X

הדיקן והנשיא החיפאי

הוא נולד וגדל בכפר ג'ת שבאזור המשולש ומזה כשמונה שנים מתגורר בחיפה יחד עם אשתו ושתי בנותיו. הוא סיים תואר ראשון במשפטים באוניברסיטת חיפה כאשר בחלקו, למד באוניברסיטת אוקספורד שבאנגליה במסגרת תוכנית לחילופי סטודנטים, והתמחה בבית המשפט העליון אצל השופטת דליה דורנר ובהמשך, סיים שני תארים שניים, האחד באוני העברית בירושלים והשני, שכלל לימודי דוקטורט, באוניברסיטת קולומביה היוקרתית בארה"ב. את לימודי הפוסט דוקטורט הוא השלים באוניברסיטת טורונטו בקנדה ובמכון למקס פלאנק בגרמניה. עם השנים הלך והתקדם באקדמיה עד לדרגת פרופסור מן המניין ובשבע השנים השנים האחרונות, שימש כדיקן בית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת. הכירו את פרופ' מוחמד ותד, החיפאי, דיקן בית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת שלאחרונה, נבחר לשמש בתפקיד הניהול האקדמי הרם ביותר, נשיא המכללה האקדמית רמת-גן

הוא בסך הכל בן 43. יש אנשים שבגיל כזה, עדיין לא מוצאים את הדרך שלהם בחיים אבל, עם רצון, השקעה והתמדה ללא פשרות, פרופ' מוחמד ותד הוא פרופסור עם רקורד מרשים במיוחד, כזה של שלא מבייש את גדולי האקדמיים הוותיקים והגדולים בעולם.

הוא נולד וגדל בכפר ג'ת שבאזור המשולש ומזה כשמונה שנים מתגורר בחיפה יחד עם אשתו ושתי בנותיו. הוא סיים תואר ראשון במשפטים באוניברסיטת חיפה כאשר בחלקו, למד באוניברסיטת אוקספורד שבאנגליה במסגרת תוכנית לחילופי סטודנטים, והתמחה בבית המשפט העליון אצל השופטת דליה דורנר ובהמשך, סיים שני תארים שניים, האחד באוני העברית בירושלים והשני, שכלל לימודי דוקטורט, באוניברסיטת קולומביה היוקרתית בארה"ב. את לימודי הפוסט דוקטורט הוא השלים באוניברסיטת טורונטו בקנדה ובמכון למקס פלאנק בגרמניה. את כל תאריו יש לציין, סיים בהצטיינות. עם השנים הלך והתקדם באקדמיה עד לדרגת פרופסור מן המניין ובשבע השנים השנים האחרונות, שימש כדיקן בית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת. בין לבין, עוד הספיק להיות בעליו של שני משרדי עורכי דין בראש פינה ובעפולה. פרופ' מוחמד ותד, החיפאי, דיקן בית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת שלאחרונה, נבחר לשמש בתפקיד הניהול האקדמי הרם ביותר, נשיא המכללה האקדמית רמת-גן.


פרופ' מוחמד ותד. עם רקורד גם כנשיא מועדון רוטרי סטלה מאריס חיפה והנגיד המיועד של רוטרי ישראל לשנת 2025-2026. צילום: אלבום פרטי




בשנים 2004-2003 התמחה פרופ' ותד בבית-המשפט העליון תחת פיקוחה של כבוד השופטת דליה דורנר. בנוסף, הוא בעל מומחיות במשפט פלילי השוואתי ובינלאומי, משפט חוקתי השוואתי, משפט בינלאומי פומבי, דיני מלחמה, עינויים, וטרור, יישוב סכסוכים, אתיקה מקצועית, בריאות ומשפט, יחסי הגומלין בין המשפט לבין מדעי המדינה, ובהיסטוריה של ישראל בסוגיות הנוגעות לדימוי עצמי ולזהות בחברות רב-תרבותיות. כבר בגיל 28, הצטרף פרופ' ותד לסגל המייסד של בית הספר למשפטים של המכללה האקדמית צפת, כעבור פחות מעשור, עלה לדרגת פרופסור חבר. עוד בטרם מלאו לו 40, הוא מונה לתפקיד הבכיר, דיקן בית הספר למשפטים במכללה, אותו הוא הוביל במקצועיות רבה וביד רמה כדי להפוך אותו לאחד מבתי הספר המצליחים והבולטים במדינה ולאחרונה, קודם לדרגת פרופסור מן המניין והוא כאמור, רק בן 43.

