X

מלונות הבוטיק של חיפה שורדים – בקושי: “שרפנו את כל מה שבנינו, ועכשיו אנחנו שוב בהתחלה”

יותר משנה של מלחמה, אפס תיירים מחו”ל, עזרה ממשלתית אפסית והרבה יצירתיות מקומית – בעלי ומנהלי מלונות בוטיק בעיר חושפים את מאבק ההישרדות שלהם, את התקווה, וגם את הפתרונות האפשריים: “חיפה היא חו״ל, שעה מהבית – רק שאף אחד לא מספר את זה כמו שצריך"

  1. 1

"2019 הייתה השנה הנורמלית האחרונה". מיקי הייב, מלון קונולי. צילום: אלבום פרטי

מלונות הבוטיק של חיפה התמודדו בעשור האחרון עם תנודות חזקות: מהתחדשות עירונית ותיירות בינלאומית, דרך מגפת הקורונה, ועד מלחמת “חרבות ברזל” באוקטובר 2023 – שטרפה שוב את הקלפים. המלחמה שיתקה את התיירות והותירה את המלונות הקטנים בעיר התחתית, בהדר, במושבה הגרמנית ובמרכז הכרמל להיאבק כמעט לבדם. הם שרדו בזכות הישראלים בלבד – אבל גם זה לא תמיד הספיק.


חברי ועדת פיל הבריטית בכניסה למלון בשנת 1936. צילום באדיבות משפחת אפינגר




מיקי הייב, מנהל מלון קולוני, המלון ההיסטורי במושבה הגרמנית, לא מהסס לתאר את המציאות בישירות: “2019 הייתה השנה הנורמלית האחרונה עם תפוסות של כ-85% כשרובם תיירים. אחרי 2019, כאילו מישהו שיחק בהגדרות כדור הארץ, והכל השתבש. תקופת הקורונה הקשה חינכה אותנו טוב מאוד להתנהלות בסיטואציות חריגות, גרמה למנהלי בתי המלון להיות יצירתיים יותר, חזקים יותר, ופוצצה את כל מה שלמדנו על סטטיסטיקות, תכניות לטווח רחוק, מדיניות ניהול כוח אדם ותזרים כספי״.

“כוח ההישרדות גרם לחלקנו לצאת מהתפיסה הסטנדרטית לגבי תיירות בארץ. לכן כשהגיע ה-7 באוקטובר הארור, כבר ידענו מה לעשות ואיך להתנהג מול אסונות. בעקבות ההחלטה להוציא את תושבי הצפון והדרום מביתם לבתי מלון. מלון קולוני השתתף במאמץ לשכן את המפונים ולשנות פאזה מלקבל ‘אורח’ לקבל ‘מפונה’ עם כל הכאב החבוי לאלה שנטשו את ביתם, מבצרם, ולנסות להקל במידת האפשר על שיכונם בבית המלון. המעבר הזה גרם שוב ליצירתיות – בצורת התנהגות אחרת. ברגישות, עדינות והכלה״.

"התחלנו שוב לשנס מותניים ולהילחם על התייר הישראלי". מלון קולוני. ציילום: איציק ביונסקי

לאחר עזיבת המפונים, קולוני חזר למאבק על קהל חדש – התייר הישראלי. “התחלנו שוב לשנס מותניים ולהילחם על התייר הישראלי כשהשמיים עדיין סגורים, באמצעות מבצעים, שיווק אגרסיבי והורדת מחירים למחירים הוגנים, לדוגמה – החל מ-500 שקלים".

“בדצמבר התחיל לטפס עם 55% תפוסות, בינואר 60% וכ-65% בפברואר. המגמה כרגע אופטימית – עד המכה הבאה. חיפה היא עיר עמים ותרבויות שונות עם קולינריה מדהימה בעקבות הגיוון הרב בה, מושכת כרגע יותר את התייר הישראלי שמעדיף ובצדק להתארח בארץ ולא לצאת לחו”ל״.

