X

פרופ' רבקה יהב: "מהלכים ביננו אנשים טראומטיים, כולנו עדיין בתוך הטראומה"

מאז השבת השחורה ב-7 באוקטובר מטפלת פרופסור רבקה יהב בעשרות מטופלים שחוו טראומה בעקבות האירועים הקשים. בריאיון מיוחד ל'ניוז חיפה קריות' מספרת יהב על מספרם של נפגעי הטראומה שגדל והולך והפתרון להביא לסיומה הוא החזרת החטופים. " אנחנו כעם יהודי סוחבים על הגב טראומות של שואה, של מלחמות עבר, חייבים להפסיק את המעגל הזה" ויש לה אמונה שנוכל להשתקם. "אני כן מאמינה שנשתקם. השתקמנו מהשואה והשתקמנו ממלחמות עבר והחברה חזרה לפרוח והמדינה הלכה והתפתחה"


בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל המתמשכת, נזקקים מאות רבות של ישראלים לטיפול נפשי. מדובר במצבים של מצוקה קשה ובהיקפים טראומתיים חסרי תקדים אשר זקוקים למתן סיוע מיידי.

עשרות רבות של מטופלים כאלה הגיעו גם לקליניקה של פרופסור רבקה יהב עובדת סוציאלית קלינית ופסיכותרפיסטית. בין המטופלים שפוקדים את הקליניקה של פרופ' יהב בחיפה מאז השבת השחורה, נמצאות משפחות חטופים, חיילי מילואים, אימהות לחיילים, מפונים ועוד. "מאז ה-7 באוקטובר לא הפסקתי לקבל פניות ועשרות רבות של טלפונים וקיימתי בלי סוף שיחות. כל יום עבדתי יותר מעשר שעות, זאת הייתה התערבות חירומית ממש אקוטית. אנשים היו בלחץ איום, ממש בפניקה".


בשיחה עם 'ניוז חיפה קריות' מסבירה פרופ' יהב כי "הסיטואציה היום מאוד מורכבת. המצב היום מאוד קשה. אנשים מאוד שבורים. מספרים על מראות שהם נחשפו אליהם וזה לא פשוט. אני מדברת עם אימהות לחיילים שלא ישנות בלילות, הן מתוחות ולא מסוגלות לטפל בילדים האחרים שיש להם בבית, עולים חדשים שעלו לארץ והילדים שלהם התגייסו, שואלים את עצמם למה הם באו". "חיילי מילואים מגיעים לטיפול ומה שאני שומעת עדיף שלא אגיד". "מצד אחד סיפורי גבורה מאוד גדולים ומצד שני חוויות מאוד קשות" "כל הזמן מגיעים עוד ועוד אנשים לטיפול. המספר הולך וגדל. המצב הרגשי מאוד קשה, אנשים נמצאים במצב טראומטי". "מדובר באנשים שראו דברים קשים או שהיו בתוך סיטואציה או במלחמה. מהלכים ביננו אנשים טראומטיים, כולנו עדיין בתוך הטראומה, בתוך התהליכים והמצב הקשה".




"מהלכים ביננו אנשים טראומטיים". רבקה יהב. צילום: ראובן כהן, דוברות העירייה

גורמי מקצוע בתחום הנפש מצביעים על מצב נפשי קשה בקרב הציבור ומתריעים כי ישנו חשש אמיתי מגל התאבדויות גדול. במהלך דיון שהתקיים בחודש שעבר בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת, שיתף אחד הניצולים ממסיבת הנובה כי הוא וחבריו לא מצליחים לתפקד וכי יש קרוב ל-50 ניצולים מהמסיבה שהתאבדו. גיא בן שמעון ניצול מהנובה: "אני חושב שאין אף מדינה שחיה את הטירוף הזה של חוסר הביטחון כמו ישראל. יש קרוב ל 50 מתאבדים מהנובה, זה מספר שהיה נכון ללפני חודשיים ויכול להיות שמאז זה עלה", אמר בדיון.

יהב חוזרת ומדגישה כי "כדי לטפל בטראומות של המטופלים, חייבים קודם כל להחזיר את החטופים״. "חייבים לסיים את הסיפור הזה עכשיו גם כדי שהטראומה לא תעבור מדור לדור. אנחנו כעם יהודי סוחבים על הגב טראומות של שואה, של מלחמות עבר, חייבים להפסיק את המעגל הזה". "כבר ביום השני למלחמה אמרתי ליונה ואני אומרת גם היום, שקודם כל צריך להתמקד בלהחזיר את החטופים ואחר כך להתעסק בכל השאר. קשה לטפל בטראומה כשהחטופים עדיין בעזה וגם מיטוט החמאס זה לא ריאלי", היא מבהירה. "חייבים קודם כל להתמקד בלהחזיר את החטופים והשבויים". "אנחנו עם בעל חוסן ואני מקווה שנשכיל לגמור את המלחמה הזאת בזמן ולהחזיר מהר את מי שעוד אפשר להחזיר מהחטופים, שנמצאים שם ואז נוכל להתחיל להשתקם".

פרופ' רבקה יהב היא פסיכותרפיסטית. עד לפני שנה שמשה כפרופסור מן המניין בבית הספר לעבודה סוציאלית אותו ייסדה והייתה ראש התוכנית ללימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. בנוסף היא הקימה והייתה ראש המרכז הקליני הבינתחומי בפקולטה למדעי הרווחה והבריאות באוניברסיטת חיפה והיא כלת פרס ראש הממשלה ליזמות ולחדשנות לשנת 2012. במקביל המשיכה יהב לנהל את הקליניקה הפרטית שבביתה בשכונת דניה בחיפה. השנה, אחרי 30 שנה, פרשה יהב מהאוניברסיטה והתמקדה בטיפול, בפסיכותרפיה ובהדרכה בקליניקה הפרטית. מאז ה-7 באוקטובר התווספו למטופלים הרבים שלה, נפגעי טראומה בעקבות מלחמת חרבות ברזל.

