מקומות ראשונים לבתי ספר ירוקים בנפת חיפה

הוכרזו בתי הספר שזכו בתחרות ארצית לפרויקטים סביבתיים ויקבלו פרס בסך 125,000 שקל. שלושת בתי הספר שהגיעו למקומות הראשונים בארץ הם ממרחב חיפה: בית הספר "הנרייטה סאלד" חיפה, בית הספר "קדימה" קרית ביאליק, בית הספר "אחמדיה" חיפה




 

לראשונה, ערך משרד החינוך תחרות בבניית פרויקטים סביבתיים, לבתי ספר יסודיים המוגדרים ירוקים מתמידים. בתחרות זכו 6 בתי ספר, כאשר שלושת המקומות הראשונים קיבלו פרס כספי בסך של 125,000 שקל ושלושת המקומות הנוספים קיבלו פרס כספי בסך 70,000 שקל. הפרס יאפשר להם להוציא לפועל פרויקט בניה ירוקה בבית הספר אשר משלב בתוכו היבטים פיזיים ופדגוגים כאחד. התחרות היא בשיתוף המשרד להגנת הסביבה והמועצה הישראלית לבניה ירוקה.
מנהל המחוז, דר סער הראל, ברך את מנהלי בתי הספר הזוכים וצוותיהם, את מפקחי בתי הספר והשותפים ברשות על הזכייה במקומות הראשונים. וציין: "בתחרות בתי הספר יצגו הלכה למעשה את עקרונות הבנייה הירוקה. עקרונות אלו מספקים את התשתית הראויה להפיכת סביבת הלימודים לבריאה ולאיכותית יותר. משמעות הלמידה בבית הספר בבניה ירוקה משמעו צמצום החשיפה של התלמידים למזהמים שמקורם במבנה, הגדלת האור והאוורור הטבעיים ושיפור חווית השהייה במבנה בית הספר, זאת לצד חשיפה לתכנים סביבתיים וחברתיים מתקדמים".
מחקרים שנערכו על בתי ספר ירוקים ברחבי העולם הצביעו על כך שתלמידים נהנים מציונים גבוהים יותר וניכר צמצום במספר ימי המחלה של צוות המורים והתלמידים כאחד.  מבחינה חינוכית, התלמידים הלומדים בסביבה מחנכת ירוקה נחשפים לתכני קיימות מגוונים ומהווים את דור העתיד אשר יצעיד את התחום קדימה.
לגמר אשר התקיים אתמל הגיעו 30 בתי ספר אשר הציגו את עבודותיהן: בניית חממה אקולוגית, הקמת מרחב חוץ-כיתתי מקורה, פתיחת חלונות גדולים במתחם חשוך וניצול אור טבעי, הקמת מעבדה קהילתית לחסכון באנרגיה, מטבח אקולוגי ועוד.
בתי הספר אשר השתתפו בתחרות עברו לאורך השנה תהליך של תכנון הפרויקט אשר בסופו הגישו פרויקט מסכם, שעל פיו נבחנו ונבחרו. הטקס נערך היום במועצה לישראל יפה. כמו כן, במהלך השנה החולפת בתי הספר קיימו פגישות ייעוץ עם צוות מנטורים, בהנחיית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, אשר סייעו להם בהבאת התכנית לכלל יישום. לאחר התחרות בתי הספר הזוכים יממשו את הפרויקטים המתוכננים על ידי בנייתם הלכה למעשה.
בתחרות התמודדו פרויקטים העוסקים בשינוי המרחב הפיזי של בתי הספר עם דגש על ערכים סביבתיים, יחד עם אלמנטים חינוכיים, הבאים בהלימה ומייצגים את הצרכים והתפיסה הפדגוגית והחינוכית של בית הספר.

