X

"לא מסוגלים לחזור למסלול החיים״ – חצי שנה לשבת השחורה ששינתה את פניה של המדינה

חצי שנה מאז פשטו מחבלי חמאס על יישובי הדרום, רצחו ופגעו בילדים, נשים וגברים, משפחות הקורבנות מחפשות עדיין את התשובות שיעזרו להן להמשיך בחייהן. היום מציינים חצי שנה לשבת השחורה והמשפחות דורשות להקים אתר הנצחה לאומי שיוקדש למאורעות הקשים של אותו יום שנחרט לדראון עולם בזיכרון הקולקטיבי של המדינה

היום (ראשון), חצי שנה לטבח ה- 7 באוקטובר, נערך אירוע ביער רעים, המקום שבו התקיימה מסיבת ה"נובה" ובסמוך למקום בו התקיימה מסיבת "פסיידאק", בהן נרצחו 400 מבלים ומבלות, האירוע נערך מטעם נציגות משפחות הנרצחים והנרצחות. האירוע נערך לציון חצי שנה ובשל העובדה כי למרות שחלפה חצי שנה בדיוק מאז אירע הטבח הנורא, לא קיבלו בני המשפחה מענים וסעדים המאפשרים להם להמשיך בחייהם.

שמעון בוסקילה, אביו של ירדן ז"ל מקיבוץ כפר מסריק אמר באירוע: ״משפחות רבות אינן מסוגלות לחזור למסלול החיים. הורים, אחים, אחיות, בנים ובנות עדיין חיים את ה-7.10. אנחנו לא מסוגלים להבין ולקבל את שאירע, מנסים לאחות את רסיסי החיים, ונוחלים כישלונות מדי יום, ומתפקדים באפס יכולות. לכן, על ההנהגה לקחת אחריות על מצבנו ולתת לנו פיצוי ראשוני שיספק מעטפת עזרה ראשונה עבורנו. לא שיש סכום  שיחזיר לנו את יקירינו, את חיינו, אבל אין זה מתקבל על הדעת לחשוב או להאמין שנוכל להרים את הראש מעל המים לאחר החרבת חיינו וחיי משפחותינו, ללא עזרה ותמיכה כלכלית." על אכזבתם של קרובי משפחה רבים אמר בוסקילה: "בששת החודשים האחרונים, ציפינו שיוקם גוף, שתיווסד ועדה ייעודית, שבכירים ירימו את הכפפה ויבחנו את מצבנו האנוש, לצורך גיבוש מתווה מהיר למתן פיצוי כלכלי, שיהווה גלגל הצלה ראשוני לנו ולמשפחותינו. לא עוד. הפסקנו לצפות. אנחנו לא מחכים יותר – מזה מספר חודשים שאנחנו עובדים עם אנשי מקצוע בכירים מתחומי הכלכלה, המשפט ובריאות הנפש. אנו עובדים איתם על יצירת תוכניות כלכליות מבוססות ומגובות, אותן אנו נניח על שולחן משרד האוצר ומשרדים רלוונטיים נוספים".


המשפחה פועלת להקמת גן הנצחה לבילוי וחינוך. ירדן בוסקילה ז"ל. צילום באדיבות המשפחה




בשיחה עם "ניוז חיפה קריות" כשהוא עושה את דרכו בחזרה מרעים לביתו שבקיבוץ כפר מסריק, סיפר היום שמעון אביו של ירדן על ההתמודדות עם האבל האישי שלהם: ״אני וירדן תמיד חגגנו יום הולדת ביחד אני נולדתי ב 13.3 וירדן ב 17.3 – זו השנה הראשונה שאני מציין את יום ההולדת שלי בלי ירדן״

ירדן הוא בן הזקונים והיה רק בן 25 כשבני בליעל רצחו אותו ללא רחמים. הוא השאיר אחריו שני אחים גדולים, ליעד וספיר והורים מירב ושמעון.

״ירדן היה ילד שובב יצירתי חרוץ ותלמיד מצטיין״, סיפר שמעון. הוא בוגר יחידת 8200 והיה מעורב בהמון סטארטאפים ומיזמים וזה התגלה לנו רק אחרי מותו״ סיפר שמעון. ״עד היום משתמשים במיזמים שהוא היה מעורב בהם״. ״הוא היה גאווה. היה צוללן וגלש בקייט אהב נגרות, היינו עובדים בזה ביחד בקיבוץ. הוא אהב לטייל בעולם, היה באוסטרליה, סרילנקה, איסלנד והספיק כל כך הרבה, עבד ביזמות בחברת סטארטאפ, חי בתל אביב עם חברתו עמית. חודש לפני היינו כל המשפחה בסיני והיה כל כך כיף ומדהים, אמרתי למירב, שרק ככה ישאר. ואז הגיע היום הארור ההוא. ירדן נסע למסיבה לבדו אחרי שחברתו עמית אך חזרה מטיול משפחתי באיטליה.

