X

פרופ' איתי בארי: "כל הרעות החולות והעיוותים מתנקזים לסיבוב שני"

ראש החוג למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה, פרופ' איתי בארי, מסביר בשיחה עם "ניוז חיפה קריות" מדוע סיבוב שני בבחירות עושה רע לדמוקרטיה. "מי שיכנס לכיסא ראש העיר אחרי הסיבוב השני ייהנה מפחות לגיטימציה, פחות עוצמה, פחות אמון" אומר פרופ' בארי שקורא למועמדים להתאחד סביב כמה מועמדים בודדים במקום 12 המועמדים שיש כעת לראשות העיר חיפה

מחר (שלישי) בערב, יתקיים באוניברסיטת חיפה ה"דיבייט" המסורתי בין המתמודדים לראשות העיר חיפה שאותו ינחה פרופ' איתי בארי, ראש החוג למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה. נכון לרגע זה ישנם 12 מתמודדים לתפקיד ראש העיר חיפה, שיא ארצי, מה שמוביל למצב כמעט וודאי של סיבוב בחירות שני לראשות העיר.

"כל הרעות החולות וכל העיוותים מתנקזים לסיבוב שני. אין שום דבר טוב בסיבוב שני. באופן כללי דמוקרטיה לא אוהבת תיקו. דמוקרטיה צריכה הכרעה ברורה ונחושה וכל תיקו תוקע אותה" אומר פרופ' בארי. "ראינו את זה למשל במערכת הבחירות הארצית, חמישה סבבים שאני לא בטוח שעוד יצאנו מהם מבחינה פוליטית. מעבר לזה הסבלנות של הציבור וההתגייסות שלו היא לא אין סופית. ותמיד שיעור ההצבעה בבחירות בסבב השני קטן יותר מהסיבוב הראשון. מועמדים יכולים לקרוא לתומכים שלהם להצביע לאדם כזה או אחר אבל הציבור הוא לא אוטומט ולאוו דווקא מיישם את הקריאה הזאת וגם לא בטוח שהקריאה הזו לחלוטין דמוקרטית. עוד יותר מזה, אנשים שמרגישים שממילא ההכרעה תהיה בסיבוב שני עלולים לא להגיע להצבעה הראשונה".




פרופ' איתי בארי. צילום: איל תגר

עוד מסביר פרופ' בארי: "לדינמיקה ולתוצאות של הסבב הראשון תהיה להם השפעה גדולה על התוצאות של הסבב השני מכיוון שכמובן יש תחרות גדולה מי יגיע למקום השני ויש גם שאלה גדולה מה יהיה הפער בין הראשון לשני. שני הנתונים הללו יכולים להשפיע על מי יבחר להגיע ולמי הוא יצביע. מי שיכנס לכיסא ראש העיר אחרי הסיבוב השני ייהנה מפחות לגיטימציה, פחות עוצמה, פחות אמון, כי אם תספור את האנשים שתמכו בו בסיבוב השני זה עלול להיות אחוזים בודדים מכלל בעלי זכות ההצבעה. גם ככה לסיבוב הראשון מגיעים בין 40 ל-50 אחוז מבעלי זכות הבחירה".

"המסקנה היא, אני חושב שהמעשה האחראי ופה יש באמת חוסר אחריות מצד המועמדים, מעל 20 רשימות למועצת העיר ו-12 מתמודדים לראשות העיר, בעצם היה ניתן לצפות מהם לא רק בשנה הזאת בגלל הצורך באחדות, אלא גם בשנה רגילה לייצר קואליציות ולהתלכד סביב שניים-שלושה או מקסימום ארבעה מועמדים. הרי ממילא זה מה שהולך לקרות אחרי הבחירות. יהיו הסכמים קואליציוניים, תהיה קואליציה וחלק גדול מהאנשים שהיום טוענים שהמועמד האחר לא ראוי בכלל, ימצאו את עצמם איתו בקואליציה".

אוניברסיטת חיפה. תמונה: דוברות אוניברסיטת חיפה

אוניברסיטת חיפה על רקע העיר חיפה. תמונה: דוברות אוניברסיטת חיפה

עוד מציין פרופ' בארי "ככל שסיעת ראש הרשות קטנה יותר כך הקואליציה מורכבת יותר מרסיסי מפלגות ואז כושר המיקוח של כל אחת מהן עולה".

אחד החששות המרכזיים של המתמודדים הוא אחזו הצבעה נמוך ופופ' בארי אומר: "לא עשיתי בדיקה או מחקר אמפירי בעניין. מכל הכיוונים אני שומע ששיעור ההצבעה יהיה נמוך יותר. יש איזה סוג של דיכאון כללי שהוא מאוד מאוד קשה ויש פחות סבלנות להשתתפות במשחק הפוליטי".

על החשיבות של הציבור לצאת, להצביע ולהשפיע על המתרחש ברשות המקומית, אומר פרופ' בארי: "דווקא כאשר השלטון המרכזי הוא כל כך חדל אישים והתפקוד שלו כל כך ירוד, דווקא המשמעות של הבחירות המקומיות והתפקיד של ראש העיר הבא הוא לאיין שיעור יותר חשוב מראשי הרשויות הקודמים כי הוא צריך לשאת על הגב שלו גם משברים לאומיים וגלובליים כמו קורונה או חלילה מצב מלחמתי. הערך של הבחירות האלה יותר גדול מהבחירות הקודמות".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות























<