X

מרגש: הצעירה שלקתה בטרשת נפוצה ומסרבת לתת למחלה לעצור אותה

שחר ממן הייתה בעיצומה של תקופה משמעותית בחייה. כמורה לכיתת חינוך מיוחד וסטודנטית לתואר שני בייעוץ חינוכי. אבחון הטרשת טלטל את עולמה בתחילת הדרך, במרפאת הטרשת הנפוצה הייעודית של 'מכבי' היא הצליחה לבנות את עתידה מחדש





שחר ממן ופרופסור אריאל מילר. צילום: מכבי

שחר ממן, (24), הייתה בעיצומה של תקופה משמעותית בחייה. כמורה לכיתת חינוך מיוחד וסטודנטית לתואר שני בייעוץ חינוכי, חייה היו עמוסים אך מלאים בתוכן ומשמעות. היא גם עסוקה בתכנון חתונתה עם אבי, בן זוגה. "לא היה לי שום רקע רפואי או סימן מקדים שיכולתי לנחש ממנו מה עומד לקרות," היא מספרת.


אבל רגע אחד באמצע שיעור בזום שינה את כל מה שחשבה שהיא יודעת על חייה. "התחלתי להרגיש טשטוש ראייה בעין שמאל. מכיוון שהמספר שלי במשקפיים נמוך, חשבתי שזה לא רציני". שחר פנתה לרופא עיניים מתוך מחשבה שמדובר בבדיקה פשוטה, אך מהר מאוד היא הופנתה בדחיפות למיון. במיון אובחנה בצקת בעין שמאל, שהחלה להתפשט לעין ימין. "באותו רגע הרגשתי שהדברים יוצאים משליטה. הייתי במצב של חוסר ודאות מוחלט". עקב המצב הביטחוני, שחר לא אושפזה אלא הופנתה להמשך בירור דרך הקהילה הרפואית של מכבי שירותי בריאות במחוז הצפון.




החששות רק גברו כאשר רופא המשפחה העלה את האפשרות שמדובר בטרשת נפוצה. "שמעתי את השם הזה לראשונה והוא נאמר בקלות רבה מדי. לא ידעתי מה זה אומר, ומיד רצתי לחפש מידע באינטרנט. התחושה הייתה של פחד וחוסר אונים". לאחר סדרת בדיקות ממושכת שכללה MRI וניקור מותני, הגיעה האבחנה הרשמית: טרשת נפוצה התקפית. זהו רגע שאף אחד לא מוכן לו. "המחשבות לא הפסיקו להתרוצץ: איך חיים עם זה? איך אני ממשיכה לעבוד, ללמוד, לתכנן משפחה".

אבחון מוקדם וטיפול מותאם אישית

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית, כאשר מערכת החיסון תוקפת את מעטפת המיאלין המגנה על סיבי העצב. המחלה מאובחנת לרוב במבוגרים צעירים בין גילאי 20-40, ופוגעת בנשים פי שלושה יותר מאשר בגברים. הסימפטומים מגוונים וכוללים בעיות בראייה, חולשה, כאבים, בעיות בשיווי משקל, עייפות קשה וקשיים קוגניטיביים.

בשנים האחרונות חלו התקדמויות משמעותיות באבחון ובטיפול, כולל שימוש בטכנולוגיות MRI מתקדמות, סמנים ביולוגיים לזיהוי מוקדם, ופיתוח תרופות חדשות וממוקדות יותר עם פחות תופעות לוואי. כמו כן, קיימים טיפולים שיקומיים מתקדמים המשלבים טכנולוגיות כמו מציאות מדומה ורובוטיקה שיקומית לשיפור התפקוד היומיומי של המטופלים.

פרופ' אריאל מילר, מומחה מוביל לנוירולוגיה וטרשת נפוצה מכבי שירותי בריאות. צילום: מכבי

תמיכה רפואית מקיפה

שחר לא נותרה לבד במסע המורכב הזה. היא הגיעה למרפאת הטרשת הנפוצה הייעודית של מכבי בגרנד קניון בחיפה, בניהולו של פרופ' אריאל מילר, מומחה מוביל לנוירולוגיה וטרשת נפוצה. "פרופ' מילר היה כמו עוגן עבורי. הוא הסביר לי כל פרט בתהליך, נתן לי תחושה של ביטחון ותקווה, ותמיד היה שם כדי להקשיב".

במרפאה, לצד פרופ' מילר, היא פגשה צוות מקצועי ותומך שכלל אחות מלווה, דיאטנית, פסיכולוגית, עובדת סוציאלית, וצוות שיקומי (פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק), שתמך בה לאורך כל הדרך. "היחס שקיבלתי היה הרבה מעבר למה שציפיתי. הם הפכו להיות חלק בלתי נפרד מההתמודדות שלי". לדברי פרופ' מילר: "מדובר במרפאה לטרשת נפוצה המעניקה מעטפת טיפולית רב-תחומית בהתאמה אישית, שמטרתה, לצד מתן ליווי רפואי, שיפור איכות חיי המטופל/ת. אנו פועלים כדי לאפשר שמירה, ככל שניתן, על מגוון הפעילויות ומימוש התוכניות האישיות, המשפחתיות והמקצועיות. חלק מהאתגר הוא התאמת הטיפול גם בהיבטים הקשורים להרחבת משפחה – לקראת הריון, במהלך הריון ולאחר הלידה".

חיים חדשים לצד המחלה

כיום, שחר מטופלת בתרופות מותאמות ונמצאת במעקב צמוד במרפאת הטרשת הנפוצה של מכבי. "אני מודה על כך שאני מוקפת בצוות מקצועי ותומך כל כך. הם עוזרים לי להבין שלא צריך להתמודד לבד, ותמיד מחפשים פתרונות שיתאימו לאורח החיים שלי". שחר לא מוותרת על חלומותיה. היא ממשיכה לעבוד עם תלמידיה האהובים, לומדת לתואר שני, וממשיכה לתכנן את עתידה עם בן זוגה. "יש ימים טובים יותר ויש ימים קשים, אבל אני מזכירה לעצמי שאני לא לבד ושיש לי כוחות להתמודד".

חיים חדשים לצד המחלה. צילום: מכבי

המסר של שחר

שחר מבקשת להעביר מסר חשוב לכל מי שמתמודד עם מחלות כרוניות: "אל תתעלמו מסימנים שהגוף שולח. תנו לעצמכם את הזכות לטפל בעצמכם בזמן. ובעיקר – אל תפחדו לבקש עזרה. יש קהילה מדהימה, רופאים מסורים כמו פרופ' מילר וצוות המרפאה, ותמיד יש דרך להתמודד". מרפאת הטרשת הנפוצה של מכבי שירותי בריאות במחוז הצפון היא כיום אחד המרכזים המובילים בישראל לטיפול ותמיכה בחולי טרשת נפוצה, והסיפור של שחר הוא דוגמה לכוח של טיפול מקצועי, אנושי ומסור. "אני יודעת שהמסע שלי עוד ארוך, אבל בזכות האנשים והצוות המטפל שסובבים אותי, אני מאמינה שאוכל להתמודד עם כל אתגר שיגיע".






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות































<