"הכיוון כרגע שהאורח הישראלי הוא האורח האולטימטיבי". מלון קולוני. ציילום: איציק ביונסקי

ולקראת פסח? הייב מתכנן להרחיב את השירות: “המלון כשר לפסח וכולל ארוחת בוקר, ואם הכיוון הוא אופטימי, אז המלון נמצא בשלבים האחרונים לקבל היתר בנייה לבריכת שחיה שתיתן מענה לאורח הישראלי. הכיוון כרגע שהאורח הישראלי הוא האורח האולטימטיבי, וצריך להיענות לצרכיו – כמו מחיר הוגן, ארוחת בוקר נפלאה וכשרה, ובריכת שחיה. הכל כמובן תלוי במצב״.

"שרפנו את כל המשאבים שהצלחנו לבנות אחרי תקופת הקורונה" דוד בארי, מלון שומאכר. צילום: אריאל ואן סטרטן

דוד בארי, בעליהם של מלונות הבוטיק שומאכר ולה קפלה, מתאר את התקופה האחרונה במילים קשות: “עברנו תקופה קטסטרופלית. שרפנו את כל המשאבים שהצלחנו לבנות אחרי תקופת הקורונה. חזרנו לסקוור 1״.

“לצערנו, ולמרות הניסיונות שהעירייה עשתה מול ועדות הכספים, לא זכינו לסיוע ממשלתי. הפתרון לכל התופעה הזאת שנקראת תיירות חיפה הוא אך ורק כרגע לעשות מאמצים שיווקיים, יחצניים בתוך המדינה. כי חול כרגע מחוץ לסקופ. הם לא יבואו עד 2026 להערכתי – אנחנו עדיין ‘אנדרוור זון’״.

“אנדרוור זון” – כינוי לאזור הנתפס כשטח מלחמה או תחת איום ביטחוני, ולכן תיירים וחברות ביטוח נמנעים ממנו. ולראיה, באתר 'בוקינג' מופיעה אזהרה מפורשת: “לצורך החלטה מושכלת בנוגע לשהותכם באזור זה, אשר עשוי להיחשב למוכה סכסוך, מומלץ לבדוק האם ממשלתכם פרסמה אזהרת מסע כלשהי בנושא".

"אנחנו חיים על האוכלוסייה הישראלית". מלון שומאכר. צילום: איה בן עזרי

בארי לא מקטין את העומס הכלכלי שהמלונות נשאו: “ארבעה חודשים, מינימום 200–250 אלף שקל כל חודש, רק להחזיק את העסק פתוח. כי אתה צריך לשלם גננים, ביטוח, ארנונה, צוות. שרפנו כסף בארגזים כל חודש.  אמרתי, אם עוד חודש אחד אין שינוי – אני סוגר את העסק״.

בדצמבר חלה התאוששות זמנית. “הייתה הפסקת אש, חזרנו לעבוד יחד עם חג של החגים ופסטיבל הסרטים, התחילו קצת אנשים להגיע לעיר – אז חזרתי לברייק איבן שלי. אבל כל מה שבנינו כמעט שנתיים אחרי הקורונה – נשרף״.

ומה עם התיירות מחו”ל? היא לא באופק: “אנחנו חיים על האוכלוסייה הישראלית, מקווים שיהיה טוב. התיירות העסקית נעצרה, התיירות מהאקדמיה נעצרה. מי שכן מגיע – מדובר באיזה סטארטאפיסט שנוחת לפגישה אחת. וגם הם בקושי. כי לרובם אין ביטוח במדינה במלחמה״.

הן הייב והן בארי מדגישים את הפוטנציאל הגדול של העיר – ואת חוסר המימוש שלו. הייב: “אני מאמין שבתי מלון קטנים צריכים להתחשב בתייר הישראלי – מבחינת המחיר ההוגן וגם מבחינת ההפצה של הרוח החיפאית. השאר כבר יבוא מעצמו. המדינה והעירייה, באמצעות מנועי עידוד, יכולות לדחוף לכניסת תיירות נכנסת – כמו בתקופה הראשונה של יונה יהב. למשל באמצעות שוברים לאטרקציות, קמפיינים, הקלות בארנונה ובהיתרי בנייה״.

