X

יורי ברנר, מחלוצי סצנת המטאל בחיפה, הלך לעולמו

יורי ברנר, תושב הקריות, שהיה בעל אוסף תקליטי מטאל גדול וידען בתחום, הלך השבוע לעולמו לאחר מחלה קשה. "היינו מקליטים שירים ומעבירים מקלטת לקלטת", מספר חברו הקרוב יורם מארק רייך

"יורי ברנר מת. לחובבי המטאל החיפאים והצפוניים זהו יום עצוב", מספר יורם מארק רייך, מי שהיה חברו של ברנר משך שנים ארוכות ואף הוא מעדיף להקשיב ללהקות מטאל. מארק רייך הספיד את ברנר בטור בפייסבוק בו סיפר על היכרותם ועל הקשר שנמשך שנים ארוכות.

"בתקופה ההיא מעט מאוד אנשים סביבנו הכירו או אהבו את הלהקות והזמרים שאנו הערצנו, רובם ככולם מתחום הרוק והמטאל. בחנות כלי הנגינה של ציונה קובלסקי, בפסאז' הנביאים 20, שכנה גם מחלקת תקליטים ראויה, ולא פסחנו עליה במסעות הקניות שלנו".



יורם מרקרייך עם הבן תמיר ברנר
צילום: אלבום אישי


"יום אחד פגשנו שם מוכר חדש, מבוגר מאיתנו בכמה שנים, עם שיער ארוך. עולה חדש מצ'כיה. יורי ברנר. למעשה, הוא היה עריק מהצבא הצ'כי שברח לישראל, על מנת לא לשרת את הקומוניסטים. זה, בכל אופן מה שהבנתי."

"יורי התגלה כאנציקלופדיה לענייני רוק ומטאל. בעיקר מטאל. ואנחנו, שבקושי הכרנו בני גילנו שאהבו מוזיקה כזו, התרשמנו עד מאוד מהבחור המבוגר מאיתנו שניהל איתנו שיחות עומק על התקליטים ועל הלהקות שאהבנו. הוא גם הכיר לנו להקות שלא ידענו על קיומן. זה היה עידן אחר. אמצע-סוף הסבנטיז. בלי יוטיוב, פייסבוק, גוגל, וכל מקורות המידע שיש כעת".

"ירון דקל ואנוכי היינו נערי תיכון מגודלי שיער בני 16, ונהגנו להסתובב בין חנויות התקליטים בשכונת הדר בחיפה, לבדוק מה יצא בתוצרת הארץ, איזה תקליטי חוץ הגיעו (האיכות נחשבה טובה יותר, ומחירם בהתאם). היו אז כמה וכמה חנויות תקליטים, ולפעמים מצאנו תקליטים נדירים או במחיר מציאה בחנויות לכלי נגינה שמכרו גם תקליטים, או בשק"ם או במשביר לצרכן".

יורי ברנר ופוסטרים של להקות מטאל
צילום: אלבום אישי

"המוזיקה היתה כל חיינו, ועל התקליטים בזבזנו את כל כספנו. השתדלנו לא לקנות את אותו תקליט, הוא ואני. חלק דקל קנה, וחלק אני קניתי, והיינו מקליטים זה מזה על גבי קסטות"

"הקשר שלי עם יורי הפך לחברי. ביקרתי פעמים רבות בביתו שבקריות. נדהמתי מאוסף התקליטים האדיר שלו, ולא פעם גם הקלטתי ממנו על קסטות תקליטים שלא יכולתי להשיג בעצמי".

"בתחילת הניינטיז, כאשר חזרתי מחמש שנות מגורים ועבודה בלונדון, התחלתי לקיים בסינמטק חיפה את ערבי הרוקולנוע, שהתבססו אז על מופעי לייב של להקות רועשות + הקרנת קליפים וקטעי הופעות וסיפורים עליהם. בשנים הראשונות היו לי 2 מקורות עיקריים: א. הבעלים של האוזן השלישית בתל אביב העמיד לרשותי את כל ספריית הווידיאו שלו (חינם!). ב. אוסף קלטות הווידיאו של יורי."

יורי ברנר עם דייב מוריי, גיטריסט אגדי של איירון מיידין
צילום: אלבום אישי

"נהגתי להגיע אליו עם מכשיר וידיאו, והיינו מעבירים מקלטת לקלטת קליפים וקטעים שונים, תוך כדי עריכה פרימיטיבית. אלה היו האפשרויות אז.

ככל שהתפתחה הטכנולוגיה (די-וי-די, בלו-ריי), והשתנה האופי של ארועי הרוק שלי, כבר לא נעזרתי באוספים של יורי, אבל המשכנו לשמור על קשר כל השנים".

"היתה תקופה בה הוא עבד כשומר בריאלי בית בירם (אם אני לא טועה), והוא נהג לקפוץ אליי אחרי שעות העבודה. וכשאני מצאתי את עצמי בקריות (פחות ופחות), תמיד נזכרתי בו, ולפעמים גם עצרתי אצלו. והשנים חלפו".

"יורי נתקף בבעיות בריאות. אני זוכר, למשל, שנסעתי לבקר אותו לפני עשור או יותר כשאושפז בבי"ח רמבם. במקביל, בנו הבכור תמיר, שירש מיורי את אהבת הרוקנרול והמטאל, גדל בינתיים, והפך לצלם הרשמי של אחת מלהקות המטאל הפופולאריות ביותר בארה"ב, והתלווה אליה בסיבובי הופעות".

"באופן טבעי, תמיר האהוב והיקר היה זה שעיצב והפיק וביים את הקליפ של להקתי, קילר הלוהטת – She's Got A Gun, שיצא לעולם בנובמבר, 2016.

חפשו ביוטיוב… כדאי"!

יוורי ברנר והבן תמיר צילום: אלבום אישי

"ב-2016, במופע חצי היובל של הרוקולנוע, שהתקיים במועדון הביט, בנוכחות מאות חברים, מעריצים וחובבי רוק – כיבדו אותי בנוכחותם גם תמיר, יורי ובני משפחתם. זה היה מחמם לב".

"הכרנו בגיל צעיר", מספרת גניה רעייתו, "התחתנו כשהייתי בת 18 ויורי היה בן 24. היינו נשואים 52 שנה עד למותו. נולדו לנו שלושה ילדים. תמיר שהוא בן 51, דבורית בת 46 ודניאל בן 41. בהתחלה היו הרבה מאוד תקליטים. אחר כך עברנו לדי.ווי.די  ואחר כך העברנו מווידיאו לווידיאו".

תמיר: "היה לנו אוסף עצום. חלק מהשירים קיבלנו ישירות מחברות התקליטים. ערכנו ישירות מהטלוויזיה. היינו מזמינים מ-EMP והיה לנו מנוי במגזין "מטאל האמר". זה היה בגרמנית אבל אפשר היה להתרשם מהתמונות. במרכז המגזין היה פוסטר ענק שהיינו נוהגים להוציא ולהדביק על הקיר. מכרנו הרבה תקליטים לאוזן השלישית".

מרקרייך: "והיום, יום עצוב. יורי עבר לעולם שכולו טוב.  לפחות, הרבה מטאליסטים ממתינים לו שם. השנים האחרונות היו קשות מבחינה בריאותית. אפשר לומר שהוא נגאל מייסוריו. יהי זכרו ברוך. אהבנו אותו מאוד. תנחומים לאשתו גניה המסורה, ולכל המשפחה".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות