X

גילוי מרצון 2024: איך ״מכשירים״ מטבעות קריפטוגרפיים?

בשנים האחרונות המטבעות הדיגיטליים צברו תאוצה והפכו ישראליים רבים למיליונרים: מהי עמדת רשויות המס בישראל, ואיך ניתן "להכשיר" מטבעות דיגיטליים? עו״ד אלי דורון, שותף, מייסד מומחה במיסים ממשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות' עורכי דין, מסביר




מאת: עו״ד אלי דורון, שותף, מייסד, מומחה במיסים ממשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות' עורכי דין.

ישראלים רבים הצליחו בשנים האחרונות להתעשר בזכות מסחר ופעולות כאלה ואחרות הקשורות לעולם המטבעות הדיגיטליים, ואוחזים כיום במטבעות קריפטוגרפים בהיקף של מיליוני שקלים ולעיתים אף הרבה מעבר לכך.


ישנם אלפים רבים של מטבעות קריפטוגרפיים שונים (הידוע מביניהם הוא הביטקויין) וישראלים רבים מפתחים התמחות בתחום, מתמקצעים, מקדישים את עיקר זמנם ולומדים להכיר את המטבעות והמגמתיות שבהן, ובהישען על הידע הנצבר הם סוחרים או פועלים במטבעות אלה, מחליפים מטבע במטבע או מבצעים פעולות אחרות, אשר בשורה התחתונה מעשירים עד מאוד את אותם בעלים.




עו״ד אלי דורון, שותף, מייסד, מומחה במיסים ממשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות' עורכי דין. צילום: סיגל אבן

 

המטבעות הקריפטוגרפיים הינם מטבעות ייחודיים ובעלי יתרונות רבים, שעוררו את סף החשדנות של רשויות המס והרשות להלבנת הון, כמו גם רשויות אחרות בכל הקשור אליהן ובעסקאות המתבצעות באמצעותן, וכך גם של הבנקים.

החשש הוא, שמאחר והבעלים של מטבע קריפטוגרפים אינם מזוהים, משמע, כל הפעילות וכל הסחר של המטבעות – יכול להתבצע מעל "לראש" המערכת הבנקאית. כך יוצא, כי הישראלי יכול לקנות ולמכור מטבעות קריפטוגרפים, להעביר ולצבור אותן, והכול ללא כל מעורבות בנקאית.

על פי עמדת רשויות המס בישראל אין לראות במטבעות קריפטוגרפים משום מטבע: כך יוצא כי בעוד הפרשי שער במטבע ועליית שער של מטבע פטור במרבית המקרים ממס, הרי שלגבי מטבעות קריפטוגרפים רשות המס רואה בהם משום נכס לכל דבר ועניין, דוגמת דירה, מניה או כל נכס פיננסי אחר.

כל פעולה המתבצעת באמצעות מטבעות אלה נחשבת כ-"מכירה", החייבת בדיווח ובתשלום מס: מכאן שאם ישראלי מחליף מטבע קריפטוגרפי אחד באחר, האמור מתקבל ונתפס אצל רשויות המס כמכירה וקניה של נכס לכל דבר ועניין, ובפועל המוכר חייב בדיווח לרשות המס, ותשלום מס בגין כל עסקה ועסק.

נכון להיום ישנם אלפי ישראלים המחזיקים ארנקים דיגיטליים, בהם מטבעות קריפטוגרפים בסכומי עתק אשר בגינם לא שולם כל מס – משמע ארנקים "שחורים". ישראלים רבים, קונים, מוכרים, ממירים, מחליפים וסוחרים במטבעות קריפטוגרפיים, והואיל ואלה מבינים כי נשארים אנונימיים, נמנעים הם, כך המציאות מלמדת, מלדווח לרשות המס ולשלם את המס בגינם.

לאור כל האמור, רשות המס עומדת לפרסם נוהל גילוי מרצון עדכני – 2024, שבא לתת מענה לבעלי המטבעות הקריפטוגרפיים, נוהל במסגרתו המדינה תאפשר להכשיר את המטבעות מבלי להיחשף פלילית. לטובת האמור המדינה, ככול הנראה, תיתן לבעלי המטבעות הקריפטוגרפיים את ההזדמנות לפנות מיוזמתם לרשות המס בטרם הרשות חשפה אותם, לדווח על הרווחים מיוזמתם ולשלם את המס, תוך התחייבות של המדינה – במסגרת הנוהל, כלפי העומדים בתנאים, שלא למצות עימם את הדין הפלילי, בגין עבירות המס שבוצעו תוך כדי צבירת ההון.

 

למאמר המלא באתר דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן ועמית גרוס: https://www.dt-law.co.il/articles.asp?ArticleID=3940

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחוק ומשפט










<













<