X

לאחר 30 שנה במחסני מוזיאוני חיפה: קול אפריקה

האוסף האפריקאי נחשף מחדש תערוכה חדשה במוזיאון חיפה לאמנות מגלה את אוצרות תרבויות אפריקה


ב-3 באפריל 2025 תיפתח במוזיאון חיפה לאמנות תערוכה חדשה ונדירה במיוחד בישראל, הנושאת את השם "קול אפריקה: האוסף האפריקאי נחשף מחדש". התערוכה, שתשתרע על פני רוב הקומה הראשונה של המוזיאון, תכלול כ-300 פריטים מתרבויות שונות באפריקה. את התערוכה אוצרת דורית שפיר, בעבר אוצרת בכירה לאמנות אפריקה ואוקיאניה במוזיאון ישראל, ירושלים. נותנת החסות הראשית לתערוכה היא משפחת פדרמן – ליאורה ומיכאל (מיקי) פדרמן. בראשית שנות ה-60, אביו של מיקי פדרמן, יקותיאל פדרמן ז"ל, רכש בשליחותו של ראש עיריית חיפה דאז, אבא חושי, עשרות חפצים נדירים ממערב אפריקה עבור המוזיאון האתנולוגי של חיפה, ועבודות אלו הן נדבך מרכזי באוסף.

בֶּלָה, שתי איילות ונמר, 1956, צ׳אד, שמן על נייר
מתנת מוריס אלחדף, ליאופולדוויל צילום_ יבגני אידל


מאז סגירת המוזיאון האתנולוגי של חיפה ב-1995, האוסף האפריקאי של מוזיאוני חיפה, הכולל כ-1,000  פריטים, נותר נסתר מעיני הציבור לאחר שהועבר למחסנים. בשנים האחרונות קיימה מחלקת האוספים של מוזיאוני חיפה תהליך שכלל קיטלוג מחדש, צילום האוסף ומחקר עומק בעזרת חוקרים בינלאומיים. בנוסף, נעשתה רסטורציה ליצירות ומוצגים שונים, שהתאפשרה בזכות מענק נדיב מקרן שוסטרמן – ישראל. פריטי האוסף הם תרומתם של אספנים נלהבים מרחבי העולם, אשר חקרו בעניין ובתשוקה תרבויות במרחבי אפריקה. ההצגה המחודשת של האוסף גם פתחה פתח להגדלתו, דרך מתנות חדשות שהוענקו למוזיאון ויוצגו בתערוכה לראשונה, בראשם אוסף של כ-700 תכשיטים ומכסים לקנקני בירה של בני הזולו, תרומתם של סטיבן ונדין כהן.



, צילום מתערוכת אפריקה ב1985 מארכיון המוזיאון לאתנולוגיה

יבשת אפריקה משופעת במגוון רב של תרבויות, ולכל אחת מבנים חברתיים, אמונות, מיתולוגיה וסגנונות אמנות הייחודיים לה. החפצים שעמי אפריקה השונים יצרו לוקחים חלק משמעותי בכל היבט של החיים, בין אם אלו טקסים ופולחנים דתיים או פעולות יומיומיות, שהממשק ביניהם הדוק. החיים נתפסים כחוויה הוליסטית, שבה העולם הבלתי נראה הוא חלק חיוני מהנראה, ומשום כך, גם ההיבטים היומיומיים של החיים, כמו עבודה, משפחה וקשרים חברתיים נושאים משמעות רוחנית.

התערוכה לוקחת את המבקרים למסע מרתק בין התרבויות המגוונות של אפריקה מדרום לסהרה, כשכל גלריה מגלה היבט תרבותי אחר: פריטים מדרום אפריקה שנועדו לקישוט הגוף ומסמנים את מעמדו החברתי-כלכלי של הלובש, פריטים ממערב אפריקה הקשורים בטקסים הפולחניים לתקשור עם האבות הקדמונים, פריטים המלמדים אותנו על מסורות הניבוי והריפוי, ופריטים המציגים סגנון היברידי אפריקאי-אירופאי מיוחד ומעידים על הקולוניאליזם האירופאי של יבשת אפריקה. התערוכה "קול אפריקה" שבה ומעניקה קול ליצירות אלה וקוראת לצופים לצלול לתוך התרבויות המגוונות והתוססות של אפריקה.

כלי בירה, דרום אפריקה, אמצע המאה ה-20, קרדיט צילום_ יבגני אידל

בתערוכה "קול אפריקה" יוצגו כמה צלמיות כוח – פסלונים בצורת אדם, שאותם ממלאים או מכסים בחומרים מגוונים, כמו עשבים מרפאים ועצמות של חיות – שביכולתם להשפיע על המציאות לטובה. כדי להדהד את המוצגים הללו, ולהכיר לבנות ובני הדור הצעיר את תרבויות אפריקה, המבקרים יוזמנו ליצור צלמיות כוח משלהם בגלריה לכל המשפחה, תחת הכותרת "תן לי כוח". המבקרים יוזמנו להרכיב צלמית, ולהטעין אותה בחומרים שונים שיסופקו בגלריה; זאת תוך מחשבה על הסמליות האישית של החומרים עבורם, ומה יוכל להגן עליהם ולשמש כקמע אישי בתקופה מורכבת זאת. בנוסף, יוצג בגלריה לכל המשפחה סרט שילמד את המבקרים כיצד לרקוד את הריקוד דִּנְהֶה מזימבבואה, המזמין את רוחות האבות הקדמונים להשתתף בחגיגות הקציר של התבואה.

