X

“כשאנחנו עוזרים לסטודנט להצליח, אנחנו לא רק משנים את חייו, אנחנו משנים את עתידה של החברה כולה״

פרופ' מוחמד ותד (44), נשיא המכללה האקדמית רמת גן, נכנס לתפקידו באחת התקופות המאתגרות, כשהמדינה בעיצומה של מתיחות ביטחונית. בריאיון מיוחד ל'ניוז חיפה קריות' שוטח ותד את השקפת עולמו החברתית-אקדמית "המטרה שלנו היא להעצים אותם, לחזק אותם ולעזור להם לממש את הפוטנציאל האקדמי שלהם. כשסטודנט מצליח, זו ההצלחה שלנו״

“פותח את שערי המכללה פיזית עם המפתח. בסוף היום, לא פעם, אני האחרון שיוצא. זה לא רק סמלי – זה עניין של מחויבות עמוקה". פרופ' ותד. צילום: עצמי

פרופ' מוחמד ותד (44), נשיא המכללה האקדמית רמת גן, נכנס לתפקידו באחת התקופות המאתגרות, באפריל האחרון, כשהמדינה בעיצומה של מתיחות ביטחונית. ותד קיבל על עצמו את האחריות להוביל מוסד אקדמי ותיק אך צומח, ולהצעיד אותו לעידן חדש. בתפקידו הוא משלב חזון ברור, מחויבות עמוקה, ויכולת נדירה להוביל שינויים בזמן קצר.


במהלך הריאיון, הוא מדבר בפתיחות על האחריות העצומה שמוטלת עליו, על החזון להפוך את המכללה לאוניברסיטה מובילה ועל המשמעות של מחויבות וניהול מתוך שותפות אמיתית עם הסטודנטים והסגל. “אני מאמין שמנהיגות היא לא רק כוח, אלא היכולת להקשיב, להבין ולפעול״, הוא אומר.




פותח ראשון, יוצא אחרון

ותד מתאר את גישתו לתפקיד כהצהרה אישית וסמלית כאחד. “אני מגיע למכללה בשעה שש בבוקר, לפני כולם״, הוא מספר, “פותח את שערי המכללה פיזית עם המפתח. בסוף היום, לא פעם, אני האחרון שיוצא. זה לא רק סמלי – זה עניין של מחויבות עמוקה".

ותד מדגיש שהדבר אינו רק חלק מתפקידו, אלא גם מסר ברור לסטודנטים ולסגל. “זו אמירה שהאכפתיות שלי מהמקום אינה תאורטית. כשאני כאן מהבוקר עד הערב, זה משקף את ההשקעה שלי ואת הציפייה שלי שגם אחרים ירגישו את אותה מחויבות״, הוא מוסיף.

לדבריו, הנוכחות המוקדמת שלו והפעולות הסמליות כמו פתיחת השערים בעצמו ממחישות את האחריות שהוא לוקח על עצמו. “אני כאן כדי לוודא שהכול עובד כמו שצריך, להיות זמין לסטודנטים ולייצר תחושה של מסירות ואחריות אמיתית משותפת, זה לא רק לנהל מהמשרד, אלא להיות בשטח״.

הגישה הזאת אינה מוגבלת לשעות עבודה ארוכות בלבד. ותד מאמין בנוכחות פעילה ובשיתוף פעולה הדוק עם כל המעגלים במוסד, סטודנטים, סגל, והנהלה. “אני עובר בין המחלקות, פוגש סטודנטים, מדבר איתם, מוודא שהם מקבלים את החוויה האקדמית הטובה ביותר" הוא אומר. “סטודנטים הם הלב של המכללה, ואנחנו כאן בשבילם״.

"סטודנטים הם הלב של המכללה, ואנחנו כאן בשבילם״. פרופ' מוחמד ותד. צילום: טלי ליבמן

“תוכנית המקפצה”: חזון של מחויבות לסטודנטים

אחת היוזמות המרכזיות שותד מוביל היא “תוכנית המקפצה” – פרויקט שמטרתו לתמוך בסטודנטים המתקשים להשתלב באקדמיה ברמה הנדרשת. “אנחנו לא במוסד שנועד לנפות סטודנטים״, הוא מדגיש. “המטרה שלנו היא להעצים אותם, לחזק אותם ולעזור להם לממש את הפוטנציאל האקדמי שלהם. כשסטודנט מצליח, זו ההצלחה שלנו״.

ותד מסביר שהבחירה לתמוך בסטודנטים במקום לנפות אותם נובעת מאחריות חברתית עמוקה. “אם סטודנט נפלט מהמכללה, הוא לא רק מפסיד הזדמנות אקדמית – אנחנו למעשה זורקים אותו אל מציאות שעלולה להוביל לתסכול, לעוני, ואפילו למצבי קיצון כמו פשיעה או חיים ללא אופק מקצועי״, הוא אומר.

לדבריו, “כשהשכלה גבוהה הופכת לחלום בלתי מושג, אנחנו כחברה משלמים את המחיר. במקום זאת, אנחנו בוחרים לחבק את הסטודנטים, לעזור להם להתמודד עם האתגרים שלהם, ולתת להם כלים להתקדם. אנחנו משקיעים בהם עכשיו, כדי שבעתיד הם יהיו אזרחים טובים, תורמים ומובילים״.

