X

לאור החלטת בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, האם מעסיק רשאי לדרוש מעובד להתחסן נגד קורונה?

לאחר השלמת רוב החיסונים ופתיחת שערי המשק, פונים אליי לקוחות רבים ושואלים האם הם מחויבים להיענות לדרישת המעסיק להתחסן. כל התשובות בטור מיוחד שלי בנושא.




  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

מאת: עורך הדין דוד מזרחי

ובכן נקדים ונאמר כי אין חובה בדין, אין מקור חוק המחייב אותנו להתחסן נגד קורונה. יתרה מכך, עומדת לאדם באשר הוא הזכות לפרטיות לכבוד שמושתת על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ולאוטונומיה של גוף שלו, הזכות לחופש העיסוק, זכויות חשובות ואיתנות. אולם, מה עם זכות הכלל? מה אם אדם זה נותן שירותים לאוכלוסיות שונות, חזקות או מחולשות כגון קשישים או ילדים שלא חוסנו?


בתאריך 21.03.2021 בית הדין האזורי לעבודה נדרש לסוגיה חשובה זו, עת עובדת מוסד חינוכי בית ספר יסודי נוף צורים של המועצה האזורית כוכב יאיר עתרה כנגד החלטה של המועצה שלא לאפשר לעובדי חינוך אלא אם יציגו בדיקת קורונה עדכנית שלילית או תעודת מתחסן.




מדוע סירבה העובדת להתחסן?

ובכן לא מסיבות רפואיות שמנעו ממנה – אלא מסיבות אידאולוגיות של טעמי הגנת הפרטיות שלה.

למרות זאת, עדיין שילם המעסיק לעותרת את המשכורת החודשית למרות שנותרה בביתה ולא הגיעה לעבודה.

בית הדין ציין כי הסייעת של המוסד החינוכי לא אמרה אמת עת הצהירה כי התחסנה, כשלטענתה הדבר נבע מתוך לחץ, והעידה שאינה מכירה את אופן ביצוע הבדיקה ולא ביררה היכן ניתן לבצע אותה. לדברי השופטים תשובות אלה של העותרת יש בהן כדי להשליך על תום לבה וניקיון כפיה, כאשר מחד מודה המבקשת כי לא דייקה בלשון המעטה בתשובתה למעסיקה ומאידך עותרת כי נסתפק בהצהרתה על מצב בריאותה.

מה גובר הזכות הפרטית או שמירה על בריאות הציבור וטובת הכלל?

בית הדין לעבודה בתל אביב בהיעדר חוק בעניין, נאלץ לעשות בעצמו את האיזון הנדרש בין הזכויות של העובדים לבין טובת הציבור בכללותו.

כל עובד רשאי להחליט על גופו וזכותו להתחסן או לא. אבל כל עובד גם חייב לשאת באחריות להחלטתו. וכאשר מדובר בעובד שנותן שירותים לכלל הציבור ונמצא באינטראקציה עם קהל ובפרט קהל מוחלש כמו קשישים וילדים רכים שלא חוסנו – נדרש להתחסן, אחרת הוא מעמיד  את אוכלוסיות הללו בסיכון.  ולא רק אותם אלא אף את חבריו לעבודה ואת מעסיקו וכל סביבתו!

עו"ד דוד מזרחי. צילום: מיכל קושרוב

המעסיקים, שכל מטרתם היא להגן על עובדיהם ועל הקהל שצורך את שירותיהם נאלצים בהעדר חוק לעמוד מול העובדים ולדרוש כי יתחסנו.

אם לא התחסנת – לפחות תציג בדיקת קורונה עדכנית

בית הדין קבע כי אכן בדיקת קורונה היא הליך פולשני ולא נעים. אולם, יחד עם זאת זו חלופה לחיסון. כן קבע בית הדין כי גם דרישת הצגת בדיקת הקורונה צריכה להתנהל במידתיות ובתדירות שמחד לא יהיה בה משום הכבדה על העובד מעבר לנדרש ומאידך תעניק ודאות מסוימת באשר למצבו הרפואי. ולגישת בית הדין הדרישה מהסייעת להציג אחת לשבוע בדיקת קורונה עדכנית היא מידתית ובתדירות סבירה לאור עבודתה עם אוכלוסיית הקטינים.

מכאן שהצגת בדיקת קורונה עדכנית אחת לשבוע היא מידתית ונכונה- זאת בשונה מדרישת הרשויות המקומיות להציג בדיקה אחת לכל 24 שעות.

כל עובד רשאי להחליט על גופו וזכותו להתחסן או לא. צילום אילוסטרציה:

 

וכך כתבה כבוד השופטת בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מירב קליימן, כי בשים לב לכך כי  בית הדין אינו סבור "כי הזכויות הלכאוריות של המבקשת גוברות על זכותה וחובתה של המשיבה לדאוג לרווחתם של תלמידיה, הצוות החינוכי והורי התלמידים וכאשר מאזן הנוחות נוטה לטעמנו בבירור, לעת הזו, לצידה של המשיבה אשר אמונה על שלומם של כל הבאים בשעריה – עובדים ושאינם עובדים – ילדים ומבוגרים". כמו כן למעסיק עומדת זכות קניינית על המקום שבבעלותו.

שאלה חוקתית

כיוון שמדובר בשאלות עקרוניות של חוסר בהירות וודאות חוקתית בית הדין נעתר לבקשת העותרת שלא להטיל  עליה הוצאות משפט על אף שעתירתה נדחתה.

לסיכום:

בהעדר חוק ברור ומוחלט אשר קובע מה מותר ומה אסור, נאלץ בית המשפט לעשות סדר עת הוא נדרש לכך. וכך נקבע באופן תקדימי בפסק דין זה כי מעסיק רשאי לדרוש מעובד להציג תעודת מתחסן או בדיקת קורונה עדכנית אחת לשבוע, על מנת שלא לסכן את בריאות המעסיק עובדיו והקהל שצורך את שירותיו. וניכר כי הזכויות הפרטית של אדם אינה גוברת על זכות הכלל לשמור על בריאותו.

http://greenbook.co.il/card/8325/11517






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחוק ומשפט










<
<