X

61 שנה של גשר בין האקדמיה לתעשייה הישראלית

בלב הטכניון נמצא אחד המכונים שמשפיעים על חיי היום-יום של כולם, המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים, המוכר גם בשמו מכון המתכות הישראלי. מתכת לסוגיה נמצאת כמעט בכל מוצר שבו נעשה שימוש, החל מעטים ועד למשאיות ומכוניות מרוץ וגם לטכנולוגיית הלייזר יש מקום של כבוד


בשנת 1963 הוקם המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים הוקם (לשעבר "מכון המתכות הישראלי") על מנת לשמש כגשר בין הקהילה האקדמית בטכניון ובין התעשייה הישראלית. את צוות המכון, שבראשות עומד דניאל ספרנצ'יק, מרכיבים חוקרים ומהנדסים מנוסים המתמחים בתחומים רחבים הקשורים לטכנולוגיות החומרים, עם דגש על מתכות, קרמיקות ושילוב ביניהן.

דניאל ספרנצ'יק, מנהל המכון. צילום: אתר המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים


המכון עובד בשיתוף פעולה מלא עם סגל המחקר בטכניון, תוך התייחסות להיבטים היישומיים, כאשר לרשות חוקרי המכון עומד ציוד המחקר המתקדם המצוי בקמפוס הטכניון. המכון מקדם חדשנות טכנולוגית ומדעית ומוביל פיתוח והטמעה של טכנולוגיות חדשות, חומרים מתקדמים ותהליכי ייצור חדשניים. חוקרי המכון מעורבים במחקרים בין-לאומיים רבים ומקיימים קשר רצוף עם מכוני מחקר מהמובילים בעולם. הידע והקשרים הטכנולוגיים המתפתחים במסגרת פעילות זו עומדים לרשות התעשייה הישראלית.




הדפסה תלת מימד. צילום: אתר המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים

על מנת לכסות טווח פעילות רחב, המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים פועל במספר תחומים מרכזיים: הדפסת תלת-ממדית של מתכות וקרמיקות, תהליכים מתקדמים (שילוב חומרים מתקדמים תוך "שדרוג של תהליכי ייצור קונבנציונליים"), אפיון מתקדם, חקר כשל, מכניקת שבר, מניעת קורוזיה וטיפול פני שטח פונקציונליים, תהליכי חיבור וריתוך, טכנולוגיות לייזר מתקדמות ועוד. בנוסף יש למכון שתי מבדקות ובהן המעבדה להנדסת רכב ומכונות המהווה מעבדה מוסמכת על ידי משרד התחבורה ויחידת הפלדה אשר מבצעת בדיקות לפלדת בניין בארץ ובחו"ל.

לצורך מתן מענה מקצועי רחב לצרכי התעשייה בתחום הבדיקות והפיקוח, המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים מפעיל שרותי מבדקה מגוונים אליהם הוא מוסמך על פי ISO 17020 ו-ISO 17025 על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות המוכרת על ידי ארגון ILAC הבינלאומי.

בתחום המחקר והפיתוח, המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים פעיל בשורה ארוכה של פרויקטים של מחקר ופיתוח החל מפרויקטים במימון ישיר של הלקוח, מחקרים בינלאומיים  ומחקרים הממומנים על ידי הרשות לחדשנות במסלולים שונים. המכון מציע שירותי מחקר ופיתוח בתחומי פיתוח חומרים מתקדמים, פיתוח טכנולוגיות ייצור ופתרונות טכנולוגיים המותאמים אישית ללקוח. תחומי המחקר בהם עוסק המכון: תהליכים מתקדמים, הדפסת תלת מימד (ריבוד), קורוזיה וטכנולוגיות פני שטח, ריתוך וטכנולוגיות לייזר, אפיון חומרים וחקר כשל, מכניקת השבר, בדיקות חומרים וחקר כשל.

המכון הישראלי לטכנולוגיות חומרים מספק גם שירותי הנדסה שונים במעבדות השירות: תחום אפיון וחקר כשל, תחום מכניקת השבר, תחום קורוזיה וטיפולי פני שטח, יחידת הפלדה והמעבדה להנדסת רכב ומכונות.

מעבדת הלייזר. צילום: אתר המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים

במכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים הוקמה מעבדת לייזר חדשה במסגרת מאגד LAMP שמצוידת בלייזר עוצמתי ומתקדם ביותר בישראל בתחום של עיבוד חומרים. הלייזר של חברת סיון לייזרים, בעל עוצמה של 14 קילוואט וקרן לייזר דינמית, ההופך אותו לאחד ממכשירי הלייזר הטובים והעוצמתיים ביותר בעולם. לריתוך לייזר יש הרבה יתרונות משיטות ריתוך או הלחמה קונבנציונליות , הכוללים 100% האצה של התהליך וחיסכון של כ-90% מהאנרגיה הנדרשת. הטכנולוגיה מאפשרת עבודה עם קרן לייזר ייחודית בעלת דרגות חופש רבות המתקדמת מהטכנולוגיות הקיימות היום לעיבוד חומרים. טכנולוגיה זו תשפר שליטה בתהליכים פיזיקליים במהלך עיבוד החומרים, לדוגמא קצבי קירור והתמצקות , עומק חדירת הלייזר ויציבות של בריכת ההיתך.

המעבדה להנדסת רכב ומכונות. צילום: אתר המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים

המכון הישראלי לטכנולוגיות חומרים מפעיל גם את המעבדה להנדסת רכב, שהיא מעבדה מוסמכת מטעם משרד התחבורה ,הרשות הלאומית להסמכת מעבדות וכן הרשות לנהיגה ספורטיבית. המעבדה היא אחת מארבע המעבדות המשתייכות למכון המתכות הישראלי, מוסד הטכניון למחקר ופיתוח. המעבדה נותנת שירותים בתחום הרכב לתעשיית הרכב הישראלית, יבואנים, יצרנים ומתקינים. צוות המעבדה בעל ניסיון רב בתחומים רבים כגון: רכבי נכים, רכבים להובלת חומרים מסוכנים, אישור יבוא למוצרי תעבורה בטיחותיים, חקירות לעומק של תאונות דרכים, נהלים עבור משרד התחבורה וכיו"ב.

יחידת הפלדה. צילום: אתר המכון הישראלי לטכנולוגיות ייצור חומרים

היחידה לבדיקות פלדה הוקמה בשנת 1993, צוות היחידה כולל בודקים מקצועיים מוסמכים. היחידה עוסקת בביצוע בדיקות פלדה לזיון בטון: מוטות מצולעים לפי תקן ישראלי 4466 חלק 3 במפעלים בחו"ל במגוון רחב של מדינות. כזרוע ביצועית של מכון התקנים, היחידה מבצעת מבדקים בישראל ובחו"ל לפי תקן ישראלי 4466 חלק 3 ו 5 ובדיקות כבלים לדריכת בטון לפי תקן ישראלי 1735 חלק 4.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות































<