בבוקר ה 7 באוקטובר התעוררנו מהודעות לטלפונים הניידים. התחלנו להתקשר לילדים לבדוק אם הם בסדר. המשפט האחרון של ירדן לאימו היה ב 8 בבוקר כשהתקשרה אליו מודאגת: ״אימא אני עסוק כרגע במשהו חשוב, אני אחזור אליכם אחרי זה״ אני אמרתי למירב האימא, משהו בקול שלו לא בסדר. יותר לא שמענו ממנו. למחרת ב 9 בבוקר הקמנו חמ״ל בבית. הבנו שאין מי שיעזור לנו ואין מי שיתמוך בנו. ואנחנו לבד. ניסינו הכל טלפונים, יצירת קשר עם כל גורם אפשרי ואנשים שמכירים כדי לקבל שביב של מידע. החברים חפשו בכל בתי החולים. ביום שני כשלא שמענו ממנו יותר התחלנו להבין שאנחנו צריכים להסתכל לכיוון החניה מתי יגיעו. והם הגיעו ביום שלישי ברבע לעשר בלילה. חרב עלינו עולמינו".

"אבל עם כל הקושי הבלתי נתפס הזה, החלטנו לבחור בחיים ומאז אנחנו פשוט בעשיה של להנציח את ירדן. הקמנו עמותה שנקראת עמותת ג׳ורדי שהמטרה הראשונה שלה זה להקים גן הנצחה בקיבוץ כפר מסריק, שיכלול פעילויות ומשחקים לילדים, עצים, פינת ערסלים, גן ירק ושיהיה מרחב בו יוכלו משפחות הקיבוץ והסביבה לבלות ולהתחנך על פי ערכיו של ירדן". לטובת הקמת הגן, יצאו לגיוס המונים ומבקשים את עזרת הציבור כדי להצליח ליצור גן פורח לזכר בנם.

באירוע שהתקיים היום (ראשון) ברעים השתתפו משפחות נוספות ״דמיינו אותנו, המשפחות, מחפשות תמונות, סרטוני וידאו, פיסות בד שיעידו על הבגדים של יקירנו. אנחנו מחפשים גם לזהות בין איברי הגוף הכרותים את היד, הרגל, או הראש שלהם. זה לראות את הילד שלך, את בן או בת הזוג שלך, את אחיך או אחותך, את ההורה שלך, נרצח לנגד עיניך ויתרה מכך, רבים מאיתנו היו איתם על הקו ושמעו כיצד הם נטבחים"

באירוע המצמרר שנערך ביער רעים הציגה נציגות "פרחי המסיבות" המייצגת משפחות של נרצחים ונרצחות מהמסיבות בדרום את דרישותיהם מהמדינה. הרחבת סל המענים למשפחות תוך שילוב אוכלוסיות נוספות כגון אחים ויתומים שאינן זכאיות לסל זה, פיצוי כל משפחה שנפגעה בשל החידלון הנורא, הקמת אתר לאומי שיוקדש ל7.10 כדוגמת "יד ושם"

נציגות המשפחות הודיעה כי הם כבר בתהליך הכנת מתווים שונים, המבוצעים בימים אלו על ידי כלכלנים, משפטנים ואנשי בריאות הנפש – אלו יוצגו למשרדים השונים בקרוב.

המשפחות קוראות להקמת אתר הנצחה לאומי.  צילום: רוני הירש

ארז צרפתי, ששכל את ביתו הבכורה, סרן רון ז"ל, קצינת אבטחה במערך הבקרה האווירית, פתח את האירוע ואמר : ״טבח ה 7 באוקטובר הוא אירוע הזוועות החמור והמזעזע ביותר מקום המדינה. מדובר במכלול של עובדות בלתי נתפס. מה שקרה באותה שבת, לא מספר את הסיפור המלא. גם לא מה שקרה בימים שבאו אחריה, ולא בשבועות ובחודשים העוקבים. מדובר בשרשרת עובדות ואירועים הקשורים זה בזה והובילו אחד לשני. המכלול של כל זה – הוא הטרגדיה. הטרגדיה המשיכה באותה שבת, כשבמשך שעות, הילדים, הילדות, הגברים והנשים שלנו נסו על נפשם, נורו כמו ברווזים במטווח, ונשחטו כצאן בטבח. אף אחד לא בא לעזרתם. כוחות הביטחון לא היו שם, כדי להילחם עליהם ובמשך כל השעות האלה, אנחנו, בני המשפחה, מדברים איתם בטלפון, מתכתבים איתם, מתחננים שישלחו מיקום, שימצאו מקום מחבוא. עד שהם לא עונים לנו יותר. עד שניתק קו החיים מהם אלינו".