בארי: “חיפה היא חו״ל שעה מהבית. הישראלים שכן הגיעו – הבינו את זה. כי כיף פה, ומעניין פה, ומרתק פה – הם רק צריכים להחליט לבוא. וזה קורה רק אם נותנים להם את חיפה שהם לא מכירים. את חיפה המפתיעה. צריך להביא את הישראלים. הם הופכים לשגרירים שלנו״.

"חיפה היא חו״ל שעה מהבית". מלון שומאכר. צילום: איה בן עזרי

חיפה התברכה במלונות בוטיק רבים – חלקם היסטוריים, אחרים חדשניים, וכולם שואפים להעניק חוויה אישית וייחודית לקהלים שונים: זוגות, צעירים, אנשי עסקים ותיירים מהארץ ומהעולם.

הנה סקירה קצרה של חלק מהם:

מלון קולוני – המושבה הגרמנית: מלון היסטורי שנבנה על ידי הטמפלרים בשנת 1905. שוכן במבנה אבן משומר, עם גג פתוח המשקיף לגנים הבהאיים. שומר על אופי אירופאי קלאסי.

שומאכר – רחוב לוחמי הגטאות 25: מבנה טמפלרי ששופץ ונוסף לו אגף מודרני. המלון מיועד לקהל בוגר, ומציע חוויית אירוח שקטה עם מרפסות נוף ומיקום קרוב למרכז התרבותי של העיר התחתית.

לה קפלה – מתחם קסטרא, דרום חיפה: מלון עסקים קומפקטי הממוקם במרכז מסחרי. כולל חדרי עבודה, טרקלין עסקים, נגישות נוחה וחניה חופשית. פונה בעיקר לאורחי כנסים ולמבקרים ממרכזי ההייטק הסמוכים מלון טמפלרס – המושבה הגרמנית: פועל במבנה אבן בן 150 שנה, עם חדרים בעיצוב משתנה וסוויטות הכוללות ג’קוזי. סמוך לשדרת המסעדות המרכזית של השכונה.

מלון מילה – המושבה הגרמנית: מלון קטן מאוד, 8 חדרים בלבד, במבנה טמפלרי משוחזר. מיועד לקהל בוגר. חצר פנימית, אווירה שקטה ועיצוב מינימליסטי.

סאטורי – הדר הכרמל: מלון בסגנון באוהאוס, עם גלריה פנימית לעבודות אמנות, גג פתוח ונוף לעיר. קרוב לשוק תלפיות ולמוקדי תרבות מקומיים. פונה לקהל צעיר.

בת גלים בוטיק – שכונת בת גלים: מלון משפחתי קטן, שתי דקות הליכה מהחוף. עיצוב פשוט עם השראה ימית, ואירוח בסגנון ביתי

הנשיא 129 – מרכז הכרמל: דירות בוטיק ללינה קצרה או ארוכה. כוללות מטבחון ושירות עצמי. מיועדות למבקרים שמעדיפים פרטיות, במרחק הליכה מהגנים הבהאיים.

בוטניקה – המושבה הגרמנית: מלון חדש וגדול יחסית, בבעלות רשת פתאל. עיצוב מודרני עם מוטיבים מן הטבע. ממוקם מול הגנים הבהאיים, ומתבלט בנוף המקומי של מלונות הבוטיק הקטנים יותר.

למרות התקופה הקשה, ולמרות חוסר הוודאות, בעלי ומנהלי מלונות הבוטיק בחיפה ממשיכים להיאבק. הם מנסים לשמור על הקיים, לבנות תשתיות שיווק חדשות, ולפעמים גם רק לשרוד עוד חודש.

כמו שמסכם דוד בארי: “אני לא מתלונן – אני נותן נתון. זה המצב. אני מנסה להתמודד. אם העיר חשוב לה הפן התיירותי – היא צריכה לשאול: איך אני מביאה את הישראלים לחיפה? קודם כל – זה הרבה יותר זול מחו”ל. השאר – יבוא מעצמו״.






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בחדשות































<