 

מקום ראשון "הנרייטה באלד" חיפה. לבית הספר גינה לימודית אקולוגית בתהליכי פיתוח, בה לומדים ומתנסים כלל תלמידי בית הספר

 

המקומות הראשונים זכו בפרס כספי של 125,000 שקל:
מקום 1 וציון לשבח – בית הספר "הנרייטה סאלד", חיפה עבדו על פרויקט של הפרדה אקוסטית שתפחית את הרעש בכיתות. בבית ספר לומדים למעלה ממאה תלמידים בגילאי 6-15 עם מוגבלות שכלית התפתחותית ובעלי לקויות רגשיות ונפשיות. בית הספר נותן מענה לתלמידים מכל גווני האוכלוסייה: יהודים, ערבים, דרוזים, תושבים ותיקים ועולים חדשים, המגיעים מאזור גיאוגרפי נרחב. לבית הספר גינה לימודית אקולוגית בתהליכי פיתוח, בה לומדים ומתנסים כלל תלמידי בית הספר במסגרת שיעורי קיימות וחקלאות במהלך ימות השבוע.  הגינה צמודה לכביש בעל ששה מסלולים ומסילת רכבת, בהם נעים לאורך היממה: אמבולנסים בדרך לבית חולים סמוך, משאיות צופרות בדרך לנמל, אוטובוסים, מטרונית, רכבות ואלפי רכבים פרטיים. הרעש מחריש ופולש באגרסיביות לגינה וגם למבנה בית הספר. התלמידים בבית הספר עברו לאורך השנה האחרונה תהליך של זיהוי הרעש ומקורותיו, חשיבה על פתרונות מגוונים וסדנאות למציאת פתרונות יצירתיים. במסגרת התחרות נערכה בדיקה אקוסטית ונמצא כי באמצעות הפרדה אקוסטית ניתן להפחית באופן דרמטי את הרעש בכיתות. הפתרון עליו הוחלט: הקמת שדה אקוסטי עומד המורכב מקונסטרוקציית מתכת בתוכה שכבת אדמה, עליה שתולה צמחייה רב-שנתית המותאמת לספיגת זיהום אויר ולתנאים האקלימיים המקומיים. לאורך כל תוואי הגדר המקביל לכביש יטופח קיר שתול המדמה שדה חקלאי. על פי ממצאים של מומחה אקוסטיקה הרעש הקיים מהווה מפגע אקוסטי וקיר בגובה 2 מטר יסנן רעשים באופן משמעותי. האדמה והצמחייה שישתלו יהיו כאלה שסופחים רעלנים הנפלטים מכלי הרכב, עמידים לזיהום אויר, מושכי ציפורים ופרפרים ע"י צוף  ודורשים תחזוקה מינימאלית בלבד. השדה העומד יהווה חסם רוחות ואף יצליל במידת מה את האזור. כמו כן יצמצם את ריבוי הגירויים החזותיים הפוגעים בקשב התלמידים. חדשנות הפתרון המוצע יכולה להוות אבן דרך להדגמת ולמידת טיפול במפגע רב תחומי והפיכת החיסרון ליתרון.
צוות השופטים בחר להעניק לבית הספר את המקום הראשון וציון לשבח בשל דיוק הצורך והפתרון. מדובר בפרויקט הנותן מענה מדוייק על צורך אמיתי. מדברי השופטים: "ניכרת השקעה בתהליך ובחשיבה משותפת עם הילדים. ישר כוח!"

 

מקום שני "קדימה" ק. ביאליק. הסבת יעודן של המכולות ממחסן ציוד למרחב למידה חוץ כיתתי- משמעותי, הוא ניסיון חדשני ויצירתי

