X

רועי לוי: "ראשי ערים יכולים לעשות הרבה טוב לתושבים"

ראש עיריית נשר רועי לוי, מסיים כהונה ראשונה כאשר נשר חוגגת את שנת ה-100, הוא מוציא לפועל תכניות להקמת שכונות חדשות, פארק טבע עירוני, איזור פיקניקים, מסלולי מוטוקרוס, איזורי תצפית על פלמינגו, ברווזונים ועופות מים. אבל השאלה שמטרידה אותו יותר מכל, היא כמה זמן ייקח לסבתא רחמה בת ה-92 להגיע למקלט במקרה של הפצצה על העיר


מאת: דורון גולן, אבי שמול

אנחנו מוצאים את ראש עיריית נשר רועי לוי, כשהוא נערך לחגיגות שנות ה-100 לעיר שנוסדה בשנת 1923 סביב מפעל המלט בעזרתו בנו את רוב המדינה. נשר נערכת לקראת החגיגות. מה מתוכנן? מופע מיוחד לחגיגות ה-100, שתי דמויות נשר שיספרו את סיפורה ההיסטורי של העיר ועוד 18 אירועים ייעודים לחגיגות 100 שנים. כל ילד בעיר ידע לדקלם את ההיסטוריה שלה. השירות הבולאי עומד להנפיק בול מיוחד ואנו נערכים לביקור חגיגי של נשיא המדינה יצחק הרצוג לכבוד האירוע.


לוי בן העיר, הוא דור רביעי בנשר. הוא מתגורר בעיר מאז נולד בה. שני הוריו, יעקב ולאה בני המקום. גם סבתו בת ה-92, רחמה, גרה כאן ואליה נגיע מאוחר יותר. הוא מכיר כל בית וכל סימטה. נשוי למורן ואב לשלושה ילדים. איתי בן 6. ליבי בת 8 ואפרת בת 10. עם כל ההיסטוריה המפוארת, השאלה המתבקשת בפתח הדברים, היא השאלה שרבים שאלו אותו.




 

מתכונן לחגיגות המאה של נשר. רועי לוי. צילום: דורון גולן

מדוע אתה כאן. העיר לא קטנה עליך? לא מתאים לך יותר לנהל את העיר הגדולה חיפה?

לוי: החלטתי לרוץ כשראיתי שהיכולות הכלכליות של העיר יורדות. השירות לתושב גם הורע, הגאווה של התושבים הייתה בשפל. החלטתי להתמודד בכדי לחזק את נשר בכדי שאנשים יתגאו לומר שהם בני ובנות העיר. היו לא מעט פניות, לגבי התמודדות לתפקידים אחרים, אךהשאלה כלל לא היתה ריאלית עבורי. במשך השנים האחרונות אני רואה את חיפה מאבדת מיוקרתה. השקעות לאומיות לא מגיעות לכאן. לצערי, ההחלשות של חיפה, מחלישה את כל האיזור".

"רציני להמשיך ולבנות את העיר ואת המדינה. ראשי ערים יכולים לעשות הרבה טוב לתושבים. כשאני רואה את החולשה הזאת, זה מאוד מפריע לי. היו אלי הרבה פניות. מצד שרים. חברי מועצה מחיפה. תושבים, אנשי אקדמיה ואנשי תקשורת. העובדה שאנשים העריכו את היכולת שלי בניהול עיר, זה כמובן מאוד החמיא לי".

"אם הייתי עושה זאת, זה היה נעשה על הצד הטוב ביותר. השיקול להישאר בנשר היה- להמשיך את המסע שהתחלתי בנשר. שזה פיתוח ומיצוב של מגה פרויקטים ומיצובה של העיר נשר ברמה הלאומית של  מדינת ישראל. הרגש והשכל אמרו לי להישאר בנשר".

 

דור רביעי בנשר. רועי לוי. צילום: דוברות העירייה

איך יוצרים גאווה לעיר?

"לא יכול להיות תהליך של מיתוג לעיר בלי תוכן" אומר לוי. "לא עשיתי זאת לבד. הגעתי לפה עם שישה חברי מועצת עיר מתוך 13 מושבים במועצה. הגעתי להישגים ביחד עם הסגנים שלי מישראל ביתנו ומש"ס. הייתה לנו מטרה אחת לנגד עינינו – לשרת את התושבים ולעסוק בעשייה. הובלנו דרך והראנו שאפשר גם לקדם עשייה בלי הרבה דיבורים. כל העובדים של העירייה התחברו ונרתמו לשינוי. הבינו שיש פה משהו חדש. ראית כאן עובדים מסורים למשימה. פתאום אנשים לוקחים אחריות ונאבקים בכדי שיהיה פה יותר טוב".