הוא משמש כמרצה אורח באוניברסיטאות המובילות בעולם, בתחום המשפט, כאשר בשנים 2014-2016 הוא לימד באוניברסיטת קליפורניה היוקרתית (קמפוס אירוויין) בארצות הברית, הן בבית הספר למשפטים והן במחלקה למדעי המדינה. כמרצה, הוא זכה מספר פעמים בפרס המרצה המצטיין.

פרופ' ותד, דיקן הפקולטה למשפטים באקדמית צפת
צילום: המכללה האקדמית צפת

לפרופ' ותד עשרות רבות של מחקרים, ספרים ומאמרים, אשר התפרסמו בכתבי עת ובהוצאות לאור מובילים בעולם, ואף שימש, בשנים 2010-2015, כעורך הראשי של כתב העת הבינלאומי 'רפואה ומשפט', היוצא לאור מטעם הארגון העולמי לרפואה ומשפט. בנוסף, הוא חבר במספר אגודות מקצועיות ואגודות ועמותות ציבוריות בישראל ובחוץ-לארץ. בין היתר, הוא חבר הנהלה בעמותה למשפט ציבורי בישראל.

בנוסף לעיסוקיו האקדמיים, פרופ׳ ותד משמש בלא מעט תפקידים, כחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, עמית מחקר בכיר במכון למחשבה ישראלית, עמית מחקר במכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן ועמית מחקר במרכז מינרבה לשלטון החוק במצבי קיצון של אוניברסיטת חיפה.

שלום פרופ' מוחמד ותד. אחרי כל הרקע הבלתי נגמר הזה, ספר לנו עוד קצת עליך:
אני נשוי ללנא, רופאה בבית-חולים רמב״ם בחיפה, ואב לשתי בנות, ליידי לורין (10) ואמילי (5). אבא שלי עורך דין במקצועו, מכפר ג׳ת במשולש, ובוגר תיכון חדרה, ואימא, מנהלת משרדו, חיפאית במקור ובוגרת תיכון עירוני א׳ בחיפה. יש לי אחות אחת ושלושה אחים. גדלתי בבית חם, תומך, ומחויב להשכלה גבוהה ולערכים ערכיים, לא – כל- שכן – לדו-קיום ולרב תרבותיות. במהלך השנים השקעתי רבות בלימודים ובמחקר אקדמי.

עם האישה והבנות.
צילום: אלבום פרטי

באילו פרסים ומענקי מחקר זכית במהלך הקריירה?
מענקי המחקר הם כלי מאוד חשוב במהלך הלימודים האקדמיים ולאחר מכן בתקופת ההתפתחות האקדמית. בין היתר זכיתי במלגות פולברייט, הלברט, מינרבה, והומבולט. באשר לפרסי ההצטיינות, הם ביטוי להערכה האקדמית לפועלו האקדמי של החוקר, ובמסגרת זו, והיא בלבד, יש לראות אותם. נפלה בחלקי הזכות לזכות במספר פרסי הצטיינות בין היתר – פרס צלטנר היוקרתי לחוקר צעיר בתחום המשפט מטעם הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל-אביב ורוטרי ישראל ופרס החוקר הצעיר היוקרתי בתחום לימודי ישראל בתחום המשפט, מטעם האגודה ללימודי ישראל.

עם שופטת ביהמ״ש העליון בדימוס דליה דורנר.
צילום: אלבום פרטי

הידע הרב שלך בא לידי ביטוי בכתבי עת אקדמיים יוקרתיים:

כן, נכון – אני חוקר וכותב בלא מעט תחומים. בעצם, עם הזמן התפתחתי והתרחבתי במחקר האקדמי שלי, ואני שמח שהצלחתי להתפרש על פני קשת רחבה של תחומי מחקר. יש באמתחתי מעל 60 מאמרים אקדמיים ומספר ספרים. בנוסף, שימשתי חבר מערכת במספר כתבי על בישראל ובעולם, וגולת הכותרת כאשר שימשתי בין השנים 2010-2015 כעורך הראשי של כתב העת הבינלאומי 'רפואה ומשפט', היוצא לאור מטעם הארגון העולמי לרפואה ומשפט.