מקום 2 – בית ספר "קדימה" קרית ביאליק עסקו בפרויקט של מרחב חוץ כיתתי. במרחב בית הספר יש תפקיד מוגדר. התלמידים בעלי לקויות התקשורת זכאים טיפולים פרא-רפואיים בזמן שהותם בין כותלי בית הספר. במצבו הנוכחי של בית הספר, אין די מרחב חוץ כיתתי שנותן מענה לצורך במקום הפיזי הנדרש לטובת טיפולים אלה. המרחב הפיזי נחוץ אף לשאר תלמידי בית הספר לטובת למידה חוץ כיתתית משמעותית ולהטמעת וביסוס ערכי הקיימות הבאים לידי ביטוי באורח החיים המקיים של בית הספר. בשטח בית הספר קיימות מכולות המשמשות כמחסנים לאגירת ציוד וכן במה אחורית שאינה בשימוש. מכולות אלו והבמה "נוגסים" בשטח משמעותי במרחב הקיים בחצר האחורית של בית הספר. על כן, מבקש בית הספר להסב את המכולות ולנצל את המרחב כולל שטח הבמה לצורך למידה לילדי בית הספר. הסבת המכולות ושינוי יעודן יאפשר לתת מענה לצורך אותנטי של בעיה הקיימת בבית הספר תוך יישום ערכי הקיימות המאפיינים את בית הספר. הסבת יעודן של המכולות ממחסן ציוד למרחב למידה חוץ כיתתי- משמעותי, הוא ניסיון חדשני ויצירתי. שינוי יעוד המכולות יעשה תוך כדי שימוש במשאבים הקיימים, מחזור חומרים וטיפוח השטח.
במבנה החדש שיקום יופיעו אלמנטים של אור טבעי, אוורור טבעי ושימוש באנרגיה ידידותית. בידוד המבנה בחומרים שבשימוש חוזר יפחיתו את הצורך בוויסות טמפ' באופן מלאכותי. כמו כן יעשה שימוש בגג המכולה כשטח לגידול צמחים המאפיינים את הסביבה. טיפוח הגינה על גג מבנה היא דרך יעילה ליצירת בידוד בין הטמפרטורה בחוץ לזו שבחלל הפנימי.  בית הספר שואף לקיים סדרת אירועים לאחר הקמת הפרויקט: ימי שיא והפנינג קהילתי, וכך לחשוף מעגל רחב יותר של אנשים לחשיבות של בנייה ירוקה ואורח חיים מקיים.

 

מקום שלישי "אחמדיה" חיפה. מצאו פיתרון ירוק ויצירתי להארת חדר המדרגות בבית הספר

מקום 3 –  בית ספר "אחמדיה", חיפה בחר לעסוק בפרויקט חדר המדרגות בבית הספר. חדר המדרגות בבית הספר משמש את תלמידי בית ספר רבות והינו חדר מעבר ראשי בין המסדרונות לכיתות הלימוד בקומת הקרקע והקומה הראשונה לבין חצרות המשחקים. חדר המדרגות זוהה על ידי צוות המורים והתלמידים כחלל חשוך, קר, מנוכר ובעל הד המגביר את רמות הרעש. הצורך בשינוי חדר המדרגות עלה מהתלמידים. רבים מתלמידי בית הספר טענו כי חדר המדרגות חשוך מלא פרוז'קטורים מסנוורים לעיניים, ואינו מקום נעים לעבור בו. הפתרון שנמצא הוא: פתיחת הקיר הדרום- מזרחי של חדר המדרגות לאור טבעי ושילוב אלמנטים בבניה הירוקה להכנסת אור.אלמנטים נוספים שישולבו בקיר יכללו: קיר ירוק הכולל צמחים מזמיני פרפרים וחרקים וצמחי תבלין, פאנלים סולאריים, מערכת ניקוז ואגירת מי גשם, זכוכית שקופה וצבעונית, משרביות ומערכת תריסי אוורור עליונים. הפרויקט המוצע מתוכנן לקשר בין חצר בית הספר לבין כיתות הלימוד, ויסייע בהכנסת אור טבעי, אוויר, מיתון הרעש בתוך ולתוך החלל ובנוסף בחיזוק הקשר בין הסביבה הפנימית לסביבה החיצונית. לצורך החשיבה המשותפת, הוקמה ועדת היגוי מקצועית, שכללה את: מנהלת גן החיות העירוני בחיפה, מנהל הגן האקולוגי בטכניון חיפה, הורי בית ספר, מנחה ממשרד החינוך, מנחי הפרויקט וצוות בית הספר. ביצוע הפרויקט ישולב בתכנית הלימודים. ובית הספר העיד כי התהליך השנה היה תהליך משמעותי עבור קהילת בית הספר, העלה את המודעות לנושא הקיימות והבנייה הירוקה ואפשר לתלמידים לחשוב מחוץ לקופסא.


יש לכם סיפור מעניין שתרצו שיתפרסם? שתפו אותנו במייל newshaifa.net1@gmail.com



עוד בחינוך