"בשיטת הניהול שלי, אני לא יודע להיות ריכוזי. כל אחד לוקח אחריות ומשקיע מעל ומעבר. העובדים ראו והרגישו כמה אני נותן להם חופש מעל ומעבר. לקחו תחומי אחריות והחלו לפעול. מגפת הקורונה לימדה אותנו איך לשמור על גמישות מחשבתית כל בוקר למדנו מחדש איך להלחם בנגיף ולשרת נאמנה את אלו הזקוקים לנו. בתקופה זו כולם חשבו שמדינת ישראל הולכת לאבדון. פה בנשר היתה התארגנות נפלאה! מאות מתנדבים, סטוקים של ציוד, יכולנו לתת לאחרים. זאת הודות למנכ"ל העירייה אשר זיהה זאת ולפני כולם הוא ביצע רכישה של חומרי גלם. היינו מסודרים עם כל אמצעי המיגון. המנהיגות של חברי מועצת העיר היתה מורגשת. דאגנו לתושבים. זה גיבש אותנו מאוד.. רק התחזקנו".

 

נשר. השקעות של עשרות מיליוני שקלים. צילום: דוברות העירייה

הגעת לפה מתפקיד המבקר בקריית ים. איך יודעים כבר בקדנציה הראשונה, כיצד להביא כסף?

לוי: "בעברי הייתי יועצו האישי של שאול מופז- שר בטחון. רבים מהשדה הפוליטי הכירו אותי. עד היום, אני מזוהה אצל רבים כ״רועי מופז״. נוסף על כך אני מכהן כחבר מועצת עיר מזה עשור. בעניין משרדי ממשלה- צריך להבין ששרים הם חשובים. אבל הכי חשובים, זה הדרג הפקידותי. בכל מקום שאליו הלכתי ועודני הולך השתדלתי להיות אני, לא מגונדר מדי ולא עם סנדלים. לחבר אנשים ולספר להם על החזון. צריך להבין, גם לפקידים חשוב שהעיר תצליח. החיבור שלהם לחזון וההוכחה שאנחנו עובדים בשטח ולא רק מדברים רותם מאוד משרדי ממשלה ובכל מקום הם יוצאים מגדרם כדי שנצליח".

"היה לי קשר נהדר עם כולם, למרות שהתמודדתי מטעם משה כחלון. לא היה לי אכפת למי ללכת, בשביל לקדם את האיטרסים של תושבי נשר. הבאנו המון תקציבים. עשרות מיליונים של שקלים כבר בקדנציה הזו".

"לדוגמא- אנחנו בונים שני בתי ספר יסודיים חדשים. ושני בתי ספר תיכון, של 36 כיתות. לבנות תיכון זה בין 80 ל-100 מיליון שקל. הבאנו כסף לבניית ספורטק חדש בעיר בהשקעה של מיליוני שקלים. הבאנו כספים לגני ילדים. אנחנו בונים בית כנסת על שם דוד עמר, בונים אולמות ספורט. הבאנו המון כספים".

"אבל התושבים אפילו לא רואים את כל ההשקעות שהבאנו, לראשונה מזה עשרות שנים! מחליפים את כל תשתיות הביוב והמים. זו השקעה פחות ״פופולארית״ כי קשה לראות את התועלת, אך אנחנו יודעים שתשתיות הם בסיס לאיכות חיים וניהול עיר תקין".

"בסופו של דבר, הצלחנו לרתום את משרד החינוך לחזון של העיר. זכינו בפרס חינוך יישובי לראשונה מזה 100 שנים. בעבר זכה רק תיכון נשר הפעם הפרס היה ישובי לכל העיר. הגיעה לפה וועדה פדגוגית של מיטב המומחים לבחון אותנו על פועלנו בחינוך. מגיל גן ועד צבא אני מייצרים רצף חינוכי ייחודי. זה הגיע בהמשך ישיר למה שדוד עמר חינך אותי. תמיד  התעקש על החינוך ואמר- מי שתהיה לו השכלה טובה, הילדים שלו ישתכרו היטב".

 

פארק האגמים. בתוך הטבע יוקם פרויקט תיירותי. צילום: אלי מור

מה החזון שלך לעיר?

