סיבי העצב מחוט השדרה מסתיימת באברים השונים.

מערכת העצבים ההיקפית אחראית על הפעלת השרירים, על העברת מידע תחושתי ועל עצבוב אברי הגוף (איברים פנימיים, כלי דם ובלוטות שונות) ומערכת העצבים המרכזית מעבדת את המידע המגיע אליה באזורים רלוונטיים במוח.

יש מספר דרכים בהם מתקיימת התקשורת בין מערכת העצבים המרכזית עם מערכת העצבים ההיקפית. אחת מהדרכים היא דרך חומרים כימיים הנקראים נוירוטרנסמיטורים המופרשת למרווח בין תאי העצב ומעבירה את המסר הרצוי.

דופמין הוא  נוירוטרנסמיטור המווסת את מערכת התגמול של המוח. פעילויות הקשורות לתגמול (למשל, אכילה, פעילות גופנית, יחסי מין, שימוש בחומרים ממכרים ואינטראקציות חברתיות), מובילות לרמה מוגברת של דופמין שבעצם תגרום לנו לרצות לעשות עוד ועוד מפעולה זו. הורמון זה במקור נועד כדי  לעודד התנהגויות המקדמות הישרדות כגון רבייה, אכילה, יצירת קשרים חברתיים.

לשוקולד יש יתרונות תזונתיים. צילום אילוסטרציה: גטיאימאג'ס

שוקולד עשוי לקיים אינטראקציה עם כמה מערכות מולקולריות המעבירות סיגנלים עצביים כגון דופמין (שוקולד מכיל את חומר הבסיס לייצור דופמין – טירוזין), סרוטונין ואנדורפינים (הנמצאים בקקאו ובשוקולד) התורמים לתיאבון, לתגמול ולוויסות מצב הרוח.

עם זאת, התרומה של המערכת הדופמינרגית לכמיהה ואכילת שוקולד היא ככל הנראה כללית ולא ספציפית לשוקולד. מזונות עשירים בסוכר ופחמימות יכולים לעורר בעוצמה את מערכת התגמול המווסתת על ידי דופאמין. שוקולד הוא מזון העשיר בשומן ובפחמימות ועל כן זה יכול להסביר את הסיבה שהוא גורם להפרשת דופמין.

לגבי הסרוטונין, זה מורכב. אפילו שינויים תזונתיים מובהקים שמשפיעים על כמות הטריפטופן, חומר המוצא של הסרוטונין, גורמות לשינויים פיזיולוגיים איטיים מכדי להסביר את השפעות מצב הרוח המתוארות במהלך או זמן קצר לאחר אכילת שוקולד.

מה ניתן להסיק מכך?

לשוקולד יש יתרונות תזונתיים לגופנו בשל היותו עשיר בפוליפנולים שהם חומרים נוגדי חמצון. אנו נהנה מהיתרונות האלו במידה ונשלב מדי פעם בתזונה שלנו שוקולד עם ריכוז קקאו גבוה של 85 אחוז ומעלה.

לעומת זאת, הקישור שלו לאהבה נובע בעיקר מאינטרס כלכלי של התעשייה להשתמש במועדים וסיטואציות מסוימות כדי לגרום לנו להגביר את הצריכה של מזונות מסוימים וחשוב לזכור את זה לפני שאנחנו רצות למכולת הקרובה לקנות מתנה לבן או בת הזוג שלנו. גם ערב ביחד בבית, טיול משותף או אפילו הודעה חמודה יכולים להיות מחווה נהדרת מצדנו.

אז שוקולד זה נהדר ואהבה זה עוד יותר נהדר, אבל אין לזה קשר ליום ספציפי בשנה.

 

הכותבת: הגר דקל, דיאטנית קלינית במרפאה לבריאות הנפש, מטפלת בהתנהגויות אכילה, אכילה רגשית ודימוי גוף, מכבי שירותי בריאות, מחוז צפון

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות





<
















<