X

לברוא חיים חדשים בצל האסון הכבד – לידה בזמן מלחמה

חסנאא אבו סאלח בטחיש, אחות ליווי הריון במרפאת מאוחדת במג'דל שמס, המלווה את נשות הכפר בזמן ההיריון, מספרת על ההתמודדות של מי שאיבדו את יקיריהן באסון הרקטה בחודש יולי האחרון ועל הקשר החזק שנוצר ביניהן




תקופת ההיריון יכולה להיות התקופה המרגשת ביותר בחייה של האישה, מעשה של בריאה והבאת חיים לעולם. עם זאת, היריון מלווה לא פעם בחששות ובחרדות טבעיים, המושפעים גם מהגורמים הסביבתיים, על אחת כמה וכמה בתקופת מלחמה. חסנאא אבו סאלח בטחיש, אחות ליווי הריון במרפאת מאוחדת במג'דל שמס, מלווה את נשות הכפר והאזור, מסבירה על הצורך בליווי הנשים בהיבט הבריאותי והנפשי בכלל ובמיוחד לאחר אסון הרקטה בו נהרגו 12 ילדים וילדות ועשרות נפצעו.

חסנאא אבו סאלח בטחיש, אחות ליווי הריון במרפאת מאוחדת במג'דל שמס. צילום: דוברות מאוחדת


להתמודד עם השינויים המשפיעים על המצב הנפשי והרגשי




"בשגרה, אחות ליווי היריון מלווה את האישה בכל תקופת ההיריון ואחרי הלידה, גם בהיבט הרפואי וגם בהיבט הרגשי", אומרת חסנאא ומוסיפה, "בהיבט הרפואי אנחנו דואגות בין היתר לבצע בדיקות שגרתיות ובדיקות נוספות לפי הצורך. בהיבט הרגשי, אנחנו עוזרות לנשים להתמודד עם שינויים במצב הרוח שיכולים לנבוע משינויים הורמונליים, להתמודד עם ריבוי חרדות וחששות שעולות לקראת הלידה, במיוחד אם מדובר בלידה ראשונה. חלק מהחששות נובעים מחוסר הוודאות וכדי להפחית אותם אנחנו מסבירות לאישה על השלבים השונים בתהליך הלידה, מה צפוי לה, מתי צריך לפנות לבית חולים, האם הסימנים שהיא חווה הם רגילים ונורמליים ועוד. כמו כן, בשבוע ה-26 להיריון ושישה שבועות לאחר הלידה, אנחנו ממלאות שאלון לזיהוי סימנים של דיכאון. אם תוצאות השאלון בטווח הנורמה אנחנו משוחחות עם האישה על הסיבות לשינויים במצבי הרוח ומדריכות אותה. במקרה שתוצאות השאלון לא בטווח הנורמה אנחנו מכוונות את האישה לקבלת עזרה מאנשי הטיפול ביניהם עובד סוציאלי, פסיכיאטר או פסיכולוג".

למצוא את הכוחות הנפשיים: להיות בהיריון ולחוות אובדן

"מאז שפרצה המלחמה התפקיד שלי הפך למשמעותי עוד יותר ונוצר חיבור חזק וקרוב עם הנשים. כ-15 נשים ממג'דל שמס, שליוויתי, ילדו מאז תחילת המלחמה. תקופת ההיריון הייתה מורכבת במיוחד עבורן. בין הנשים, ליוויתי גם שתי אחיות שאיבדו את אחיהן הצעיר, בן 15, באסון פגיעת הטיל במגרש הכדורגל בכפר ב-27.7", מספרת חסנאא בעצב. "האסון, בו נהרגו 12 ילדים וילדות מהכפר ונפצעו עשרות, היכה בהלם את כל התושבים ואותן במיוחד בגלל שהיו בהיריון. מייד התגייסנו כל הצוות הרפואי, בתמיכת הנהלת מחוז צפון, עטפנו אותן, נתנו להן את כל התמיכה וליווינו אותן בבית שלהן כדי להקל עליהן. היה חשוב לנו לחבק אותן ולהעניק להן יחס אישי. דאגתי מאוד לצד הרגשי שלהן. שוחחנו הרבה והאמונה שלנו, הדרוזים, בגלגול נשמות עזרה לכולנו להתמודד עם השכול. בשיחות בינינו עודדנו אחת את השנייה, ואמרתי להן שלמרות העצב הגדול ותחושת הכעס על אובדן אחיהן הצעיר, הן מקבלות מתנה מאלוהים, את הזכות ללדת ולקבל נשמה. קשה לתאר במילים כמה התרגשתי כאשר הן ילדו תינוקות בריאים בהפרש של כשבועיים אחת מהשנייה, וכשלושה חודשים אחרי האסון. הקשר בינינו הוא קשר מיוחד, הן אמרו לי שהן זכו במשפחה שנייה שמחבקת אותן ולא עוזבת. זה ששתיהן היו ביחד בהיריון זה נתן להן כוח, מעין שותפות גורל ובזכות המשפחה והסביבה הקרובה הן התמודדו ביחד עם ההיריון לצד האבל".

להפיג את החששות וחוסר הוודאות בזמן מלחמה

המלחמה הגבירה את הדאגה אצל כל האנשים ובמיוחד אצל נשים בהיריון. "כתושבי צפון הגולן, המרחק מבתי החולים הפך לקריטי והנסיעה לבדיקות רפואיות מחוץ ליישוב מלוות בפחד", אומרת חסנאא. לכן, כחלק מההיערכות של מאוחדת בזמן חירום, אחיות ליווי ההיריון במרפאות ביישובים מרוחקים מבתי החולים, עברו הכשרה בנושא "קבלת לידה בחירום", כדי שיוכלו לקבל לידה במקרה שהנשים לא יוכלו להגיע בבטחה לבית החולים. "למעלה משנה שאנחנו נמצאים בשגרת חירום, המסגרות החינוכיות לא פועלות ברצף, ילדים רבים נמצאים בבית, וחלק מהנשים מעידות שהן מתוחות יותר ורגישות יותר לכל שינוי. נשים חרדות ממה שיקרה בהמשך ובעיקר האם יוכלו לקבל את הטיפול במרפאה ביישוב. כדי להפיג את החששות צוות המרפאה נערך לכל תרחיש. עברתי הכשרה לקבלת לידה בחירום ודאגנו שהן ימשיכו לעשות את כל הבדיקות, בין אם ביישוב או במרפאת מאוחדת בקרבת מקום, אנחנו דואגים לרצף טיפולי ולמעקב ביחד עם הרופא שלהן".

חסנאא, שתהפוך בחודשים הקרובים לאימא בפעם השנייה, משתפת כי היא מרגישה שליחות גדולה כאחות ליווי היריון וזכות גדולה ללוות את הנשים באחת התקופות המרגשות בחייהן, "אני משתדלת להיות תמיד זמינה עבורן ובמקרה הצורך אפשר גם לפנות למוקד היריון ולידה של מאוחדת שמאויש על ידי אחיות שנותנות מענה טלפוני מסביב לשעון".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות


<






<