לוי: "יש כאן כמה נדבכים. בתכנית המיתאר של העיר אנו פועלים בכדי שעוד 20 שנה יהיו פה 68 אלף תושבים. זה אומר עוד 40 אלף תושבים. רובם יגיעו לשכונה החדשה – "אגמי כרמל". זו קרקע פרטית של חברת כלל, אשר נבנית בשיתוף פעולה תקדימי על ידי כלל נדל״ן, שיכון ובינוי ואפריקה ישראל מגורים. מלבד השכונה אנו מקדמים ככל שניתן פרויקטים של התחדשות עירונית. לא פחות מ- 16 תכניות ברחבי העיר. שני מגה פרויקטים עתידים לשנות את פני המטרופולין אחד מהם זה פור-טק. מדובר בפארק תעשיה חכמה ומסחר, 550 אלף מ"ר בעירוב שימושים למסחר, תעסוקה, מרפאות, בתי חולים, ומבנה העירייה החדש. בליבו של המתחם שני מגדלים אייקוניים של 64 קומות, אחד מהם כבר בבנייה. אלו המגדלים הכי גבוהים מחוץ לגוש דן".

הפרויקט השני זה הפורט סיטי – איזור לוגיסטיקה ומרלוגים שייתן מענה לכל נמל המפרץ ולחברות הגדולות במשק. הפרויקט נמצא כרגע בשלב השיווק, ונבנה בשיתוף עם עיריית חיפה והמועצה האיזורית זבולון, ביחד עם נמלי ישראל ורשות מקרקעי ישראל".

"פרויקט נוסף הינו פארק האגמים מדובר בכ- 1100 דונם של שטח ירוק, שיהיה הפארק המטרופוליני הגדול בצפון. מיקומו מול מפעל נשר וצמוד לשכונה החדשה. זה יהיה פרויקט תיירותי מדהים. במסגרתו יבנו שבילי אופניים, פארק דייג, איזור פיקניקים, אמפי תאטרון לאלפי אנשים, מבני ציבור ואיזור מסחרי. כל זאת עם התחשבות בטבע הייחודי לאזור נאפשר תצפיות על עופות מים כמו פלמינגו וברווזונים שמגיעים כבר היום לבלות באגמים. בפרויקטים הרחוקים יותר אנו מכוונים להקמת מלון ספא בתוך מחצבת חרייבה, מחצבה היסטורית ייחודים מאוד בנשר".

"אך מבחינתי ההשקעה הגדולה ביותר הייתה ותמשיך להיות- חינוך. נשר נמצאת במקום השני בישראל מבחינת השקעה פר תלמיד. ולא רק כסף, אלא לתת את החינוך הטוב ביותר. אנחנו משקיעים יותר מכפליים ממה שמשרד החינוך משקיע כאן בתלמידים. אנחנו מפתחים תכניות משלנו. למשל, השנה הכנסנו תכנית של אנגלית דבורה החל מגני הילדים. הם גם ידעו שח-מט כבר מגיל טרום חובה, הכל במימון העירייה".

 

 

ראש עירייה עושה יותר למען העיר מאשר שרים. רועי לוי. צילום: דוברות העירייה

הפוליטיקה הארצית לא מעניינת אותך?

לוי: "לא מעניין אותי. יש שם הרבה פוליטיקה ומעט עשייה. אני מעדיף יחס הפוך".

על מה אתה הכי מצטער?

"שלפעמים אני לא עונה מייד לטלפון לאנשים שמחפשים אותי. שלא הייתי זמין באופן מלא. שאין לי עוד שעה ביום".

מה הפספוס שלך?

"בשבת התפרסמה תמונה שלי עם ברק בכר. אולי הפספוס שלי הוא שלא הגעתי איתו למכבי חיפה".

מה הדבר הכי גדול שצריך לשנות?

"אני חושב שאחד האתגרים הגדולים ביותר שכל האזור צריך לחבור יחד על מנת להתמודד איתו הוא- פינוי המפעלים הפטרו-כימים מפה. זו משימה לאומית ושל כלל המטרופולין. בשבילנו ובשביל הילדים שלנו. למרבית ההורים בגן בנשר יש מכשירי אינהלציה. לא תראה את זה בערים בדרום הארץ. רק במפרץ חיפה- ילד מגיע לגיל של 3 חודשים קונים לו מכשיר אינהלציה. פה במפרץ זה מובן מאליו וזה לא צריך להיות ככה".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד בנשר











<