X

"אנו נהיה כאן גם יום אחרי הבחירות"

סאלי עבד המובילה את תנועת "רוב העיר" בבחירות למועצת העיר בחיפה מאמינה שהציבור יוכל לנקוט בסנקציות נגד חברי המועצה אם לא יהיו נאמנים למי ששלח אותם. יש לה אג'נדה חברתית, להערכתה רוב תומכיה הם יהודים, ורוב פעילותה היא בתחומים המטרידים יהודים וערבים





סאלי עבד היא האשה שמובילה את "רוב העיר", רשימה יהודית-ערבית הרצה למועצת העיר זו הפעם הראשונה ומקווה להגיע לשני מנדטים. היא נשואה קצת יותר משנה, בת 32, שהגיעה לכאן מהכפר מעיליא הסמוך למעלות והיא מאוהבת בחיפה אליה חזרה לפני שנתיים. היא מנהלת פיתוח משאבים בתנועת 'עומדים ביחד'. תנועה פוליטית ישראלית לישראלים ופלסטינים הדוגלת בשלום, שוויון, עצמאות וצדק חברתי.

"אנחנו מנסים לבנות מודל חדש שמחזק את הדמוקרטיה של התושבים", מספרת סאלי עבד, "זו פעם ראשונה שאנחנו מתמודדים בבחירות. יש לנו רשימה אחות בתל אביב הנקראת "עיר סגולה". אנחנו בלתי מפלגתיים. יש לנו מגוון רחב מאוד של חברים. כאלה שהם מעולם קואופרטיבי, יש פעילות באישה לאישה, יש פעילים בכוח לעובדים, יש חברים השייכים לתנועת 'עומדים ביחד', ונמצא אצלנו המנכ"ל של 'בית אל-מים'  שזה בית הלהט"ב הערבי".



"אג'נדה סופר חברתית". סאלי עבד
צילום: ארכיון פרטי


אתם עונים על איזה שהוא צורך שאני לא מודע לקיומו?

סאלי: "אנחנו מגיעים עם אג'נדה סופר חברתית. אנו מסתכלים על הצרכים היום יומיים. בטחון אישי, דיור, רווחה, תחבורה ציבורית, סביבה וזה לא רק סגירת בז"ן. אלא גם איך אנחנו בעצם מייצגים תעשייה ירוקה במקום זו הקיימת. אנו גם מתמודדים עם בניית מרחב מוצלל שיכול להתמודד עם הקייצים המאוד חמים. אנחנו נמצאים במשבר אקלים".

אבל זו בעייה שלא קשורה ליחסי ערבים יהודים.

סאלי: "אתה צודק. חיפה היא קסם. יש כאן משהו מיוחד. זה עיר החלומות. זה לא מובן מאליו שאשה עומדת בראש רשימה יהודית-ערבית. רק בחיפה זה יכול לקרות. שותפות יהודית ערבית זה לא רק סיסמא, אלא חיבור של קהילות. חיזוק לא רק דרך סיסמאות, אכילת חומוס ביחד או להלביש מישהו ערבי לתוך הרשימה. נרצה לבנות חזון ותכנית עבודה מתוך מנהיגות שווה. אנחנו כבר חודשים בונים תנועה עם מרחב דמוקרטי שבו כבר מאות אנשים משפיעים על החזון".

"לחבר קהילות בתוך העיר".  צילום: אלבום פרטי

"רוב העיר" היא תנועת תושבים חדשה, שחבריה אחראיים על ההובלה שלה. בשונה מהשיטה הפוליטית הנוכחית, בה הדמוקרטיה העירונית מסתכמת בבחירת הנציגים למועצת העיר אחת לחמש שנים. תנועת "רוב העיר" מתכוונת לארגן את התושבים בשטח, להפעיל את הציבור במהלך כל הקדנציה, ולהוות עבור פעיליה פלטפורמה פוליטית להשפעה על קבלת ההחלטות בעיר, כולל להנחות את ההתנהלות של הסיעה במועצת העיר.

במקום השני ברשימה נמצא אלעד הראל מקרית שפרינצק, מתכנן ערים במקצועו; במקום השלישי נמצא עורווה אדם, מנהל פרויקט "בית אל-מים" למען הקהילה הערבית הגאה; במקום הרביעי נמצאת הפעילה החברתית עופרי פרץ, ממארגנות צעדת המופקרות; ובמקום החמישי נמצא אסף יקיר, דוקטורנט למדעי המדינה שהוביל מאבקי עובדים, ובראשם ההכרה בעובדות הניקיון באוניברסיטת חיפה.

איזה מוטיבציה יש לי כיהודי להצטרף אליכם?

סאלי: "אנחנו מציעים שותפות על סמך אינטרסים משותפים, גם היהודים בעיר בחיפה רוצים ביטחון ברחובות, חינוך ציבורי איכותי קרוב לבית, תשתיות שמאפשרות ניעות ומרחב ציבורי משותף. אני הייתי חלק מקידום של מאבק משותף על העלאת שכר המינימום, מאבק שמשרת ערבים ויהודים, יוקר המחייה לא פוסח על אף אחד מאיתנו".