לאחר מכן נשאה דברים סתו קיפר, אחותה של סביון חן קיפר ז"ל שנרצחה בפסטיבל "פסיידאק" שהיה בסמוך ל"נובה", שאמרה "כל תא משפחתי נפגע ונדרש לבנות את עצמו מחדש. לכל אחד מבני המשפחה קשיים וטראומות משלו המאפיינים את גילו, מצבו המשפחתי ועוד. לאור זאת, הציפייה היא להרחיב את זכויות משפחות הנרצחים בכל הרבדים. החל מהרובד הטיפולי שבמסגרתו יינתן ליווי מעמיק, מקיף ורציף לכל משפחה, הן ברמת התא המשפחתי, והן ברמת הפרט במשפחה. בנוסף, לאור המצב הייחודי, הורים רבים זקוקים להגדלה משמעותית של התגמול החודשי לו הם זכאים על פי החוק". עוד התייחסה קיפר לקבוצת האחים שנשארה מחוץ למעגל התמיכה: "אלפי האחים והאחיות של הנרצחים, אלה שנאלצו לעזוב הכל, את הקריירה, את הלימודים, את ילדיהם הקטנים. אותם אחים ואחיות שנקטע מסלול החיים התקין שלהם, שבבוקר השבת הנוראית איבדו לא רק את חייהם, אלא גם את הוריהם, שנאלצו להמתין עם סבלם האישי ואף במקרים רבים לחזור לגור בבית הוריהם על מנת לנסות ולשקם אותם לשכנע אותם שעוד נשארו להם כמה סיבות לחיות. כיום, לפי החוק בישראל האחים והאחיות אינם זכאים לתגמול חודשי כלל. האם חוק זה באמת רלוונטי למקרה שלנו? גם כאן, אנו לא מתכוונים להמשיך ולהמתין למענים שאולי לא יגיעו".

ניצולים מהמסיבה תופשים מחסה ליד טנק של צה"ל. צילום: אלבום פרטי

בדבריה, התייחסה קיפר גם לאלו שהפכו ליתומים באותו יום. גם הם, לפי החוק הקיים היום, אינם זכאים לתמיכה כלכלית מהמדינה. על רקע הסחבת בנושא הטיפול בהם אמרה כי במידה והמדינה לא תקדם את הרחבת התגמולים למשפחות וכן תכניס להגדרת הזכאים אוכלוסיות נוספות, מתכוונים בנציגות המשפחות לפרסם תכנית סיוע מקיפה שעל הכנתה הם שוקדים. בימים אלו נערכת חקירת עומק של צרכי המשפחות הייחודיים וכן כלל המענים להם הם נדרשים. עם סיום הכנת התוכנית, היא תישלח למשרד האוצר ולגופים נוספים.

את האירוע סגר יורם יהודאי, אביו של רון ז"ל בהצגת חשיבות ההנצחה ומתוך כך הגדלת המענק להנצחה אותו מקבלות המשפחות: "יש בהנצחה חובה לאומית להזכיר לכולם, כל העת, וגם בעוד עשרות שנים, את הטבח הנורא, בכדי למנוע מצב של הישנות השאננות. לא ניתן לתקצב הנצחה שכזו בגמלה הרגילה של ביטוח לאומי. כדי שנוכל להנציח את יקירינו בצורה הראויה להם, הראויה למדינת ישראל, אנחנו דורשים העלאה של תקציב ההנצחה למשפחות, כדי שנוכל לכבד את יקירינו כראוי. זהו אבל לאומי שכמותו לא ידעה המדינה ואני מאחלת לכולנו שלא נדע עוד כאלה".

טקס זיכרון לזכר הנרצחים שנטבחו על ידי מחבלי החמאס. צילום: רוני הירש

במסגרת ההנצחה דורשות המשפחות להוציא קול קורא להקמת אתר לאומי שיוקדש למאורעות הרבים של אותו היום. אתר שאליו יוכל הציבור לבוא, להכיר מקרוב את הנרצחים, הנספים והגיבורים. לשמוע את הקולות, לראות את הסרטונים ולחוש את האימה, הצער והיגון שחשות המשפחות מאז.

המשפחות הודיעו כי אם משרדי הממשלה, מקבלי ההחלטות ושאר מוסדות המדינה, לא יחלו לפעול לקידום הדרישות שהוצגו היום, הן לא יהססו לפעול בדרכים נוספות העומדות לרשותן כחוק, על מנת לוודא התקדמות בנושא. כאמור, המשפחות הן אלו שכבר החלו להתקדם לקראת מספר מתווים, אלו יונחו על שולחנם של מקבלי ההחלטות.

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות








<
<