X

הלך לעולמו הרב מאיר בן ארוש, שעלה לבדו כנער כדי להתגייס ושימש כחזן מוכר בחיפה

הרב מאיר בן ארוש, חזן מבוקש בבתי הכנסת בחיפה, נפטר בגיל 93. הוא עלה לבדו חסר כל ממרוקו בגיל 17 על מנת להתגייס לצה"ל ובנה את חייו בחיפה, תחילה כסבל בנמל חיפה ולאחר מכן בדואר. בן ארוש נהג לעזור בסתר ומעולם לא הציג עצמו כקורבן


"מעולם לא כעס על התקופה ההיא או הציג עצמו כקורבן". הרב מאיר בן ארוש ז"ל. צילום באדיבות המשפחה

הרב מאיר בן ארוש, החזן המוכר מחיפה, הלך לעולמו ביום חמישי האחרון. הוא נולד בשנת 1932 בעיירה פיגיג שבמרוקו למשפחה של צורפים. קום המדינה היה רגע מרגש מאוד עבור היהודים במרוקו, אך לצד זאת החמיר מצבם בשל התגברות הטרור במדינה ומתוך מתוך תחושת שליחות עמוקה, בן הרוש קיבל החלטה  ב-1949 לעלות ארצה לבדו ולהתגייס לצה”ל כדי לקיים את “מה טובו אוהליך יעקב משכנותיך ישראל'. נכדתו, עינת מזרחי, מתקשה להיפרד ממנו.


ספרי על סבא שלך. "הוא הגיע באוניית מעפילים, הבטיחו לו שמעט הציוד שלו יגיע אחריו – אך הוא מעולם לא הגיע. הוא נשאר בלי כלום. זו דוגמה חיה לאיך קמים על הרגליים ומתחילים מחדש מאפס, מתוך אמונה ושמחה. לאחר שחרורו מהצבא, חי במעברה והתמודד עם אפליה וחוסר כבוד מצד המדינה, אך מעולם לא כעס על התקופה ההיא או הציג עצמו כקורבן. להיפך – למרות שסבל מאי-צדק, הוא ידע איך להתמודד איתו והמשיך בדרכו להאמין, להתפלל, להקים בית בישראל".




עזב את המשפחה ועלה כדי להתגייס. הרב מאיר בן ארוש ז"ל. צילום באדיבות המשפחה

סבא היה חזן מאוד מוכר. איך זה התחיל? "הוא התקבל לעבודה כסבל בנמל חיפה, שם עבד יחד עם פועלים יוונים סלוניקאים. הם התפללו איתו בבית הכנסת וגילו את הכישרון העצום שלו כחזן. תוך זמן קצר הפך לחזן בבית הכנסת שלהם, “שבט אחים” בחיפה, ומשם זכה להכרה כחזן מבוקש מאוד בבתי הכנסת המובילים בעיר. בהמשך עשו לו “ייבוא אישי” לבית כנסת סלוניקאי מפואר במיוחד ע”ש הרב חיים חביב ז”ל, שנספה בשואה, ושם שימש כחזן פאר ושליח ציבור שנים רבות

במלחמת יום הכיפורים שימש בן ארוש כחזן בבית הכנסת “היכל נתנאל”, בשעות הקשות ביותר של המלחמה. מי שהכיר את סבא שלי ידע עד כמה הוא הרגיש שליחות בהיותו שליח ציבור – חובה קדושה להוציא את כולם ידי חובה, לומר את המילים, הפסוקים והאותיות בצורה הברורה והרהוטה ביותר, ללא קיצורי דרך ועיגולי פינות. כילדה, הייתי שומעת אותו מכין ילדים לקרוא בתורה ולעלייה לתורה בבר המצווה שלהם. זה היה מרגש ומרתק להקשיב לו ללמד. מי היה מאמין שהנער שעלה לארץ ללא שפה יהפוך בעצמו למורה ללשון ולדקדוק בבית ספר?"

"נתינה מכל הלב". הרב מאיר בן ארוש ואשתו אסתר ז"ל. צילום מתוך האלבום המשפחתי

בהמשך דרכו, הוא התקבל לרשות הדואר, שם עבד 40 שנה. "נאמר עליו לאורך השנים שהיה עובד מסור, ישר, בעל מוסר עבודה גבוה, נעים הליכות, ושמו הלך לפניו". מספרת מזרחי. הוא התחתן עם  אסתר ז"ל אהבת חייו, ויחד הקימו משפחה לתפארת עם 10 ילדים, עשרות נכדים ונינים. "כמה היה חשוב לו לתת לנו תמיד לחזור מהשוק ולחתוך לנו פירות, לוודא שתמיד יש אוכל בבית וכמובן ללמד אותנו את חשיבות המעשר, הצדקה, ראיית האחר, הנתינה מכל הלב". הוסיפה מזרחי.

"אנחנו ממשיכים את דרכו". הרב מאיר בן ארוש ואשתו אסתר עם בני משפחה. צילום באדיבות המשפחה

את ממשיכה את דרכו? "הנצחה היא לא רק זיכרון, אלא דרך חיים, וסבא היה אדם של ערכים, של דרך ארץ ושל נתינה. הערכים האלה טבועים בנו – הילדים, הנכדים והנינים שלו – ואנחנו ממשיכים את דרכו, כל אחד בדרכו, אבל תמיד עם אותה שליחות. כולנו שירתנו בצבא, עובדים, מתנדבים ופועלים למען אחרים, כי זה מה שגדלנו עליו. ההנצחה שלו היא לא רק בסיפורים, אלא בעיקר במעשים. אני משמחת ילדים ומופיעה בהתנדבות בעמותות, ואחת הקרובות לליבי היא עמותת אלון ואלה. אימא שלי מתנדבת כבר עשרות שנים במוסד 'אהבה' בקריית ביאליק, וגם לי הייתה הזכות להתנדב שם מספר פעמים. זו הדרך שלנו להמשיך את מה שסבא שלי לימד אותנו. למדתי ממנו שהשפע האמיתי הוא בלב ושהשמחה האמיתית היא בלתת. מקווה שאתה לא סובל יותר סבא יקר. תשמור על סבתא למעלה היא בטח דאגה וחיכתה לך מאוד. תודה שהיית הסבא הכי טוב בעולם".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין










<