"יש שחיקה אדירה בתקווה והיא הולכת ומתמוטטת". רבקה יהב. צילום: גביש מדיה

פרופ' יהב עברה שכול אישי כשבעלה סגן יהודה מונהייט נהרג במלחמת יום כיפור. יומיים אחרי שבעלה נפל, ילדה יהב את ילדו. אחרי שהתחתנה עם יונה יהב אומץ בנה על ידי יונה. נוסף לחוויה האישית הקשה והעובדה כי טיפלה במשך עשרות שנים באלפי מטופלים שחשפו בפניה מקרים וסיפורים קשים מנשוא ועל אף שפיתחה עם השנים חוסן רגשי ונפשי, למרות זאת, במקרים החדשים, סיפרה יהב, היא מצאה עצמה מזילה דמעה. "יש סיפורים ששמעתי מאז ה 7 באוקטובר, שהביאו אותי להזיל דמעה. זה אנושי. מותר להיות עצובה ביחד עם המטופל".

כשאנשים נוהגים להשוות בין המלחמות, מדגישה פרופ' יהב כין אין מקום להשוואה למלחמת יום הכיפורים. "זה הרבה יותר גרוע היום". "מה שקורה לנו עכשיו זה לא בר השוואה למלחמת יום הכיפורים בכלל. העוצמה של היום, משך המלחמה, המהות, זה נורא, נורא, נורא. יש לנו כאן נדבך על נדבך. לא קל. הסיטואציה מאוד מורכבת היום וכדי לטפל באנשים עם הטראומות מה-7 באוקטובר, פרופ' יהב חוזרת ואומרת כי חייבים קודם כל להחזיר את החטופים.

יהב מדברת גם על השוני בין המטופלים לפני ואחרי ה-7 באוקטובר. ההבדל מתאפיין בעיקר בחוסר בולט של בטחון אישי, היא אומרת. "מה שהכי בולט זה חוסר עצום בתחושת הביטחון שנעלמה". לדברי פרופ' יהב, "תחושת הביטחון שהייתה קיימת קודם כמו 'לעולם לא עוד', ולעולם לא יעשו לנו את מה שעשו לנו בעבר, פשוט התפוגגה". "המציאות טפחה על פניהם והפכה להם את החיים. אנשים מתפקחים בעקבות מה שקורה היום, יש שחיקה אדירה בתקווה והיא הולכת ומתמוטטת".

במשך שנים מטפלת פרופ' יהב בסיפורי זוועה קשים מנשוא ובמקרים בלתי נתפסים "אני עושה את העבודה באהבה גדולה. שנים עסקתי בטיפול הנפש, מעולם לא הפסקתי לטפל ולהדריך. כולם השתגעו ממני למה אני ממשיכה לעשות את זה במקום לכתוב עוד מאמר, אבל אני אוהבת את העבודה הזאת".

לצד עבודתה, יהב גם פעילה ומתנדבת בעמותה עם משפחות שכולות שמלוות משפחות שכולות חדשות. "זה נותן לי משמעות גדולה", היא מספרת, אנחנו גם מעבדים עם המשפחות השכולות מחדש את האבל שלהם, וגם מחזקים אותן ונותנים להן כלים כיצד לחזק את המשפחות החדשות".

רבקה ויונה יהב, ביום כניסתו של יונה ללשכת ראש העיר. צילום: דורון גולן

בשבוע שעבר נאמה יהב בהפגנה לשחרור החטופים שהתקיימה ברחבת הפסנתר במרכז הכרמל ותקפה את התנהלות הממשלה: "הבחירה  לא לעסוק בהחזרת החטופים הייתה תולדה של אגו פגוע וזועם". "הצורך בנקמה העיב על היכולת לפעול  באופן מושכל וכוללני. החלטה גורלית זו  פגמה בעתיד החטופים, עתיד המשפחות ועתיד המדינה. היכן קדושת החיים? הזילות בחיי אדם בלתי נסבלת".

"נשכחו כללי היסוד המהווים את האמנה בין המדינה לאזרחיה, לא משאירים פצועים, גופות ושבויים בשטח. יש להחזיר את החטופים מיד. מיטוט החמאס היא משימה לא ריאלית. אפשר עדיין להחזיר את החטופים. כל יום שעובר אינו חוזר".

יהב קראה להחזיר את החטופים מיד: "ליבנו שותת דם חודשים ארוכים.  24 שעות ביממה ללא מנוח. חיי המשפחות עצרו מלכת וחיינו כאומה. כל יום ויום אנו נעים בין ייאוש לתקווה, חסרי אונים לנוכח אוזלת היד בטיפול בסוגיה החשובה ביותר על סדר היום. המאמץ להשבת החטופים היה צריך להתחיל במלוא העוצמה כבר ב8 לאוקטובר".

בתוך כך מצהירה פרופ' יהב כי יש לה אמונה שנוכל להשתקם. "אני כן מאמינה שנשתקם. השתקמנו מהשואה והשתקמנו ממלחמות עבר והחברה חזרה לפרוח והמדינה הלכה והתפתחה. אני מקווה שעם השינויים המתאימים שיתרחשו, אז גם משהו בעתיד ישתנה.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות










<













<