עם נשיא ביהמ״ש העליון בדימוס פרופ׳ אהרן ברק

שימשת גם בלא מעט תפקידים ציבוריים:
אכן, שימשתי ואני עדיין משמש במספר תפקידים ציבוריים. הייתי חבר בוועדה הציבורית, הממליצה על מועמדים לתפקיד היועץ המשפטי לכנסת. בנוסף, אני חבר בוועדה הבוחנת של לשכת עורכי-הדין בישראל שבה אני יו"ר משותף, יחד עם המשנה לנשיאת בית-המשפט העליון בדימוס, פרופ׳ אליקים רובינשטיין, חבר הנהלה ומייסד במכון הישראלי לעיתונות ותקשורת וחבר נשיאות במועצת העיתונות בישראל.

עם המשנה לנשיאת ביהמ״ש העליון בדימוס סלים ג׳ובראן.
צילום: אלבום פרטי

חלק בלתי נפרד מעולמך הוא גם הדגש על אתיקה מקצועית:
כן, זה חלק משמעותי גם בעולמי המקצועי אבל גם בחיי הפרטיים. אני משמש סגן יושב ראש בית-הדין למשמעת של לשכת עורכי-הדין במחוז הצפון, יו"ר פורום האתיקה של רוטרי ישראל וחבר בית-הדין לאתיקה של מועצת העיתונות בישראל.

ועם כל זאת, העשייה החברתית היא חלק משמעותי בחייך:
נכון. בין היתר, ובאופן בולט, במסגרת ארגון הרוטרי, שם נבחרתי כדי לשמש נגיד לארגון רוטרי ישראל לשנים 2025-2026. בעבר שימשתי נשיא למועדון רוטרי סטלה מאריס חיפה, בו אני חבר. בעבר הייתי חבר במספר מועדוני רוטרי בישראל, תחילה במועדון רוטרי מוריה בחיפה, לאחר מכן במועדון רוטרי נצרת, ומשם עברתי למועדון רוטרי חיפה, כאשר בסוף נחתתי במועדון רוטרי סטלה מאריס חיפה. אני אסיר תודה על הזכות שנפלה בחלקי כאשר קיבלתי את אות פול האריס היוקרתית מטעם קרן רוטרי העולמי.

עם רקורד גם כנשיא מועדון רוטרי סטלה מאריס חיפה. פרופ' ותד. צילום: אלבום פרטי

ספר לנו על המעבר הצפוי שלך מצפת לרמת גן:
בשנת 2017 מוניתי לתפקיד דיקן בית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת, תפקיד אותו אני ממלא עד היום. זהו תפקיד מאתגר ומרתק, שאפשר לי, יחד עם חבריי לסגל האקדמי, לעצב את בית הספר מחדש, ולהצעיד אותו אל קדמת הבמה האקדמית-המשפטית בישראל. בשנים 2022-2023 מונית לתפקיד ממלא מקום סגן הנשיא לעניינים אקדמיים במכללה, בו הצלחתי, יחד עם אחרים, לקדם פרויקטים אקדמיים חשובים ביותר, ברמה המכללתית.

לאחרונה ממש נבחרתי לתפקיד נשיא המכללה האקדמית רמת גן. מדובר בתפקיד הרם ביותר בניהול האקדמי, והוא טומן בחובו אחריות גדולה ומחויבות רבה. אני מקווה כי בתפקיד זה אצליח, יחד עם הנהלת המכללה, ראשות וראשי החוגים, וחברות וחברי הסגל להצעיד את המכללה את מחוזות אקדמיים, ארציים ובינלאומיים, חדשים ובולטים. אני מתרגש ונפעם מהבחירה בו, ואני מבין את גודל האחריות.

מילה לסיום?
במהלך הקריירה שלי למדתי כי ההצלחה היא נגזרת ישירה של מחויבות, רצינות, ועבודה קשה, בהרמוניה מלאה ובשיתוף פעולה עם אחרים, הכל במקצועיות, ביושרה, בהגינות, בשיקול דעת, ובצורה אתית. אני מקווה כי עד כה מילאתי את כל תפקידיי על הצד הטוב ביותר, וכי הצלחתי לכתוב ולו שורה קצרה בדפי ההיסטוריה. אני מקווה עוד יותר כי בתפקיד החדש והמאתגר, אותו אתחיל למלא ביום 01.04.2024, כנשיא של מוסד אקדמי להשכלה גבוהה, המכללה האקדמית רמת גן, אצליח, יחד עם אחרים, להותיר חותם אקדמי, ציבורי וחברתי.





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות





<