X

חוזרים לפעילות גופנית בגיל המבוגר? כך עושים זאת בלי להיפצע

פעילות גופנית סדירה היא זו שמקטינה את הסיכון. היא משפרת את התפקוד, מחזקת ומפחיתה את ירידת מסת השרירים, משפרת שיווי משקל, שומרת על צפיפות העצם, מסייעת בשיפור מצב הרוח, ואפילו מפחיתה סיכון לדמנציה. פיזיותרפיסט במכבי עם המדריך לחזרה בטוחה לפעילות בגיל המבוגר





פעילות גופנית. צילום אילוסטרציה: גטיאימאג'ס

החיים לא עוצרים בגיל 60 אבל הגוף כן מאותת. עבור רבים, דווקא עם היציאה לפנסיה או הירידה בעומס היומיומי, מתעורר מחדש הרצון להיכנס לכושר, לחזור ללכת, לשחות, לרכב על אופניים או פשוט להרגיש חיוניים. וזה נהדר,  פעילות גופנית בגיל המבוגר חשובה לבריאות הפיזית והנפשית. אבל כדי ליהנות ממנה לאורך זמן, צריך לעשות את זה נכון. כי לצערנו, רבים נופלים דווקא בדרך חזרה לשגרה בריאה  פשוטו כמשמעו.


למה דווקא בגיל המבוגר חשוב להיזהר? עם הגיל, הגוף משתנה. החל מגיל 50, אנחנו מאבדים בממוצע כ-1-2% ממסת השריר בכל שנה – תופעה הנקראת סרקופניה. בגיל 70 ומעלה, קצב הירידה מתגבר, וגם צפיפות העצם פוחתת, שיווי המשקל נחלש, והסיכון לנפילות ולשברים עולה.




על פי נתוני משרד הבריאות, כ-35% מהאנשים מעל גיל 65 נופלים לפחות פעם בשנה. מתוך אלה, כמעט 20% סובלים מפציעה משמעותית בעקבות הנפילה – החל מנקעים ועד שברים באגן או בירך, שיכולים לשנות את מהלך החיים.

אך זו  לא סיבה להימנע מפעילות. דווקא פעילות גופנית סדירה היא זו שמקטינה את הסיכון. היא משפרת את התפקוד, מחזקת ומפחיתה את ירידת מסת השרירים, משפרת שיווי משקל, שומרת על צפיפות העצם, מסייעת בשיפור מצב הרוח, ואפילו מפחיתה סיכון לדמנציה. המפתח הוא לעשות את זה בהדרגה, בחוכמה, ועם התאמה אישית.

עקרונות לחזרה בטוחה לפעילות גופנית בגיל המבוגר:

  1. בדיקה רפואית לפני שמתחילים

אם לא הייתם פעילים תקופה ממושכת, התחילו בביקור אצל רופא המשפחה. כדאי לבדוק את לחץ הדם, תפקוד הלב, מפרקים רגישים או מגבלות רפואיות. במצבי סיכון כגון סוכרת ומחלות לב-כלי דם  מומלץ גם ייעוץ של פיזיותרפיסט לבניית תכנית מותאמת אישית.

פעילויות מתונות. צילום אילוסטרציה: גטיאימאג'ס

  1. בחרו בפעילויות מתונות – ולא קופצניות

בשלב הראשון עדיף להימנע מריצות, קפיצות או אימונים עצימים. במקום זה, לכו על:

  • הליכה בקצב קל-בינוני
  • שחייה
  • פילאטיס או יוגה מותאמת
  • רכיבה על אופניים
  • תרגול שיווי משקל ותרגילי כוח עדינים
  1. הדרגתיות היא שם המשחק

אחת הטעויות הנפוצות היא "לקפוץ למים העמוקים", לנסות להפעיל את הגוף בקצב של צעירים. התחילו מ-10-15 דקות ביום, 3-4 פעמים בשבוע, והעלו בהדרגה.

  1. שלבו אימוני כוח

למבוגרים יש נטייה להתרכז בהליכה בלבד, אך חשוב לשלב גם תרגילים לחיזוק שרירי הרגליים, הגב והידיים. שימוש בגומיות התנגדות, משקלים קלים או אפילו תרגול כנגד משקל הגוף (כמו קימה מכיסא) – יכול לעשות הבדל גדול ביכולת התפקודית ובמניעת נפילות.

  1. שפרו שיווי משקל – ניתן לתרגל בבית על כרית שיווי משקל עם תמיכה בשולחן ועמידה או הליכה עקב בצד אגודל. אפשר גם לתרגל בחוגים כגון טאי צ’י ויוגה.
  2. האזינו לגוף בלי להתעלם ובלי להיבהל

כאבים קלים בשרירים הם טבעיים, במיוחד בתחילת הדרך. אבל כאב חד, סחרחורות, או תחושת עייפות חריגה – מצריכים עצירה והתייעצות.

שיעור קבוצתי. צילום אילוסטרציה: גטיאימאג'ס

  1. שלבו הנאה וקבוצת תמיכה

הליכה עם חברים, שיעור קבוצתי, פעילות עם נכדים – כל אלה מעלים את המוטיבציה ומפחיתים תחושת בדידות. התמדה היא המפתח, וכשנהנים  ממשיכים.

פעילות גופנית בגיל המבוגר היא לא רק אפשרית היא חיונית. אבל כדי להימנע מפציעות, היא צריכה להיות הדרגתית, מותאמת, ולעיתים  מלווה בליווי מקצועי. הגוף אולי מזדקן, אבל היכולת להשתפר – תמיד נשארת.

הכותב: שרון זגון, פיזיותרפיסט רכז תחום ייעוץ פעילות גופנית ומנהל מכון פיזיותרפיה במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות מכון הפיוז תרפיה מכבי שירותי בריאות, קריית מוצקין






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות



<






<







<












<