X

מדורות ל"ג בעומר: הסיכון לילדים ונשים בהריון חולי אסטמה

חשיפה לחלקיקים ולגזים הנפלטים ממדורות עלולה להשפיע בצורה חמורה על דרכי הנשימה, במיוחד בקרב אוכלוסיות רגישות כמו ילדים ואנשים עם מחלות ריאה כרוניות במיוחד אסתמה. ד"ר יסמין ח'טיב-עטאללה, מומחית לרפואת ריאות, אחראית מרפאת אסתמה קשה וסגנית מנהל מכון הריאות בקמפוס הרפואי רמב"ם – מסבירה על הסיכונים עבור ילדים ומבוגרים וכיצד ניתן להפחית אותם





ד"ר יסמין ח'טיב-עטאללה. צילום: הקריה הרפואית רמב"ם

ל"ג בעומר הוא חג המסמל שמחה, קהילה וחיבור למסורת. אולם עבור חולי אסתמה, חגיגת המדורות עלולה להפוך לאתגר בריאותי משמעותי. עשן המדורות מכיל חלקיקים מזהמים וגזים מסוכנים העלולים להחמיר תסמיני אסתמה ולגרום לקשיי נשימה. השנה ל"ג בעומר נחגג בצמוד לשבוע המודעות למחלת האסטמה, וזו הזדמנות לברר עם ד"ר יסמין ח'טיב-עטאללה, מומחית לרפואת ריאות, אחראית מרפאת אסתמה קשה וסגנית מנהל מכון הריאות בקמפוס הרפואי רמב"ם – מה הם הסיכונים עבור ילדים ומבוגרים שייצאו לחגוג ליד מדורות החג וכיצד ניתן להפחית את אותם סיכונים.


אסתמה היא מחלה כרונית של דרכי הנשימה המאופיינת בדלקת ובתגובה מוגזמת של הסמפונות (דרכי האוויר) לגירויים שונים כמו עשן, אבק או אוויר קל. התגובה הדלקתית גורמת להיצרות דרכי הנשימה,  דבר הגורם לקשיי נשימה, שיעול, צפצופים והרגשת מחנק. המחלה נגרמת משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים, כאשר טריגרים כמו זיהום אוויר, עשן, אבק, פעילות גופנית או חשיפה לאלרגנים יכולים לעורר התקף אסתמה. חולים רבים משתמשים במשאפים ותרופות להקלה על תסמינים ולמניעת התקפים חריפים.




חשיפה לחלקיקים ולגזים הנפלטים ממדורות עלולה להשפיע בצורה חמורה על דרכי הנשימה, במיוחד בקרב אוכלוסיות רגישות כמו ילדים ואנשים עם מחלות ריאה כרוניות במיוחד אסתמה.

מחקרים מראים כי חשיפה חריפה לעשן מדורות מגבירה את תסמיני האסתמה ומובילה לעליה בפניות למיון ואשפוזים, בשיעור של עד 30%, (במיוחד בקרב ילדים מתחת לגיל 5 ומבוגרים מעל גיל 65). החשיפה עלולה להגביר את השימוש בסטרואידים – הן בכדורים והן דרך הוריד, והיא גורמת להחמרה מהירה בתפקודי הנשימה שיכולה להופיע כבר לאחר שעה של חשיפה לעשן ולהימשך מספר ימים לאחר מכן. קבוצת סיכון נוספת הינה נשים בהריון עם אסתמה אשר נמצאות בסיכון מוגבר להחמרה במצבם עקב חשיפה לעשן מדורות. מחקרים מצביעים על קשר בין החשיפה לעשן לבין ירידה בתפקודי נשימה, עלייה בסיכון החמרה באסתמה ואף עלייה בסיבוכי הריון כמו לידה מוקדמת (18% עלייה בסיכון) ולידה של תינוק במשקל נמוך.

כיצד ניתן להפחית את הסיכון?

כדי להימנע מהשפעות מזיקות של עשן המדורה מומלץ להתרחק ככל הניתן ממוקדי הבעירה -שהייה באזור עם אוויר נקי מפחיתה את הסיכון להתקפים נשימתיים. לסגור חלונות כדי למנוע חדירת עשן פנימה, במיוחד בערים ובאזורים צפופים. להצטייד במשאף הדחף (המשאף לעת הצורך) ולוודא שהוא בהישג יד, במידה ולא ניתן להימנע מהחשיפה, להתייעץ עם רופא הריאות ולשקול נטילת שאיפה מניעתית טרם החשיפה. מסיכות N95 או מסכות עם פילטרים ייעודיים עשויות להקטין את החשיפה לחלקיקים הנשימתיים. חשוב להימנע מפעילות גופנית בזמן חשיפה לעשן – פעילות גופנית מגבירה את צריכת האוויר ולכן עלולה להחמיר תסמינים על ידי הגברת חדירת המזהמים.

מתי לפנות לרופא?

יש לפנות באופן מידי לרופא או למיון אם מופיעים: קשיי נשימה משמעותיים, שימוש מוגבר במשאפים, צפצופים שאינם חולפים, תחושת לחץ בחזה או עייפות לא מוסברת.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בבריאות



<







<












<