ותד מדגיש כי ההשקעה בסטודנטים אינה רק חובה מוסדית, אלא גם ערך אנושי: “כשאנחנו עוזרים לסטודנט להצליח, אנחנו לא רק משנים את חייו – אנחנו משנים את עתידה של החברה כולה״.

תוכנית המקפצה כוללת מערך תגבור אקדמי מקיף, מלגות ייעודיות, וסדנאות לחיזוק מיומנויות למידה. לצד זה, ותד מיישם מדיניות של “דלת פתוחה”, שמאפשרת לסטודנטים לפנות אליו ישירות. פעם בחודש הוא נפגש עם סטודנטים במפגשים אישיים. “זה יום שלם שבו אנחנו מקשיבים, לומדים, ומשפרים. אני מאמין שהסטודנטים צריכים לדעת שיש להם כתובת, ושאנחנו כאן בשבילם".

"היום כל מוסד אקדמי, גם מכללות, חייב להצטיין במחקר". פרופ' מוחמד ותד. צילום: טלי ליבמן

קפיצה מחקרית חסרת תקדים

ותד הציב את המחקר כיעד מרכזי בתפקידו. “במכללות בעבר הדגש היה על הוראה בלבד״, הוא מסביר, “אבל זה לא מתאים לעידן הנוכחי. היום כל מוסד אקדמי, גם מכללות, חייב להצטיין במחקר״.

בזמן קצר, המכללה האקדמית רמת גן ביצעה שינוי דרמטי. “כשנכנסתי לתפקיד, חלק קטן בלבד מהסגל עסק במחקר. היום, כולם חוקרים. פתחנו סדנאות, הענקנו כלים, וכל חבר סגל יודע שזו חלק מהמחויבות האקדמית שלו״.

ותד עצמו נחשב לחוקר מוביל בתחומו, עם יותר מ-100 פרסומים אקדמיים, כולל מחקרים פורצי דרך בתחום הקשר בין פשיעה מאורגנת לטרור. “מחקר הוא לא רק עניין של פרסום מאמרים" הוא מדגיש. “זה גם הדרך להוביל שינוי חברתי וכלכלי״.

חזון להפוך לאוניברסיטה

שאיפתו המרכזית של ותד היא להפוך את מכללת רמת גן לאוניברסיטה מובילה. “זו מטרה שאפתנית, אבל אפשרית", הוא אומר. “אנחנו משקיעים בתוכניות חדשות, בפקולטות, ובהעלאת הרמה המחקרית. המכללה כבר היום עומדת על שלוש רגליים חזקות: בריאות, טכנולוגיה, ומדעי החברה״.

במסגרת השינוי, ותד ביצע ארגון מחדש במכללה, עם חלוקה לשלוש פקולטות: פקולטה לבריאות, פקולטה לטכנולוגיה, ופקולטה למדעי החברה. “המבנה הזה מעניק אופי אוניברסיטאי למכללה״, הוא מסביר. “זה מאפשר לסגל לפתח תוכניות לימוד חדשניות, ליצור סינרגיה בין תחומים, ולבנות גשר אמיתי בין הוראה למחקר״.

להפוך את המכללה לאוניברסיטה. המכללה האקדמית רמת גן. צילום: טלי ליבמן

שיתופי פעולה בינלאומיים וקיום משותף

ותד מאמין כי העתיד טמון בשיתופי פעולה גלובליים. “חתמנו לאחרונה על הסכם עם אוניברסיטה בהודו, ואנחנו עובדים על שיתופי פעולה נוספים באירופה ובארה”ב. זה כולל קורסים משותפים, חילופי סטודנטים, וכנסים אקדמיים״.

בנוסף, הוא מדגיש את הקיום המשותף במכללה, שבה לומדים יחד סטודנטים יהודים וערבים. “זה לא דו-קיום״, הוא מתעקש, “זה קיום משותף אמיתי. החזון שלי הוא שכל סטודנט ירגיש שייך, ללא קשר למוצאו״.

תפקיד ציבורי: נגיד רוטרי ישראל הבא

ביולי הקרוב, ותד צפוי להתמנות לנגיד רוטרי ישראל, תפקיד חברתי חשוב שבו הוא רואה הזדמנות להשפיע ברמה הלאומית. “רוטרי עוסק במעורבות חברתית, בפיתוח קהילתי, ובקידום יוזמות חברתיות" הוא מסביר. ותד כבר הוביל פרויקטים חינוכיים במסגרת רוטרי, והוא שואף להשתמש בפלטפורמה הזו כדי להרחיב את ההשפעה של השכלה גבוהה בחברה הישראלית.

מסר לסטודנטים

המסר של ותד לסטודנטים שלו פשוט אך עמוק: “מחויבות היא המפתח להצלחה בחיים״, הוא אומר. “אם אתם מתחייבים לעשות את המקסימום, אתם תצליחו. השכלה גבוהה היא לא רק דרך לרכוש ידע, אלא גם ערכים. אני מאמין בכבוד הדדי, באחריות חברתית, וביכולת של כל אדם להשפיע״.

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות









<







<






<