דגל עם סמלים של 12 מלכי דומיי, בנין, קרדיט_ מאיר איטקין

לדברי ד"ר קובי בן-מאיר, האוצר הראשי של מוזיאון חיפה לאמנות: "האוסף האפריקאי של מוזיאוני חיפה הוא אחד האוספים הציבוריים המקיפים היחידים בישראל שמוקדש לתרבויות האפריקאיות, והוא נדיר הן בכמות הפריטים שהוא כולל והן במגוון התרבויות שהוא מייצג. ערכו נובע בעיקר מהיותו אוסף אתנוגרפי של תרבות חומרית, יותר מאשר אוסף של אמנות. המניע של האספנים לא היה לרכוש בהכרח את הפריטים היפים ביותר, אלא לאסוף מכלול מקיף של חפצים המספרים סיפור מלא על מנהגי תרבות מוגדרת – מהדרכים שבהן סגדה לאבותיה הקדמונים, ועד למנהגי האכילה. בתקופה בה אמנים בינלאומיים ממעטים להציג בישראל, המוזיאון רואה בתערוכה זאת צוהר משמעותי עבור הקהל הישראלי לאופני יצירה וחשיבה הבאים מעבר לים. תערוכה זאת היא גם ראשונה מבין סדרת תערוכות לשנים הבאות, שתבחן מחדש את האוספים האתנוגרפיים של מוזיאוני חיפה, ותרחיב את תחום התצוגה והמחקר של המוזיאון לתרבויות לא-מערביות".

בובת בני נדבלה, דרום אפריקה, אמצע המאה ה-20, קרדיט צילום_ יבגני אידל

לדברי דורית שפיר, אוצרת התערוכה: "התערוכה מציגה חפצים טקסיים וכאלו מחיי היומיום, שהמשותף לכולם הוא האנימיזם – תפיסת עולם המאמינה שהכל חדור בכוח חיים. בין אם הפריטים המוצגים הם מסכה, דמות מגולפת, אריג או עצם, כולם נתפסים כאוצרים בתוכם אנרגיה. הרבה מעבר להיות אמנות, חפצים אלה מסוגלים לשנות את המציאות או לשקף אותה. בהיעדרה של שפה כתובה ברוב התרבויות האפריקאיות, הפריטים מדברים באמצעות דימויים, צבעים וצורות המספרים סיפור, מְזַמנים את האבות הקדמונים לפעול, או מלמדים את הקהילה נורמות וערכים חברתיים. מאחר שהמסיכות המוצגות הופיעו במקורן בהקשר טקסי רחב, הכולל לבוש, מוזיקה וריקוד, היה משמעותי עבורינו לשלב בתערוכה גם סרטים דוקומנטריים של אותם טקסים, שיציגו את המסיכות לא כחפצים דוממים, אלא כחלק מתרבות חיה ותוססת".

׳יקישיקישי, דמות הגנה, זמביה, אמצע המאה ה20, קרדיט צילום_ יבגני אידל

מנכ"ל מוזיאוני חיפה יותם יקיר: "אני מודה ומוקיר תודה מעומק הלב למשפחת פדרמן על התמיכה בתערוכה. התרגשנו למצוא ידידים המאמינים בתהליך ההתפתחות הנפלא שעובר מוזיאון חיפה לאמנות. התערוכה הזו, לצד פרויקטים נוספים, היא הזדמנות נוספת להתרשם מהעומק, העושר והמגוון הנדירים של אוספי מוזיאוני חיפה שלנו, שזוכים לתנופה מקצועית, שדרוג ושיפור מתמיד בכל היבט".

מסיכת בני הגוארה, ליבריה, אמצע המאה ה-20, קרדיט_ יבגני אידל

איש העסקים מיכאל (מיקי) פדרמן אמר: "זאת התרגשות עצומה עבורי לראות את אוסף אפריקה של מוזיאוני חיפה מתעורר לחיים אחרי עשרות שנים, ולדעת שחלק גדול מהאוסף המרשים נתרם בשעתו לעיר חיפה על ידי אבי, יקותיאל פדרמן ז"ל. "קול אפריקה" היא תערוכה חשובה שמפנה זרקור לתרבויות שחשוב להכיר, ועבורי אישית, זאת סגירת מעגל מחממת לב. רעייתי ליאורה ואני מצאנו במוזיאון חיפה לאמנות תנופה של יצירה והתחדשות – עשייה מוזיאלית משמעותית, איכותית ומסקרנת – וכשזה קורה בחיפה, בה נולדתי ואליה יש לי קשר עמוק, זאת הייתה ללא ספק תגלית נהדרת ששמחנו לחבק".

HMA opening 3.4.25

התערוכה התאפשרה גם בזכות תרומתה של חברת טמבור.

תאריך נעילת התערוכה: 3.1.26

ימי ושעות פתיחה:

ימים א', ג', ד', שבת – 10:00-16:00

יום שני – סגור

יום חמישי – 10:00-18:00

יום שישי – 10:00-14:00

לפרטים נוספים ותיאום ביקורים בתערוכה וראיונות:

קרן אבני, דוברת מוזיאוני חיפה, נייד: 050-9956888






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בתרבות ופנאי