"התחילו את הרעיון לפני שנה וחצי". אלעד הראל וסאלי עבד  צילום: אלבום פרטי

איזה אפלייה פוגעת ביהודים?

סאלי: "לך להדר עכשיו, אין פה יהודים שמופלים? יש להם תחבורה ציבורית כמו שצריך? ברור שיש יחסי כוחות לא שוויוניים. צריך לבנות פוליטיקה משותפת. צריך למצוא את האינטרסים המשותפים. קח למשל את הלהט"בים. יש לערבים וליהודים אינטרסים משותפים. בגלל זה האג'נדה שלנו היא חברתית. בשביל לבנות עיר משותפת, צריך לחזק את החלשים. תחשוב על תרבות. יש מקום מאוד מועט לקיומם של מקומות כאלה. לערבים יש פחות מקום. יש אינטרסים מיוחדים למשל, לאוכלוסייה של דוברי רוסית".

אלקטוראלית, לכמה תמיכה אתם מצפים?

סאלי:  "תראה לי עוד סיעה שיש לה כיום 89 פעילים בתוך המטה. יש לה 200 חברים וחברות ועדיין לא התחלנו את הקמפיין. אנחנו קיימים כמה חודשים. לא בדקתי, אבל אני יכולה לחתום שאנחנו המטה הכי גדול כיום. אין לנו כסף, יש לנו קצת. הבאנו אלף מפה וחמש מאות מפה והגענו לסך נורמלי. זה הכוח האלקטורלי שלנו. אנחנו לא סתם סיעה, אלא פעילים חברתיים שהקימו תנועה לפני 6-7 חודשים. את הרעיון התחלנו לפני שנה וחצי. עכשיו אנו כבר עם כ-200 חברים פעילים ואנחנו מאמינים שנגיע בבחירות הקרובות לשני מנדטים".

עצם העובדה שאתם לא מתגמלים אנשים בכסף, מחזקת את המוטיבציה הפנימית של האנשים?

סאלי: "זה מאתגר. רצינו לעשות איחודים. לחבר קהילות בתוך העיר. אבל זה השפיע עלינו. בגלל שאנו סיעה חדשה, מצפים מאיתנו להוכיח משהו. אנחנו מקווים לייצר קשרים. השותפים שלנו נמצאים בשטח, אנחנו יוצאים כל השבוע לרחובות חיפה ומדברים עם אנשים על החיים שלהם פה, על מה יכול להיות אחרת. יש צמא אמיתי בחיפה לפוליטיקה אחרת, דמוקרטית, שבסיסה עומדות פתרון האתגרים היומיומיים שלנו: משבר הדיור, פירוק החיים המשותפים, החינוך הציבורי שגווע כאן. אנחנו מציעים פתרונות ונוטעים תקווה". שלא לייחוס, מספרת סאלי על פגישות עם מפלגות יהודיות הנרתעות בשלב זה מיצירת שותפות, אולם היא משוכנעת כי מדובר במצב זמני והם עושים מאמץ רב בנסיון להנגיש את המחאה לקהל הערבי.

מאיפה להערכתך יגיעו התומכים?

סאלי: "הם יגיעו מכיוונים מפתיעים. יש לנו קבוצה של דוברי רוסית. יש יותר יהודים שתומכים בנו מאשר ערבים. הם רוב האלקטוראט. יש תמיכה מקריית אליעזר, תלפיות, בת גלים, אחרי החגים נעלה דרגה. יש חלק שמגיע והוא כולל ערבים ליברלים. בחיפה יש קבוצה מאוד גדולה של צעירים ערבים ליברלים. אין הרבה פוליטיקאים שמכוונים אליהם. יכול להיות שערבים יפתיעו אותי. האג'נדה שלנו היא מאוד חברתית".

איפה נמצא המטה?

סאלי: "אין לנו מטה, בגלל שהתקציב מוגבל. אנחנו פועלים מהבית. יש גם עסקים שפועלים אתנו. ארגון "יד ביד" שמטפל בבית הספר הדו לשוני. קהילה מאוד גדולה של מאות אנשים. המועמד במקום השני הוא מנהל הדיור הקואופרטיבי. ממקימי ארגון "כוח לעובדים". יש חיבורים עם ארגון "אשה לאשה".

במה אתם שונים?

סאלי: "הבאז וורד של הבחירות זה"דמוקרטיה", אבל היא לא קיימת. יום אחרי הבחירות לא יהיה עם מי לדבר. לאנשים אין כל גישה למוקדי קבלת ההחלטות. אנחנו נרצה להנגיש את המוקד שלנו לציבור.  אני אהיה כפופה להחלטות הדמוקרטיות שיתקבלו. הציבור יוכל להשפיע עלינו, אצלנו תהיה תנועה מאורגנת שתעשה חשבון לתומכים. אנחנו מאתגרים את עצמנו. אצלנו יהיה מנגנון עם סנקציות אם דברים לא יבוצעו".




אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בלוקאל פוליטי