X

הקרב על ה'לייקים' והמיליונים בין משפיענית הרשת ובעלה

העולם הדיגיטלי, עם כל הברק והזוהר שלו, יצר מציאות חדשה שבה אנשים פרטיים יכולים להפוך למותגים בינלאומיים ולהרוויח מיליונים בעזרת סרטונים, פוסטים וחיים שנראים כמו חלום. אבל מה קורה כשהמציאות הזו מתנפצת, והזוגיות שמאחורי המותג מתפרקת


איך יתחלקו ה'לייקים' והמיליונים? עו"ד עדיאל ברוך. צילום: אלבום פרטי

תחילת הדרמה החלה בסיפור גירושין מתוקשר של משפיענית רשת מצליחה ובעלה, שיחדיו בנו אימפריה של תוכן דיגיטלי. בעוד המעריצים מגיבים בתדהמה, מאחורי הקלעים מתרחש קרב לא פשוט על רכושם המשותף – ובעיקר על הערוץ הדיגיטלי שמכניס מיליונים מדי שנה.


ערוץ היוטיוב, חשבון האינסטגרם או הטיקטוק — כל אלו נתפסים לעיתים כמותג אישי לגמרי, שכן הם מבוססים על הפנים, האישיות והכישרון של המשפיענית. אך מתברר שזה לא כל כך פשוט: מאחורי ההצלחה הגלויה, עומדת לא פעם עבודה משותפת של שני בני הזוג. בעוד המשפיענית היא זו שמופיעה מול המצלמה, ייתכן שבעלה היה המוח העסקי מאחורי הקלעים, הצלם, העורך, המנהל הפיננסי או זה שדחף קדימה את הקריירה שלה, אך ישנם מקרים בהם לבעל לא היה כל חלק בבניית המותג ועדיין יהיה זכאי למחצית השווי.




על פי חוק יחסי ממון בישראל, כל הרכוש שנצבר במהלך הנישואין – כולל נכסים דיגיטליים – נחשב לרכוש משותף, אלא אם כן נערך הסכם ממון שמפריד ביניהם. במקרה הזה, בית המשפט עשוי לראות את ערוץ היוטיוב כנכס כלכלי משותף, גם אם הוא נשען על דמותה הציבורית של המשפיענית בלבד.

שווי הנכס יוערך על פי הכנסות הערוץ, החוזים העתידיים, מספר העוקבים והפוטנציאל הכלכלי שלו. אם הבעל היה מעורב באופן פעיל בניהול הערוץ או תרם תרומה משמעותית להצלחתו, ייתכן שיינתן לו חלק יחסי מההכנסות העתידיות או מהשווי הכללי של העסק.

שאלה מרכזית נוספת היא מי מחזיק בזכויות היוצרים של התכנים שכבר פורסמו. אם הבעל השתתף ביצירת התוכן – למשל, כתב, צילם או ערך סרטונים – הוא עשוי לטעון לזכויות על החומרים הללו. בנוסף, ייתכן שיידרש דיון על השימוש בשם המותג, לוגו, או כל נכס אחר שמזוהה עם הערוץ.

בתרחישים מסוימים, הערוץ עשוי להמשיך לפעול על ידי המשפיענית בלבד, כשהיא תשלם לבן זוגה פיצוי כספי חד פעמי או תקופתי. במקרים אחרים, בני הזוג עשויים להסכים על מכירת הערוץ לצד שלישי וחלוקת הרווחים. אם אין אפשרות להגיע להסכמה, בית המשפט עשוי להכריע באופן שמאזן בין האינטרסים של הצדדים.

עורך דין עדיאל ברוך מומחה לדיני משפחה המייצג את האישה, מסביר כי המקרה הזה מדגיש את החשיבות של הסכמי ממון עבור משפיעני רשת ואנשי תוכן. הסכם כזה יכול להגדיר מראש מה ייחשב לנכס משותף ומה לא, ולמנוע מאבקים משפטיים ממושכים במקרה של פרידה. כרגע מתנהל משא ומתן עם הצד השני על מנת לנסות לשמר את ההצלחה חרף הגירושין.

בעוד שהקרב על הערוץ מתנהל, השאלה הגדולה היא איך המותג ימשיך להתקיים. האם המעריצים ימשיכו לעקוב באותה התלהבות? האם הפוסטים והסרטונים ימשיכו לצבור לייקים, תגובות וחוזים מסחריים? דבר אחד בטוח – העולם הדיגיטלי ממשיך להוכיח שהוא לא רק מלא הזדמנויות, אלא גם מורכב הרבה יותר ממה שנראה לעין.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות























<