X

שומה 03: מה זה אומר וכיצד יש לפעול?

ע"פ פקודת מס הכנסה, כל בעל עסק, חברה, או כל התאגדות אחרת בישראל הקבועים בחוק, מחויבים להגיש למס הכנסה אחת לשנה דו"ח על הכנסתם בארץ ובחו״ל. מאמר מאת עו״ד אלי דורון, שותף מייסד ומומחה למסים במשרד עו״ד דורון, טיקוצקי, קנטור, עמית גרוס ושות׳ עורכי דין




כל בעל עסק, חברה, או כל התאגדות אחרת בישראל הקבועים בחוק, מחוייב להגיש למס הכנסה, אחת לשנה, דו"ח בגין הכנסותיו בכל העולם ולא רק בישראל, ולשלם מס בגינן, בכפוף ובהתאם לאמנות למניעת כפל מס ועוד.

עו״ד אלי דורון, שותף, מייסד מומחה במיסים ממשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות' עורכי דין. צילום: סיגל אבן

הלכה למעשה, כל מי שמוגדר כתושב ישראל, חייב להגיש בישראל דו"ח בגין הכנסותיו. במקביל, גם מי שאינו תושב מדינת ישראל אולם הוא מפיק הכנסות על אדמת ישראל, עליו לדווח ולשלם את המס בישראל בגין ההכנסות אותן הוא מפיק על אדמת ישראל. וזאת, גם כן, על סמך האמנות למניעת כפל מס והוראות חוק רלוונטיות אחרות.


בפועל, שיטת המס מאז שנת 2003 ובניגוד למדינות מסוימות, הינה שיטת מס פרסונאלית, כלומר ההתמקדות בדרך כלל היא בנישום עצמו, וכל עוד הנישום הוא "תושב" ישראל הרי שעליו לשלם את המס בגין ההכנסות אותן הוא הפיק בכל מקום בעולם. כאשר בחלק גדול של המקרים יוכל הוא בהתנהלות נכונה, לקזז מחבות המס הישראלית את המס אותו נדרש הוא לשלם בחול.




על כל תושב ישראלי להגיש בכל שנה דו"ח בגין הכנסותיו

עד שנת 2003 שיטת המס בישראל קבעה כי הישראלי אמור לשלם מס רק על הכנסות המופקדות בישראל, בכפוף לחריגים. אולם מאז, שונה החוק ועתה הישראלי חייב לשלם מס על הכנסותיו בכל העולם. האמור בדר"כ חל הן על הכנסות אקטיביות, כלומר הכנסות מעסק הן על הכנסות פסיביות, שהן הכנסות משכירות, ממימוש של נדל"ן או נכסים אחרים בחו״ל ועוד.

כמובן כי בשעה בה לישראלי יש פעילת בחו״ל, יש צורך לבדוק את האמנה למניעת כפל מס בין ישראל ובין אותה מדינה, ככול שיש כזו, וליישם אותה בצורה מדויקת, כאשר לכל מדינה המורכבת והתנאים שלה. כך יוצא, כי לגבי מרבית המדינות יש לישראל זכות להשלים את המס רווח הון בגין עסקאות הוניות המתבצעות על ידי ישראלים בחו״ל, בעוד שלגבי מדינות מסוימות, בדומה לצרפת ויוון, לגביהן האמנות קובעות הוראות אחרות, אשר יש בהן כדי להקל על הנישום בישראל באופן משמעותי.

יתרה מזאת, יתכנו מצבים בהם לתושב ישראל יש בנמצא חברה המנוהלת ונשלטת מחו״ל ומשכך היא עצמה אינה תושבת מדינת ישראל, והיה וכך והיה ואין בנמצא סעיף אנטי תכנוני רלוונטי, יתכן מאוד, בהתקיים התנאים הקבועים בחוק, כי אותה חברה זרה הנתונה בבעלות של תושב ישראל לא תידרש לשלם מס בישראל. אולם בעל המניות, תושב ישראל, יצטרך במסגרת הדו"ח השנתי שלו לדווח על האחזקות של המניות באותה חברה זרה ואף להשלים למס על דיבידנד בישראל. משמע – לשלם בחו״ל את המס על כל דיבידנד שימשוך על פי שיעורי המס המקומיים ולהשלים לשיעור המס בישראל, כאשר כל מקרה, כאמור, לגופו.

מה שברור הוא, כי הדו"ח השנתי חייב לשקף את כל שהמדינה דורשת, ובכלל זה על הדוח להתייחס לכל ההכנסות, לכל חשבונות הבנק בארץ ובחו״ל, לכל הנכסים ו/או המניות ו/או החברות המוחזקות על ידי אותו ישראל בחו״ל, כך שהישראלי בפועל יתנהל בשקיפות מלאה מול רשויות המס.

למאמר המלא בקרו באתר דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס ושות׳: https://www.dt-law.co.il/articles.asp?ArticleID=4030





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחוק ומשפט









<












<
<






<