X

צילום בזמן שבר: הוכרזו העבודות הזוכות בפרס מיכה קירשנר לצילום 2025

השנה ניגשו לתחרות עשרות עבודות שעסקו באובדן אישי וקולקטיבי, שאלות של ייצוג, זהות, מגדר ושייכות – במבט ישיר, כואב ולעיתים פיוטי. מתוך אלה נבחרו שישה פרויקטים בולטים, על ידי ועדת פרס מקצועית





מיכה קירשנר, דיוקן עצמי, 2010

שישה פרויקטים מצטיינים הוכרזו כזוכים בפרס הצילום השנתי ע”ש מיכה קירשנר לשנת 2025, המוענק לסטודנטים וסטודנטיות לצילום ואמנות ממוסדות אקדמיים.


הפרסים הוענקו במסגרת יום העיון השנתי לזכרו של הצלם מיכה קירשנר, שהתקיים זו השנה החמישית במוזיאון חיפה לאמנות, ביוזמת משפחות קירשנר ובן־ימי, המחלקה לצילום באוניברסיטת חיפה ובשיתוף מוזיאון חיפה לאמנות.




השנה ניגשו לתחרות עשרות עבודות שעסקו באובדן אישי וקולקטיבי, שאלות של ייצוג, זהות, מגדר ושייכות – במבט ישיר, כואב ולעיתים פיוטי. מתוך אלה נבחרו שישה פרויקטים בולטים, על ידי ועדת פרס מקצועית. סך הפרסים שחולקו עמד על 30 אלף שקלים.

ערן חדד ברק, ראש המחלקה לצילום באוניברסיטת חיפה וחבר ועדת הפרס: "העבודות שהוגשו השנה יצרו פסיפס טעון, אישי וקולקטיבי, של רגעים חומקים, שאלות מוסריות ומבט צלול על גוף, שכול, זהות וזיכרון. זה לא צילום שמבקש רק לתעד, אלא כזה שמבקש להגיב, לנכוח ולהציע מחשבה מחודשת על מה שאנחנו רואים – ועל מה שנבחר להסתיר".

הזוכים הוכרזו בתום יום העיון השנתי לזכרו של מיכה קירשנר, שהתקיים השנה תחת הכותרת "בגידת הדימויים" ועסק בתפקידו המורכב של הצילום בעיתות משבר, מלחמה והסלמה. הדיונים ביום העיון התמקדו בכוחו של הדימוי המצולם להשפיע על תודעה ציבורית, בשאלות אתיות על ייצוג במצבי קיצון ובאחריות של היוצר/ת כלפי המציאות. בין הדוברים: הצלמת ורדי כהנא, פרופ’ מיקי קרצמן, סעיד אבו שאקרה בשיחה עם יובל סער, והבמאי תום שובל, שהקרין את סרטו החדש "מכתב לדוד", מכתב אישי וקולנועי לדוד קוניו, שנחטף מעוטף עזה ב־7 באוקטובר ועדיין מוחזק בשבי.

העבודות הזוכות בפרסי מיכה קירשנר לצילום 2025-

צילום: ענבר זק

הפרס הראשון: ענבר זק – "וְלֶאהב את החיים בלב נשבר" (זלדה):

העבודה נוצרה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ומתקיימת בתנועה מתמדת שבין חושך לאור, בין שבר לצמיחה, בין ראייה מטושטשת לניסיון להתמקד מחדש. המבט מופנה לכל הכיוונים, לעיתים מתוך דריכות ורצון לאחוז ברגעים החולפים ולעיתים מתוך השתהות. דרך סדרת פרגמנטים וקרעים מצולמים מהמרחב הישראלי הפצוע ודרך עבודת סאונד מדויקת מצליחה זק לנסח את שגרת המלחמה.

שלושה זוכים במקום השני:

צילום: שלי בראון

שלי בראון – "חלומותיך טובעים בים ואת אומרת שירה" (לאה גולדברג, שארית החיים, 1976):

דימויי הארכיון המשפחתיים מבית סבה וסבתה מופיעים בעבודותיה של שלי בראון כרקע לסטודיו מאולתר אותו היא יוצרת, ומגדירים עבורה מרחב למיצב. בראון שותלת את עצמה בצילומים המשפחתיים ובכך מקיימת שיח על מדיום הצילום, שיח אוטוביוגרפי, ושיח קולקטיבי על חלום לאומי שהתנפץ, על ערגה לעבר וחשש מהעתיד.

צילום: יעל בונה

יעל בונה – "אולי זה אפילו באמת"

בסרטה "אולי זה אפילו באמת", יעל בונה עוסקת בחיפוש התקווה בעולם מתערער באמצעות עקרונות מעולמות האנימציה והקולנוע. בונה מתעסקת בטכניקות של אשליה ודנה בשאלת ההסבה של אשליה למרחבים מציאותיים בעידן הכאוטי בו אנו חיים ותרה אחר המרחק הנכון — בתוך הסרט ומחוצה לו — כדי ליצור מרחב המאפשר המשך יצירה ותקווה.

צילום: איתמר נימני

איתמר נמני – סדרת צילומים מהר הרצל

קרוב לחלקה החדשה שנוצרה עבור קבורת חללי המלחמה הראשונים נמני הציב את מצלמתו וכוון אותה אל עצי הקטלב במקום. הר הרצל הוא מונומנט ישראלי. הוא מסמל את מחיר המלחמות. העצים, מבחינה רעיונית, הם מה שנשאר אחרי לכתו של האדם – הטבע משגשג ומכסה עקבות של מלחמה. הסטת המבט מהאבן, אל העצים והלאה, היא גם אזכור למה שאנחנו רואים כי מראים לנו, ומה בוחרים שלא להראות לנו ובכך מצליח נמני לקיים שיח על המלחמה באופן עקיף ומרובד.

ציון לשבח:

צילום: עמית סופר

עמית סופר – סדרת צילומי שחור־לבן, של קורבנות המלחמה, גופים מרוסקים, חסרי גפיים, סבל אנושי, אבל, אובדן. מדובר בעבודות חזקות שקשה להתיק מהם את המבט. כמו סדרות אחרות העוסקות בתוצאות של מלחמה בכוחה של הסדרה להביט בתשלום שמלחמה גובה ובשאלות מוסריות וחברתיות העולות ממנה.

צילום: יהודה אופמן

יהודה אופמן – סדרת דיוקנאות חושפנית, בוחן אופמן את המתח בין הזהות שלו כמי שגדל בבית חסידי-חרדי ובין החיים שהוא בונה מחוץ למסגרת הדתית ובזוגיות עם גבר דתי. בצילומיו, חלל הבית הופך לסטודיו והתוצאה היא סדרה אינטימית המשלבת קומפוזיציות מנימליסטיות, טבע דומם ומחוות גופניות. פעולת הצילום מאפשרת קרבה, הכרות והצצה, הקשבה ודיאלוג.

 






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחינוך











<






<